Pomoc do matury

Dostosuj

Autor Wiadomość
Użytkownik
e2

2005-03-14 21:45:39

Chciałbym was prosić o pomoc. Moja dziewczyna pisze w tym roku maturę i oczywiście zależy mi na tym by zdała jak najlepiej więc jeśli mogę to staram się pomóc ;-)
Wraz z tym dostałem od niej obraz, który ona chce omówić w temacie "rozne obrazy wojny w literaturze i sztuce XX wieku". Obraz "Oblicza Wojny" Salvadora Dali (obrazek poniżej) wybrała sama więc nie do mnie pretensje miśki ;p Chcę byście (biorąc pod uwagę temat pracy) opisali co widzicie w tym obrazie. Jest to dla mnie ważne i liczę na powagę z waszej strony. Pozdrawiam i z góry dziękuję w moim jak i mojej dziewczyny imieniu.

[hide=Oblicza Wojny]
http://www.gdynia.mm.pl/~hextic/dali3.jpg[/hide]
Sprawa lektur już jest załatwiona :P Chodzi tylko o obraz. Zapraszam do dyskusji.

Przepraszam, że zniknął poprzedni temat. Proszę o ponowne dodanie swoich komentarzy. Dziękuję.

__

PRO
Lucas

2005-03-14 21:47:06

OMFG.

Przerazenie. Czaszki (tez przerazone) w oczodolach i ustach maja spontengowac przerazenie. Tlo obrazu typowe dla SD wiec mozna pominac.

__

Użytkownik
e2

2005-03-14 21:53:01

Podam moje odczucia:
sep1: (21:15)
emm jak dla mnie - strach
duże oczy raczej go symbolizują
sep1: (21:16)
poza tym... te węże które oplatają tą czaszkę symbolizują agresję.. wrogośc
sep1: (21:17)
to, że jest kilkanaście/kilka tych twarzy to znaczy o tym jak duża ilość ludzi jest w nią zaangażowana czynnie lub biernie
sep1: (21:18)
zniszczenia przez wojnę symbolizuje czaszka w ustach, która jest poszarpana
sep1: (21:18)
tło to to też wyniszczenie
jest puste...
tzn. przestrzeń dookoła tej czaszki

Jak widać fragmenty (moje only, rozmowa z dziewczyną to sprawa prywatna;P) rozmowy z gg. Jeśli możecie coś dodać to wciąż proszę o komentarze. :-)

__

Użytkownik
tysik

2005-03-14 22:07:29

czaszki w czaszkach - coraz mniejsze i mniejsze, zawierające sie w wiekszych mogą symbolizowac zanik biblijnego dna - piekła - człowiek nie ma już dna do którego moze spaść - zawsze moze byc gorzej, podczas wojny człowiek cały czas upada - zatraca wartosci moralne
otaczaja go weze - kto z kim przystaje, takim sie staje :o
w tle pustkowie - wojna wszystko za sobą niszczy
twarz jest bardziej zmartwiona niz przerazona o czym swiadcza zmarszczenia na czole - jakby mowila "jak mozna bylo do czegos takiego doposcic :( "

nie wiem co symbolizuje odcisk dloni w prawym dolnym... o ile to jest odcisk dloni :o
moze chodzi o to ze do tego co sie stalo czlowiek przylozyl reke - to jego wina

imho :-)

BTW
czy ktos z was opracowuje moze temat "Artystyczne ujecia macierzynstwa w literaturze i sztuce" ? a nawet jesli nie, to moze zna ktos jakis dobry film w ktorym główną rolę gra matka ? help :/

__

Użytkownik
e2

2005-03-15 10:21:57

Konkretna wypowiedź. Dzięki zarówno Tobie jak i Lucasowi :-)

__

Użytkownik
e2

2005-03-15 17:08:37

podtrzymywanie topicu u góry :D

__

Użytkownik
Bh3liom

2005-03-16 23:54:14

bardzo chetnie bym pointerpretowal ale nie widac cos tego obrazu :P

__

Warning: getimagesize(http://www.gdynia.mm.pl/~hextic/dali3.jpg) [function.getimagesize]: failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 409 Conflict in /home/esports/library/bbcode/parser.php on line 166
Dołącz do redakcji portalu eSports.pl!

Ostatnio publikowane

Napisz do redakcji

W tej chwili żaden z naszych redaktorów nie jest zalogowany.

Ostatnie komentarze

Ostatnio na forum

Statystyki Online

3270 gości

0 użytkowników

0 adminów

Ranking Użytkowników

WynikiAnkieta

Co było dla Ciebie największym zaskoczeniem podczas WCG Polska?

1. 0%

Słaba postawa Fear Factory

2. 0%

Dobra gra UF Gaming

3. 14%

Tłumy widzów na sali kinowej

4. 14%

Mało miejsca

5. 71%

Nie byłem i nie interesuje mnie to

Nasi partnerzy

• Shooters.pl
  • Cybersport

Wszelkie prawa zastrzeżone (C) eSports.pl 2003-2024

Publikowanie materiałów tylko za zgodą autorów.

Wybierz kategorie