Krawat

Dostosuj

Autor Wiadomość
Użytkownik
apiSS

2005-06-22 10:02:06

Tego na eSports.pl jeszcze chyba nie było, ale nie powinno to zaszkodzić wizerunkowi portalu jeśli się pojawi :D.

Końcówka czerwca to okres wszelkiego rodzaju egzaminów (niektórzy mieli je już wcześniej). Wielu z nas “musi” w takiej sytuacji porzucić swój ulubiony strój i wskoczyć na tych parę godzin w garnitur. Oczywiście zgadzam się z tymi wszystkimi, którzy twierdzą, że ubiór to sprawa osobista ale są pewne zasady, których mimo wszystko powinno się przestrzegać. Prawdą jest też, że najważniejsze jest to co w głowie ale czy tylko i wyłącznie to jest najważniejsze? Czasami dzięki właściwej autoprezentacji i przy wykorzystaniu wrodzonej nam (czytelnikom eSports.pl) inteligencji :P jesteśmy w stanie nadrobić ewentualne braki w wiedzy.

Wróćmy zatem do tej autoprezentacji “na wypadek egzaminu”. Wiadomym jest, że w takich sytuacjach “obowiązkowym” uniformem jest garnitur. Skoro zdecydujemy się już go założyć, to zwracajmy uwagę na pozostałe części garderoby, by wspólnie tworzyły kompletną całość. W takich sytuacjach zakładanie “adidasów” pasuje , bądźmy szczerzy, “jak świni korale”. Mówi się też, że prawdziwego faceta poznaje się m.in. po tym czy potrafi zawiązać krawat (zainteresowanym polecam osobiste przeszukiwanie netu ze stronami o męskim stylu ubierania, krawatach itd; celowo ich nie podaję bo wiele z nich dodatkowo prowadzi przedaż róznych produktów, a niechciałbym być posądzony o kryptoreklamę), bo wiązanie krawatu to nielada sztuka. Oczywiście mozna tu skorzystać z tzw. rozwiazania awaryjnego np. “krawat dziadka Józka” czyli tzw. krawat na gumce(stosowany w zakładach pogrzebowych przy ubieraniu zmarłych, serio) albo “krawat na supełek” czyli krawat raz zawiazany przez tatusia...na 30 lat. Kwestie kolorystyki ewidentnie pozostawiam osobistym preferencjom, choć i tu trzeba udowodnić, że nie jest się daltonistą. Na koniec - skarpetki - przedewszystkim wyprane, dobrzeby też było gdyby były na tyle długie, by zasłaniały łydki i nie były białe :D.

Po co ten mini wykład ? My eSportowcy potrafimy się dostosować do miejsca i panujących okoliczności ale mamy też kolegów którym moglibyśmy w tym pomóc - tak na wszelki wypadek :).

__

Użytkownik
Diodak

2005-06-22 10:09:37

aha

__

Użytkownik
e2

2005-06-22 10:11:30

hahahah :D kolumnę mogłeś napisać na ten temat :D

__

PRO
igor

2005-06-22 10:24:17

Miałem już tyle sytuacji w których musiałem być w krawacie, że nauczyłem się sam go wiązać. Pamiętam gdy na egzamin maturalny z WOSu przyszedłem w moim patriotycznym, biało-czerwonym krawacie. Nauczyciele nie mogli sie powstrzymać ze śmiechu, dyrektorka zapytała czy to wyraz sympatii do jednej z partii politycznych :). Kto wie czy gdyby nie on, to czy dostałbym 5 :D.

__

VIP
acci

2005-06-22 10:26:01

w sumie 2ez jest wiazanie krawatu :(

__

Użytkownik
freak

2005-06-22 10:28:58

Czemu nie moga być białe?

__

Użytkownik
apiSS

2005-06-22 10:35:15

Do białego garnituru moga być, ale w innych przypadkach "pachną" disco polo.

__

VIP
Malwa

2005-06-22 10:43:43

ja mam 2 damskie krawaty :) i prawde moiwaz nie umiem ich wiązac ale moj brat umnie :)

__

Użytkownik
apiSS

2005-06-22 10:49:53

...bo najwyjaźniej masz brata, który ma klasę.

__

Użytkownik
fpp|fr3zzer

2005-06-22 10:50:12

gdyz biale skarpetki powinno sie nosic tylko uprawiajac sport

no i jeszcze warto wspomniec ze dobrze by bylo umiec wiazac podwojne "suply"

i z reguly w marynarce zostawiamy otwarty dolny guzik

ah, i bez paska ani rusz (kolor paska powinno sie dopasowac do butow- to jest zreszta tez regula ktora dotyczy codziennego ubioru).

krawat powinien siegac mniej-wiecej do paska (jesli koncowka jest nadal za dluga to mozna po prostu wlozyc do spodni/koszuli).

dlugosc spodni od garnituru- jak sie stoi to powinne one dotykac "obcasa" butow- ale to juz raczej nieciekawe fakty

jak cos sobie przypomne to napisze

__

PRO
girith

2005-06-22 10:51:32

wiazanie krawata swoja droga. niestety wielu facetow nie potrafi zrobic tak banalnej rzeczy jak wyprasowac sobie porzadnie koszuli, czy o wczesniejszym dobraniu krawata do koszuli nie wspomne (nie tylko kolor, odpowiedni rodzaj supla do danego typu kolnierzyka* tez ma znaczenie).

odnosnie skarpet - biale skarpety do ciemne garnituru (wogle biale sportowe skarpety do garnituru) to po prostu obciach :D tak samo jak skarpety do sandalow.

o czystych butach to juz chyba nie trzeba mowic.

konkludujac: nie wazne jest za ile mamy garnitur, krawat, koszule czy buty. jesli wszystko jest czyste, wyprasowane i dobrze dobrane, to nawet w tanich ciuchach mezczyzna wyglada dobrze i schludnie. a na tym to ma polegac.

* szybki kurs jak nie stylizowac sie na redaktora Kamela z TVP: NIE wiazemy grubego wezla (szerokiego) do malego kolnierzyka. i odwrotnie - do duzego kolnierzyka (taki elvisowski) nie wiaze sie malego wezla ;)

__

Użytkownik
apiSS

2005-06-22 11:50:18

Przyznasz również, że wyjatkowo rozbrajające są tzw. "czapeczki-siateczki" w zestawieniu z garniturem. Jak widze takiego gościa to mam skojarzenia ze "Zjazdem geriatryków". :)

__

Użytkownik
bangall|blade

2005-06-22 13:11:49

ja miałem Garnitur raz w życiu na sobie w komuni :D

__

VIP
Malwa

2005-06-22 13:21:47

Wiązanie krawata.

Węzeł:
[url=http://www.krawaty.pl/html/prosty.html]Prosty[/url]
[url=http://www.krawaty.pl/html/shelby.html]Shelby[/url]
[url=http://www.krawaty.pl/html/pol_windsor.html]Pół-Windsor[/url]
[url=http://www.krawaty.pl/html/windsor.html]Windsor[/url]

Bardzo ładnie pokazane.

__

Użytkownik
Bs0d

2005-06-22 13:28:30

Sam korzystalem z tych kursow jak sie uczylem, ale szczerze mowiac to w praktyce wcale nie jest tak latwo jak w teorii :P

__

VIP
Malwa

2005-06-22 13:31:04

a nauczyles sie Windsor'a?? :D

__

Użytkownik
e2

2005-06-22 13:41:08

a idziesz na studia? :)

__

VIP
Preak

2005-06-22 13:44:36

hah ! specjalnie dla Ciebie wlaczylem newsy o JK :D:D

__

VIP
Malwa

2005-06-22 13:47:29

eeee nie wiem co powiedziec ^^

__

VIP
Preak

2005-06-22 14:13:38

nic nie musisz :)

__

Użytkownik
Bs0d

2005-06-22 14:18:20

Prosty to szczyt moich umiejetnosci ;)

__

Użytkownik
bangall|blade

2005-06-22 16:07:10

narazie nie :]

__

Użytkownik
e2

2005-06-22 17:28:26

to jak pójdziesz to się nachodzisz w gajerku :D

__

Użytkownik
bangall|blade

2005-06-22 18:06:29

jesli pujde bo ja ze szkołą to z deka na bakier :D

__

Użytkownik
Blom

2005-06-22 22:49:55

meski garnitur, to super ubior. sam wprawdzie nie mam jeszcze zbyt duzo okazji do chodzenia w garniturze, ale uwielbiam je ogladac, a szczegolnie ladnie dobrany i zawiazany krawat do koszuli - aahh cudo! :) co do tej kwestii to polecam np. mateusza borka albo posla PO z komisji PZU z dzisiejszego dnia - Cezary jakis tam, ale nazwiska zapomnialem :D

__

VIP
vader

2005-06-23 13:59:35

moze to dziwne- ale nawet lubie chodzic w krawacie czy gajerku. arystokratyczne nawyki ^^ (lol)

__

Użytkownik
apiSS

2005-06-23 19:03:04

Dlaczego to ma być dziwne, że lubisz chodzić w krawacie i gajerku. Ważne jest to, abyś w ubraniu czuł się dobrze i swobodnie, a jeśli do tego wygląda się w tym reprezentacyjnie...to poprostu git.

__

VIP
vader

2005-06-23 19:57:57

to moze byc dziwne dla niektorych moich znajomych, bo na codzien chodze w szerokich ciuchach itp ^^ rapazz stylezz i te sprawy

ale fakt, ze nie ma nic dziwnego w tym ze lubie chodzic pod krawatem

__

VIP
Malwa

2005-06-23 20:31:22

pamietam jak byłam malutka w podstawówce klasie chyba 1-3 czy cus moi kumple przychodzili w krawatach na gumke^^

__

VIP
cwir3k`

2005-06-23 21:30:12

przynajmniej w okresie maturalnym czesto chodzilem w gajerku... ale nieznosze tego... nie czuje sie najlepiej w tym ;-) ale dalbym rade sie przyzwyczaic :P

a krawata na razie wiazac nie umiem ahahha, ogolnie te co mam mam zawiazane na supełek ^^ troche dziecinne no ale coz... jak bede kupowal nowego zwisa to juz go sam zawiaze, przyrzekam.... a bedzie ku temu kilka okazji :c

__

VIP
b0b3k_

2005-06-23 22:11:26

ja dziś nauczyłem się po tym jak mi sie skubaniec rozwiązał :D a mialem 20 minut do wyjścia @ GOOGLE powered :D

__

Użytkownik
[-SLP-]RiV

2005-06-23 23:30:31

pfff dzis na rozdaniu swiadectw jako jedyny nie byle w garniaku ^_^ bylem w szerokich jeansach + koszulka + biale skarpetki + ZAJE****CIE brudne buty pumy ;D
what can i say ? FUCK THE SYSTEM :D

__

VIP
3Months?ping500

2005-06-24 08:22:27

apiss stawiaj wiecej kropek i enterow bo sie ciezk oczyta ;-D

__

Użytkownik
apiSS

2005-06-24 08:47:09

Mea maxima culpa :D

Przyznaję się, że mam tendencję do "bardzo złożonych zdań złożonych" - postaram się coś z tym zrobić, bo rzeczywiście moze to na dłuższą metę zniechęcać do czytania.

A Ty masz garnitur ? :D

__

Użytkownik
apiSS

2005-06-26 00:22:05

Najlepiej wychodzi mi prosty :) i shelby. Windsor jest zagruby do kołnierzyków moich koszul. Dziewczyny tez noszą krawaty. Ciekaw jestem kto im je wiąże :) i kto im koszule prasuje :)))

__

Użytkownik
chopin

2005-06-26 12:50:09

Ja w garniturze czuje się jak morderca i nachodzi mnie nieodparta chęć mordowania dziewic, palenia wsi i składania ofiar z noworodków. Z tego powodu nie mogę często nosić garniturów :(

__

Użytkownik
YZK

2005-06-26 19:59:27

Ostatnio kupowalem sobie garnitur i krawat, sciagnalem tutoriala do wiazan, cos potrenowalem i w miare mi wychodzilo wiazanie krawata. Wczoraj szedlem na wesele i nie mialem instrukcji, wiec probowalem z pamieci i po jakichs 20 min zawiazalem, jak sie teraz okazalo, polwindsora :D

__

PRO
igor

2005-07-01 08:43:21

Jakbym mial zgadywac czyj to post to stawialbym na zoomera :D.

__

VIP
Sh1eldeR

2005-07-01 10:17:41

Szczerze? Nie ma sie czym chwalic...

Choc podobni tobie (i tylko oni) nazywaja takie cos pozytywnym okresleniem "luzactwo" ;-D

__

Dołącz do redakcji portalu eSports.pl!

Ostatnio publikowane

Napisz do redakcji

W tej chwili żaden z naszych redaktorów nie jest zalogowany.

Ostatnie komentarze

Ostatnio na forum

Statystyki Online

2319 gości

0 użytkowników

0 adminów

Ranking Użytkowników

WynikiAnkieta

Co było dla Ciebie największym zaskoczeniem podczas WCG Polska?

1. 0%

Słaba postawa Fear Factory

2. 0%

Dobra gra UF Gaming

3. 14%

Tłumy widzów na sali kinowej

4. 14%

Mało miejsca

5. 71%

Nie byłem i nie interesuje mnie to

Nasi partnerzy

• Shooters.pl
  • Cybersport

Wszelkie prawa zastrzeżone (C) eSports.pl 2003-2024

Publikowanie materiałów tylko za zgodą autorów.

Wybierz kategorie