eSport tematem maturalnym?

Dostosuj

• 1
  • 2
Autor Wiadomość
VIP
baha

2006-01-09 22:49:37

Pani na j.polskim podała nam date do ktorej mozemy zglaszac swoje tematy maturalne. Jako przyklad podala jezyk kibicow pilkarskich. I tutaj moje pytanie. Czy na ustna mature nadawaloby sie cos z dziedziny sportow elektronicznych? Na przyklad jezyk e-sportowcow. Jesli istanialaby jakas szansa utworzenia takeigo tematu to na czym sie oprzec? Co zalaczyc do bibliografi? Nie ma przeciez ksiazek o tej tematyce. Czekam na odpowiedzi:)

__
http://www.mylacrosse.cba.pl - come and get me!

VIP
-=eXe=-

2006-01-09 21:45:43

GL :D

__
http://www.egu.org.pl || http://www.facebook.com/EastGamesUnited

Użytkownik
[PAO]_KUBA_[PL]

2006-01-09 21:50:19

nie no nigdy bym nie wpadl ze dozyje takich czasow, swoja droga jako zrodlo informacji wydaje mi sie ze moga byc servisy internetowe

__

Użytkownik
Sajrus

2006-01-09 21:52:16

Chyba sam odpowiedziałes sobie na pytanie. Praca maturalna musi być oparta przynajmniej na 3/4 książkach. Sama Twoja wiedza, nie oparta na żadnych lekturach tudzież pracach naukowych jest dla komsji egzaminacyjnej niewystarczająca, więc przykro mi, ale chyba póki co musisz dać sobie spokój z takim tematem na maturę ;)

__

Użytkownik
elmo.rtcw

2006-01-09 22:02:27

dobrze kombinujesz, nawet moge Ci pomoc troche, oprzyj sie na jezyku chatu + rozne l33t , n00by i tak dalej, ksiazki o tym sa!, reportaze tez sa i natym rowniez moze sie z powodzeniem oprzec, qmpel w zeszlym roku mial temat na maturze : 'jezyk czatu internetowego' dostal jak mnie pamiec nie myli 95%, jak jestes zainteresowany to moge z nim pogadac a nawet wyslac Ci ta prace, o ile jeszcze ja ma. sorry ze tak to napisane, ale nie mam czasu, zaliczenia na glowie i sesja za pasem.

__

Użytkownik
elmo.rtcw

2006-01-09 22:04:58

btw. wtf jest z tym czasem na esports.pl ?? ---> patrz data edytingu posta autora ? jest 22:13 a post edytowany 22:49 ?

__

VIP
-=eXe=-

2006-01-09 22:07:29

ach te zawirowania czasowe, a tak na powarznie to już ktoś coś o tym pisał całkiem niedawno w jakimś komencie(chyba)

edit:
o tym -> dlaczego tak jest z tym czasem

__
http://www.egu.org.pl || http://www.facebook.com/EastGamesUnited

Użytkownik
Tymek

2006-01-09 22:32:20

na sam język esportowców za mało materiałów. ogólne zjawisko esportu jestem dobrym tematem, o ile tylko trafisz na odpowiednich egzaminatorów :DDD

__

Użytkownik
TroPtyN

2006-01-10 00:16:47

Czy temat musi być o jakimś języku? Prościej byłoby napisać ogólnie o sportach elektronicznych. Łatwiej w takim wypadku znaleźć odpowiednie artykuły pochodzące z różnych serwisów. Moim zdaniem taki temat byłby znacznie bardziej interesujący niż (IMO głupi) temat o języku kibiców piłkarskich.

__

Użytkownik
tysik

2006-01-10 08:39:25

za wczesnie o tym myslisz... :P ja swoj temat opracowalem dzien wczesniej a nauczylem sie rano i dostalem 20/20 :D wystarczy ladnie mówic i bez zaciec ;-) ale gl !

__

PRO
girith

2006-01-10 09:02:47

problem w tym, ze w nowym systemie matura z jezyka polskiego ma byc wasza pierwsza praca naukowa w zyciu. a podanie zrodel internetowych w postaci esports.pl itd dyskredytuje cie na calej linii. poza tym nie masz raczej umiejetnosci i przede wszystkim mozliwosci aby przeprowadzic jakiekolwiek badania na graczach, obserwowac sposoby ich zachowania i je przeanalizowac. poza tym watpie, ze uda ci sie dotrzec do literatury anglojezycznej poswieconej subkulturze informatycznej.

idz raczej w strone tematu zwiazanego z komputerami, informatyka jako 'odskocznia' dla mlodego czlowieka od ksiazek i telewizji. chociaz to tez mocno naciagany temat jak na mature z jezyka polskiego.

sam mature zdawalem i wiem, ze fajnie jest jednak pochwalic sie wiedza z zakresu polskiej literatury, filmu i kultury, bo to w jakis pozytywny sposob swiadczy o tobie samym, o twojej wiedzy na temat przedmiotu. sport elektroniczny zostaw sobie jako dziedzine, z ktorej jestes dobry i potrafisz o niej komus fajnie poopowiadac. :)

no ale to tylko moje skromne zdanie:)

__

Użytkownik
zEx

2006-01-10 11:18:03

Jest juz taki temat na mature ustna z polskiego i brzmi "Jezyk komunikacji internetowej".

__

Użytkownik
Khain

2006-01-10 11:41:40

moj kumpel zdawal mature ustna dokladnie z takiego tematu jaki zaproponowales, czyli jezyk internetowy i jego wplyw na jezyk wspolczesny, nie pamietam dokladnie tematu ale zareczam ze byl z tym dopuszczony do zdawania

__

Użytkownik
e2

2006-01-10 11:43:56

odpowiadając na pytanie zadane w temacie -> in your dreams.

Lepiej skup się na książce/filmie/przedstawieniu teatralnym niż na esporcie.

__

Użytkownik
zEx

2006-01-10 11:59:34

No mialem taki temat do wyboru. Brzmial dokladnie "Jezyk komunikacji internetowej". Ja przygotowuje "Motyw smierci w literaturze. Omow na przykladzie wybranych epok". Zawezilem do "Sceny smierci w literaturze sredniowiecza i baroku".

__

VIP
Hakan

2006-01-10 12:06:16

Jesli potraktowac esport powaznie to bardziej nadaje sie na prace magisterska a nie maturalna. Magisterka daje duzo wieksze mozliwosci przedstawienia i rozwiniecia tematu...

__
Powyższy tekst jest subiektywną opinią autora i nie jest oficjalnym stanowiskiem serwisu eSports.pl

Użytkownik
zEx

2006-01-10 12:13:44

Racje masz... 15minut na maturze ustnej to na wstep wystarczy :D

__

Użytkownik
Khain

2006-01-10 13:07:24

nie wiem dla mnie ta matura to wogole nieporozumienie i Ciesze sie ze stara zdawalem :P

__

Użytkownik
zEx

2006-01-10 13:09:18

Poniekad Ci zazdroszcze, bo wolalbym dostac 5 zadan z matmy, wybrac sobie 3 i miec na to ohohoho czasu... ^_-

__

ex-Redaktor
Mav9l1ty

2006-01-10 13:45:31

http://www.quake.imro.pl/board/?action=post&fid=8&tid=19215

__

Użytkownik
zEx

2006-01-10 13:55:45

ale tu nic nie ma :D

__

ex-Redaktor
Mav9l1ty

2006-01-10 13:59:10

I tutaj moje pytanie. Czy na ustna mature nadawaloby sie cos z dziedziny sportow elektronicznych? Na przyklad jezyk e-sportowcow. Jesli istanialaby jakas szansa utworzenia takeigo tematu to na czym sie oprzec?

Chyba to odpowiedź na Twoje pytanie, że tak - da się i można. Markolm ma właśnie temat o języku E-Sportowców.

ed: a sorry, nie na Twoje ;)

__

Użytkownik
zEx

2006-01-10 14:00:09

no nie na moje =D ale "good move" :D

__

Użytkownik
Chester

2006-01-10 15:14:54

nigdzie nie ma powiedziane, ze wiedza ma byc oparta w 3/4 na ksiazkach. Moga to byc portale/serwisy internetowe itp.

__

Użytkownik
no1se

2006-01-10 15:30:21

Źródłem mogą byc chyba tylko serwisy internetowe, ew. nagrania z shoutów itp.. temat ciekawy, ale imo narazie kazdy temat dot. esportów musi zawierac definicje esportu albo jakis opis :X

__

Użytkownik
zEx

2006-01-10 15:40:27

Definicje eSportu? Sie robi!

__

Użytkownik
no1se

2006-01-10 15:43:45

Wiem, że to nie takie trudne :) chodzilo mi o to, ze po prostu 3/4 osob nie wie co to esport i jesli juz ktos chce taki temat to nalezy sie w nim wyjasnienie :)

__

Użytkownik
zEx

2006-01-10 15:44:58

a to zmienia postac rzeczy :D

__

Użytkownik
e2

2006-01-10 15:49:20

jak nie takie trudne to ją napiszcie sami :> tylko nie ściagać z netu bo te już znam ;)

__

VIP
rostek

2006-01-10 16:50:55

moj znajomy wzial sobie "Etos rycerski w grach komputerowych" :)

__

Użytkownik
zEx

2006-01-10 16:58:01

zartujesz? :D

__

VIP
rostek

2006-01-10 17:26:52

nie, serio. Na konspekcie mial powypisywane "Baldurs Gate, Morowind, Icewind dale, etc

__

VIP
cwir3k`

2006-01-10 18:32:48

?? ja zdawalem nowa mature i ponad polowa mojej bilbiografii to internet (glownie film.onet i filmweb heh) - z tym nie ma problemu.

ale to i tak sam pisze praktycznie, sklada to w calosc, to nie jest tak chop siup zeby napisac prezentacje na 15 minut mowienia bez zajakniecia... ja z siebie bylem dumny :D a kumpli ktorzy zaplacili 50zl jakiejs polonistce za napisanie (a pozniej sie okazalo ze mielismy ja w komisji) chcialo mi sie po prostu smiac, zal mi ich bylo :D

__

Użytkownik
zEx

2006-01-10 18:35:25

Ja juz zaczynam pisac moja prace ^_- Dam rade =DD

__

VIP
cwir3k`

2006-01-10 18:35:49

co do tematu: to jest strasznie trudny temat, musisz znac dokladnie geneze kazdego wypowiadanego przez siebie slowa; zwlaszcza ze nowa matura ustna jest naprawde nowa! my rok temu mielismy z tym latwiej, bo w 75% oceniali to co mielismy przygotowane, a nie to ja kto powiedzielismy... a pytania (przynajmniej u mnie) po prezentacji byly nieziemskie (moj temat dotyczyl ludzi zyjacych we wlasnych swiatach, i gosciowa wyjechala mi z tekstem: przedstawiles nam bardzo smutny obraz rzeczywistosci, czy znasz jakeigos czlowieka oderwanego od rzeczywistosci, ktory byl szczesliwy? w takim stresie przyszedl mi jedynie... van Gogh, gdyz stwierdzilem ze teraz jak jest w niebie (wtf!) jest bardzo szczesliwy ze jego obrazy sa takie droie... pozniej sie na szczescie z tego wyplatalem jeszcze, przy okazji innego pytania, bo przez przypadek na to jeszcze odpwoiedzialem... matura z pollaka to stres!)... wiec jesli czujesz sie na silach, to powiedz mi np. geneze slowa rotfl, od jakich slow pochodzi, skad sie wzielo, gdzie pierwotnie go uzywano i jaki ma to zwiazek z jezykiem polskim...

__

Użytkownik
zEx

2006-01-10 18:37:37

Rolling on the floor laughing, uzywano go... w sieci xD lol

__

VIP
cwir3k`

2006-01-10 18:38:13

w styczniu? pogrzalo was? :D w styczniu to ja nie mialem konspektu :D maturke ustna mialem w polowie kwietnia, nauczenie sie tekstu zajelo mi tydzien, napisanie tydzien, czyli zaczalem to robic poczatkiem kwietnia :D

ogolnie to nauczyciele was zaje**scie stresuja, bo pozniej sie okaze (przynajmniej u nas tak bylo) ze wszystkie konspekty itp. a nawet tematy (czasami) mozna bylo miesiac wczesniej zmienic itp. :D

__

Użytkownik
zEx

2006-01-10 18:41:19

U nas konspekty trzeba w lutym po feriach oddac...

__

VIP
cwir3k`

2006-01-10 18:44:07

uzywaj opcji odpowiedz... no ale oni sie spytaja cos wiecej, czy ukazalo sie to w publikacjach, w ksiazkach, czy opisal to jakis poliglota itp. bo skad maja wiedziec czy im sciemy nie wrzuca... a rotfl byl tylko przykladem :)

przynajmneij w mojej szkole wszyscy nauczyciele wiekszosci odradzali branie tematow gramtyczno-jezykowych bo trzeba miec bardzo obszerna wiedze na temat regul jezyka itp... np. moga sie spytac jakim rodzajem wyrazneia jest slowo rotfl... czy jest to partykula, przymiotnik, czasownik itp. :] i znajdz tutaj sobie walsciwe :D niby czasownik, a jednak cale zdanie w 5 slowach ^^

__

VIP
cwir3k`

2006-01-10 18:44:47

u mnie pod koniec grudnia, poczatkiem stycznia :D

__

• 1
  • 2
Dołącz do redakcji portalu eSports.pl!

Ostatnio publikowane

Napisz do redakcji

W tej chwili żaden z naszych redaktorów nie jest zalogowany.

Ostatnie komentarze

Ostatnio na forum

Statystyki Online

3913 gości

0 użytkowników

0 adminów

Ranking Użytkowników

WynikiAnkieta

Co było dla Ciebie największym zaskoczeniem podczas WCG Polska?

1. 0%

Słaba postawa Fear Factory

2. 0%

Dobra gra UF Gaming

3. 14%

Tłumy widzów na sali kinowej

4. 14%

Mało miejsca

5. 71%

Nie byłem i nie interesuje mnie to

Nasi partnerzy

• Shooters.pl
  • Cybersport

Wszelkie prawa zastrzeżone (C) eSports.pl 2003-2024

Publikowanie materiałów tylko za zgodą autorów.

Wybierz kategorie