Literatura

Dostosuj

• 1
  • 2
Autor Wiadomość
Użytkownik
Nighter

2005-12-04 21:48:24

Witam.
Ostatnim czasem zdecydowanie preferuję czytanie książek niż bezdenne gapienie się w monitor, gdy serwery załadowane.
W związku z tym poszukuję ciekawej książki, ponieważ skończyłem aktualną (Paul Auster - ulubiony pisarz - Księżycowy Pałac) - i tu wychodzę z pytaniem: co mi polecicie?

Od razu mówię, nie mam humoru na fantasy pokroju D&D.

Od siebie mogę dodać - Szaleństwa Brooklyn'u - Paul Auster - obowiązek, kto nie przeczyta, zgrzeszy ;)

Pozdrawiam
.infi

__

Użytkownik
e2

2005-12-04 22:03:30

emmm Janusz L. Wiśniewski - Samotność w sieci - mnie się podobała, no i wszyscy polecają Kod Leonarda Da Vinci

__

Użytkownik
amroth

2005-12-04 22:05:35

Poczytaj Stephena Kinga, nie pożałujesz.

__

VIP
Malwa

2005-12-04 22:12:50

SW :P

__

Użytkownik
grubka

2005-12-04 22:13:44

agree

__

Użytkownik
gÓpek

2005-12-04 22:15:08

Ksiazki J.Piekary np. "Arivald z wybrzeza " , "Młot na czarownice" czy "Miecz Aniołów".
Dla mnei zdecydowanie najlepsza saga fantasy jest saga Skrytobójcy Robin Hobb i kontunacja przygod Bastarda czyli saga Błazna ; -d

cytat z "Miecza Aniolow" , ktory mnie rozbawil : - D

"Tak więc powiedziałem kanonikowi , gdzie może wepchnąć sobie swoje polecenia , oraz w krotkich , zolnierskich slowach wyjasnilem mu, kim byli jego matka oraz ojciec, i w jaki sposob matka potrafila obsluzyc 3 klientow na raz"

__

Użytkownik
gÓpek

2005-12-04 22:15:46

no neiktore ksiazki ze swiata SW mozna nawet poczytac ; -D jednak wydaje mi sie , ze jest to literatura zbyt "hermetyczna" dla kogos kto nei jest maniakiem GW ; -D

__

Użytkownik
Daryo

2005-12-04 22:17:12

Kroniki Wampirów - Anne Rice. Jeśli oglądałeś Wywiad z Wampirem, mozesz ten tom opuścić i wziąść się od razu za Wampira Lestata. Jeśli nie to, to może coś z pogranicza SF i fantasy - Jarosław Grzędowicz Pan Lodowego Ogrodu. Świetna pozycja IMHO. Ja czytam raczej fantasy lub SF (Star Wars głównie), aczkolwiek niezbyt nachalne (takie bardziej 'realne'), więc raczej tylko z tego gatunku mógłbym coś polecić.

__

VIP
Malwa

2005-12-04 22:17:24

Ja osobiscie prócz SW polecam ksiażki autora Mario Puzo: Ojciec Chrzestny i Czwarty K

__

Użytkownik
ICARIUM

2005-12-04 22:23:11

Steven Erikson, autor najlepszego cyklu fantasy wszechczasów, z pewnością nie pokroju D&D. Pierwszy tom "Ogrody Księżyca" - znakomita powieść, ale nie może się równać z kolejnymi tomami, które są po prostu niezrównanymi arcydziełami fantasy. Polecam jak najbardziej, facet jest geniuszem. Jest tak niesamowity, że pojęcia nie mam jak jego wielkość opisać.

Glen Cook, cykl o Czarnej Kompanii - świetna, oryginalna, zabawna fantasy.

Fritz Leiber, cykl o Fafrydzie i Szarym Kocurze - znowu świetna fantasy, mistrzowsko napisana, zabawna, seksistowska (hehe) i pełna powalających pomysłów.

Neil Gaiman "Nigdziebądź" i "Gwiezdny pył" - facet wspaniale pisze, ma kosmiczne pomysły i genialny dowcip.

Stephen King "To", "Wielki marsz" (GENIALNA powieść), "Miasteczko Salem", "Bastion" i wspaniały cykl "Mroczna Wieża".

Aldous Huxley "Nowy wspaniały świat" - genialna antyutopia, która częściowo spełnia się na naszych oczach.

Ernest Hemingway - absolutnie wszystko. Mistrz słowa, znawca ludzi, świata, przenikliwy obserwator. Nikt nie pisał, moim zdaniem, tak dobrze jak on. Szczególnie polecam "Komu bije dzwon".

Philip Dick - szurnięty twórca zakręconej sf. Polecam "Valis" i "Przez ciemne zwierciadło".

Roger Zelazny, wielokrotnie nagradzany mistrz sf i fantasy. Polecam "Pan Światła", "Deus Irae" (napisaną wspólnie z Dickiem), "Stwory światła i ciemności".

Anne Rice "Wywiad z wampirem" - najlepsza powieść o wampirach jaką kiedykolwiek napisano.

Andrzej Sapkowski - cykl o wiedźminie. Klasyka polskiej fantasy.

Frank Herbert cykl "Diuna", zwłaszcza pierwszy tom. Genialne arcydzieła, które wymagają i uczą myślenia na naprawdę wysokim poziomie.

__

Użytkownik
Tymek

2005-12-04 23:27:21

Ojciec Chrzestny ^^ tak, tak, tak :D choć czytam mało :-( i nie jestem specjalistą jeśli chodzi o literature, to tę książkę polecam z całego serca :D

__

Użytkownik
Tymek

2005-12-04 23:30:53

szósta część Pottera, to naprawdę książka dla każdego :-) nikt mi nie wmówi, że to czytają tylko dzieci, które nie znają się wcale na literaturze, bo takie opinie już słyszałem...

__

Użytkownik
JuiCe

2005-12-04 23:54:22

Jeżeli SW to tylko i wyłącznie Timothy Zahn!

"Samotność..." - przeczytałem, trudno powiedzieć czy mi się podobało, zaliczyłem to raczej - ważna lektura w obecnych czasach w PL - chodzi mi o obcowanie z kobietami. Nie chodzi mi o to, że jak przeczytasz książkę to je zrozumiesz (bo się nie da) albo więcej lasek wyrwiesz (to się może uda :) ale będziesz przynajmniej wiedział do czego służy termofor w kształcie serduszka albo sok ananasowy.

Jeżeli nie oglądałeś jeczcze filmu to polecam "Big Fish"

"Diunę" również polecam.

Jeżeli jednak skusiłbyś się na fantasy (nie w wydaniu D&D) to polecam "Tkacz Iluzji" Białołęckiej - czytałem to dosyć dawno temu ale pamiętam, że przypdała mi do gustu.

Nie polecam Carroll'a Jonathan'a - o ile "Całując Ul" był niezły to pozostałe książki (przeczytałem jeszcze 2-3) są do tego stopnia słabe (IMHO), że nawet tytułów nie pamiętam (Zaśłubiny patyków... czy jakoś tak..)

No i klasyka czyli "Cienka czerwona linia" i "Igła"

__

VIP
Krypton

2005-12-04 23:57:40

Grass - "Blaszany bebenek"

__

VIP
blacktyger

2005-12-05 08:01:46

Osobiscie nie polecam Dona browna. Moze i jego ksiazki sa nawet ciekawe i przekazuja jakies tajemnice, ale literacko ta ksiazka to dno.
King i Tolkien :).

__

VIP
kicia

2005-12-05 10:42:51

HARLAN COBEN!!! ;]

__

Użytkownik
elmo.rtcw

2005-12-05 17:22:22

Janusz Zajdel - Limes Inferior !! Obowiazek jezeli chodzi o rodzima fantastyke! Poczytaj a zrozumiesz w pewnym sensie czasy Polski w latach '80 oraz dowiesz sie jak bedzie wygladala przyszlosc...lepszy niz Nostradamus ;-)

__

Użytkownik
Akhor

2005-12-05 17:36:14

King jest znakomity ;)

__

VIP
vader

2005-12-05 18:14:46

zalezy co preferujesz ... ja preferuje ksiazki 'grozy' np. Stephena Kinga i oczywiscie fantasy, glownie mistrza Tolkiena ;-D

No i oczywisice koniecznei Godfather (Ojciec Chrzestny) ... Kod Leonarda tez jest swietny

__

VIP
blacktyger

2005-12-05 18:34:29

Gdyby nie 2 zdanie 2 akapitu to bylby [+] :(.

__

VIP
Malwa

2005-12-05 18:42:16

Ojciec Chrzestny swietna ksiazka

__

Użytkownik
yareq

2005-12-05 18:44:27

Chyba zdania pokrecilas ;).

__

VIP
Malwa

2005-12-05 18:45:30

why?

__

VIP
blacktyger

2005-12-05 18:48:10

Kod Leonarda tez jest swietny

O to mi chodzi, nie o Ojca :(.

__

Użytkownik
yareq

2005-12-05 18:48:12

Odpowiedzialas na komentarz ktory wskazywal na zdanie traktujace o "Kodzie...", a nie "Ojcu Chrzestnym", takie tam czepianie sie ;].

__

Były Redaktor
so0fka

2005-12-05 18:51:16

poczytaj Terry'ego Pratchetta :)
w takim "luźnym" świecie fantasy, można znaleźć mnóstwo aluzji do naszych czasów ;) no, a poza tym koleś ma kapitalny humor x)

__

VIP
Malwa

2005-12-05 18:53:29

Nie doczytałam ^^ a do Leonarda sie już zbieram i zbieram i sie zebrać nie mogę :(

__

Użytkownik
Tooros

2005-12-05 18:55:02

"Narrenturm" i "Boży Wojownicy" - Andrzej Sapkowski, fantasy z mocnym tłem historycznym XV wiecznego Śląska i Czech. Świetny humor, akcja i fabuła.
Znacznie lepsze od Sagi o Wiedźminie.

__

Użytkownik
papuq

2005-12-05 19:24:01

proza lovecrafta

__

VIP
kicia

2005-12-05 20:07:32

kto co lubi, wiedzmina polknelam, a przez narrenurm nie moge sie przegryzc :))

__

Użytkownik
amenva

2005-12-05 20:25:38

wiedzmin rulez :P

__

Użytkownik
apiSS

2005-12-06 08:24:03

Osobiście polecam, bo lubię:
1. Manuela Gretkowska - cała jaj twórczość do "Polki" (Polka - dzieło zbyt kobiece jak dla faceta). W szczególności polecam książkę ŚWIATOWIDZ.
2. Remarque Erich Maria "Łuk Triumfalny".
3. Dan Brown "Kod Leonarda Da Vinci" - rewelacyjny kryminał, świetna fabuła...ale z pewnością nie jest to źródło informacji historycznych - jednak nie o to chodzi, bo tak naprawdę liczy się wartka akcja.
4. Marek Kamiński "Moje bieguny" - tytuł mówi sam za siebie - walka człowieka z naturą a przede wszystkim samym sobą.

__

Użytkownik
bytek

2005-12-06 08:29:57

Pratchett rulz :D czasami niektore akcje tak mnie powalaja, ze przez kilkanascie minut nie moge czytac dalej bo sie smieje :D

__

VIP
blacktyger

2005-12-06 15:45:25

Dzieki Kaminskiemu, ktory czytal Wladce Pierscieni, dotarlem do tej ksiazki :). Wiele mu zawdzieczam.

__

VIP
Hakan

2005-12-06 16:12:31

Przepraszam za pytanie, czym dokladnie charakteryzuje sie D&D. Musza byc lochy i smoki? Czy jeden smok, ktory pojawia sie w 2 tomach na 9 tomow sagi to D&D?

__
Powyższy tekst jest subiektywną opinią autora i nie jest oficjalnym stanowiskiem serwisu eSports.pl

Użytkownik
guhard

2005-12-06 16:57:18

imo nie mozna porównywać tych książek az tak dobitnie, bo wiedźmin to jest pure fantasy natomiast narenturm i Bozy wojownicy to cos miedzy tym. Nie ma tyle magi i tyle potworów. Chociarz jakby sie tu zastanowić to moją sa troche podobne. Najwiecej to jest chyba sexu... :D

__

Użytkownik
maGeta

2005-12-06 16:57:47

Andrzej Ziemiański "Zapach szkła". Świetna książka. Zawiera kilka opowieści które naprawde warto przeczytać, no i dowiesz się jak pachnie szkło ;)

__

Użytkownik
guhard

2005-12-06 17:00:43

Co do praczeta - to jest tak wyjebisty humor pod słońcem. Jeszcze ksiażek parodiujących wszystko co papadnie nie czytałem. Jest tyle zajefajnych tutułow i motywów i motywików ze szok. Czaha dymi..

__

Użytkownik
Nighter

2005-12-06 17:03:16

Po pierwsze - dziękuję za tak liczne tytuły.
Po drugie - pisząc 'Od razu mówię, nie mam humoru na fantasy pokroju D&D.' miałem na myśli każde fantasy - a wy wymieniliscie mi w 75% tytuły fantasy :P
Po trzecie - 'Kod Leonarda Da Vinci' - lektura prawie obowiązkowa, jednak po zasłyszanej opini 'zbyt dużo fantazjowania', coś mnie odepchnęło, mimo to chyba wezmę się teraz za to ;)

__

VIP
blacktyger

2005-12-06 18:18:09

Jesli lubisz kryminaly, zagadki etc. to tak. Natomiast jesli lubisz dobrą literature to nie.

__

• 1
  • 2
Dołącz do redakcji portalu eSports.pl!

Ostatnio publikowane

Napisz do redakcji

W tej chwili żaden z naszych redaktorów nie jest zalogowany.

Ostatnie komentarze

Ostatnio na forum

Statystyki Online

2609 gości

0 użytkowników

0 adminów

Ranking Użytkowników

WynikiAnkieta

Co było dla Ciebie największym zaskoczeniem podczas WCG Polska?

1. 0%

Słaba postawa Fear Factory

2. 0%

Dobra gra UF Gaming

3. 14%

Tłumy widzów na sali kinowej

4. 14%

Mało miejsca

5. 71%

Nie byłem i nie interesuje mnie to

Nasi partnerzy

• Shooters.pl
  • Cybersport

Wszelkie prawa zastrzeżone (C) eSports.pl 2003-2024

Publikowanie materiałów tylko za zgodą autorów.

Wybierz kategorie