Habemus Papam!

Dostosuj

Autor Wiadomość
Użytkownik
apiSS

2005-04-20 01:59:26

Chodziło mu o to, że być może za rok lub dwa lata nie powinieneś spotkać w kościele pary "kochających inaczej :)", biorących ślub kościelny albo kogoś nie "uśpią" przez pomyłkę w szpitalu, z bożym błogosławieństwem, bo stracił przytomność a jakiś konował-lekarz stwierdził, że wpadł w nierokującą śpiączkję.

__

Użytkownik
apiSS

2005-04-20 02:02:30

Chodziło mu o to, że być może za rok lub dwa lata nie powinieneś spotkać w kościele pary "kochających inaczej :)", biorących ślub kościelny albo kogoś nie "uśpią" przez pomyłkę w szpitalu, z bożym błogosławieństwem, bo stracił przytomność a jakiś konował-lekarz stwierdził, że wpadł w nierokującą śpiączkę.

__

PRO
sxl

2005-04-20 08:01:55

nie wiem co to ma do tematu? :)

__

Użytkownik
apiSS

2005-04-20 08:09:45

To ma się do tematu tak, jak to, że pisze się tu o jakichś zaszłościach sprzed wielu lat.

__

Użytkownik
Qspy

2005-04-20 08:24:04

bylem w sklepie rowerowym... Habemus Papa, slyszem ja, wnet glosy sie wydarly, czy to Hiszpan? Czy to Niemiec? To Hiszpan, pewnie sie teraz ciesza. Lecz wnet rozwiane watpliwosci zostaly, to jednak Niemiec.
Cisza grobowa przeszla jak sklep dlugi, i kazdy...

__

Użytkownik
t2

2005-04-20 09:17:42

Habemus Papam. Ciesze sie, ze Ratzinger zostal papiezem. To dobry czlowiek, jeden z najblizszych wspolpracowniko Jana Pawla II. Niemiec? Ludzie, nie patrzcie na niego przez pryzmat Hitlerjugend tak samo jak ludzie z ESR na JPII przez pryzmat prezerwatyw. To dziecinne. Jeden fakt i juz kazdy moze usprawiedliwic swoja niechec do Niemcow. Tyle bylo lamentow, ze nie szanuje sie Polakow na zagranicznych portalach, a teraz? Niemiec papiezem i na rzekomo cywilizowanym eSp.pl zawitaly zwierzeta...

__

VIP
acci

2005-04-20 09:21:46

sure.

__

Użytkownik
t2

2005-04-20 09:36:19

Udowodnic, ze jest dobrym czlowiekiem? Ten, ktory zostal wybrany przez kardynalow na nowego papieza? To ja tu czegos nie rozumiem, czy to nie on w tym momencie jest najblizszej boga na calym tym swiecie? Czy to nie on jest teraz najwiekszym autorytetem moralnym i religijnym dla kazdego chrzescijanina? To nie sa wybory do samorzadku gminy, tu nie ma miejsca na pomylki i decyzje w pospiechu. On jest dobrym czlowiekiem i ostatnia rzecza, ktora musi zrobic, jest udowadnianie swojej wartosci tylko dlatego, ze pare milionow Polakow ma uraz do Niemcow i na starcie daje mu karne punkty za narodowosc.

__

Użytkownik
zenon

2005-04-20 11:53:19

Mi to zwisa, ciekawe jaki wplyw to ma na szara mase... Moze byc nawet Etiopczyk

__

Użytkownik
szary

2005-04-20 12:04:57

true..

__

VIP
Ph0bia

2005-04-20 12:36:18

wnioskujac z Twoich wczesniejszych wypowiedzi moj koment nie dotyczyl Ciebie; wiec stfu;
ale plus za odwage, mistrzu klawiatury :|
eot plz

__

VIP
Ph0bia

2005-04-20 12:41:38

pewnie po Jego śmierci wszyscy stwierdza 'ech, no w sumie fajny byl';
szkoda gadac, ale dobrze prawisz

__

Użytkownik
ICARIUM

2005-04-20 14:46:59

No właśnie:)

__

VIP
stR4y

2005-04-20 15:50:52

Hmm tak czytam te komentarze i jesli mam byc szczery to nikt z was nie ma racji do konca..

- TO JEST WOLNY KRAJ ?
- JEST !
- Panuje Tu wolnosc slowa ?
- TAK!

Idac tym tropem dochodzim do tego, zekazdy ma prawo do swojego zdania, jak ktos nie lubi Niemcow to trudno. Moze mu cos zrobili, a moze wogole nic o nich nie wie i mieszka w otoczeniu ludzi, ktorzy wpajali mu niechec do sasiadow zza zachodniej granicy juz od dziecka. Jego sprawa, ma on tez prawo napisac co mysli na tym forum. Przeczytajcie to z uwaga.. moze powie cos madrego.. a jak nie to nie ma sensu "jezdzic" po sobie tylko prowadzic spokojna polemike.

Nauczcie sie rozmawiac i sluchac nawzajem.

*Ja osobiscie nie mam nic do Niemcow.. bylem tam i byli bardzo przyjemni. Zrobili podczas wojny wiele zlego, ale dla mnie wazne jest to, aby teraz tego nie robili.
Mam nadzieje, ze Ratzinger bedzie dobrym Papiezem.

__

VIP
stR4y

2005-04-20 16:04:55

Ma wplyw.. najprostszym przykladem jest pontyfikat Jana Pawla II

__

PRO
sxl

2005-04-20 16:36:01

przebaczyc przebaczeniem ale zostaje niechec. nie rob z 2 wojny swiatowej pstryczka w nos bo to jednak bylo cos wiekszego

__

PRO
sxl

2005-04-20 16:37:25

DALEJ nie jest to to samo co wymordowanie parunastu milionow Polakow i znieszczenie wszystkiego materialnego co w Polsce najlepsze

nie porownuj usa anglii i francji do Niemcow - ok?

__

Użytkownik
*Jaras

2005-04-20 16:37:56

[url=http://wydarzenia.wp.pl/wiadomosc.html?kat=35236&wid=6994120]SZOK[/url]

Art pisany przed Konklawe, przeczytajcie sami. Nie no joke? "Jesli przepowiednia sie sprawdzi, papiez prawdopodobnie przybierze sobie imie Benedytka (...). Czytac reszte.

__

Użytkownik
tt

2005-04-20 17:47:40

Imo te przepowiednie sa denne! Jesli ktos jest choc troche wierzacy to wie ze Bog w Pismie Sw powiedzial ze nie znamy dnia ani godziny nadejscia..

__

Użytkownik
*Jaras

2005-04-20 18:05:54

Srac koniec swiata. Nawet z imionem szczelili :D Jak ma byc koniec swiata to bedzie wtedy jak Bóg bedzie chcial, ale imiona owned ;D

__

Użytkownik
apiSS

2005-04-20 20:30:08

Problem w tym,że dzięki naszym sprzymierzeńcom (a w szczególności dzięki ich olaniu Polski we wrześniu 1939) mordowali nas Niemcy i Armia Czerwona (17.09.1939), a po wojnie mordowało nas NKWD,UB. Dzięki nim (pośrednio oczywiście) mamy teraz tak duże bezrobocie wśród osób po 40, bo duża część społeczeństwa nie została nauczona przedsiębiorczości.
Pamiętasz takie powiedzenie: Czy się stoi czy się leży 2000 się należy?
Po wojnie dano ludziom pracę w fabrykach, które większość produkcji wysyłały do ZSRR. A gdy przyszło po 1989 roku zweryfikować opłacalność tych przedsiębiorstw, bo długi były tak wielkie "jak stąd na Kaukaz", to okazało się, że wielu ludzi znalazło się na dnie.
Tyle odnośnie porównywania, ale prawda jest taka, że po tragicznych doświadczeniach z Niemcami "Zachód" wbił nam kolejny sztylet w plecy.

TO BYŁO I NIE PISZĘ TEGO DLATEGO, ŻE TERAZ NIE LUBIĘ NIEMCÓW, ROSJAN itd., WPROST PRZECIWNIE - TO BYŁO, O TYM TRZEBA PAMIĘTAĆ, ALE TRZEBA TEŻ ŻYĆ W TERAŹNIEJSZOŚCI. O TO TEŻ CHODZIŁO JANOWI PAWŁOWI II - PRZEBACZYĆ, WYCIĄGNĄĆ DŁOŃ DO OSÓB, KTÓRE CIĘ SKRZYWDZIŁY, A Z DRUGIEJ STRONY PAMIĘTAĆ I UCZYĆ SIĘ NA BŁĘDACH.

__

Użytkownik
apiSS

2005-04-20 23:47:31

:D
Może da się otworzyć na eSp.pl kącik ezoteryczny?
Byłyby tam wróżby, przepowiednie...tarocik.
Ja jestem za: głosuję ręką i nogą.
:D

__

Użytkownik
*Jaras

2005-04-21 07:38:45

betting. Koniec swiata nastapi : tego i tego. Tylko ciekawe jak sie wyplacimy ;D

__

VIP
Sh1eldeR

2005-04-21 14:15:16

do ludzi typu eric/insajd:

co ty czlowieku pieprzysz? co ma piernik do wiatraka?

czy jakikolwiek niemiec, ktorego kiedykolwiek spotkales, uderzyl cie palka? czy ktorys z niemcow, z ktorymi miales stycznosc, byl kiedys nieludzkim hitlerowcem?

jaka jest wina Claudii Schiffer ze jakis Hans 60 lat temu zastrzelil komus matke? bez watpienia to straszna zbrodnia, ale co to ma do Claudii Schiffer?

radze ci przestac pieprzyc glupoty i myslec bardziej pozytywistycznie i praktycznie - jesli ktos zrobil kiedys cos zlego tobie albo komus, kogo znasz i masz co do tego stuprocentowa pewnosc - pewnie, czuj do niego niechec, nienawisc, szukaj zemsty jesli uwazasz to za stosowne.

jednak nie badz takim durniem zeby myslec, ze ktos zyjacy dziesiatki lat PO jakichs wydarzeniach moze byc odpowiedzialny za kogos, kto umarl na dlugo przed jego narodzeniem i kto w tych wydarzeniach bral czynny udzial! to naprawde przypadek, ze dzisiejszy Hans urodzil sie w tym samym kraju, co inny Hans 100 lat temu (!!! STO LAT TEMU !!!) i od samego poczatku swojego istnienia nasz wspolczesny Hansik nie mial NAJMNIEJSZEGO wplywu na to co zrobil jego "starszy brat" - nawet jesli bylby on jego pradziadkiem!

ja tez mam w sercu pewna niechec do niemcow - a to przez to, ze od dawna spotykam ludzi myslacych w tak ograniczony i po prostu glupi (bo gdzie tu madrosc? chocby najmniejszy jej przejaw?) sposob. jednak wiem, ze to nie jest OK i ze moj wzorzec "idealnego czlowieka" nie powinien tak myslec, wiec staram sie z tym walczyc.
zreszta niemcy sa calkiem spoko. prawda jest taka, ze im wiecej z nimi przebywasz, tym bardziej doceniasz ich pracowitosc, solidnosc i bomerlundera ;-D

i nie, nie czuje sie w zaden sposob odpowiedzialny za Jedwabne, czy to ze 20 lat temu jakis oprych z Polski ukradl komus mercedesa. jasne, ze to przykre sprawy - ale moge co najwyzej wspolczuc. ja nie mialem na to wplywu.

Szwaby tez nie maja.

__

VIP
Sh1eldeR

2005-04-21 14:21:03

mowisz, by nikomu niczego nie narzucac (ze to wolny kraj, wolnosc slowa...) a sam narzucasz *spokojna* polemike? polemika spokojna wcale nie musi byc najskuteczniejsza, ani najlepsza.

wg mnie nie nalezy olewac takich przejawow glupiej niecheci, bo - moim zdaniem - nie powinno cos takiego istniec. nie chcialbym pojechac do jakiegos kraju i dostac po ryju za to, ze jestem Polakiem. i nie chcialbym, zeby niemcy czuli sie u nas niemile widziani (i vice versa).

tu nie chodzi o przekonanie jednego czlowieka do tego, ze mysli po prostu zle. nie ma znaczenia, czy jeden kowalski lubi czy nie lubi niemcow. jednak IMO trzeba tak postepowac, jakbysmy chcieli, by postepowali inni. jesli ja kogos przekonam, kogokolwiek, albo chociaz sprobuje to zrobic, to znaczy ze chcialbym, zeby inni ludzie tez probowali tak robic. a wtedy moglibysmy zmienic swiat :)

__

Użytkownik
MOniToR

2005-04-21 15:36:48

b.dobry wybór.

__

Użytkownik
dota

2005-04-21 16:15:49

buahahahahh no i zeby bylo smieszniej 19 kwietnia [+] :D

__

PRO
sxl

2005-04-21 17:01:21

co ty do mnie w ogole mowisz shielder? ja tylko tlumaczylem skad wiele ludzi moze miec niechec do Niemcow. sam nie mam przeciwko nim zupelnie nic, mam paru prawdziwych przyjaciol z Niemiec, kawalek rodziny a kiedys mialem nawet dziewczyne.

co do jedwabnego - nie miales na to wplywu i nie mozesz czuc sie odpowiedzialny. ale odpowiedzialni sa za to twoi rodacy, a ty bedac Polakiem powinienes sie poczuwac do winy narodu (w tym przypadku Jedwabnego). tak jak za kazdym razem politycy Niemieccy przynawali ze Niemcy poczuwaja sie do win poczynionych przez Hitlerowcow przeciwko Polsce.

moglbys troszke bardziej elegancko uderzac, bo nie lubie jak ktos kto nie rozumie o czym mowie od razu kwalifikuje mnie do jakichs swoich typow pieprzacych

__

PRO
sxl

2005-04-21 17:04:57

pijesz do zlej osoby, bo ja tylko uzasadnialem niechec polakow do niemcow. tymczasem sam nic do NIemiec nie mam, i jak juz napisalem shielderowi ktory takze zrozumial mnie niestety zupelnie inaczej, mam w Niemczech paru "real life" przyjaciol i rodzine

__

Użytkownik
amphros

2005-04-21 17:09:28

Ble według mnie źle mu z oczu parzy. Zresztą zobaczcie [url=http://img59.echo.cx/img59/8354/dladema4rx.jpg]TO[/url]. Szczerze powiedziawszy mało mnie obeszło kim jest ten papież.
Btw. Co do przepowiedni. Skąd wiadomo ze Ratzinger oraz JP II nie czyali treści przepowiedni i nie przybrali imion w niej zawartych?

__

VIP
Ph0bia

2005-04-21 17:23:38

powinienes sie poczuwac do winy narodu
bo kardynał niemiecki został papieżem :)
daleko zaszlismy ; P

__

VIP
Ph0bia

2005-04-21 17:24:47

ej, wez pisz czesciej bo nie dosc ze sie zgadzam to jeszcze sie dobrze bawie czytajac :D
nice styl :)

__

VIP
Sh1eldeR

2005-04-21 17:45:21

lol sorry dude, friendly fire! ;-D

przeczytalem ten watek przy komentarzu #42, #48 i #95 i... sam zreszta zobacz jak one wygladaja same, bez innych twoich postow...

zastanawiajace, jak zle mozna ocenic sytuacje nie zapoznajac sie ze wszystkimi faktami (tu: postami). ale przeciez nikt nigdy nie bedzie w stanie przeczytac wszystkich ksiazek i posiasc calkowitej wiedzy, wiec... po wsze czasy skazani jestesmy na omylki? ;D

__

VIP
slawek

2005-04-21 18:17:10

Jaras Papieza sie wybiera raz na wiecie ile lat
Co ile? Bo ja szczerze mówiąc nie wiem.

s9pi ważne żeby wybrali osobę która podoła zadaniu
Jakiemu zadaniu?

acci Jedyne kogo nie chce to Ratzingera, jakas uraza do Niemcow
No pewnie. I Niemcy mają gorszego Boga.

yar Ja tam bym chcial czarnego papieza
Prawda? Ładnie im w tych białych ciuchach.

acci jezeli watykan chce aby kontynuowana byla 'polityka' JPII to chyba powinni wybrac czarnego papieza
Takiego jakim był JPII?

Jaras Mialo byc imie na czesc naszego papieza, Ratzinger aka Benedikt XVI
I proszę! Już na początku fałsz Niemców i ich nienawiść do Polaków wyszły na jaw!

Jaras Taka blizna nie zagoji sie w 60 lat i nie dziwie sie nikomu, kto odebral wybor z zniesmaczeniem
Ci kardynałowie... ech... Zero wyczucia i taktu. Ale większość z nich to Włosi – sojusznicy hitlerowców, więc wiadomo...

sxl jakby cie 20 lat temu uderzyl bejsbolem dres, wzial ci kase i zabil rodzine - a po 40 latach dofinansowywal cie, przepraszal a potem chcial pojednania - tez czulbys caly czas uraze, nieprawdaz? tu chodzi o historie
Urzekła mnie twoja historia.

apiSS ...a wiesz co oznacza słowo: PRZEBACZENIE ?
sxl nie wiem co to ma do tematu?
Do tematu związanego z chrześcijaństwem? Na pewno nic. ApiSS pomylił pewnie fora.

edix_psycho od pogrzebu naszego papieża wiedzilem ze on bedzie nowym papieżem :s
hitlerjugend :c

To gnida! A tyle lat udawał przyjaciela naszemu JPII. Wszystkich w błąd wprowadził swoim fałszem.

jaras On musi wielu osobom udowodnić, ze jest naprawde swietnym czlowiekiem.
Takim do wypitki i do bitki najlepiej. Jedno już udowodnił w czasie II wś, drugie przed nim, chociaż szampana podobno się napił.

kabu Jak czytam te niektore komentarze to nie wiem czy mam sie smiac czy plakac...
Jedno i drugie stary, jedno i drugie.

crack Tylko niech mi ktos wyjasni pojecie sekularyzacji
Wiele zależy od kontekstu. Generalnie: laicyzacja, ześwicczenie.

stR4y aka dEte
- TO JEST WOLNY KRAJ ?
- JEST !
- Panuje Tu wolnosc slowa ?
- TAK!

Wolność bez odpowiedzialności chętnie i pilnie kupię. Oferty: tel......

amphrosCo do przepowiedni. Skąd wiadomo ze Ratzinger oraz JP II nie czyali treści przepowiedni i nie przybrali imion w niej zawartych?
Tak było. A papieże są gównymi postaciami spisku majacego na celu zakończenie tego świata. No, wiecie... wszyscy chcą zobaczyć "Armageddon Live" na TVN24

__

PRO
sxl

2005-04-21 18:39:12

nie ma jak wyrwac cos z kontaktu i uderzyc tym kogos w twarz :-D

__

VIP
slawek

2005-04-21 18:40:39

Będziesz mi to pamiętał 40 lat? Nawet gdy się pokajam?
;)

__

Użytkownik
*Jaras

2005-04-21 18:44:45

Hahaha owned sławku.

"Jaras Papieza sie wybiera raz na wiecie ile lat
Co ile? Bo ja szczerze mówiąc nie wiem."

Chodzilo, raz na wiecie ile, raz na duzo :D

__

PRO
sxl

2005-04-21 18:55:41

ty naprawde sie ludzisz ze masz jeszcze 40 lat? ;)

__

VIP
stR4y

2005-04-22 01:39:28

Jak chcesz tego kogos przekonac ? Poprzez klotnie ? Wyzywanie go i podjezdzanie komentarzami ? Jestes zwolennikiem wojny czy pokoju ? Ja osobiscie preferuje to drugie i nie mam zamiaru ublizac nikomu tylko dlatego, ze ma odemienne zdanie. Klotnia nigdy do niczego nie dojdziesz. Z tej metody korzystaja ludzie slabi. Czlowiek mocny psychicznie potrafi spokojnie rozmawiac i dojsc do porozumienia, lub po prostu wysluchac drugiej osoby i ze spokojem wyrazic swoja opinie.

Jesli sie myle to podaj mi sytuacje, w ktorych klotnia skutkowala lepiej niz spokojna polemika - tylko blagam nie spotkania polskich politykow...

Chcesz wprowadzac spokoj i zmianic swiat na lepsze, a zabierasz sie do tego chyba od niewłaściwej strony.

Co do komentarza #103 to zgadzam sie w pelni.. prawie.. pomijajac wstep.

__

Użytkownik
freak

2005-04-22 08:21:59

patrzcie, patrzcie slawek sie do mnie nie przyczepił :- DD niemożliwe :p

__

Dołącz do redakcji portalu eSports.pl!

Ostatnio publikowane

Napisz do redakcji

W tej chwili żaden z naszych redaktorów nie jest zalogowany.

Ostatnie komentarze

Ostatnio na forum

Statystyki Online

1600 gości

0 użytkowników

0 adminów

Ranking Użytkowników

WynikiAnkieta

Co było dla Ciebie największym zaskoczeniem podczas WCG Polska?

1. 0%

Słaba postawa Fear Factory

2. 0%

Dobra gra UF Gaming

3. 14%

Tłumy widzów na sali kinowej

4. 14%

Mało miejsca

5. 71%

Nie byłem i nie interesuje mnie to

Nasi partnerzy

• Shooters.pl
  • Cybersport

Wszelkie prawa zastrzeżone (C) eSports.pl 2003-2024

Publikowanie materiałów tylko za zgodą autorów.

Wybierz kategorie