Chińska klawiatura ?!

Dostosuj

Autor Wiadomość
Użytkownik
szymon708

2005-10-21 20:18:07

Ok poddaje sie .. pytalem juz wszystkich nikt nie wie, a wiec jako ze Wy wiecie wszystko postanowilem sie zwrocic z pytaniem do Was :D

Jak Wyglada Chińska / Koreańska / Japońska klawiatura ?

Przeciez oni maja tysiace znakow jak oni pisza te swoje rysunki ? Albo arabowie ? no bez jaj Ci maja juz totalnei pokresone znaczki. Jak oni to robia ?!!! Pzreciez nie musza sie uczyc naszego alfabetu prawda ? WIEC JAK !!! nie daje mi to spac po nocach !!! :D

p.s. najzabawniejsze ze mam klawiature “made in china” ^^

__

PRO
Lucas

2005-10-21 20:17:04

Chwila. Chinskiego i japonskiego to sa tez wersje uproszczone.

Oprocz symboli za kazde slowo, maja tez komplet znakow odpowiadajaych naszym slaba, ktore sa u nich jako alfabet.

__

Użytkownik
r3

2005-10-21 20:27:19

Ale oni (a przynajmniej Japonczycy) korzystaja tez ze zwyklego alfabetu. Mysle ze klawiature maja zwykłe bo przeciez tyle krzaczkow by im sie nie pomiescilo ;D

__

Użytkownik
szymon708

2005-10-21 20:39:57

no tak ale zdjesz sobei sprawe z tego ile jest sylab ? musieli by miec od groma kombinacji

__

Użytkownik
szymon708

2005-10-21 20:40:54

niemozliwe musieli by specjalnei uczyc sie naszego alfabetu ... i np naciskaja T wyskakiwalo by im te smieszne obrazki ze stron www ? :) nie no .. jak oni pisza strony internetowe ? WIE KTOS !! :D

__

VIP
Ph0bia

2005-10-21 20:49:26

Pracuje z Chinolem i widzialem jak kiedys mejla pisal : wciskal literki i wyskakiwaly krzaczki;
A sama klawiatura? Korzystalem z niej, normalna. Jedyne co, to zmieniają sobie język klawiatury. Hmm, tak przynajmniej Rosjanin robil.
Jeszcze Chinola podpytam czy mają jakieś skróty do calych wyrazów tudzież inne wypasy, ale to w poniedzialek, o ile bede pamietal :)

A w ogole, co za text 'zwykly alfabet' :D
Mysle, że sie nie pomyle, jak powiem, że wiekszość ludzi na świecie używa innego, niż ten 'zwykly', alfabetu :P

__

Użytkownik
szymon708

2005-10-21 20:54:14

czyli uzywaja takich klawiatur jak my tak ? i musza sie uczyc w sumie naszego alfabetu hmm bo rozumiem ze ja naciskam alt + a i mam ą :) ale oni ... popytaj strasznie jestem ciekawy jak oni to robia ^^ :)))

__

VIP
Malwa

2005-10-21 21:15:36

Ciekawośc to pierwszy stopien do piekła :P

__

Użytkownik
Tymek

2005-10-21 21:35:25

no co wy nie oglądaliście Jamesa Bonda? :o

tak serio to OMG :-/ Google/Grafika/Chinese keyboard :-]

[url=http://www.twinbridge.com/Products/Other/Chinese-Keyboard_L.jpg]1[/url]
[url=http://libai.math.ncu.edu.tw/bcc16/pool/image/mini-keyboard.jpg]2[/url]
[url=http://www.magnumgroupinc.com/images/tpic.jpg]3[/url]

__

Użytkownik
PiWo5z

2005-10-21 21:48:29

ta widzialem kiedys taka klawe i oni pod "a" maja z 10 krzakow :D

__

Użytkownik
szymon708

2005-10-21 21:54:53

czyli na jedna literke przypada 3 znaczki ? przewalone maja :D ... duże Ś robi sie wcisajac 3 klawisze a jak oni taki znaczk to jak ctrl + alt + del + T ?? :D

__

VIP
samolot

2005-10-21 22:49:40

ktos musi miec Przeje**** ;]

__

VIP
Ph0bia

2005-10-21 23:14:15

to moze byc universalna-kitajska klawa, np chinski, japonski, koreanski...

__

VIP
Ph0bia

2005-10-25 12:58:10

Dobra, to wyjaśnijmy sprawe:
Zapytalem kolenia z pracy, tego Chinola o klawiature, pokazalem mu obrazki, te co Tymek niżej podlinkowal;
Powiedzial ze wow pierwszy raz widzi taka klawiature;
I co sie okazuje: ponizej kazdej lacinskiej literki są 2 chinskie znaki - slowa; znaczek obok lacinskiej to prawdopodobnie język japoński, na pewno nie chiński;
Jako ciekawostkę mogę podać, że na obrazku nr 3 (komentarz #8) pod literką J z lewej strony mamy slowo, a w zasadzie liczbę '10', a obok nazwę miesiąca 'Pazdziernik', czyli to po prostu data;
Pod literką M: ta kreseczka to cyfra '1', a to coś obok (Chinol tlumaczac mi namazal ten znak w sekunde dlugopisem) oznacza 'deszcz'; itd
Wydaje mi się, że wybranie znaczka który chcę wyswietlić to kwestia wciśnięcia shift, czy Ctrl;
A jak wygląda typowa klawiatura w Chinach?
Tak jak u nas, bo każdy Chińczyk zna też alfabet laciński, z prostej przyczyny. Wymowy znaczków uczą się wlaśnie czytając w 'naszym' alfabecie.
Jednak Chińczycy używając klawiatury, zwyklej takiej, piszą w swoim języku. Odbywa się to tak, że trzeba zainstalować i uruchomić programik(Microsoftowski, przwdopodobnie nawet zalączony w Windows) i potem jeżeli wpiszemy z klawiatury wymowę któregoś ze znaków to wyswietla nam się wlaśnie ten znak(w zasadzie wybor znaków lub ich kombinacji, które mają możliwie najbardziej zbliżoną wymowę)
Programik wygląda prosto, coś jak notatnik z opcją przelączania języka;

Nie wiem czy nie zapomnialem o niczym, ale to chyba wyjaśnia sprawę :D
Pozdr

__

VIP
minineo

2005-10-25 13:31:31

mam laptopa z chińską klawiaturą ale nie mam aparatu żeby cyknąć i wam pokazać :/

__

VIP
d00mer

2005-10-30 22:13:53

na wakacjach w Grecji byłem w jednej kafei, greckie klawy też mają duzo znaczków pod jednym klawiszem :D

__

Użytkownik
Nera

2005-10-31 15:12:07

zeskanuj ;D

__

VIP
minineo

2005-10-31 17:05:19

nie da sie ;-D

__

Dołącz do redakcji portalu eSports.pl!

Ostatnio publikowane

Napisz do redakcji

W tej chwili żaden z naszych redaktorów nie jest zalogowany.

Ostatnie komentarze

Ostatnio na forum

Statystyki Online

3680 gości

0 użytkowników

0 adminów

Ranking Użytkowników

WynikiAnkieta

Co było dla Ciebie największym zaskoczeniem podczas WCG Polska?

1. 0%

Słaba postawa Fear Factory

2. 0%

Dobra gra UF Gaming

3. 14%

Tłumy widzów na sali kinowej

4. 14%

Mało miejsca

5. 71%

Nie byłem i nie interesuje mnie to

Nasi partnerzy

• Shooters.pl
  • Cybersport

Wszelkie prawa zastrzeżone (C) eSports.pl 2003-2024

Publikowanie materiałów tylko za zgodą autorów.

Wybierz kategorie