VIP
|
Czy moglby mi ktos orpacowac tren XIV... wiem ze to latwa sprawa ale mam jeszcze na jutro wypracowanie a we wtorek sprawdzian z matmy, chemi i histori o_O. Z gory dziekuje.
Gdzie te wrota nieszczesne, któremi przed laty
Puszczał sie w ziemię Orfeus, szukając swej straty,
Żebych ja też tąż ścieżką swej namilszej córy
Poszedł szukać i on bród mógł przebyć, przez który
Srogi jakiś przewoźnik wozi blade cienie
I w lasy niewesołe cyprysowe żenie.
A ty mię nie zostawaj, wdzięczna lutni moja,
Ale ze mną pospołu pódź aż do pokoja
Surowego Plutona: owa go [to] łzami,
To temi żałosnemi zmiękczywa pieśniami,
Że mi moję namilszą dziewkę jeszcze wróci,
A ten nieuśmierzony we mnie żal ukróci.
Zginąć ci mu nie może; tuć sie wszystkim zostać,
Niech sie tylko niedoszłej jagodzie da dostać.
Gdzie by też tak kamienne ten Bóg serce nosił,
Żeby tam smutny człowiek już nic nie uprosił.
Cóż temu rzec? Więc tamże już za jedną drogą
Zostać, a z duszą zaraz zewlec troskę srogą.
Objaśnienia:
1. wrota nieszczesne - były one nieszczęsne, gdyż ci którzy przez nie przechodzili byli
nieszczęśliwi, gdyż pozbawieni największego dobra - życia.
2. Orfeusz - w mitologii greckiej poeta tracki, który potrafił poruszyć za pomocą swej
muzyki nawet rzeczy nieożywione. Kiedy zmarła jego żona Eurydyka udał się do podziemi
i tak oczarował Plutona, że uwolnił on Eurydykę pod warunkiem, że Orfeusz nie odwróci się,
dopóki nie wyjdą na ziemię. Kiedy już mieli postawić swe stopy na ziemi, Orfeusz odwrócił się
i Eurydyka natychmiast zniknęła. Ogromny żal Orfeusza po powtórnej stracie żony tak
rozwścieczył trackie kobiety, że w czasie jednej z orgii z okazji bachanaliów rozerwały go
na strzępy.
2. Puszczał sie w ziemie - wyprawiał się w ziemię, w drogę.
3. Żebych ja też - żebym ja też.
4. on * - tu: ten
4. - 5. bród (...) przez który/ Srogi jakiś przewoźnik wozi blade cienie - zob. Tren X, 7-8
(srogi przewoźnik - Charon).
6. cyprysowe - cyprys - drzewo żałobne, poświęcone przez Rzymian Plutonowi, ponieważ
raz ścięte nie odrasta; uważa się, że było kiedyś używane do wyrobu trumien; Grecy i
Rzymianie kładli do trumien gałązki cyprysu; jest to drzewo cmentarne; żenie - gna, pędzi.
7. nie zostawaj - nie zostawiaj, nie opuszczaj; wdzięczna * - zob. Dedykacja; lutni - lutnio
(zob. Treny VI, 3; XV, 1; XVI, 3)
8. pospołu - razem, wespół (zob. rzadko już używany wyraz społem - razem); pódź - pójdź,
chodź; do pokoja - do pokoju.
9. Pluton - w mitologii rzymskiej władca świata podziemnego, syn Saturna, brat Jupitera i
mąż Prozerpiny (gr. Persefony); owa - zob. Tren XI, 14.
10. zmiękczywa - zmiękczymy (ja i moja lutnia).
12. nieuśmierzony - taki, który nie da się uśmierzyć, opanować; ukróci - zmniejszy,
powstrzyma.
14. niedoszłej - niedojrzałej; dostać * - dojrzeć.
15. Gdzieby - jakżeby, niepodobna by.
17. Cóż temu rzec? - pytanie retoryczne, sugerujące bezradność; za jedną drogą -
jednocześnie.
18. zaraz * - jednocześnie, za jednym razem; zob. Tren I, 5; zewlec - zrzucić, zdjąć.
Oczywiscie daje plusiki :*
__
|
VIP
|
ja mam teraz tren XIX :|
__
|
VIP
|
No to chyba XIV przerabiales nie... :> ? Kurde musze to miec koniecznie.
__
|
Użytkownik
|
a ja mam teraz rekolekcje w sumie przerwa od szkoły do następnego wtorku, więc nie zabieram się za nic związanego ze szkołą
__
|
VIP
|
To nie pisz nic i mnie nie denerwuj ;x
__
|
Użytkownik
|
Ja tez mam rekolekcje!! do nastepnego wtorku nie chodze do szkoly...a ty??
__
|
VIP
|
A co to sciaga.pl i inne tego typu serwisy nie dzialaja? Predzej tam cos znajdziesz niz u nas .
__
|
Użytkownik
|
Ja tam mam wakacje od poniedziałku do piątku, w weekendy Studium po 2-3h dziennie w sumie mam czas ale nie wiem jak Ci pomóc ^^
__
|
Użytkownik
|
... a wlasnie - jak ktos zna jakies dobre serwisy typu sciaga.pl , niech je tu zarzuci - [+] na ulicy nie leza ;] ...
__
|
VIP
|
dobra sianko mnie uratowal ;d
__
|