PiS oci*ial?

Dostosuj

• 1
  • 2
Autor Wiadomość
Użytkownik
zEx

2006-02-07 11:55:48

“Rzeczpospolita”: Uczeń, który otrzyma ocenę niedostateczną z zachowania, nie przejdzie do następnej klasy. Planuje to Ministerstwo Edukacji.

Już w programie wyborczym PiS zapowiadało przywrócenie ocenom ze sprawowania tej samej rangi, jaką mają oceny z przedmiotów. Nauczyciele krytykują ten pomysł - zaznacza dziennik.

“Sądzę, że szkoła nie powinna pozostawiać ucznia na drugi rok w tej samej klasie z powodu niskiej oceny z zachowania. W każdym uczniu należy szukać tego co dobre, a nie straszyć karą" - twierdzi Sławomir Broniarz, prezes Związku Nauczycielstwa Polskiego. “To zły pomysł, penalizacja systemu oświaty w Polsce do niczego dobrego nie prowadzi, a ten projekt wykazuje brak elementarnej wiedzy pedagogicznej jego autorów” - dodaje. “To metoda z XIX wieku, od której pedagogika już dawno odeszła” - mówi prof. Bogusław Śliwerski, pedagog z Uniwersytetu Łódzkiego.

Ale są zwolennicy takiego rozwiązania. “Kiedyś ocena niedostateczna z zachowania powodowała pozostanie na drugi rok i nie było takich problemów wychowawczych jak teraz. Nie miałbym nic przeciwko temu, by znów tak było” - mówi Wojciech Jaranowski, rzecznik prasowy nauczycielskiej “Solidarności”. Zastrzega, że to jego prywatne zdanie.

Ministerstwo Edukacji pracuje nad zmianami w rozporządzeniu. “Zależy nam na tym, by podnieść rangę oceny ze sprawowania” - przyznaje Stanisław Sławiński, wiceminister edukacji.

“Nie jest dobrze, kiedy wraz z każdą zmianą polityczną z resortu edukacji trafiają do szkół propozycje zmian programowych dostosowywane do dominującej ideologii” - ocenia prof. Śliwerski. MEN w 2003 roku wyróżniło nagrodą naukową jego książkę, w której wykazał bezsens i fikcyjność szkolnych systemów oceny z zachowania - przypomina “Rz”.

[source=http://wiadomosci.onet.pl/1255696,11,item.html]Onet.pl[/source]

Co Wy na to? :D

__

Użytkownik
Mr.Dedek

2006-02-07 12:07:22

Spadajcie na drzewo n00by! :P Toz wg. tego to gdybym nie poszedl jeszcze jeden dzien do szkoly to bym nie zdal. >.<
Ale z drugiej strony... kto przejmuje sie ocena z zachowania? Bardzo mala czesc uczniow, wiec na pewno cos by sie przydalo zmienic w systemie zachowania, ale bez przesady. :/

__

Użytkownik
Vymiott

2006-02-07 12:08:18

Nie popieram Pissu, ale na rozwydrzonych bahorów każda metoda będzie dobra.

__

VIP
bizzare

2006-02-07 12:09:22

Teraz to już nikt nie będzie miał nieodpowiedniego z zachowania :p

Pomysł niektórym się podoba innym nie. Ja nie mam nic przeciwko.

__

Użytkownik
Slavny

2006-02-07 12:14:34

mnie wszystko jedno :) niska ocena z zachowania mi nie grozi i mam w dup** czy jakaś pierdoła nie przejdzie do następnej klasy

__

VIP
kai

2006-02-07 12:18:28

niech tak zrobia, moze bedize spokoj !

__

Użytkownik
cyber

2006-02-07 13:00:53

racja :)

__

Użytkownik
m3ribo

2006-02-07 13:02:06

omg a te wszystkie krzywe akcje na lekcjach : ( ? pobici/zwyzywani nauczyciele wszystko zniknie z czego sie bede/bedziemy smiac ;( ?

__

Użytkownik
tysik

2006-02-07 13:02:37

mi sie tez wydaje ze to dobry pomysl.
czego Jaś się nie nauczy tego Jan nie będzie umiał! nauczmy dzieci szacunku dla obowiązków.

__

VIP

2006-02-07 13:06:59

Jak to co.. rewelacja.. wszyscy beda grzeczni i posluszni..
ale nie do konca bo jak bym nie zdał klasy z zachowania to przecierz bym sie tak zdenerwawal... ze.. wRrrrrrr kill, kill

__

Użytkownik
zEx

2006-02-07 13:14:24

jezeli to nie byla ironia to ja Ci wspolczuje.

__

Użytkownik
zEx

2006-02-07 13:18:04

ja w podstawowce przez to ze fikalem do wychowawczyni nie dostalem paska bo mi pipa postawila "dobry" z zachowania a wtedy to nie wystarczalo na pasek, lol xd

__

VIP
vader

2006-02-07 13:23:58

idiotyzm ;o

__

Użytkownik
Tymek

2006-02-07 13:24:22

u mnie w klasie wszyscy co mają naganne polecą z kilkoma jedynkami więc mnie to w sumie rybka :D

__

Użytkownik
snup

2006-02-07 13:29:20

ta, na pewno taki dzieciak po powtorce klasy bedzie aniolkiem...

[hide=:/]http://singingmountain.org/smells-like-bullshit.jpg[/hide]

__

Użytkownik
zEx

2006-02-07 13:31:20

ahaha, co nie? xD

__

Użytkownik
*Jaras

2006-02-07 13:55:50

No dobra jeja no... Fajnie, nie przeszedlbym raz z klasy do klasy... Ale znowu nauczyciele dawali by wtedy takie naganne w drastycznych przypadkach... Przynajmniej powinni, ale niestety, z racji tego, ze znajduja sie nauczyciele cepy, ktorym zalezy na upierdol*eniu kogos, zdzialaja to naganne...

Powiedzcie sobie szczerze? Malo nauczycieli, ktorzy Was nie lubia za jaka kolwiek cechce, ktora im nie podpada? Wykorzystali by to...

Co do zachowania na lekcji, ze my tacy zli... Gówno, gówno, gówno. To nauczyciele sami sobie sa winni, ze sobie pozwalaja. Tez sobie kiedys myslalem, ze to wina uczniow i z nimi sie nic nie zrobi, ale moja matka uczy Religi, jak sie zachowujemy na religi? A u niej jest rygor, wszyscy sa posluszni, grzeczni, jest cisza...

Gdyby nauczyciel chcial, to by zaczal wstawiac szmate za szmata i by sie ktos uspokoil... A to, ze sobie pare cepow pozwala i nie ma honoru to nie moja wina, przepraszam bardzo. Sam chodze do klasy, ktora fiknie kazdemu, ale sa nauczyciele, ktorych szanujemy, albo wiemy, ze z nimi nie wygrywamy, bo oni maja swoja dume. I takich lubimy najbardziej...

Mi sie wydaje tak, moja mama sama jest nauczycielka, i widzac ze zakladaja kolesiowi kubel na leb nie plakala jak inni ze zlosci, tylko powiedziala jasno, ze koles sobie pozwolil unizyc. A nauczyciel wlasnie nie powinien, ma byc twardy i tyle, on ma miec wladze, w jakiejs czesci tez uczen, ale to nauczyciel na lekcji ma rzadzic!

Pomysl PiS? Nie wiem, mieszane uczucia...

__

VIP
FervenT

2006-02-07 13:57:35

fajne foto ;D

__
^_*

Użytkownik
*Jaras

2006-02-07 13:58:00

Gówno, gówno, gówno. To nauczyciele sami sobie sa winni, ze sobie pozwalaja.

No moze przegialem w jednym zdaniu, ze to tylko nauczyciel jest temu winien, my tez swieci nie jestesmy.

__

VIP
FervenT

2006-02-07 14:03:32

prawda.
nauczyciel pozwala uczniowi na takie zachowanie i potem sa komplikacje.
u mnie w szkole tak było. do kolesia bluzgi lecą i w ogóle, a ten sobie leje. a u facetki wchodzisz do klasy i po przestąpieniu progu normalnie milczysz i się odzywasz kiedy cie o to poprosi.
najpierw reformy (chociaz to w sumie dobre) a teraz to już przesada.
kiedyś nauczyciel był kimś a teraz...

__
^_*

Użytkownik
e2

2006-02-07 14:04:17

I BARDZO DOBRZE!!!! Uczyć się kultury od małego, a nie jarać szlugi w kiblu, pyskować do nauczycieli i jeszcze zdawać na ładne oczy.

__

VIP
aphex

2006-02-07 14:11:12

jesli choc kilku 14-letnich gowniarzy uwazajacych ze wszystko im wolno usiadzie na dupach i zacznie szanowac inncyh ludzi to mi sie taki pomysl podoba

__

Użytkownik
MOniToR

2006-02-07 17:02:41

To nie służy niczemu, z doświadczenia wiem, że jak ktoś ma problemy i co sie z tym wiaze bedzie mial ocene ndp z zachowania to gdyby mial nie zdac to większość z tych osób miało by pare kibli i juz by nigdy wyżej nie zaszli.

__

VIP
FervenT

2006-02-07 17:05:04

mimo wszystko to jest imho dobre ...

__
^_*

Użytkownik
ScorPion`

2006-02-07 17:10:11

dla mnie kompletny shit, zachowanie nie wiaze sie z wiedza, wlasnie do tego sa stopnie aby w razie czego to zachowanie ocenic :o z reszta dzieci nie wychowuje szkola, tylko rodzice i rodzenstwo, a to, ze niby szkola wychowuje to dla mnie ... PIS w ogole juz oc*pial, chca wprowadzic obowiazkowa religie :o
jak nauczyciel jest dobry to zjedzie gowniarza, ktory do konca roku bedzie siedzial cicho, co za problem wziac bachora do dyrektora, wyrzucac z sali... ? lepiej, aby tacy nie kiblowali bo nastepny rocznik tylko bedzie zgarszal :>

__

VIP
grzEs

2006-02-07 17:27:24

zawsze byłem wzorowy :D

__

Użytkownik
zEx

2006-02-07 17:38:16

A ja nigdy nie spadlem ponizej 5.0 :P Maturalna klasa w chwili obecnej ;d

__

Użytkownik
amenva

2006-02-07 17:43:43

PRZECIEZ TO JEST TOTALNIE IDIOTYCZNE! sorry, ale kazdy ale to KAZDY moze miec ndp. z zachowania, np. niechcacy wybije szybe jak bedzie otwieral okno w szkole(przeciag) albo wybije zeby komus przy potknieciu sie no ludzie, wystarczy ze bedzie w niewlasciwym miejscu i niewlasciwej porze, nawet ktos kto siedzi caly czas cicho w lawce i sie nie wyroznia z tlumu moze sobie ladnie przekiblowac za to, ze ma pecha =/

__

Użytkownik
h1

2006-02-07 17:47:52

patrzac na dzisiejsze gimnazja jestem calkowicie ZA

__

Użytkownik
Asunder

2006-02-07 18:15:55

Potentegowalo ich i tyle...

__

VIP
blacktyger

2006-02-07 18:21:10

Tak ale oceny z zachowania bardzą często nie sa wynikiem naszej kultury. Przedewszystkim pewni nauczyciele (jako iz tez sa ludzmi) maja fochy / zly dzien i moga wstawic nagane za wstanie podczas lekcji zeby podniesc dlugopis. Z nagana nasze zachowanie moze byc tylko jedno - naganne. Co wiecej zachowanie obnizane jest rowniez za absencje, co chyba nikomu nie przeszkadza, a na pewno nie nauczycielom? Poki masz wymagane minimum (50%?) i jedziesz na 3/4 to nie moze dac Ci nkl. A mimo to zachowanie idzie w dol.

Gdyby ocena z zachowania bylo odzwierciedleniem wlasnie Naszego zachowania - jestem za. Natomiast to jak i inne rzeczy wymagaly by reformy wiec jestem na nie.

__

Użytkownik
KillaNick

2006-02-07 18:42:34

pomysł nie jest zły, ale nauczyciele są w większość subiektywni i to jest problem... np moja babka od angielskiego już trzeci rok chce mnie udupić (maturalna aktualnie), ale nie wychodzi jej tylko dlatego, że rzadko kiedy może mnie zagiąc jakimś "mądrym" zdaniem / słowem :) it's good to be the king :d

__

VIP
FervenT

2006-02-07 18:55:26

stopnie są za wiedzę, ale w zależności od nauczyciela. u mnie niektórzy obniżali za zachowanie albo stawiali lachy za postawę na lekcji. (i nic nie zrobisz)

ale przynajmniej może się podniesie kultura w szkole. zaraz, jaka kultura? to ona w szkołach jeszcze istnieje ?

__
^_*

Użytkownik
Tymek

2006-02-07 20:42:17

nauczyciele powinni podlegać selekcji, jakby się ich przepuściło przez sito to byłoby inaczej. połowa nauczycieli i 90% młodych nauczycielek kompletnie nie nadaje się do pracy w szkole, co sie dzieje - każdy widzi...

nauczyciel powinien wzbudzać respekt, aby uczniowie go SZANOWALI. podpisuje się pod opinią jarka.

__

Użytkownik
raFF

2006-02-07 20:42:19

biorac pod uwage jaka jest mlodziez w dziesiejszych czasach jestem jak najbardziej ZA... zadnemu szczylkowi korona z glowki nie spadnie jak sie bedzie zachowywal normalnie... i moze sie szacunku naucza albo odrobiny dyscypliny a nie jarania zielska w kiblach, bicia mlodszych ze juz o "dreczeniu" nauczycieli nie wspomne...

im mlodsze pokolenie tym bardziej "zepsute" :/

__

VIP
blacktyger

2006-02-07 21:18:27

Tak samo mowiono na moja babcie, kiedy sluchala Elvisa. Bzdura. Jak ktos widzi tylko te strony to nie zazdroszcze.

__

Użytkownik
r3

2006-02-07 23:18:21

Tak tylko, ze sluchanie muzyki samo w sobie nie jest zle, takie byly wtedy czasy ze tej muzyki nie tolerowano, a osoby sluchajace jej byly uznawane za margines spoleczny. Ten poglad byl bledny bo jak juz mowilem sluchanie muzyki nie moze byc zle poki nie ma ona wplywu na nasze zachowanie. Dreczenie nauczycieli, bicie mlodszych i palenie papierosow jest poprostu nie na miejscu. Twoj przyklad jest poprostu dziwny O_o sluchanie Elvisa X lat temu nie jest rowne zlemu zachowaniu na lekcji.

__

VIP
blacktyger

2006-02-08 07:25:16

Tak, moje słowa odnosiły się do :

im młodsze pokolenie tym bardziej "zepsute" :/

Zaś do tego co Ty powiedziales mam jeden komentarz, popatrz na wiek i doświadczenie tamtych nauczycieli - a teraz. Czy tylko my jesteśmy winni?

Warto jeszcze dodać (co może wydać się absurdalne), ze przyczyniło się do tego utworzenie gimnazjów. Wychodząca z podstawówki młodzież w wieku 14(?) lat, ma poczucie, że zakończyła pierwszy etap edukacji i są juz dorosli. Phi, kiedyś w tym wieku wciąż nazywało się to Szkołą Podstawowa. Teraz wydaje im się ze są krok dalej - zaczynają palić, pić, ćpać ...

__

VIP
Perez

2006-02-08 08:53:25

Jesli rodzice nie sa w stanie wychowac swojego dziecka, nie zrobi tego tez szkola. Ja na przyklad nie zycze sobie, zeby moje dziecko chodzilo do gimnazjum z chamami i zrobie wszystko, zeby do tego nie dopuscic. A ocena z zachowania nic tutaj nie zmieni.

__

Użytkownik
m3ribo

2006-02-08 09:29:35

chodzilo mi o to co mozemy zobaczyc w TV : )

chociaz ja chodze do technikum [ 1500 uczniow az 8 dziewczyn na cala szkole] to mimo ze 1 klasa zdazaja sie ze ktos komus podpali piornik czy lawke albo jakies inne glupoty

__

• 1
  • 2
Dołącz do redakcji portalu eSports.pl!

Ostatnio publikowane

Napisz do redakcji

W tej chwili żaden z naszych redaktorów nie jest zalogowany.

Ostatnie komentarze

Ostatnio na forum

Statystyki Online

2590 gości

0 użytkowników

0 adminów

Ranking Użytkowników

WynikiAnkieta

Co było dla Ciebie największym zaskoczeniem podczas WCG Polska?

1. 0%

Słaba postawa Fear Factory

2. 0%

Dobra gra UF Gaming

3. 14%

Tłumy widzów na sali kinowej

4. 14%

Mało miejsca

5. 71%

Nie byłem i nie interesuje mnie to

Nasi partnerzy

• Shooters.pl
  • Cybersport

Wszelkie prawa zastrzeżone (C) eSports.pl 2003-2024

Publikowanie materiałów tylko za zgodą autorów.

Wybierz kategorie