Mandrake Linux i użytkownicy esp.pl

Dostosuj

• 1
  • 2
Autor Wiadomość
Użytkownik
*Jaras

2005-01-31 23:06:44

Simple.

Instalacja xmms w moim przypadku ;)

Odpalam konsolę :

cd /home/jaras/Downloads
su ******
urpmi.addmedia plf http://mandrakeusers.com/PLF/mandrake/9.2 with hdlist.cz
urpmi xmms
*** Wymagana ta i ta biblioteka
uprmi ta_i_ta_biblioteka
urpmi xmms
xmms

po takim wpisie, koncze prace z odpalonym xmms ;)

xmms - Winamp dla linuxa

__

VIP
Van Helsing

2005-01-31 23:08:45

A powiedz mi naprawde ten mandrake czy coś jest dobre?

__
Miejsce na Twoją reklamę!

Użytkownik
ziel1na

2005-02-01 00:30:13

kurde no 220kb/s :/ godzine bede plyte sciagal ale serv do dupy :(

:P

co do pk to tez uwazam ze w TA gre jak chce sie pograc to powinno sie zakupic ale... nie bede nikogo moralizowal na sile..

co do linucha to bawilem sie juz kiedys ale teraz chyba pobawie sie jeszcze :>

__

Użytkownik
pajonkqw

2005-02-01 09:12:16

nie jest dobry :d najlepiej odrazu slackware lub debiana... w debianie np. piszesz "apt-get install (nazwa programu) i sam go sciagnie i zainstaluje nic nie musisz robic :) w slackware tez cos takeigo jest ale nazywa sie "swaret"

__

Użytkownik
pwsn

2005-02-01 16:05:30

Tak tylko popatrz jeszcze jaki jest poziom trudności instalacji Debiana a jaki Mandrake'a ;>

__

VIP
Preak

2005-02-01 16:56:50

Ty nic nie mow bo ja mialem (nieduze ale zawsze) problemy z instalacja mandrake'a :|

__

VIP
forest

2005-02-01 19:17:19

lol :D a jakie ? przeciez tam jest graficzny instalator, latwiej chyba niz winde mozna go zainstalowac :)

__

VIP
forest

2005-02-01 19:17:34

lol :D a jakie ? przeciez tam jest graficzny instalator, latwiej chyba niz winde mozna go zainstalowac :)

__

Użytkownik
pajonkqw

2005-02-01 20:22:17

rotfl ale zobacz ile jest poradnikow w necie do instalacji debiana/slackware krok po kroku nawet debil da rade...

__

VIP
forest

2005-02-01 21:00:21

wedlug mnie fluxbox to najlepsze rozwiazanie, bo nie ma sporych wymagan i tez jest ladny, funkcjonalny itp ;D

__

Użytkownik
*Jaras

2005-02-01 21:10:51

Mandrake ma "urpmi", ktory sam sciaga i instaluje. urpmi jest bardziej do przodu niz jego slackwarowe odpowiedniki. Mandrake jest bardziej przyjazny dla poczatkujacego uzytkownika, jest tam troche wiecej graficznych dupereli rpmdrake czy rozne inne rzeczy. Pozatym juz skompilowane zrodla sa bardziej przyjazne dla "newbie".

Owszem Slackware daje wieksze mozliwosci, ale trudniej go opanowac, dlatego Mandrake jest polecany na start, z niego bez problemu mozna sie potem przesiasc na co sie chce.

Uzytkownicy, ci bardziej zaawansowani - uzywajacy mandrake sa bardziej chetni do pomocy. Pseudo-profesjonalisci uzywajacy Slackware predzej cie obsmaruja od gejow i newbie z txtami "google.pl" niz pomoga w sytuacji, w ktorej mieli by napisac posta dluzszego niz 2 tysiace znakow...

__

VIP
Preak

2005-02-01 21:12:42

mialem, ze stworzeniem patrycji :) ale to z racji tego , ze to pierwszy kontakt z linuxem :)

__

Użytkownik
pwsn

2005-02-01 21:22:08

Dobre, dobre :D

__

Użytkownik
*Jaras

2005-02-01 21:28:07

Mowilem Ci.

Zrob format, zrob 4 partycje - tak zeby 4 miala 30 giga. Potem w czasie instalacji wybierz ja dla mandrake i okresl wielkosc windowsowej do polowy, wtedy 15 giga idzie dla mandarynki. Reszta zostaje dla windows. Ja dla mandaryny mam 30 giga + wszystkie partycje windowsowe sa praktycznie moje.

__

VIP
forest

2005-02-01 21:35:06

hehe, no tak to mozna rzadzic, ja mam caly dysk 18 gb :D
i 10 mam dla mdk, a 8 dla windy, z tym ze widny juz praktycznie nie uzywam od 2-3 tygodni :D moze zformatuje sobie ta partycje pod linux, chociaz nie wiem czy jest sens :]

__

Użytkownik
*Jaras

2005-02-01 21:41:02

Mam problem ze sterownikami do radka :/ Nie znalazme guide instalacji - jest tylko dla plyt glownych z nForce a ja mam intel 848P. Kicha, proba kosztowala mnie formatem i kompletnym zgnojeniem X'ow. Zadne edycje XConf w mcedit nic nie dawaly ; O.

__

VIP
forest

2005-02-01 22:08:34

poszukaj na googlach, na pewno znajdziesz jak skonfigurowac neta :) a najwiecej mozna sie nauczyc poprzez uzywanie ;]

__

Użytkownik
magik000

2005-02-01 22:27:51

oj uwierz mi szukałem i nawet pytałem nauczyciela z informy...poprostu brak pomysłów ;)

__

Użytkownik
warmer

2005-02-01 22:28:29

heh..systemik fajny m gut itp. jednak czasami mozna stracic nerwy.3 dzni instalacji sterow do ATI.w koncu zaskoczyly.uradowany ze pogram w ET na linuxie itp sciagam TS.instalacja gladko.po uruchomiwniu zonk.mikrofon nic nie nadaja wogole zdwieku ni ma.a mp3 odtwarza :/ potem kolejny zonk zwiazany z myszka.logitech oczywiscie sterow nie zrobi , bo po co :| weszlem do centrum sterowania kopmuterem i do myszki.i tam z 6 suwaczkow.kto powie mi moze co jest za co odpowiedzialne?jak wylaczyc akceleracje myszki? i co w co z mikrofonikiem poczac??

polecam instalacje tego systemu na ferie.bedziecie mieli duuzo czasu :D
a ja narazie czekam na auroxa :D

__

VIP
Van Helsing

2005-02-01 23:48:29

Przekonałeś mnie zmieniam windowsa XP na windowsa 2k, a potem na mandrake!

__
Miejsce na Twoją reklamę!

Użytkownik
JuiCe

2005-02-01 23:57:54

Polecam gentoo - dla zaawansowanych, i Yopera - dla mniej ale również coś wiedzących. Obie te dystrybucje charakteryzuje duża szybkość działania (nie kompilacji :D --> patrz gentoo). W gentoo był nawet kiedyś kiedy się nim bawiłem gaming kernel! Ja na razie na windzie 2003 zostanę - za foobarem zbyt bym tęsknił (ktoś tam pod winem nawet go odpalił), a poza tym to czasem lubię w jakąś gierę w singla popykać i EAX dopełnia klimatu - HITMAN CONTRACTS!

__

Użytkownik
apiSS

2005-02-01 23:59:26

Jestem zainteresowany, ale również całkowicie zielony w tym temacie. Z pewnością skorzystam z info zawartych na stronach - których linki podałeś.
Linux od dawna mnie inspiruje, ale im bardziej chciałbym go zainstalować tym więcej mam różnych obaw.
...A może to jakiś MICROSYNDROM?

__

VIP
minineo

2005-02-02 00:36:56

a czy linux jest dalej w 100% legalny i można go instalować bez obaw, że wpadnie ci CBŚ ? bo z tego co widze na www.mandrakelinux.pl to można go zakupić ale nic nie piszą w sumie o jego licencji. Możesz powiedzieć jak to wygląda w tej chwili ? oczywiście nie chodzi o użytek domowy tylko do firmy.

__

Użytkownik
pajonkqw

2005-02-02 08:57:25

ej nie zgadzam sie z toba :-) myslisz ze jak posiedzisz troche na mandrake a potem zmienisz na cos lepszego to bedzie ci latwiej ? :-))) naprawde wiem co mowie juz nie jedna osobe przekonalem do linuxa i ci ktorzy tak bardzo chcileli mandrake to potem kompletnie sobie nie radzili w innych bardziej hardcorowych dystrybucjach... co z tego ze masz te smieszne rpmy po kilku miesiacach bedziesz mial nimi zajebany system... w debianie wydajesz polecenie "apt-get install (program) i tez sam ci go sciagnie i zainstaluje :)) zreszta juz to pisalem tak samo w slackware... i jeszcze jedno zobacz sobie forum na http://newbie.linux.pl np. wejdz w "problemy z oprogramowaniem" czy jakos tak i zobacz na te wszytskie tematy 80% to beznadziejne pytania na ktore mozna znalesc w google opdowiedz w "kilka minut" ludzie zakladaja tam nowe tematy nawet nie szukajac czy cos podobnego juz bylo... i czasami wlasnie to ludzi irytuje...

__

Użytkownik
*Jaras

2005-02-02 10:15:04

Z tego co wiem, "urpmi" - rowniez sciaga i instaluje - bo tak sie bronisz typ "apt-get install", z tego co wiem, mandrake pierwszy przyjal takie rozwiazanie i ma je najbardziej dopracowane.

Porownaj forum [url=http://forum.mandrake.pl]forum.mandrake.pl[/url] z newbie.linux.pl. W newbie.linux.pl nawet nie ma oddzielnej aplikacji tylko po prostu wplecione brzydkie in ie przejrzyste forum dzialajace na zasadzie grupy dyskusyjnej.

Nie bronie mandrake, bo wiem, ze to nie jest najlepszy system oferujacy najwiecej - ale bronie jego honoru, kiedy opowiadasz o tym 'wspaniałym' "apt-get install", nie wiem czy doczytujesz odpowiedzi, ale mandrake rowiez ma takie rozwiazanie...

__

Użytkownik
pajonkqw

2005-02-02 10:28:48

hehe ale ja nie uzywam apt-geta (slackware) napisalem otymdlatego bo widzialem ze ktos tam podniecal sie tymi rpmami :) mowisz ze to forum madrake jest lepsze tak? ale wez pod uwage to ze nie wszyscy uzywaja X`ow ja osobiscie czesciej siedze pod konsola i uzwyacm linksa i wtedy kwaestja "przejrzystosci" troche inaczej wyglada :) ale w sumie jebac to :E kazdy uzywa tego co chce dla jednego moze byc przejrzyste a dla drugiego nie :-) pozdro!

__

Użytkownik
*Jaras

2005-02-02 10:36:31

Wiadomo, proponuje skonczyc ten bezsensowny spor, linux to linux - zasada dzialania jest ta sama, wszystko rozni sie komendami i ustawieniami X'ow.

__

Użytkownik
pajonkqw

2005-02-02 10:46:06

no nie tylko :D ale olac to...pozdro!

__

VIP
forest

2005-02-02 13:20:13

linux jest byl i bedzie darmowy ;) mozna go legalnie pobrac i uzywac :P a zakupic mozna na cd po prostu system z oprogramowaniem, bo sciagajac nie masz niektorych pakietow, itp

__

VIP
forest

2005-02-02 13:23:20

jak masz w miare duzy dysk to mozesz zainstalowac linuxa nie usuwajac windy, w razie czego nie zostaniesz bez kompa :D

__

VIP
minineo

2005-02-02 15:25:27

zainstalowalem na laptopie w pracy :D gierka "Frozen-Bubble" roxuje :D gram juz chyba z godzine :P

__

Użytkownik
PiWo5z

2005-02-02 15:40:34

dawaj linka :P
Do slacka i debia :)

__

Użytkownik
Yel0n

2005-02-02 16:05:34

czy ktos mogby mi powiedzieci:
albo najlepiej zrobic moduline dla 640x480@120hz?
jak wlaczyc synchronizajce pionowa?
jak zrobic rocket jumpa w q3 przy uzyciu myszki (rmb+lmb=3rd mb-.-)
linka do polskiej czionki do mpleja
:F

__

Użytkownik
pajonkqw

2005-02-02 20:37:11

[url=http://www.slackware.com]Slackware[/url]
[url=http://www.debian.org]Debian[/url]

__

Były Redaktor
raul

2005-02-04 09:27:22

Linux, it`s safe now to turn [0N] your computer !

Zapraszam na forum.mandrake.pl !

__

Użytkownik
zenon

2005-02-06 18:33:51

Ja tam jade na SuSE Linux

__

• 1
  • 2
Dołącz do redakcji portalu eSports.pl!

Ostatnio publikowane

Napisz do redakcji

W tej chwili żaden z naszych redaktorów nie jest zalogowany.

Ostatnie komentarze

Ostatnio na forum

Statystyki Online

1457 gości

0 użytkowników

0 adminów

Ranking Użytkowników

WynikiAnkieta

Co było dla Ciebie największym zaskoczeniem podczas WCG Polska?

1. 0%

Słaba postawa Fear Factory

2. 0%

Dobra gra UF Gaming

3. 14%

Tłumy widzów na sali kinowej

4. 14%

Mało miejsca

5. 71%

Nie byłem i nie interesuje mnie to

Nasi partnerzy

• Shooters.pl
  • Cybersport

Wszelkie prawa zastrzeżone (C) eSports.pl 2003-2024

Publikowanie materiałów tylko za zgodą autorów.

Wybierz kategorie