Języki..

Dostosuj

• 1
  • 2
Autor Wiadomość
Użytkownik
Linkin

2006-02-15 19:26:09

Moje pytanie brzmi tak:
umiem htmla, z css'em tez sobie radze (lolz) i teraz chciałbym sie kształcić dalej.. tylko nie wiem czego mam sie uczyc (czyt. jakiego języka).

Jaki język byłby dobry na początek? PHP? Czy coś w inną strone (Perl itp.)? Hm? Czekam na POWAŻNE odpowiedzi.

__

VIP
Van Helsing

2006-02-15 19:30:37

Będziesz masta jak będziesz znał php!

__
Miejsce na Twoją reklamę!

PRO
igor

2006-02-15 19:31:01

Oj synu bladzisz, my tu w gry gramy...

__

Użytkownik
dRaZe

2006-02-15 19:31:29

Taaa, laski lecą na phpowców :D

__

VIP
Grmx

2006-02-15 19:35:20

:))))) to nie znaczy ze czesc osob przebywajacych na forum nie intersuje sie takimi rzeczami.

__

PRO
igor

2006-02-15 19:35:59

Od tego sa fora typu php.pl ;D

__

Użytkownik
g3su

2006-02-15 20:03:38

hehe, dobre :D

__
luuuzzzz bluuuzzz

Użytkownik
g3su

2006-02-15 20:04:08

heheehe :DD

__
luuuzzzz bluuuzzz

Użytkownik
g3su

2006-02-15 20:06:01

zacznij uczyc sie PHP, Javy, .NETa

__
luuuzzzz bluuuzzz

Użytkownik
DaTrixo

2006-02-15 20:12:18

Jezeli juz wszedles w strony internetowe to kontynuj -> PHP, MySQL, XHTML, a jezeli chcesz pisac powazne programy czy tam gry to zacznij od Pascala, a pozniej juz na co masz tylko ochote :)

__

VIP
mavv

2006-02-15 20:15:29

python:D i php:P

__

Użytkownik
snup

2006-02-15 21:22:40

no wlasnie, najpierw zastanow sie co chcesz robic, potem wybierz jezyk :x

__

Użytkownik
Xsi

2006-02-15 21:25:44

perl to prawie to samo co c++, sa niewielkie roznice, osobiscie wolalbym sie uczyc php

__

Użytkownik
Linkin

2006-02-15 21:53:26

od tego jest kategoria Off Topic?

__

Użytkownik
Linkin

2006-02-15 21:54:06

.NET? co to? :S

__

Użytkownik
orlikoVsky

2006-02-15 21:56:24

a propos języków [url=http://www.modime.com/video/WeAreSinking.swf]klik[/url] ;)

__

Użytkownik
yareq

2006-02-15 21:58:35

Pascal? Powinni tego zabronic!

__

Użytkownik
yareq

2006-02-15 22:00:36

Lol ;].

__

PRO
igor

2006-02-15 22:28:03

Nikt ci nie zabrania o to zapytac, ale jesli chcesz znac odpowiedz na swoje pytanie to udaj sie lepiej na forum php.pl...

__

Użytkownik
g3su

2006-02-15 23:22:14

wuj Bill sie na Ciebie obrazi ;DD [url=http://www.microsoft.com/poland/net/podstawy/default.mspx]Microsoft .NET[/url]
ogolnie .NET to fajna sprawa i warto sie tym zainteresowac;

__
luuuzzzz bluuuzzz

VIP
Pajda

2006-02-15 23:46:42

Pascal ? Ja bym zaczal uczyc nowych od Javy.

__

Użytkownik
raFF

2006-02-15 23:47:56

hehehehehehehe :D

__

VIP
Pajda

2006-02-15 23:55:09

Zalezy w jakim kierunku. Jesli myslisz powaznie o pracy jako programista to wiekszosc firm dobrego specjaliste od C++ wezmie od razu i da mu wysoka pensje. Strasznie brakuje ludzi na rynku, o jednego goscia sie firmy bija i sobie podkupuja. Oczywiscie warunek jest jeden - trzeba sie realnie znac, bo takich domoroslych programistow nie brakuje i raczej do niczego sie oni zwykle nie nadaja.

Jezeli chodzi o tworzenie aplikacji dla firm to Java tez ma raczej pewna pozycje na rynku i mozna sie elegancko ustawic jak sie czlowiek wkreci. Swoja droga do nauki to imo Java jest jak znalazl, bardzo logiczny jezyk z latwa do zrozumienia skladnia.

No, ale majac za soba jedynie html+css to raczej nie ma co dyskutowac tylko brac sie, bo to tak naprawde jest totalne nic :P

__

VIP
spec_u

2006-02-16 00:06:10

niezłe ;]

__
ema

ex-Redaktor
Mav9l1ty

2006-02-16 01:42:13

LOL, n1

__

Użytkownik
Linkin

2006-02-16 07:20:52

to sie nie czepiaj ze sie pytam ;) jak ktos zna odpowiedz na moje pytanie to mi odpowie, a sa tu takie osoby. jezeli ty nie masz ochoty odpowiadac to trudno :)

__

Użytkownik
szary

2006-02-16 07:44:09

.net .netem ale jesli chodzi o stronki to jest ASP.NET dopiero jesli chodzi o aplikacje "zwykle" to mamy c++ w .net c# java# :] vb.net ;P

__

Użytkownik
g3su

2006-02-16 10:11:34

oczywiscie; ale mnie chodzilo wlasnie o to, zeby zaczal tez interesowac sie w ogole platforma .NET, nie tylko wybrana czescia lub sam sobie cos z tego wybral; widac, ze interesuje sie tworzeniem stron, to moze zaczac od ASP .NET :)

__
luuuzzzz bluuuzzz

Użytkownik
Bs0d

2006-02-16 11:28:59

Ja tym bym na twoim miejscu poczekal na studia. Jeszcze ci sie przeje to cale programowanie :)

__

Użytkownik
guhard

2006-02-16 14:42:33

Pamiętaj do kogo kierujesz swe słowa i po niekąd palec - To jest nasz Ojciec Założyciel DYREKTOR....

__

Użytkownik
*Jaras

2006-02-16 14:53:13

Tylko Bóg jest nieomylny.

__

Użytkownik
Linkin

2006-02-16 17:12:59

wiem do kogo kieruje swoje słowa, ale to nie znaczy ze nie moge sie Igorowi postawic :PP A CO! :D

__

Były Redaktor
so0fka

2006-02-16 21:33:09

ten język kojarzy mi się z Paszczakiem z muminków.

__

VIP
Sh1eldeR

2006-02-16 22:06:58

C++ sie dobrze i szybko nie nauczysz. To porąbany, ZA BARDZO skomplikowany jezyk. Wiekszosc chwalacych go ludzi nie wie o polowie funkcji, jakie w sobie zawiera i zatrzymalo sie na poziomie niezbyt skomplikowanych struktur polimorficznych i funkcji wirtualnych. Do tego momentu C++ jest fajne. Wyjatki (Exceptions) jeszcze tez sa OK i w miare jednoznaczne i logiczne. Jednak w momencie gdy zaczynasz hardkorowo uzywac szablonow (templates), iteratorow, wymyslow Bjarne'a typu mutable czy cast_dynamic, to rzygasz tym jezykiem. Rzygasz przez wiele miesiecy lub nawet lat, dopoki sie przez to nie przebijesz i nie nauczysz sie go naprawde cholernie porzadnie - a uwierz mi, to jezyk cholernie, cholernie trudny do nauczenia w calosci. Jest po prostu BARDZO rozbudowany. Mowi ci to przyszly programista, student informatyki na politechnice poznanskiej nalezacy do "nienajgorszych" koderow na rok, od wielu lat dobrze znajacy Pascala/Delphi/C/C pod jądrem linuxa/ASM/Javę/Java Script/dhtml i standardy internetowe, oraz oczywiscie C++.

Znam naprawde bardzo wielu programistow (poki co amatorow), ktorzy jeszcze rok-dwa lata temu byli zachwyceni C++, a teraz, gdy ich umiejetnosci badz co badz wzrosly wykladniczo, uwazaja ten jezyk za posrany i cholernie trudny do nauczenia.

(kontr)przyklad dla fanow C++:
Kompilator C++ generuje automatycznie domyslne konstruktory i destruktory. Majac polimorficzna strukture zlozona z klasy matki oraz troche jakichs dzieci roznego rodzaju, definiujemy czasem dla tych dzieci oddzielne konstruktory. Czasem jednak nie zawieraja one zadnej dynamicznie przydzielanej pamieci, tylko nowe pola - i destruktory nie sa konieczne. Ba, nawet konstruktory czasem nie sa konieczne. Wszystko jest generowane automatycznie i sie kompiluje. Mamy tablice uchwytow do obiektow typu matka, a tak naprawde sa to instancje roznych dzieci. I na np. 4-tym dziecku, w momencie kasowania dzieci operatorem delete, program sie wysypuje. Czemu?

Na dodobna sytuacja dumalo przez pol dnia pieciu koderow i dopiero po takim czasie ktos wpadl na cos, co potem moze (acz nie musi) sie wydawac oczywiste. W C++ destruktory nie sa domyslnie wirtualne, nawet jesli funkcje w matce sa wirtualne. Zaleca sie je wtedy robic wirtualnymi, ale automatycznie sie to nie dzieje, choc rzadko jest sytuacja, gdy nie zaprowadzi to do katastrofalnych skutkow.

Po prostu w momencie uzycia delete do akcji ruszaly destruktory (nota bene wywolywane przez delete, a nie bezposrednio przez programiste!) klasy matka. A w tablicy mielismy dzieci, ktore zawieraly jeszcze pare statycznych (!) pol. Usuwalismy je wiec destruktorami przeznaczonymi dla matki.

Sprawe rozwiazalo dopisanie PUSTYCH destruktorow i zaopatrzenie tego nadrzednegos slowem kluczowym virtual.

Co do PHP vs Python vs Perl. PHP jest beznadziejne. Cholernie popularne, ale stworzone "w garazu" przez jednego czlowieka, mialo sluzyc tylko i wylacznie jego prywatnemu celowi - oprogramowaniu jednej glupiej malej stronki www. Jednak sie spodobalo innym, wiec tez z tego korzystali, jezyk sie rozrastal, z czasem zostawaly doczepiane nowe konstrukcje jezyka... jest teraz nieprzejrzysty, posklejany i uzywany w stylu niezgodnym z tym, co wymyslil jego tworca (!) - teraz pisze sie tam obiektowo, a na poczatku wcale nie byl to jezyk zorientowany obiektowo. Plusem jest jego popularnosc, wielka ilosc bibliotek i stosunkowo prosta, przypominajaca C skladnia. Jednak "obiektywnie" patrzac, duzo bardziej potezny i po prostu lepszy jest Python. To juz nowoczesny (ok 1990.!), tworzony przez profesjonalistow jezyk. Sam sie go bede uczyl :)

__

VIP
Sh1eldeR

2006-02-16 22:08:34

Pascal (ten nowy, Delphi) to swietny jezyk do nauki programowania :).

Pewnie nie wiesz, ale w Delphi napisano znane i cenione srodowiska DevC++/DevPascal.

__

VIP
Sh1eldeR

2006-02-16 22:11:45

Okay, i jak nowemu wytlumaczysz wczytywanie w Javie czegos ze strumienia np. z klawiatury, lub z pliku?

Musialbys zaczac od tlumaczenia, co to sa obiekty, klasy, a co to ich instancje, jak dziala operator new i czemu w ogole warto (a warto?!?!?!?!w kazdym razie trzeba ) uzywac kaskady instancji ilus klas, zeby moc cos wczytac.

Readln(dupa).

i wszystko. Nie musisz wiedziec, jak to dziala. Szczerze mowiac, to nawet bardzo zaawansowani pascalowi programisci nie wiedza, bo nie da sie w tp/bp takiej funkcji samemu zdefiniowac :P

__

Użytkownik
FrD

2006-02-16 22:46:54

spytal o strony internetowe a tysiace znawcow juz skoczylo sie pochwalic swoja wiedza o innych jezykach, c++, pascal, zaraz temat zejdzie na programowanie skraplaczy powietrze na tatooinie, widac ze chlopaka ciekawi tworzenie stron to raczej php a potem co zatym idzie jakies bazy danych bo bez tego sie nie obejdzie...

__

Użytkownik
yareq

2006-02-16 22:50:47

Tak sie sklada ze wiem.

__

VIP
forest

2006-02-16 22:52:57

zapomniales o chucku norrisie !

__

VIP
bizzare

2006-02-16 22:53:34

młody gniewny ;D

__

• 1
  • 2
Dołącz do redakcji portalu eSports.pl!

Ostatnio publikowane

Napisz do redakcji

W tej chwili żaden z naszych redaktorów nie jest zalogowany.

Ostatnie komentarze

Ostatnio na forum

Statystyki Online

6275 gości

0 użytkowników

0 adminów

Ranking Użytkowników

WynikiAnkieta

Co było dla Ciebie największym zaskoczeniem podczas WCG Polska?

1. 0%

Słaba postawa Fear Factory

2. 0%

Dobra gra UF Gaming

3. 14%

Tłumy widzów na sali kinowej

4. 14%

Mało miejsca

5. 71%

Nie byłem i nie interesuje mnie to

Nasi partnerzy

• Shooters.pl
  • Cybersport

Wszelkie prawa zastrzeżone (C) eSports.pl 2003-2024

Publikowanie materiałów tylko za zgodą autorów.

Wybierz kategorie