Dzieje Pokahontaz

Dostosuj

Autor Wiadomość
Użytkownik
*Jaras

2005-04-16 17:27:21

Zainspirowany wyjeban^& w kosmos pioseneczka “Za szybcy sie wsciekli” otwieram dyskusje na temat kierunku Pokahontaz. Wiadomo, ze PFK to bylo PFK kiedys, Chwile Ulotne, Gdyby itp. PRzedluzajace sie mile i swietne piosenki.

Teraz Pokahontaz z Wsztras dla mas prezentuje wrecz kontrast, ale TO DOBRZE !:D Co sadzicie o pokahontaz, utworach pokroju Chorągievvki itp.? Dla mnie wypasne i swietne teksty. A Za szybcy sie wsciekli mnie zjada od paru dni i niczego innego w aucie nie mam :D Gruby wymiata, Fokus wymiata Rah tez nie w tyle, ponizej wypasny tekst :

[hide=Za szybcy się wściekli]
1. Co by tu rzec, można się wściec, tyle już hec, o tym ten rec
Co by tu rzec, można się wściec, tyle już hec, pora na rec
Wiedz spec że już dawno irytuje mnie ta niepoprawność
Gadką jawną gładko przeciwstawność
Rzeźbie, weź mnie wysłuchaj, otrzeźwiej
Notabene - Rahuene nie menel
Wokal ponad zrozumieniem w plener
Zdenerwowany miernotą, sprawy istotą,
Sceny biedotą jak nigdy dotąd
Ktoś mi doniósł [doniu]
Że poniósł cię czar 5 minut gamoniu
Nie jesteś Bogiem! Uświadom to sobie!
Nie ma kszty boskości w tobie! To wiedz!

2. Już złością zaciekli ci co szybko biegli
[pier******!]
Wylał się im na łeb mętlik
[Nie wolno!]
Tak powoli-ich to boli
[Szybcy w agonii chcą nas przegonić]
Ej, to ma sens wogóle??
Żegnam pośpiech czule
PRT w dwuspóle, tempa szuler
Powoli w góre
W rytm lichych pociągnięć
Realnych osiągnięć nawiniętych na szpulę
Czuję jak oni ku mnie miliony dłoni
Z zamysłu by mój spokój odgonić
Wydrzeć mi go ze skroni
Umieścić mnie w chuamu toni, nie będę was gonił
Dam spokój, down tempo ja i lokum
W prac toku, wbrew prędkości wokół
Stojąc wokół CeDeków od amoku
Pełnych na przekór prędkości wiernym

Ref. Nie nie niedogonisz mnie
Biegne wolniej ale w tym cały sens
dd dymi się im spod dekli
łaa za szybcy się wciekli

Nie nie niedogonisz mnie

3. Nie potrafię i nie chcę robić takich hitów
30 centów, grzbietów zeszytów
To standard, ja jarzę agarze jak Gandalf
Kto nie kuma- tu czarne na białym jak panda
Ile dałbym by zapomnieć ten skandal
Żenującego clauna, Klaudia ma dauna
Wszystkie chwile gdy debile te mają swe złe chwile
Ile można jak sauna??
Suczki?? Morda psie, suczku!!
Naucz się od psa w łóżku kilku kruczków...
Diss? Jaki diss??- reakcja normalna
Na ten poziom rapu-porażka totalna...

Ref. Nie nie niedogonisz mnie

Nie nie niedogonisz mnie
[/hide]

Prosze nie komentowac ze smierdzi bo bedą bany !:D Jak nie lubisz, nie wypowiadaj sie pls.

Jarasu

__

VIP
n o o k i e

2005-04-16 17:29:57

Wyslij mi misiu na maila te nutke, bo jakos ostatnio nie jestem na biezaco :/

__

VIP
aphex

2005-04-16 17:38:58

przesluchaj cala plyte
pokahontaz [url=http://ashtisi17.free.fr/mp3/Pokahontaz-Receptura-PL-2005-B3S_PL.part1.rar]part1[/url] [url=http://ashtisi17.free.fr/mp3/Pokahontaz-Receptura-PL-2005-B3S_PL.part2.rar]part2[/url]
haslo: risingpolishsun

__

Użytkownik
e2

2005-04-16 17:40:21

a czemu tu a nie na dostepnym forum?? :P

Jaras - ja się nie muszę chyba wypowiadać co? :D ale mówiłem że są hity :D

__

Użytkownik
*Jaras

2005-04-16 17:42:23

Poprawione ;)

__

VIP
aphex

2005-04-16 17:46:57

od jakis trzech lat fokus jest moim ulubionym mc i podobaja mi sie wszystki kawalki z jego udziale, ale prawde mowiac troche zawiodlem sie na tym albumie. oczekiwalem po nim czegos wiecej choc jest kilka kawalkow ktore bardzo mi sie podobaj np. wstrzas dla mas, choragievvki i vviatr, rap [biznes] zone i rownowaga (chociaz partie fksa slyszalem juz jakis czas temu na plycie pijanych powietrzem)

__

Użytkownik
e2

2005-04-16 17:59:05

hahaha :D no tak takie posty są najlepsze ^^

__

VIP
aphex

2005-04-16 18:02:37

ukrylem zeby nie szerzyc piractwa =)

__

VIP
cwir3k`

2005-04-16 18:35:54

nie dziaua i tak

__

Użytkownik
gorylekto

2005-04-16 18:38:06

Ego & Pokahontaz - Cuda Niewidy
Ego & Pokahontaz -Marzenia senne
To z plyty Ego- Nibylandia.Dla mnie mistrzostwo swiata. Piosenki wymiataja. Posluchajcie.Polecam.

__

VIP
acci

2005-04-16 18:41:01

wg mnie cala plytka jest b.dobra, aczkolwiek na poczatku bardzo nie podobaly mi sie te elektryczne bity 600v, ale teraz jest gites ;D piosenki, ktore mi sie definitywnie nie podobaja to Hc adrenalina i sum-a-sum-a-rum 1 czesc ;>

__

Użytkownik
e2

2005-04-16 18:46:09

Za to ownujące jest Przed Duże "S" ze śliwką ;]

__

Użytkownik
Dawc1o

2005-04-16 19:33:09

Plytka jest bardzo dobra ale niekazdemu moze przypasc do gustu ze wzgledu na specyficzne bity 600v , fajnie wyszedl kawalek "nie ma czym oddychac " gdzie fokus spiewa w refrenie pokazujac tym samym ze mozna zrobic kawalek o milosci ktory nie bedzie "hiphopolowy" . Zeby sie wkrecic w plytke trzeba ja pare razy przesluchac a nie za pierwszym razem stwierdzic ze jest słaba . Najlepsze moim zdaniem kawalki to "za szybcy sie wsciekli" , "przez duze S" , "nie ma czym oddychac" i "nie1" .Pozdro
P.S jak ktos nie widzial klipu do "za szybcy sie wsciekli" to z hip-hop.pl mozna go legalnie sciagnac ;]

__

VIP
acci

2005-04-16 20:02:10

no ogolnie wiekszosc piosenek jest zajebiste, zwlaszcza jak sie wsluchasz w tresc a nie w bity :>

__

VIP
Nor

2005-04-16 21:55:48

Ten link do plyty nie dziala no ;(

__

VIP
aphex

2005-04-16 22:35:26

cos sie musialo zjebac, ja ja stamtad sciagnolem :/

__

Użytkownik
e2

2005-04-16 22:43:44

ściągnałeś?? ja tam kupiłem org =)

__

Użytkownik
oloweq

2005-04-16 22:46:52

to dalej gogogo do empiku czy innego sklepu z dobra muzyka.. imo plyta bardzo dobra...

__

Użytkownik
t2

2005-04-16 22:58:47

Kontrast wzgledem Kinematografii, ale nie Archiwum Kinematografii czy kawalkow nagranych z PFK-Kompany: Sliwka Tuitam - Selekta (genialne), Siv-Kakaroto - Powietrze czy Uam ten chuam (to w zasadzie juz Pokahontaz). Nowa plyta w klimatach psycho, co prawda nie mozna tego porownywac z psychodelicznym K44, ale to chyba lepiej - Receptura nie jest tak ciezkostrawna, choc pewnie i tak do wielu taka muzyka nie dociera. Z nowej plyty najbardziej lubie "Do amnezji" nagrany ze Sliwka, "Wstrzas dla mas", ktory wypuscili juz dosc dawno, "Nie1" i "Za szybcy sie wsciekli" za swietne brzmienie i forme (jak zawsze?). Paktofonika i wszystko z nia zwiazane - PFK-Kompany i Pokahontaz to polski HH w najlepszym wydaniu. Zawsze cenilem ich za tematy, ktore poruszaja i styl w jakim tworza. Obecnie wiekszosc raperow narzeka na system, zakochuje sie, albo tyka sie ragga - to meczace na wieksza skale.

Na scenie malo jest ludzi potrafiacych tworzyc muzyke w tak specyficzny sposob jak oni. Poza PFK, OSTR-em, Lona i Kalibrem 44 nie potrafie wymienic raperow (moze jeszcze Wzgorze YP3, ale znam ich akurat za malo, zeby cos powiedziec), ktorzy tworzyliby cos naprawde kreatywnego i nie przypominajacego utartych schematow (czyt. Doniu, Liber, Mezo, etc.).

__

Użytkownik
saBek

2005-04-16 23:13:12

Nie podchodzi mi ta płyta, obok dobrych kawałków sporo jest przeciętnych. Do tego ten bit...

__

Użytkownik
e2

2005-04-16 23:16:19

Jesteś z Gdyni i takie rzeczy piszesz?:P Wstyd mi teraz :P

__

Użytkownik
*Jaras

2005-04-16 23:18:15

Powiem Ci tak, "Psychodela" czy "Do boju zakon Marii" ryly banie. Te nowe juz nie, ale widac sa w tle przygrywki psychodeliczne - i dobrze. Do autorow procz Pokahontaz dodam jeszcze Ego, Fu, Kwasu, Pablo, Mercedresu (Raptowne realia) czy koles z PCP rowniez na koncu Raptownych z tekstem "Zobacz no tak, ile juz lat wpisanych do strat (...)".
Wyp3? Nie zabardzo.

A no i oczywiscie, gdyby chcial to Dab rowniez wymiotl by.

Łona to taki raper ktory troche odcial sie od polskiej sceny, robi kase, mowi o tym i sie wszyscy ciesza, nie grywa tyle koncertow, nie gra na ficzeringach itp. W sumie na dobre mu to wychodzi, zawsze gdzies z boku ale piosenki wymiataja.

__

Użytkownik
t2

2005-04-16 23:32:35

Kaliber 44 - powiem tak - w calosci dla mnie nieprzyswajalny. Dwie pierwsze plyty lubie, trzecia - bez Magika to troche syf, zupelne zerwanie z poprzednimi klimatami, tworzona jakby na sile. Psychodeliczna atmosfera pierwszej plyty ryla mozg, to fakt, ale np. "Plus i minus" to klasyk, ktory powinien znac kazdy, a kawalek banalny nie jest, klimaty ciezkie, ale warto przesluchac. Ja szczerze powiedziawaszy jak to pierwszy raz uslyszalem to skasowalem, bo nie mialem tyle nerwow, zeby przebrnac przez ten album, za drugim czy trzecim podejsciem przesluchalem calosc i czesciowo mi sie spodobala. Druga plyta jest swietna, nie bylo tam chyba ani jednego powaznego tekstu, za to masa zabawy slowem, humoru i kreatywnosci ze strony skladu. Trzecia plyta - jak juz wspomnialem - w moim odczuciu porazka.

Co do Lony - specyficzny raper. Cynik, lamie sporo konwencji, tekty przesiakniete ironia. Kawalki moze nie zachwycaja brzmieniem, ale teksty sa swietne, oryginalne, bardzo pozytywne i jakby spontaniczne. Poza tym mimo calej tej luznej otoczki Lona daje ludziom do myslenia, to jest autentyczny inteligenty HH, ktorego w Polsce niestety brakuje.

PS. Do mojej listy dodalbym jeszcze Fisza z Czerwona Sukienka czy D.C.P.

__

Użytkownik
gorylekto

2005-04-17 00:02:01

Z polskiego hh cenie tylko : Łone , Pezeta & genialnego Noon`a, Ostrego , Sokola, Fisza, Pokahontaz. reszta to slabiaki.

__

Użytkownik
Dawc1o

2005-04-17 00:53:56

Dzis o 02:10 w Reebok Hip Hop na polsacie maja byc pokahontaz .
Co do innych raperow to kiedys cennilem ostrego ale jego ostatnie 2 plytki sa jak dal mnie slabe , pomimo jazzowych bitow ktore sa nawet fajne ostry przekombinowal troche z tekstami przez co kawalki wydaja sie byc monotomne . Co do k44 to czekam na ich plytke ktora jest teraz w trakcie powstawania . Wczesniejsze ich plytki byly znakomite , szczegolnie pierwsza bo choc byla dla niektorych "ciezkostrawna" to jednak ten psychodeliczny klimat plytki byl kozacki . Pozniej w "jezyku polskim " z wyp3 pokazali ze potrafia sie odnalezc takze w innych klimatach i nagrali druga "luźniejsza" plytke ktora mimo iz skladala sie w wiekszosci z tekstow pozbawionych sensu zapadla na dlugo w pamieci dzieki fenomenalnemu "filmowi" czy "międzymiastowej" .Trzecia plytka juz bez s.p magika byla dosc dobra a testy na niej byly inteligentne i przemyslane . Klasyka rowniez na zawsze pozostanie WYP3 , ktorzy planuja nagrac plytke tyle ze juz bez zajki a byc moze nawet z liroyem i radoskorem . Licze rowniez na powrot Liroya bo po kawalku z road to hiphop widac ze duzo sie poprawil . Pozdro

__

Użytkownik
kaRakas

2005-04-17 09:54:35

moim zdaniem brakuje takich plyt do ktorych mozna by z checia wracac i caly czas odsluchiwac.. wszystko co obecnie wychodzi jakos maksymalnie cieszy 3-4 miesiace po czym szuka sie juz czegos nowego. Brakuje mi takich wydan jak "Taka Płyta" Molesty albo " Nastukafszy" Warszawskiego Deszczu aka. 3H.. no oczywiscie nie wspominajac o dawnym PFK czy k44. Z zagranicznych plyta legenda jak dla mnie to "36 chambers" Wu-Tang'u ..

__

VIP
Nor

2005-04-17 13:03:26

Przegladalem sobie tego ftp'a ( duzo tam nie byl0 ale trafilem na bardzo fajny kaalek Kool Sheena :) Pamietam jeszcze czasy NTMu, razem z Joe Starrem i Lordem Kossity gnietli :)

__

Użytkownik
Stoper

2005-04-17 14:39:01

No czy łona robi kase to ja nie wiem :/ do pierwszej plyty zagrał ledwo 10 koncertow z druga jest troche lepiej ;] bo ma trase nawet, lubie lone bo jest orginalny, taki jest juz urok Szczecińskiej sceny zawsze na boku bez hałasu :) a ten fragment co podales to wlasnie jest Mercedresu ;] imho ktory jest wlasnie w PCP

__

Użytkownik
Stoper

2005-04-17 14:45:00

Dla mnie Pokahontaz jest świetne, zaufałem im i zamówiłem orginalny, ku mojej uciesze na okładce znajdują sie autografy!!! FOKUSA I RAHIMA, jeśli chcecie taką płytke to zamawiajcie ze strony www.pokahontaz.com tylko przyslali mi w zwykłej kopercie i pudełka były popękane :( ale autografy wynagrodzily :)

Sama płyta jest świetne, początek - 5 kawalkow pierwszych sredniawka ale dalej to juz miodzio :) zwrotka Fo w Przez duze S jest wymiatajaca, zreszta jego poziom od paktofoniki sie rozwinala i do niezwykle dobrze, myśle że warto było wydać 31 zł( z dostawą do domu i autografami), to dobra produkcja, mimo ze czasami bity sa denerwujące.

Pozdroo !!! kupujcie oryginaly !!!

__

Użytkownik
gÓpek

2005-04-17 15:15:36

a jak wam sie podoba nowa plytka gurala "drewnianej malpy rock" ? jak dla mnei kawalki "trenuj karkiem" i "te typy" ( z Sido) wymiataja ;- X

__

Użytkownik
ziel1na

2005-04-17 15:17:32

pokahontaz jest spoko :) ta nowa za szybcy sie wsciekli jest niezla, bo wstrzas dla mas juz mi sie znudzil troche :>

tez sobie chyba zamowie :P

__

Użytkownik
t2

2005-04-17 15:38:47

[url=http://www.pokahontaz.com]Pokahontaz.com[/url] - o matko - dozylem czasow, kiedy na stronie internetowej podane sa wymagania sprzetowe do jej obejrzenia. Procesor 1,5 Ghz? Swiat zmierza ku upadkowi. Ide wyjsc z siebie...

__

VIP
guandinek

2005-04-17 15:59:27

Bylem wczoraj na koncercie ^^ ownz miazga i wogole :P

Co do samej plyty to daje rade jak najbardziej. Dlugi czas czekalem na cos naprawde dobrego. Ktos tu wyzej pisal, że zawiodl sie na OSTR-ym. No stary prosze Cie, ostatnia plyta ostrego jest dla mnie najlepsza. Texty jak zawsze glebokie, pelne aluzji i odniesien. Podobnie jak teraz plyta pokahontaz. Mi najbardziej podchodza "Do Amnezji", "Rap (Biznes) Zone" (ownz :D) i chyba najbardziej "nie1"

__

VIP
guandinek

2005-04-17 16:00:54

Dokladnie, tak samo jak Ty, ewentualnie dodalbym eldo ;)

__

Użytkownik
kaRakas

2005-04-17 16:04:07

Ja dodalbym jeszcze do tego "liryczny wandal" z tede. Szczegolnie ost. zwrotka wymiata.. moze jeszcze "piaty element" wybija sie ponad calosc..

__

VIP
guandinek

2005-04-17 16:07:18

Dokladnie, tak samo jak Ty, ewentualnie dodalbym eldo ;)

__

VIP
acci

2005-04-17 18:38:07

hehe trenuj karkiem niszczy wszystko z tej plyty, aczkolwiek jest tez pare zajebistych kawalkow m.in pią pią, drewnianej malpy rock rmx, chropowato, podobno, liryczny wandal, cisza, 5 element, wiesz jak jest, 10 powodow :D i w ogole oprocz pkhz to najlepsza plytka jaka wyszla w 2k5 roku :->>>

__

Użytkownik
Insect

2005-04-17 18:56:49

Co do plytek Kalibra 44 to mozna je potraktowac w taki sposob, ze :
- pierwsza byla robiona pod styl Magika, najwieksza osobistosc tej ekipy i dlatego plytka ta byla genialna
- druga robiona pod Joke, troche slabszego od Magika i dlatego plytka jest slabsza
- trzecia swiadczy o tym, ze Dab to picza bo plyta robiona pod niego jest scierwiasta. W dodatku Dab pokazuje teraz swoj styl w kawalkach typu Rapowe ziarno (hiphopolo ? :/) - az sie boje o ich plyte z Gutkiem,

Magik mial racje ze ich tak pojechal w "Nowinach"

__

Użytkownik
t2

2005-04-17 19:36:56

Lubie Daba za to co pokazal na drugiej plytce K44 (Film! Film! Film!), na pierwszej w sumie tez ok. Ale trzecia plytka to juz porazka. Rapowe ziarno trawie nawet niezle, podoba mi sie styl tego kawalka, aczkolwiek jesli sie wsluchac to nic specjalnego, zwlaszcza, ze preferuje inny hh, ragga mnie troche drazni ostatnimi czasy. Po singlu promujacym Czerwony album nie wiedzialem czy mam sie smiac czy plakac ("Miasto jest nasze"), dla mnie totalne dno i najprostsza droga do zarobienia pieniedzy. Nowiny Magika... pokazal co mysli i swietnie mu to wyszlo.

__

Użytkownik
*Jaras

2005-04-17 20:28:33

Nowiny byly swietnie zrobionym lekkim disem w ta strone. Dziwie sie, ze wogole ktos sie osmielil (WWO) dissowac PFK (czyt. Halabardy).

Mezo? Eh... Szkoda mi, ze Owal lami sie z nim.. To samo z Hanse z 52, kiedy gral sobie andegrandowe kawalki pokoroju 52 i GP bylo luz i piosenki byly wysmienite. Ciesze sie, ze Pokahontaz powstalo i PFK Kompany dalej jest odczuwalne bo bylo mi tego brak. W tym czy innym stylu, Fks z ekipa robia swietnie piosenki, ktore karmia lud.

__

Dołącz do redakcji portalu eSports.pl!

Ostatnio publikowane

Napisz do redakcji

W tej chwili żaden z naszych redaktorów nie jest zalogowany.

Ostatnie komentarze

Ostatnio na forum

Statystyki Online

1190 gości

0 użytkowników

0 adminów

Ranking Użytkowników

WynikiAnkieta

Co było dla Ciebie największym zaskoczeniem podczas WCG Polska?

1. 0%

Słaba postawa Fear Factory

2. 0%

Dobra gra UF Gaming

3. 14%

Tłumy widzów na sali kinowej

4. 14%

Mało miejsca

5. 71%

Nie byłem i nie interesuje mnie to

Nasi partnerzy

• Shooters.pl
  • Cybersport

Wszelkie prawa zastrzeżone (C) eSports.pl 2003-2024

Publikowanie materiałów tylko za zgodą autorów.

Wybierz kategorie