Matura

Dostosuj

Autor Wiadomość
Użytkownik
ypoktaz

2005-04-23 12:31:03

gl and hf, tylko nie dziękujcie ~ przynosi pecha :D

__

Użytkownik
Bh3liom

2005-04-23 13:04:54

no ja tak samo mam kumpli... ktorzy po mat-infie z matmy sie czuja niezle ale z fizyki dramat :| sam jestem na mat-infie i nie widze siebie na poszerzonej maturze z fizyki :P matme moze jeszcze jakos przelkne jak sie przyloze...

__

Użytkownik
t2

2005-04-23 13:08:49

Przed polskim dziekowalem wszystkim i mialem 20/20. To nie przynosi pecha, to przynosi szczescie, ale osoby, ktore o tym wiedza unikaja rozpowszechnienia tych informacji wykorzystujac wasza slepa wiare w zabobony. Taka mala spiskowa teoria dziejow... ; ]

__

Użytkownik
t2

2005-04-23 13:17:17

Ile masz godzin fizyki? Ja mialem w 1 i 2 klasie po 3 tygodniowo. W 3 klasie 2 godziny z klasa i 2-3 godziny fakultatywne w 6-osobowej grupie + 1-2 godzin dodatkowo ekstra (tez w 6-osobowej grupie) ; ). Fakt, faktem, ze moja nauczycielka od fizyki jest w-ce dyrektorem i w pierwszej i drugiej klasie dosc czesto fizyka przepadala, ale tak czy inaczej to jest spooooroooo godzin, po ktorych powinnismy podstawowa mature zdac na jakies 80++% i rozszerzona na 70%.

__

Użytkownik
exodus

2005-04-23 14:05:59

hihi
mi udało sie oba, tj polak i ang rozsz. na 20/20

btw.
mieliście jakieś ciekawe tematy na polski ustny, jakieś mega odjazdowe pytania komisji?

__

Użytkownik
Xsi

2005-04-23 14:24:11

jasne ze tak:

komisja: co sądzisz na temat ekranizacji prozy Sapkowskiego
ja: nie powinna była wogóle powstać
komisja: "brecht"

__

Użytkownik
elmo.rtcw

2005-04-23 14:42:01

Nie, nie mozna sie sugerowac probna bo ona nie dala zadnego odzwieciedlenia naszej wiedzy. To na ile napisalismy probna o niczym nie swiadczy bo ta ilosc punktow, ktora uzyskalismy nie ma zadnego punktu odniesienia do studiow. Dopiero my, w tej chwili ustalamy, badz nie jakas skale odbicia. To jak to rozpatrza poszczegolne uczelnie zalezy tylko i wylocznie od nich. Jednym slowem rocznik 86' dostaje w dupe jak zawsze :-)

__

VIP
vader

2005-04-23 15:24:02

Ta przelkniesz ... ale chyba nie mature :D

__

VIP
vader

2005-04-23 15:26:38

Chodze akurat do klasy z tym przypadkiem, to sobie odpowiem xD

Mamy 3 fizyki tygodniowo rowniez z w-ce dyrkiem, spoznia sie 20 minut a pozniej zabiera 10 przerwy :P

Matme 6x (3*2godz) rowniez z wice dyrkiem ... ogolnie przesieka niezla :)

Ale Bheliom to jest ulubieniec nauczycieli, trzeba mu to przyznac :D

__

VIP
vader

2005-04-23 15:28:22

Raz na jakis czas pasuje sie z Toba zgodzic ... no i to jest ten moment xD

__

Użytkownik
ziel1na

2005-04-23 15:57:22

taka sprawa byla na Politechnice Poznanskiej ze nie dalo sie rozwiazac zadan

__

Użytkownik
t2

2005-04-23 17:14:25

Mowie jak szalony, wypluwam z siebie setki slow na minute, ogolnie 3 predkosc kosmiczna, nie wiedzialem, ze potrafie tak szybko mowic, a Przewodniczacy Komisji - strasznie powsciagliwy w emocjach i ogolnie strasznie sztywny - na koniec mojej wypowiedzi: "No, dobrze... tylko troche wolno mowiles".

Facetka zadala mi trzy pytania, chce zadac czwarte, ale sie mota, bo nie wie czy moze, a ja do niej: "Ja sobie jeszcze chetnie pokonwersuje...". Komisja zaliczyla rotfl'a.

Ogloszenie wynikow, wchodzilo sie do sali pojedynczo. Wchodze do klasy, a przewodniczacy do mnie: "Ja tak szybko nie umiem mowic, ale w imieniu komisji oglaszam, ze (...)".

__

Użytkownik
kaRakas

2005-04-23 18:10:58

dla tych, ktorzy jeszcze maja przed soba ustny ang ---> www.bobo.friko.pl

__

VIP
zik

2005-04-23 18:25:04

w sumie u mnie polak spoko 17/20, normalnie nie wierzylem w swoje mozliwosci ;)
kto pamieta jakies tematy z ang rozszezonego moze sie pochwali ? w poniedzialek mnie czeka :x

__

Użytkownik
Bh3liom

2005-04-24 10:29:16

nie 'akurat chodzisz' tylko masz zaszczyt chodzic :D no ale reszta sie zgadzA :P raz napisales cos z sensem :D

__

Użytkownik
SL4VE

2005-04-24 10:45:29

No co Ty nie powiesz :-).

__

Użytkownik
SL4VE

2005-04-24 10:51:11

Dokładnie. U mnie jeśli chodzi o polski i matematykę to na zwykłej maturze dostałem o ocenę wyżej z obu przedmiotów (pol 3, mat 5). Jeden gość z mojej klasy (największy wdupowłaz jakiego znam) nie zdał próbnej z matmy, a na normalnej zdał na 5.
Poza tym próbną maturę wiele osób ignoruje (patrz ja). Całe moje przygotowania do matury zaczęły się dopiero po próbnych maturach (chciałem sprawdzić na ile mnie stać), nie licząc lekcji z polaka, które wyglądały tak, że siedzieliśmy tam z shr (jak już tam dotarliśmy) i się zlewaliśmy, bo niestety ta nauczycielka nie potrafiła nas zmotywować do jakiejkolwiek pracy. W połowie z resztą zrezygnowaliśmy.

__

Użytkownik
SL4VE

2005-04-24 10:53:43

Nie wiem ile wspólnego mają przykładowe zadania maturalne zamieszczone (chyba) w Wyborczej do zadań z nowej matury z matmy. Jeżeli to są autentyczne zadania to nie narzekajcie, bo my mieliśmy o wiele trudniejsze.

__

Użytkownik
syzmon

2005-04-24 11:37:10

17/20 rozszerzony anglik [alkocholizm + największe zdobycze XX wieku]
18/20 z polskiego [wojna jako wyzwanie dla artysty w XXw.]
nie bylo źle na luzaku ale przed samym egzaminem stres dopada i nieźle daje w kość...

__

VIP
vader

2005-04-24 12:22:47

Masz racje szefie, tylko nie bij dzis ok :C ? Dam Ci swoja kanapke i zaplace haracz :} :)

__

Użytkownik
exodus

2005-04-24 16:22:17

temat z angola rozsz: telekomunikacja,prasa,internet + przemoc i agresja w XX wieku

natomiast kumpel miał zonk bo miał na angolu: o rozwoju zbroi i broni, wyskrobał coś przypominając sobie stuff z diablo i diablo 2

__

Użytkownik
TroPtyN

2005-04-24 17:27:20

U mnie z egzaminów "oralnych" było tak: 17 punktów z polskiego i 14 z angielskiego. Oba przedmioty na poziomie podstawowym. Jestem bardzo niezadowolony z anglika. Wszyscy mi mówią, że to bardzo dobry wynik, zważywszy że lekcje angielskiego ostatni raz miałem w gimnazjum. A do matury w ogóle się nie przygotowywałem (z obu przedmiotów). Ale mogłem lepiej zdać i z polaka i z anglika. Niestety, musiałem się jak zwykle potwornie denerwować. Gdyby nie emocje, to miałbym może ze dwa punkty więcej.

__

Użytkownik
TroPtyN

2005-04-24 17:33:53

Podobnie było z próbną matematyką u mnie w szkole. Zdała tylko jedna osoba. A mój kolega z klasy, który jest zaje***ym uczniem (jedzie na piątkach i czwórkach) zdobył tylko jeden punkt. :X

__

Użytkownik
Blom

2005-04-24 20:31:11

Dobra to ja nie bede pisal ile ludzie z mojej szkoly maja punktow, zeby Was nadal trzymac w przekonaniu o swojej swietnosci :D ;) - ja niestety dopiero za rok...
Jak dla mnie to stara matura > nowa matura. Na Historie ktora mam zamiar zdawac wystarczylo sie poprostu nauczyc tekstu z ksiazki i tyle, a teraz musisz znac wszystkie obrazeczki, mapki, rozpoznac style itp - masakra do nauczenia! ;/ Polski i praca pisemna to tez o wiele przyjemniejsza sprawa w porownaniu do obecnej - mi bardziej odpowiada opracowanie epok i lektur i standardowe wypracowanie niz to co teraz, gdy wszystko jest wbite pod klucz i chocby jakakolwiek inna interpretacja danego utworu od tej jednej jedynej zapisanej przez ludzi tworzacych klucz, jest poprostu zla. Co do WOSu, ktory bede zdawal, to znowu jest bardzo ciezko, bo zeby byc dobrze przygotowanym to musisz wiedziec poprostu wszystko nt. swiata wspolczesnego i jego najnowszej historii - paranoja, choc w praktyce na szczescie jesli ktos sie tym interesuje, zna konstytucje rp i polityke, to nie jest tak najgorzej. musze przyznac, ze co do wosu na starej maturze moja wiedza jest zerowa, wiec porownywania sie nie bede podejmowal.
Ponadto nowa matura jako podstawa rekrutacji na studia to tez porazka - piekne zalozenia, ale w praktyce i tak renomowane uczelnie robia dodatkowe testy i takim oto trafem po raz kolejny jeden etap edukacji w panstwowym systemie szkolnictwa przeczy drugiemu z tego samego panstwowego systemu.
Na pewno in plus dla nowej matury sa egzaminy ustne - polski to swietny pomysl, bo w duzej mierze eliminuje sie stres, poza tym robisz to co lubisz i na pewno zostanie ci co nieco w glowce, a nie 'zakuc, zdac, zapomniec' (choc moj znajomy skonczyl pisac prace o 5 rano dnia egzaminu, a na wkuwanie mial czas do 10, gdy musial przybyc na egzamin :D). Jezyki tez sa egzaminowane w porzadku na obu poziomach i wymagaja rzeczy dosc praktycznych, choc jak uslyszalem, ze niektorzy mieli tematy o wieziennictwie czy sluzbie zdrowia, to wyrazilem wspolczucie, bo ja bym po polsku o tym za duzo nie powiedzial. No ale co z tego, ze ustna jest spoko, skoro i tak sie nigdzie nie liczy.
Generalnie stara matura > nowa matura, choc zdaje sobie sprawe, ze moja wiedza na ten temat jest ograniczona.

__

Użytkownik
Blom

2005-04-24 20:38:46

hehe dobre z tym konwersowaniem :) takie cos moze zapewnic przychylnosc komisji, no chyba ze sie trafi na jakis bufonow i Cie wezma za przemadrzalca ;)
No ja tez bym sie bal fizyki na Twoim miejscu, skoro profesorowie z wyzszych uczelni podczas rozwiazywania probnej ledwie miescili sie w czasie :D Ale bedzie dobrze, na probnej zawsze strasza ;)
W ogole co za dziwak z Ciebie - boje sie ludzi ktorzy zdaja wiecej niz jeden scisly przedmiot! :O :D

__

VIP
Sh1eldeR

2005-04-24 20:47:07

zrezygnowalismy bez reszty, ale za to zresztą;)

__

Użytkownik
raFF

2005-04-24 20:57:26

Ja sie jeszcze zalapalem na stara mature... i chyba dobrze... nie wiem jak to jest do konca z nowa (ludzie co ja wymyslili chyba tez nie wiedza) ale w starej zeby zdac trzeba bylo miec 51% a w nowej 30%... teroretycznie nowa jest latwiejsza... ale jak naprawde jest to nie wiem... dziwi mnie tylko jedna rzecz... temat z polaka ktory przygotowuje sie przez caly rok... niby spoko bo caly rok masz na przygotowanie 1 rzeczy a i tak 90% znajomych nie pisala tego sama...

__

Użytkownik
chopin

2005-04-24 21:26:25

ang R 16/20
polski fe ftorek ale juz sram ze strachu :D
Widze, ze tu same geniusze retoryki po 20/20 z polskiego... jessa ta presja mnie zabije xD

__

Użytkownik
SL4VE

2005-04-24 21:37:44

Ależ przecież.

__

Użytkownik
t2

2005-04-24 21:46:49

Dzieki, pocieszyles mnie. Zawsze jakos tak razniej jak obleje ze swiadomoscia, ze nawet Pan Profesor Doktor Rehabilitowany z Powaznej Uczelni mial problemy z rozwiazaniem tego testu ^__^.

PS. U mnie w klasie jest 6 takich dziwakow (matma + fiza), do tego jeden z nas zdaje jeszcze biole (matma + fiza + biola), i jak ja mam byc normalny w takiej klasie? ;)

__

Użytkownik
t2

2005-04-24 21:53:01

Jutro mam ustny angielski. Przewodniczaca komisji jest moja nauczycielka od ang, ktora zaliczyla raczej nieprzyjemna wizyte na dywaniku u dyrektora z mojego powodu, a w zasadzie z powodu mojej oceny koncowej (mala roznica pogladow w tej sprawie...). To zle? ;]

__

VIP
vader

2005-04-24 22:06:05

Musze Ci powiedziec jedno - respect za te przedmioty :D

__

Użytkownik
Bh3liom

2005-04-24 22:45:13

jesli jest dobra nauczycielka to to nie powinno wplynac na ocene :) poza tym... przeciez nie tylko ona tam bedzie w komisji wiec jak wyjedziesz pr0 black ingliszem straight from da Hood to 20 jak nic :P

__

Użytkownik
ziel1na

2005-04-24 22:48:23

a co tez zdawales ? :D
jestes w poznaniu teraz ? :>

ponoc jak ktos z tego 'wadliwego' zestawu sie odwolywal to przyjmowali..

__

Użytkownik
SL4VE

2005-04-24 23:03:07

Ja zdawałem na Polibude Poznańską, ale na inny kierunek akurat i tam zestawy były normalne. Dostałem się, ale tam nie poszedłem. Jestem na Akademii Ekonomicznej w Poznaniu. W Polsce.

Po prostu shr miał na mysli właśnie Politechnikę Poznańską.

__

Użytkownik
ziel1na

2005-04-25 00:25:54

heh moj braciak tez jest na AE tylko ze na 3 roku..
ja na polibudzie jestem [; aczkolwiek externistycznie :F

__

VIP
Sh1eldeR

2005-04-25 00:42:55

to oni maja jeszcze prostsze? 8D

(por. do egz.)

__

VIP
Sh1eldeR

2005-04-25 01:15:40

" A do matury w ogóle się nie przygotowywałem (z obu przedmiotów)."

"pogratulowac" temu panu "wlasciwego podejscia" - to juz nawet ja sie przygotowywalem do matury, mimo iz wynik nie mial dla mnie zadnego znaczenia. lepiej jest jednak miec sie czym pochwalic dzieciom i wnukom i dac im dobry przyklad z zycia wziety, niz nie miec i nie dac ;-D. a u ciebie matura ma duze znaczenie jesli chodzi o szanse dostania sie na studia (-> szanse na wygodne zycie)...

...nie rozumiem. nie zeby mnie to bardzo obchodzilo, ale i tak... nie rozumiem

__

Użytkownik
SL4VE

2005-04-25 06:46:32

A ja wlasnie ide na przedterminowe koło z matmy. Fajnie, nie?

__

Użytkownik
SL4VE

2005-04-25 06:48:20

Na angielskim je oglądałem i serio... podstawowy poziom = podstawówka. A rozszerzony jest po prostu łatwy jeśli go porównać do tego co ja miałem na maturze (próbnej czy normalnej).

__

Dołącz do redakcji portalu eSports.pl!

Ostatnio publikowane

Napisz do redakcji

W tej chwili żaden z naszych redaktorów nie jest zalogowany.

Ostatnie komentarze

Ostatnio na forum

Statystyki Online

472 gości

0 użytkowników

0 adminów

Ranking Użytkowników

WynikiAnkieta

Co było dla Ciebie największym zaskoczeniem podczas WCG Polska?

1. 0%

Słaba postawa Fear Factory

2. 0%

Dobra gra UF Gaming

3. 14%

Tłumy widzów na sali kinowej

4. 14%

Mało miejsca

5. 71%

Nie byłem i nie interesuje mnie to

Nasi partnerzy

• Shooters.pl
  • Cybersport

Wszelkie prawa zastrzeżone (C) eSports.pl 2003-2024

Publikowanie materiałów tylko za zgodą autorów.

Wybierz kategorie