Przewidywalność sportu a esportu

Dostosuj

Autor Wiadomość
Użytkownik
pawelloo

2005-12-08 00:50:03

Nie wydaje wam sie ze e-sport jest owiele bardziej przewidywalny od sportu?
kto sie bawi w bukmacherke wie... przeciez wciaz finaly przystankow cpl fatal vs voo...

w e-sporcie rzadko kiedy padaja wielkie niespodzianki, a sport nigdy nic nie wiadomo.

czy to jest tylko moje odczucie czy moze jestem w wielkim bledzie?

__

VIP
sting

2005-12-08 01:27:18

Zly przyklad z tym fat - Vo0 :) to bylo jednym wielkim niefartem ;)
W sporcie jak i esporcie nigdy nie wiesz, co sie moze stac. Sa faworyci, sa tzw 'czarne konie' - a jak bedzie, dowiesz sie tylko po wynikach;]

__

Użytkownik
pawelloo

2005-12-08 07:25:39

no przyklad moze zly, no ale

T-P wygrywa wszytkie powazniejsze turnieje w csa(w Polsce), i wogole... naprawde uwazasz ze sport jest tak samo nieprzywidywalny jak esport?

__

Zaufany użytkownik
Seti!!!

2005-12-08 08:10:09

LOL przewidzialbys, ze shortround dojdzie do finalu wcg w wc3, ze fury nie wyjdzie nawet z grupy? Sport tak jak e-sport jest nieprzewidywalny i tym samym wzbudzajacy wielkie emocje.

__

Użytkownik
orlikoVsky

2005-12-08 08:39:45

to samo można powiedziec o Wiśle która ostatnie 3 lata z rzędu zdobywała mistrzostwo Polski.
Są tylko faworyci, a gra weryfikuje przewidywania

__

Użytkownik
El-Mo

2005-12-08 08:43:20

A Ferrari zdominowało wyścigi formuły 1 do tego stopnia że myślano nad dociążaniem ich samochodów. To że często zdarza się ktoś dominujący daną dyscyplinę jeszcze nic nie znaczy.

__

Użytkownik
tysik

2005-12-08 08:51:17

sluszny temat - nigdy w takie zaklady sie nie bawilem, ale chyba moge przyznac Ci nieco racji - na 'scenach' sa dominujacy zawodnicy i dominujace klany.

__

Użytkownik
e2

2005-12-08 09:29:43

tak samo tu i tu, oczywiście wiadomo - cs'owy coL zagra z jakimś polskim klanem z niższej półki - wynik oczywisty. W piłce nożnej np. nie wiadomo bo taki celtic przegrał z dunfermilne (czy jakoś tak :P) :D

__

Użytkownik
g3su

2005-12-08 12:48:50

jedno i drugie jest tak samo nieprzewidywalne - teoria chaosu ;D

__
luuuzzzz bluuuzzz

Użytkownik
freak

2005-12-08 12:58:01

Jesteś w błędzie jeszcze bardziej pogrążony niż inni starają się mi to wmówić pod moją kolumną:) Wygrałem ostatni betting seson (bite trzy miesiące bez żadnej przerwy) na [url=http://www.esreality.com]ESReality.com[/url] I uwierz mi na słowo, za chiny ludowe nie powiedziałbym że była to bułka z masłem chociaż nie raz miałem trochę "szczęścia" czy pecha, jak zwał tak zwał. Ważne że sposród 1000 użytkowników esports reality biorących udział w tym specyficznym konkursie obstawiłem najwięcej razy trafnie zakłady. W ogóle przykład śmieszny zapodałeś, mało kto spodziewał się że wielki finał CPL World Tour wygra Fatal1ty, zwłaszcza po tym jak uległ Vo0 w finale drabinki WB. Wkrótce może zabiorę się do napisania kolumny na ten temat więc skrobnę coś więcej. Nie bójcie się, nie będą to już "jakieś herezje", "z dupy wzięte" ;)

__

Użytkownik
Tymek

2005-12-08 13:07:19

również się nie zgadzam, powyższe przykłady powinny Ci wystarczyć :-)

__

VIP
Pajda

2005-12-08 13:29:48

Imo nie jest, wiele razy wiele osob bylo zdziwionych wynikami w roznych grach.
Podany przyklad PK jest wyjatkiem, gdyz powtarzalnosc wynikow jest tam uzalezniona od ilosci startujacych.

Poziom przewidywalnosci jest porownywalny i zalezny oczywiscie od konkurencji. Jak wiele czynnikow ma wplyw w danej grze itd. Mozemy przewidywac na podstawie analizy, stylu, taktyk, cech indywidualnych itd. ale i tak wszystko moze wziasc w leb zaleznie od aktualnej formy (a wiec i chwilowej), warunkow, sprzetu czy po prostu zdarzen losowych.

__

PRO
girith

2005-12-08 13:34:08

obstaw mi dobrze wynik jakiegos duzego turnieju csa, to ci postawie flaszke dobrej wodki...

__

Użytkownik
g3su

2005-12-08 13:36:45

dokladnie tak jest

__
luuuzzzz bluuuzzz

Były Redaktor
so0fka

2005-12-08 14:36:11

dlaczego mówiąć o scenie CSa mówisz o całym e-sporcie?

__

Były Redaktor
so0fka

2005-12-08 14:42:03

faworyci są zawsze, w sporcie i e-sporcie, i zazwyczaj nie zawodzą. są również inne dobre teamy POZA murowanym faworytem, które potrafią zawieść np. odpadając w pierwszej rundzie lub też dochodząc do finału i pokonując tam tego MUROWANEGO faworyta sprawić niespodziankę ;)

__

VIP
sting

2005-12-08 15:07:46

To jest bardzo proste;) W CSie jest takie bagno, ciagle sie sklady zmieniaja, inne sie pojawiaja, inne znikaja - druzyny z wyzszej polki ciagle robia jakies mixy - a kto jest na topie? FX, TP - bo maja staly sklad. Prawie niezmienny.

Moze akurat taki czas nastal, ze jest to przewidywalne;) Ale kto wie, co bedzie pozniej...

__

Użytkownik
pawelloo

2005-12-08 16:23:00

bylem pewny, ze ktos poda przyklad wisły... ale ten ktos musi sobie uswiadomic, ze w Wisle sa pakowana najwieksza kasa, najlepszy trener itd. ponadto teraz cos sie nie zanosic na wygranie ligi przez Wislakow...

chodzi mi o przewidywalnosc wynikow Polskiej sceny, i innych, tylko nie miedzynarodowej.
Kiedy patrze na jakis final Polskiego turnieju np. w CS to wszedzie Team Pentagram i fx...

ja juz mam swoje zdanie i nic go nie zmieni bo troche juz obserwuje scene i widze, ze sa klany ktore dominuja tak bardzo, ze inne nie sa w stanie sie przebic, powiedzcie ze tak nie jest? Powiedzcie mi kiedy jakis sredniak pokonal, albo jakis klan Polski ktory pokonal ostatnio T-P

bo w pilce prosty przyklad

Arka 1:0 Wisła

__

Użytkownik
dRaZe

2005-12-08 17:04:33

Jesteś w wielkim błędzie ;]

__

Użytkownik
orlikoVsky

2005-12-08 17:15:01

1. największa kasa, wszystko naj...
to samo można powiedziec o TP najlepiej zorganizowany klan, najlepsi zawodnicy i to daje efekty - na polskiej scenie rządzą

2. Arka 1:0 Wisła
DBR pokonało TP w jednym z meczy finałowych o awans do turnieju AMD w Czechach, fakt nie awansowali, ale zwyciężyli w jedym z pojedynków

ponadto teraz cos sie nie zanosic na wygranie ligi przez Wislakow... - jak narazie są liderem ;)

__

VIP
forest

2005-12-08 17:24:43

dobrej to znaczy jakiej? ;) jak jest dobrze zmroznona to kazda jest dobra :D

__

Użytkownik
tysik

2005-12-08 17:36:29

twoj poprzedni avatar byl lepszy ;D

__

Użytkownik
pawelloo

2005-12-08 17:47:29

sa liderem, ale sytuacja w klubie chyba nie jest najlepsza...

A czy DBR jest sredniakiem?
tak samo Wisla odpadla teraz z pucharu Polski...
podales mi jeden przyklad ktory do liczego finalnie nie doprowiadzil bo ,,nie awansowali"
takich przykladow jest pelno na wislakach... nie widzisz tego z T-P wygyrwa w Polsce to co chce? wydaje mi sie, ze na sile poszukujesz argumentow za tym zeby obalic moja teze, ale ja moge podac wiecej przykladow...

jak naprade uwazacie ze esport jest tak nieprzewidywalny jak sport to poobstawiajcie pare meczy tu i tu i porownajcie wyniki.

__

Użytkownik
pawelloo

2005-12-08 17:51:31

Mozemy przewidywac na podstawie analizy, stylu, taktyk, cech indywidualnych itd. ale i tak wszystko moze wziasc w leb zaleznie od aktualnej formy (a wiec i chwilowej), warunkow, sprzetu czy po prostu zdarzen losowych.

tez tak myslalem, ale czy mozliwe jest, ze T-P zawsze ma lepsza forme, warunki, sprzet? Oni wygrywaja co chca, zobacz na finalistow i wygranych, najwiekszych Polskich turniejow w CS`a i powiedz mi ile z nich wygralo T-P? wszystkie? czy jest jakis wyjątek?

__

Użytkownik
orlikoVsky

2005-12-08 18:41:25

Ty swoją teorie opierasz jedynie na Team Pentagram i ich wynikach na polskiej scenie, więc nie ma sensu dalej z tobą dyskutowac.
Mogłeś topic zatytuowac: "Dlaczego polska scena CS jest taka przewidywalna?" to ludzie by inaczej z tobą rozmawiali.

__

Użytkownik
RagnaRock

2005-12-08 19:19:24

Dziwny topic. Przecież najlepsi w esporcie to nie piksele i tak dalej tylko ludzie. To ci najlepsi mają talent/czas zapał żeby być najlepszymi. Jak np. taki Armstrong czy Ferrai w F1 (wiem że teraz słabo). Poza tym może Ci się wydawać że esport jest taki przewidywalny bo się na nim już nieźle znasz. Nie wiem w co grasz ale piszesz o TP więc zgaduje że obserwujesz scene CSa od pewnego czasu. Jak byś spędził tyle samo czasu obserwując piłke nożną czy coś tam to pewnie też byś typował prawie bezbłędnie. Zresztą przewidywalność czy też nie przewidywalność nie ma nic do platofrmy. Teoria chaosu jak ktoś wcześniej wspomniał.

Przeczytałem reszte postów i wydaje mi się że twoim problemem jest spoglądanie tylko na CS/TP ;) To tak jak byś cały czas oglądał wyścigi Tour de france i powiedział 'Ale ten sport przewidywalny'

__

VIP
Pajda

2005-12-08 20:11:51

To tylko pokazuje sile polskiej sceny. Jakby nie patrzec TP jest jedynym klanem ktory cos powalczyl zagranica. Skoro gra na poziomie europejskim to dziwne by mial przegrywac z klanami, ktore sa od tego dalekie. Do tego dochodzi dobre przygotowanie przed najwazniejszymi momentami.

Wiesz ja tez moge przewidziec ze np. Tommi Makinen by zdominowal polska n grupe :P
Albo wez takiego Pudziana :P

To wszystko jest czescia sportu, nie ma az takich roznic.

__

Użytkownik
pawelloo

2005-12-08 20:51:26

Jak byś spędził tyle samo czasu obserwując piłke nożną czy coś tam to pewnie też byś typował prawie bezbłędnie.

to mnie troche rozbawilo... bo nie mozna obstawiac prawie bezblednie... wtedy buki by nie istnialy... jak wytlumaczysz wczorajsza porazke man.utd z benfica?

Pilke obserwuje dluzej niz cs czy inne sceny, poza tym nie podaje przykladu tylko t-p, a voo, moge jeszcze dodac bmf za czasow cod tez mieli spora przewage nad rywalami... bedziesz obserwowal pilke 10lat a i tak zawsze sie pomylisz bo nie wiadomo co sie stanie... co do tour de france, czy Amstrong wygrywal wszytkie etapy? wygralal koncowa kwalfikacje, to tak jakby voo czasem wygyrwal przystaniki i wygral final, ale voo dominowal na prawie kazdym przystanku, chyba ze dal kolegom z klanu pograc ;D takze...

__

VIP
forest

2005-12-08 22:01:37

czemu nikt nie podaje przykladu t5 ? :( juz o nich zapomnieliscie? a te 2 edycje PD, ECT i wygrana 2 liga OpenCupa i praktycznie brak godnego przeciwnika zarowno w Polsce jak i za granica przez ponad rok czasu? :]

tak samo jak w spoercie, tak i w esporcie sa faworyci i ekipy, ktore potrafia zdominowac rozgrywki na krotszy badz dluzszy okres czasu. a przewidywanie wynikow jest tak samo trudne. ja - nie chwalac sie - bylem 4 w typowaniach na CBooky w NC VIII q3tdm, ale nie raz zdarzylo mi sie wtopic kase stawiajac na teoretycznie silniejsza reprezentacje. niczego nie da sie w 100 % przewidziec ;)

__

Użytkownik
westlan

2005-12-08 23:07:57

jestes w wielskim bledzie bo jezeli chodzi np o csa to w polsce owszem zawsze wyniki te same, ale mnie akurat to cieszy ;-] ale popatrz tylko na turnieje swiatowe, te na ktorych wystepuja najlepsze klany, tam wyniki zawsze sa zupelnie inne, na kazdym turnieju wygrywa ktos inny i jezeli potrafisz przewidziec kto jak wypadnie to jestes naprawde zajebisty xDDDDDDDD

__

VIP
Pajda

2005-12-09 01:51:33

No np. w ostatnim nc ut tdm, polfinal i final byly obstawione jakos 80:20 czy 75:25 na niekorzysc polakow, a nam nawet nie odebrali mapy w finale ;P

__

VIP
Pajda

2005-12-09 01:53:02

Odnosnie PK to juz pisalem, ze za powtarzalnosc wynikow jest odpowiedzialna skala, czyli ilosc i sila zawodnikow. Zauwazyl to tez karmak i opisal w swoim felietonie na ggl/cb.

No i co powiesz o Pudzianowskim ? ;P

__

Dołącz do redakcji portalu eSports.pl!

Ostatnio publikowane

Napisz do redakcji

W tej chwili żaden z naszych redaktorów nie jest zalogowany.

Ostatnie komentarze

Ostatnio na forum

Statystyki Online

2228 gości

0 użytkowników

0 adminów

Ranking Użytkowników

WynikiAnkieta

Co było dla Ciebie największym zaskoczeniem podczas WCG Polska?

1. 0%

Słaba postawa Fear Factory

2. 0%

Dobra gra UF Gaming

3. 14%

Tłumy widzów na sali kinowej

4. 14%

Mało miejsca

5. 71%

Nie byłem i nie interesuje mnie to

Nasi partnerzy

• Shooters.pl
  • Cybersport

Wszelkie prawa zastrzeżone (C) eSports.pl 2003-2024

Publikowanie materiałów tylko za zgodą autorów.

Wybierz kategorie