fizyka - zasady dynamiki - problem :[

Dostosuj

• 1
  • 2
Autor Wiadomość
Użytkownik
Shenlong

2005-06-06 15:12:14

Wiem ze ta strona jest poswiecona eSportowi, Gamingowi etc.. ale nie ma mi kto pomodz :/

Wiec tak za pare 2 dni odpowiadam z fizyki [ zaliczenie semestru ] musze znac zasady dynamiki [ ktore znam ] i dodatkowo przyklady z zycia i z tym mam problem :[ przypomne wam te zasady:
1 - Jesli sily dzialajace na ciala rownowaza sie to cialo ozostaje w spoczynku lub prousza sie ruchem jednostajmym prostolinowym
2- Jesli sily dzialajace na cialo nie rownowaza sei to cialo porusza sie ruchem zmiennym z przyspieszeniem ktorego wartos jest wprost propocionalna dowarosci sily wypadkowej
3 - Oddzialywania cial sa zawsze wzajemne, sily wzajemnego odzialuwania maja takie same wartosci, taki sam kierunek, przeciwne zwroty i rozne punkty przylozenia.

__

VIP
Malwa

2005-06-06 15:15:53

która to klasa?

__

Użytkownik
Shenlong

2005-06-06 15:17:14

1 LP

__

VIP
Malwa

2005-06-06 15:24:57

mam tylko cos takiego : Huśtawka jest przykładem maszyny prostej zwanej dźwignia dwustronna Stanowi je sztywne ciało {pret} osadzine na osi Po przeciwynych stronach osi obrotu czyli tzw punktu podpracia dźwigni przyłozone są dwie siły np. zawieszone obciązniki Odległosc od punktu podparcia dźwigni do punktu przyłozenia sił nazywa sie ramionami dźwigni....

Ale to ci sie raczej nie przyda :X

__

Użytkownik
Shenlong

2005-06-06 15:29:38

chyba raczej nie :D

__

VIP
Malwa

2005-06-06 15:32:33

niop bo to mechanika cieplna ....

DYNAMIKA

SIŁA WYPADKOWA

Siła składowa- jedna z sił działających na dane ciało.
Siła wypadkowa- siła wszystkich sił składowych działających na dane ciało.
Składanie sił- znalezienie siły wypadkowej z kilku sił składowych działających na dane ciało.

Cechy siły wypadowej:
· Kierunek działania taki sam jak kierunek działania sil składowych,
· Zwrot zgodny ze zwrotem sił składowych,
· Długość równa sumie długości wektorów składowych.

Cechy siły wypadkowej:
· Wspólny punkt przyłożenia z siłami składowymi,
· Ten sam kierunek działania,
· Zwrot zgodny ze zwrotem siły składowej o większej wartości,
· Długość wektora równa różnicy długości wektorów sił składowych.

Zasada równoległoboku- reguła pozwalająca wykreślić wektor siły wypadkowej dwóch lub więcej sił składowych działających na ciało wzdłuż różnych prostych. Siła wypadkowa jest przekątną równoległoboku zbudowanego na siłach składowych. Przekątna ta poprowadzona jest z wierzchołka będącego punktem przyłożenia sił składowych.

RUCH- OPORY RUCHU

Zmiana prędkości ciała może nastąpić tylko w skutek oddziaływania z innym ciałem.

Tarcie- siły oporu ruchu ( pochodzące od oporu położenia, środowiska):
· Tarcie statyczne- gdy wprawiamy w ruch ciało znajdujące się w spoczynku,
· Tarcie dynamiczne- gdy zmieniamy prędkość ciała znajdującego się w ruchu.

Kierunek siły tarcia jest zawsze zgodny a zwrot przeciwny do wektora prędkości, z którą ciało się porusza.

Opór powietrza- tarcie pomiędzy poruszającym się ciałem a powietrzem.
Kształty aerodynamiczne, opływowe zmniejszają siłę oporu powietrza.

Zmniejszają tarcie:
· Gdy powierzchnia jest śliska,
· Gdy ciało się toczy,
· Używanie łożysk i smarów.

Przykłady siły tarcia:
· Hamulec a koło,
· Buty alpinisty a skała,
· Pocieranie rąk.

BEZWŁADNOŚĆ- 1 ZASADA DYNAMIKI NEWTONA:
Jeżeli na ciało nie działają żadne siły albo działające siły się równoważą, to ciało pozostaje w spoczynku lub porusza się ruchem jednostajnym prostoliniowym.

Bezwładność- cecha ciała polegająca na zachowaniu stanu ( ruchu lub spoczynku), w którym się to ciało aktualnie znajduje.

NIUTON JAKO JEDNOSTKA SIŁY

Masa- określa ilość materii, która tworzy dane ciało fizyczne.
Ciężar ciała- siła, z jaką planeta przyciąga dane ciało.

Fc= m*g [ N= kg*m/s2 ]

Fc- siła ciężkości
m- masa ciała
g- przyspieszenie ziemskie g= 9,81 m/s2

Niuton- siła, która ciału o masie 1 kg nadaje przyspieszenie 1 m/s2. Im większa masa ciała tym większy ciężar tego ciała.

Gdy wypadkowa sił jest większa od 0, to ciało będzie się poruszać ruchem jednostajnie przyspieszonym, bo działa na nie konkretna, nie uzasadniona siła.

Jeżeli ciało porusza się pod działaniem stałej siły, to wartość przyspieszenia zależy od masy ciała i od działającej siły.

II Zasada Dynamiki Newtona – Jeżeli na ciało działa niezrównoważona siła, to porusza się ono ruchem zmiennym z przyspieszeniem (opóźnieniem) wprost proporcjonalnym do działającej siły lub siły wypadkowej, odwrotnie proporcjonalnym do masy ciała.
A(wektor)=F(wektor)/m

Swobodne spadanie ciał – swobodne spadanie ciał na Ziemię pod działaniem siły grawitacji.
Wszystkie spadające na Ziemię ciała poruszają się ruchem jednostajnie przyspieszonym.
Czas swobodnego spadania ciała nie zależy od jego masy, bo nie działa żadna inna siła oprócz siły grawitacji, a grawitacja jest dla wszystkich ciał wielkością stałą.
Przyspieszenie ziemskie – g=9,81m/s2

Czas spadania ciała zależy od oporu powietrza – im większa powierzchnia ciała, tym większy opór powietrza, więc tym dłuższy czas spadania tego ciała.

Im większa siła, tym większe przyspieszenie.
Im większa masa, tym mniejsze przyspieszenie.

__

Użytkownik
dRaZe

2005-06-06 15:35:20

ale ty jestes madra ;)

__

VIP
Malwa

2005-06-06 15:38:32

a i sprawdz @ wysłąłam Ci tam o

I.RUCH JEDNOSTAJNY PROSTOLINIOWY

II. RUCH JEDNOSTAJNIE ZMIENNY

WZORY OBLICZENIOWE Z DYNAMIKI

II.PRACA, MOC I ENERGIA

WYKRES PRZYŚPIESZENIA, PRĘDKOŚCI I DROGI
JAKO FUNKCJI CZASU

DRK sciaga.pl ;)

__

Użytkownik
Shenlong

2005-06-06 15:43:35

thx napewno sie cos z tego przyda :D

__

VIP
Malwa

2005-06-06 15:44:48

5 zł :P

__

Użytkownik
Shenlong

2005-06-06 15:47:48

obejdzie sie :X

__

VIP
Malwa

2005-06-06 15:50:07

nie!!!

__

Użytkownik
Shenlong

2005-06-06 15:56:21

jak nie jak tak

__

VIP
Malwa

2005-06-06 16:01:50

dawaj hajs :P $_$

__

Użytkownik
Shenlong

2005-06-06 16:05:56

Wpadnij do W-Wa

__

VIP
Malwa

2005-06-06 16:07:11

-_- zlookaj profil zlookaj miasto :P

__

Użytkownik
Shenlong

2005-06-06 16:18:02

zapraszam an Ursynów

__

Użytkownik
KasK

2005-06-06 17:25:58

I zasada:
przykład 1) człowiek siedzący na krześle. działają: siła sprężystości i siła grawitacji, które się równoważą, więc koleś pozostaje w spoczynku :)
przykład 2) samochód jadący ze stałą prędkością. działają: siła sprężytości i siła grawitacji, które się równoważą ( w pionie ) oraz siła ciągu ( czyli ciąg silnika ) i siła oporu, które się rownoważą w poziomie... więc samochód porusza się ze stałą prędkością ( ruchem jednostajnym )

II zasada:
przykład 1) spadająca kulka. działają: siła grawitacji w dół i siła oporu w góre ( siła oporu jest mniejsza od sił grawitacji ) siła wypadkowa jest równa wtedy Fg-Fop/m
przykład 2) człowiek jadący na rowerze. działają: siła sprężytości w góre, siła grawitacji w dół, siła oporu... siła wypadkowa równa sile oporu...

III zasada:
przykład 1) książka leżąca na stole. działają siła sprężytości w góre i siła nacisku ( nacisk książki na stół ) w dół... Fn=Fg, Fs=Fn, siła naciku i siła sprężytości mają tą samą wartość, ten sam kierunek lecz przeciwny zwrot
przykład 2) dwa dodatnio naelektryzowane ciała o różnych ładunkach ( np. jedno ciało ma ładunek 2 mikro Kulomby, a drugie ciało 1 mikro Kulomb ) wtedy te ciała się odpychają ( są oba dodatnio naładowane więc się odpychają ) siła odpychania jest w obu ciałach równa, ma ten sam kierunek lecz przeciwny zwrot...

Prosze :)

__

Użytkownik
grubka

2005-06-06 18:49:21

1. kula pchnieta w prózni ( w kosmosie) bedzie sie poruszala bez konca
2. hmm np poruszający sie samochód
3. udzerzając jakiegos kolesia, on ci oddaje z taka sama siła :>

__

VIP
rostek

2005-06-06 18:58:40

a ja na mokotow :D

__

Użytkownik
t2

2005-06-06 22:10:09

Przyklady z zycia? Fizyke trzeba rozumiec, ale imo to jest troche debilizm...

__

Użytkownik
tysik

2005-06-06 22:49:25

fizyka jest zajebista :D jak ktos chce zobaczyc moja pro sciage na mature to dajcie maila :D

__

Użytkownik
t2

2005-06-07 09:45:48

[email protected], tez zdawalem fize, wiec chetnie lookne, ja nie mialem sciag, zreszta nie bylo opcji, zeby cokolwiek sciagnac - 12 zdajacych na sali gimnastycznej ; ]

__

Użytkownik
tysik

2005-06-07 10:21:09

poooszlo !
no ja tez z niej nic nie sciagnalem bo mielismy 24 osoby na takiej raczej sporej auli :/ z resztą podobnie na innych przedmiotach sie nie dalo; kumpel ktory pisal starą maturę mowi ze WSZYSTKO sciagnal :/ oni nam kradną miejsca na studiach! ;(
A wracajac do fizy - ladny przypał był u mnie bo mnie wogole nie wyczytali z listy bo mnie tam nie bylo :o i specjalnie dyrka dzwonila do CKE zeby sie dowiedziec wtf no i mi pozwolili pisac na szczescie :D 10 minut spoznienia, wchodze na sale a wiara mi klaszcze :D smiechowo bylo. Na rozszerzonej to jeden koles tylko przejrzal kartki i po 15stu minutach podnosi reke w góre a wiara w smiech :D

__

Użytkownik
dRaZe

2005-06-07 13:46:22

chetnie lukne ;) [email protected]

__

Użytkownik
t2

2005-06-07 15:35:33

Nie kradna nam miejsc - musza pisac egzaminy, uczelnie nie uznaja starej matury, oh goodie ; >> ^__^

__

Użytkownik
tysik

2005-06-07 18:07:55

nie do końca masz racje :/ politechnika poznańska nie robi egzaminów ani dla nowej ani dla starej matury :| zonk? :/

__

Użytkownik
tt

2005-06-07 19:18:36

Jak juz jestesmy przy fizyce moze ktos bedzie tak mily i rozwiaze mi te dwa proste zadanka bo mam pewne watpliwosci.

1.Oblicz z jaka szybkoscia wzgledna zblizaja sie do siebie dwa elektrony, poruszajace sie z szybkoscia 0,5c

2.Dwie czasteczki poruszaja sie w ta sama strone z szybkosciammi 0,3c i 0,7c. Oblicz z jaka szybkoscia wzgledna druga czasteczka dogania pierwsza.

Zadania dotycza fizyki relatywistycznej.

Z gory dzieki za wszelka pomoc.

__

Użytkownik
Thonetim

2005-06-07 19:21:17

omg co to za SQL ?

__

Użytkownik
t2

2005-06-07 19:22:03

V' = ( V1 + V2) / [1 + (V1V2/c^2)]

Skladanie predkosci w fizyce relatywistycznej - suma predkosci podzielona przez 1 + iloczyn predkosci przez predkosc swiatla do kwadratu. Wzor poprawny dla obiektow przeciwnych wektorach predkosci, jesli wektory sa zgodne, to w liczniku bedzie "-" (minus) zamiast "+". Bodajze...

__

Użytkownik
t2

2005-06-07 19:27:11

Hmm... no moze faktycznie nie na wszystkich uczelniach, ale na UW, PW, PG czy SGH z tego co sie orientuje nie biora pod uwage starej matury i robia egzaminy.

__

Użytkownik
t2

2005-06-07 19:28:28

A ja do Brodnicy...

__

Użytkownik
tt

2005-06-07 19:44:09

Wlasnie przede wszystkim chodzi mi o te wektory :D bo sam sie juz w nich pogubilem.
Ale wielkie dzieki [+]

__

Użytkownik
tt

2005-06-07 19:44:41

1 klasa LO

__

Użytkownik
t2

2005-06-07 20:06:11

Jak juz jestesmy przy fizyce - zna ktos jakies godne polecenia ksiazki (badz autorow) traktujace o czasoprzestrzewni i czarnych dziurach? Koncze "Krotka historie czasu" Stephena W. Hawkinga, mam jeszcze "Czarne dziury i wszechswiat" Igora Nowikowa. Sa tu ludzie majacy o tym jakies pojecie? ; )

__

VIP
Malwa

2005-06-07 20:25:31

Zoliborz :D

__

Użytkownik
t2

2005-06-07 20:27:07

Morskie Oko ; )

__

VIP
Malwa

2005-06-07 20:31:21

Amsterdam :D

__

Użytkownik
t2

2005-06-07 20:36:17

Buenos Aires? (Morskie oko to dzielnica ; p)

__

Użytkownik
5h4k3r

2005-06-08 21:57:08

Wamp, black hoes itd :d.

__

• 1
  • 2
Dołącz do redakcji portalu eSports.pl!

Ostatnio publikowane

Napisz do redakcji

W tej chwili żaden z naszych redaktorów nie jest zalogowany.

Ostatnie komentarze

Ostatnio na forum

Statystyki Online

5058 gości

0 użytkowników

0 adminów

Ranking Użytkowników

WynikiAnkieta

Co było dla Ciebie największym zaskoczeniem podczas WCG Polska?

1. 0%

Słaba postawa Fear Factory

2. 0%

Dobra gra UF Gaming

3. 14%

Tłumy widzów na sali kinowej

4. 14%

Mało miejsca

5. 71%

Nie byłem i nie interesuje mnie to

Nasi partnerzy

• Shooters.pl
  • Cybersport

Wszelkie prawa zastrzeżone (C) eSports.pl 2003-2024

Publikowanie materiałów tylko za zgodą autorów.

Wybierz kategorie