Użytkownik
|
Jak na HH przystało :]
__
|
Użytkownik
|
dobra.
normalnie sie nie wbijam w głupie wątki, ale czasem zrobie wyjatek. jak tym razem.
po pierwsze ubawił mnie sam wstep:
"to napisalem na jakims tam forum besztajac kilku debili, moze nadawalo by ise na kolumne po paru zmianach kosmetycznych ale nasza strona jest nie o tym wiec po zobaczeniu ilosci jaka mi wyszla postanowilem to wkleci tu"
no rewelacja. wez no chlopak wydrukuj te twoje wywody na ladnym papierze, do introligatora daj i śmigaj na socjologie, na bank ktos kupi i prosze bardzo - gotowa praca magisterska ze wspolczesnych subkultur ze szczegolnym uwzglednieniem tzw. hiphopu
strasznie sie brendzlujesz widze tym co piszesz,
ale to naprawde bzdury.
po pierwsze ziom to wez sie ogarnij i
zastanow na dzien dobry o czym chcesz sie wypowiadac ?
o muzyce, o tworcach czy o fanach hiphopu?
po drugie, jak juz sie zdecydujesz opisywac
jakies zjawisko to pomysl, ze im bardziej jest popularne,
tym wiecej ludzi sie tym zajmuje. nie zawsze ci, ktorzy
w kolejce po rozum niekoniecznie stali na samym poczatku.
chesz powiedziec ze pilka nozna i pilkarze to debile i prostaki,
bo znajdziesz rowniez takich kibicow na stadionie?
chcesz powiedziec ze gry to rozrywka dla bezmózgich a gracze
komputerowi to debile, pokurcze i chuderlaki z ograniczonym
umyslem bo akurat ktos takiego ma w rodzinie trola ?
wiec najpierw sie zastanow czy chcesz jechac po zjawisku czy po
najbardziej ekstremalnych przypadkach odbiorcow.
po drugie - troche tolerancji. ja wiem ze to trudne i obce bynajmniej
dla ciebie slowo, ale postaraj sie. to-le-ran-cja. kumasz? to jest wtedy
jak czegos nie rozumiesz, ale w sumie to ci krzywdy nie robi.
szerokie spodnie?
no i co ci przeszkadzaja? nie chcesz , nie nosisz. ja tam mam duży
sprzet w portkach i nie lubie jak mi sie gniecie, wiec mu daje luzu
troche. moge po tobie pojechac ze jestes gejem bo lubi paradowac
z obcietym tylkiem jak panna. taka wlasnie gadka na twoim poziomie.
po trzecie - jak nie sluchasz muzyki to nie bierz sie za ocene. widac z tego co
tam zes wypocil na tej klawiaturze ze braki w temacie to bedziesz odrabial
dluzej niz sie uczyles celowac w jakims quaku. sluchasz szitu i patrzysz przez
pryzmat szitu i masz zamknięty umysł na to ze w każdym gatunku sa
zajebiste i wartościowe rzeczy.
to tak jak bym mial teraz wyjebać za okno metallice i pierwszych gunsow
bo to w sumie takie same cioty z dlugimi wlosami i lajkrami na nogach co
cindirella albo whitesnake. metal to syf, co?
wiec najpierw ogarnij kwestie o czym jest dzisiaj przekaz w hiphopowych
wałkach a potem sie wypowiadaj
po czwarte - akurat w kwestii jezyka polskiego to przyjebałeś grubo
ale niecelnie. tak bowiem jest na "scenie" hiphopowej ze dbalosc o czystosc
a szczegolnie poprawnosc w jezyku ojczystym jest jedna z cnót dobrego rapera.
słowotworstwo i zabawa rymem i slowami to jedno, a wiedza o ortografii i
stylu to drugie. błedy jezykowe w rymach są jak bugi w grach, kazdy prawie
to komentuje.
i jeszcze jedno - zajrzyj sobie na forum na hip-hop.pl w regulamin forum.
jest tam ten tekst :
"Jakie są ograniczenia w dodawaniu wypowiedzi na Forum?"
jedna z odpowiedzi na to pytanie FAQ :
"Wypowiedzi prosimy formułować w formie wyraźnej i zrozumiałej dla wszystkich. Posty zawierające jakiekolwiek młodzieżowe interpretacje znaków (np. "sh" zamiast "sz", RóŻnEj WiElKoŚcI lItEeKi, "sieu" zamiast "się", itp.) będą usuwane!
"
wiec zanim zaczniesz krytykowac hiphopowcow, przyjzyj sie jak wygladaja nicki wielu graczy - czasami trzeba z pół minuty żeby rozszyfrować co chcial nam przekazac tworca za pomoca swojej ksywy.
no to tyle.
ogarnij sie, zioooom.
__
|
Użytkownik
|
westlan, zastanów się przez chwilkę, przeanalizuj różne sprawy i ciekawe czy wtedy zobaczysz, że mam racje. Popatrz na to wszystko obiektywnie z boku. To wygląda żałośnie :/
__
|
Użytkownik
|
a ja mam to w dupie
przeciez jak czytam to co ty piszesz to widze ze nigdy niesyszales zadnego kawalka chyba =/
to tak jakbym ja sie wypowiadal na temat tworczosci metaliki
czy czegos takiego
a tego nierobie wiec ty tez tego nierob
badz tolerancyjny
kolego
__
|
Użytkownik
|
I racja nie można krytykować czegoś czego się nie zna lub zna tylko z telewizji ( moim zdaniem dużo kiepskich utworów). A teraz wszyscy którzy jadą po kulturze HH, posłuchajcie kilku dobrych płyt i dopiero wtedy piszcie swoje "recenzje" wielcy znawcy i "krytycy". Szczególnie polecam :
WWO "Masz i pomyśl" oraz "W Wyjątkowych Okolicznościach'
Płomień 81 " To są nasze dni" oraz "Na zawsze będzie plonął"
Grammatik i sołowki Eldo (wszystkie płyty)
O.S.T.R. wszystkie płyty (moim zdaniem najlepszy samowystarczalny MC w Polsce)
Waco "świeży materiał"
Kaliber 44 "Prolog.Księga Tajemnicza"
Tede "S.P.O.R.T."
Lona "Koniec żartów" oraz "Nic Dziwnego" (naprawdę świetne teksty)
Ascetoholix "A"
Trzeci Wymiar "4 PoryRapu"
Gutek Mastafarai Indios Bravos
oraz Sidney Polak (naprawde świetne polączenie HH oraz Ragga Regge)
__
|
Użytkownik
|
I racja nie można krytykować czegoś czego się nie zna lub zna tylko z telewizji ( moim zdaniem dużo kiepskich utworów). A teraz wszyscy którzy jadą po kulturze HH, posłuchajcie kilku dobrych płyt i dopiero wtedy piszcie swoje "recenzje" wielcy znawcy i "krytycy". Szczególnie polecam :
WWO "Masz i pomyśl" oraz "W Wyjątkowych Okolicznościach'
Płomień 81 " To są nasze dni" oraz "Na zawsze będzie plonął"
Grammatik i solowki Eldo (wszystkie płyty)
O.S.T.R. wszystkie płyty (moim zdaniem najlepszy MC w Polsce)
Waco "świeży materiał"
Kaliber 44 "Prolog.Księga Tajemnicza"
Tede "S.P.O.R.T."
Lona "Koniec żartów" oraz "Nic Dziwnego" (naprawdę świetne teksty)
Ascetoholix "A"
Fu solowki
Trzeci Wymiar "4 PoryRapu"
Gutek Mastafarai Indios Bravos
Paktofonika "Kinematografia" "Archiwum Kinematografi" i reszta katowic
oraz Sidney Polak (naprawde świetne polączenie HH oraz Ragga Regge)
Nie mówiąc już o maści nielegali i produkcji z podziemia z okolic (Turek i Konin)
No i to chyba wszystko oczywiście słyszałem jeszcze dużo dobrych produkcji ale mi jakoś do głowy nie przychodzi.
I jeszcze jedno słówko do szanownych panów "krytyków" sprobujcie nagrać sami kawałek albo chociaż napisać jakiś tekst. Własna twórczość to podstawa.
--------- edycja --------- edycja --------- edycja--------- edycja--------- edycja
mam w klasie kumele które słuchają Metalu itp i dowiedziałem się że metalowcy to grupa bardzo tolerancyjnych osób a jakoś tego po was nie widać. Nasza kultura nasza sprawa, wasza kultura wasza sprawa i niech tak pozostanie, po co mamy się wtrącać nie swoje sprawy.
Mam nadzieje że szanowna grupa "krytyów" poczytała sobie co nie co.
Edycja numer 2 do komentarza #156 oraz do Infernomana za swój wspaniały artykuł
Chodziło mi to że vdr napisał że Hiphopowcy to brudasy a tak samo jest z wami, bo tak w ogole to obie kultury wywodzą się z brudnej ulicy a po za tym i co z tego ze brudny hiphopowiec przeciez dzieciak ktory mieszka w mieszkaniu 3x3 z trojka rodzenstwa i z rodzicami-pijakami, rodzina zyjaca z pomocy spolecznej zero perspektyw na pryszlosc i pomysl co on moze w zyciu robic oprucz blakania sie po ulicach i kradzeniu zeby zarobic na fajki czy chociazby na chleb dla rodzenstwa??
Brudas bo brudas wywodzi sie z biednej spolecznosci i tyle.
tee też wymysłił "brudasy" czy dziecko ktore ubrudzi sie w piaskownicy jest hiphopowcem bo jest brudne???????
Człowieku slang????? Chyba każda kultura ma swój slang, ty z całą pewnością nie mysłisz o czym piszesz
Chodzi ci o teksty piosenek??? napisz coś sam no dalej , ty byś nie mógł wymysłić sensownego tytułu dla własnego utworu
Debilizm, wiesz co to jest debilizm albo choroba Down'a?????
wyciag z encyklopedii:
debilizm :
debilizm (łc. debilis) psych. lekka forma niedorozwoju umysłowego umożliwiająca naukę czytania, pisania, prostego zawodu oraz czynności...
Upośledzenie umysłowe:
Upośledzenie umysłowe, niedorozwój umysłowy, pojęcie zbiorcze dla wszystkich stanów wrodzonego niskiego poziomu inteligencji. Niższa niż...
Nie wyzywaj osób których nie znasz od debili bo nie są upośledzeni.W ten sposób brażasz ludzi cierpiących którzy nie mieli takiego szczęscia jak ty a ty tego nie wykorzystałeś
A prawdziwy męski zapach to chyba tylko nowy "Axe" zuqor
Sorry za literówki ale pisałem pod presją !!!
__
|
Użytkownik
|
Moje ulubione, ktorych slucham:
Kaliber 44 - Plus i Minus (ze wzgledu na forme odradzam caly album)
Kaliber44 - 64 min dookola swiata (album)
O.S.T.R - Jazz w wolnych chwilach (album 2CD), "Ile jestem w stanie dac" (track) + wszystko czego sie dotknal
Paktofonika - Kinematografia (album), Archiwum Kinematografii (album), Jestem Bogiem (caly singiel)
Sliwka Tu i tam (PFK Kompany) - Selekta
DKA - wybrane (np. "Marzenia"
Pezet - wybrane (np. "Ukryty w miescie krzyk"
Łona - np. "Nie sluchac przed 2050"
Fisz - np. "D.C.P."
Leszek Mozdziez, Grammatik, Fenomen - Kazdy ma chwile
Oczywiscie to nie wszystko, nie jestem jakos specjalnie zwiazany z ta muzyka jako caloscia, ale niektorych wykonawcow bardzo sobie cenie, stad lista nie jest dluga, jednak mam nadzieje wartosciowa.
I przede wszystkim: zadnego Mezo, Liber'a, Jeden Osiem L, Suczek czy Masz stajla - to jest hh komercyjny, tworzony po to, zeby go sprzedac, nie prezentuje poziomu. Niestety moda na HH przerosla niektorych raperow, zaczeli tworzyc gnioty, ktore teraz sa puszczane w "eterze" i TV.
__
|
Użytkownik
|
InfernoMan:
Ten tekst jest strasznie tendencyjny a przy okazji pokazuje Twoja ogromna niewiedze. Jesli nie wiesz co to jest krytyka, to sie do niej nie zabieraj, tym bardziej wtedy, kiedy nie znasz tematu, wszak, zeby cos ocenic trzeba najpierw poznac...
__
|
Użytkownik
|
(...) za szacunek daje ludziom
swoje myśli w zastaw
hiphopowy poeta,
wykrzyknik miasta
wykrzyknik zdania
w jakim zamiast słów
sa czasowniki działań
cel to spelnienie snów
rzeczowniki,
ciągła pogoń za wlasnosci aktem
tu każde marzenie może
stac sie faktem
jesli tylko
nic nie stanie na przeszkodzie
w tym zdaniu to przecinek,
to, co stopuje chwile
zdarzaja sie tez czasem
znaki zapytania
zwiazane z najwazniejszymi decyzjami wahania
miasto,
jego poezje nosze w sobie
zdarzenia i emocje
przez cala dobe
spisuje je na szybko, na żywo, z potrzeby chwili
bywa ze zasłona niepamieci cos uchyli
oby dalej,
do ostatniego slowa mojego akapitu
zycie w miescie z akompaniamentem bitu
(...)
to jest prawdziwy miejski hiphop czlowieku.
napisz cos takiego, a nie tylko klepiesz w te gry...
__
|
Użytkownik
|
Hahahaaa a ty wszak poznałeś kulture HH że ją tak ostro oceniłeś????????? Czlowieku pomyśl pomyśl tym fistaszkiem !!!
__
|
Użytkownik
|
z polskiej tworczosci polecam rowniez PCP oraz Yez Yez Yo! (mniej znane ale bardzo dobre)
zagraniczne to: Method Man i Redman (Blackout - chyba taka nazwa plytki nie jestem pewny), WuTang'u , Snoop Dog (wszystkie) Cypress Hill (oprocz strony bones na "Skull % Bones) oraz hiphop francuski np. KDD, Shurik, Manau,
Do tego nielegale i nie tylko z okolic konina i turek.
A mowiac aby sam sprobowal cos nagrac jest jak dla mnie glupota bo kazdy ma swoj talent i nasi krytycy pewnie nie posiadaja daru do hiphopu, a wlasnie przez to ze duzo ludzi probuje nagrywac nie posiadajac tego czegos nasz rodzimy hh przezywa pewien kryzys (ale to tylko moje zdanie)
Edycja
jeszcze Mor W.A i w tym miejscu cisnie sie na mysl piosenka pod tytulem Hermetyk z płyty Drzewo. Kawałek o internetowych cwaniakach, przesluchajcie go dobrze i juz tu nic nie piszcie
__
|
Użytkownik
|
Prawidłowo, tylko że Hermetyk jest o dzieciakach które bluzgają na wszystkich jadą ich od stóp do głów albo wygadują do dziewczyn żeby im obciągły czy coś w tym stylu, my tu tylko wymieniamy poglądy. A co do nielegali to prostu tylko z moich okolic bo to dla mnie i dla moich kumpli autorytet lub wzór do naśladowania.
__
|
VIP
|
... od M do A do K do I ...
__
|
VIP
|
nie-e, sluchasz muzyki to sie na niej znasz, bo oceniasz ja wedle swoich kryteriow
__
|
VIP
|
eee od kiedy metal pochodzi od kultury bloku, czy ma jakis zwiazek z brudem? :O
przeciez to mowa o punka, oni sami sie nazywaja brudasami, a pierwszy lepszy losowy człek nie rozróżni metala od punka i nazwie tego pierwszego brudasem ;D
a co do tej tolerancji to sie w 100% zgadzam, gowno nie tolerancja X-D
__
|
VIP
|
powiem krótko .. znow ktoś chce krytykowac tym razem inna kulture i mu nie wychodzi bo nie zna tematu
__
|
VIP
|
dyskusja jest czysto akademicka... jest w chuj argumentow dla jednej i drugiej strony, nieskonczona ilosc lini obrony stanowiska i wogole....
inferno musi widocznie miec jakis uraz- daje 99% ze go jakies drechy oszyly albo co...
a co napisal to mi bardziej podchodzi pod 60 babcie np.:
"aha zapomnial bym o ziomalskim jezyku, sry ale urodzilem sie w polsce, mam obywatelstwo polskie, mowie po polsku i nie lubie jak ktos mowi do mnie jakims slangiem, co to ja jestem za granica "
i widze ze Ci te por tki strasznie przeszkadzają, zapewne zazdroscisz bo Cie te czarne getry juz tak w jądra jadą ze nie dajesz rady
__
|
Użytkownik
|
nie czytalem postow wiec nie wiem czy kto napisal jush to co ja zaraz napisze, moje zdanie co do kolumny jest takie same, nie lubie hh bo go nie trawie z kilku powodow...
dla mnie sama scena polskiego hh jest dziwna, zobaczice jak jest w stanach, na teledysjkach widac jak sie powinno ruszac w co sie ubieraja, a w Polsce jest inaczej, dla mnie hh polski to spiewajacy dres, czemu polscy hip hopowcy nosza dresy a nie ubieraja sie jak "prawidzwi" ci "amerykanscy" to niuans ale jush mi tu smierdzi, nie lubie dresow i zle mi sie robi jak taki spiewa o zyciu, ogladalem niedawano jaks relacje w tv, i mezo dostal jakas tam nagrode, niw wiem bo mnie to nie interesuje za mocno ale.. podszedl do microfonu i mial 5 minut dla publicznosci, jego wypowiadanie sie bylo tak zenadzkie ze chyba wszycy przed telewizorem sie smiali, to po perwsze a najbardziej rozbroiml mnie text "bo my gramy inteligenty hip hop", facet ledwo umie sie wypowiedzec, wyszedl na wiochmena i z takim etxtem jeszcze wyszedl, no cool , ale ci co tworza hh w polsce sa moze po podstawowce albo po zawodowce, gdzie z polaka mili max 2 i oni spiewaja o zyciu i potrafia rymiowac i tak dalej, no nic, bez komentarza, dla mnie polski hh to dres, i tani zarobek na glupocie Polakow, zreszta nie lubie wogle hh, jeden ciagnacy sie ten sam rytm i pare slow na krzyz, no nic, teraz mnie zbesztacjie
ps: sorki za brak polskich znakow
__
|
Użytkownik
|
Powiedz mi czemu uwazasz, ze prosi nie nosza szerokich spodni? Widocznie malo tych filmow widziales- wiecej niz jeden? Szerokie spodnie nosi sie po to, zeby bylo wygodnie, zeby ci sie np nogi nie rozchodzily po upadku, czy jak bedziesz lecial na rurke,to zeby choc troche zamortyzowaly upadek. Jednak tym najwazniejszym powodem jest TRADYCJA. Szerokie spodnie zaczeli nosic amerykanscy skaterzy duzo wczesniej niz powstala kultura hip-hopowa, z jednego powodu- chcieli sie wyrozniac z tlumu!!! Bo wlasnie o to chodzilo- o oryginalnosc! Zreszta dlaczego w jakikolwiek sposob wspominasz o skateboardingu w artykule i hip-hopie? Co to qrwa ma do tego? Co ma hh do deski bo ja nie rozumiem... Ludzie zrozumcie! To jest stereotyp deska=/= hip-hop. GG NO RE
______
Jezdze na desce, nosze szerokie gacie i slucham punk rocka.
__
|
VIP
|
No porzadni ludzie w Jarocinie sie buntuja. Ze narkotyki, alkohol itd. Ale to tylko marginalna kwestia byla. Ludzie przyjezdzali na jedyna taka impreze w kraju, na ktorej wyrosly najwieksze kapele rockowe. Teraz byly pomysly aby impreze zrobic na polach za miastem - nie wyszlo.
Jarocin to moim zdaniem czesc polskiej kultury rockowej, kiedys mowilo sie, ze Owsiak chcial Woodstock robic w Jarocinie - ze wzgledu na marke miejscowosci. Zrobil Zary, teraz Kostrzyn. Wladze sie podobno nie zgodzily - jest to w naszym okregu zbyt duze ryzyko, kazdy dba o wyborcow wiec siedzi cicho.
__
|
VIP
|
Heh, szczerze - te ciuchy mnie smiesza na przyklad. Wole sie ubierac w Reserved, 4you, wranglerze, pumie i wygladac jak czlowiek. Jak widze u nas na rynku bande pseudo hip hopowcow to mnie bierze. Ale to oni wlasnie tworza stereotyp, gubiac na tylach prawdziwych hip hopowcow.
__
|
Użytkownik
|
o to mi chodzilo XD
__
|
Użytkownik
|
widze ze nie kumasz bazy,nie jestem pseudo hh , i jestem czlowiekiem kazdy ma swoj styl, ja bym nie mogl wyjsc ubrany w jakies zwykle spodnie bo bym sie h..owo czuł : ) wole to co mi pasi
__
|
VIP
|
no w sumie ja tez nie lubie skejtow ;-)
a te spodnie w moim avatarze maja normalny krok wiec stfu :->
__
|
VIP
|
Czyli uwazasz teraz, ze nie istnieja prawdziwi fani hh bo to wszystko wyszlo z podziemia i nie tworzy subkultury?
__
|
|
SKAczcie do gory bo SKAmpararas gra i bedzie SKAcząca zabawaaa a wlasnie slucha ktos innej muzy takiej jak SKA??? ;>
__
|
VIP
|
Zamknijcie to ... chiwle mnie nie bylo a co drugi komentarz ktory zostal dodany od tego momentu, byl wymieniony wczesniej i to miesjcami nawet dwa razy. Po co dalej ciagnac taka jalowa i bezsensowna dyskusje ...
__
|
|
inteligenty HH gra jedynie z polskiej sceny FiSZ..
a co do meza to szkoda kllawiatury na niego
__
|
|
co ty pierd**** pierwsi HH nosili normalne spodnie... co do prosów.. to z tego co widzialem to Caren Cambel tylko w obnizanych jezdzi a reszta w szerszych jednynie sponiach na biodrach ale nie sa obnizane bo sie do dupy jezdzi (wiem ze swopjego doswiadczenia) i nie pieprz juz nic o zandej tradycji pozdro LAL real znajacych sie YO!
__
|
Użytkownik
|
THE END (kto doda jakis koment to smierdzi)
__
|
Użytkownik
|
zapomniales ze ja zawsze musze miec ostatnie slowo :F
__
|
Użytkownik
|
smierdzisz
__
|
Użytkownik
|
ja osobiscie uważam sie za dosc tolerancyjną osobe i szczerze to mnie to jebie kto se w czyms chodzi i czego słucha... ja sam nosze te wielkie spodnie bo według mnie są poprostu wygodne a słucham Slipknota, Static-x czy podobne do tego, co do samego hh to smieszy mnie... nie wiem czemu ale jakos smieszy poprostu, co prawda na imprezie sie mozna jeszcze pobawic zeby sie dostosowac do towarzystwa, ale żeby na co dzien tego słuchac to juz za duzo dla mnie... a gdy już ktos zacznie do mnie nawijac tym slangiem, czyli na dzien dobry mi gada siemano ziomaku, to nei wiem czy sie z smiechu polac czy poprostu to olac i posłuchac co dalej powie...
__
|
Użytkownik
|
aa włąsnie co do bluz jeszcze to mnie to tez smieszy gdy koles wyskakuje z taaaaakim duuuupnym napisem MASS na klacie... wtedy sie juz nie moge [powstrzymac z smiechu...=P
__
|
VIP
|
Jakies rozszyfrowanie mozna prosic?
__
|
VIP
|
uwazam, ze przez komercjalizacje hh ci prawdziwi hipohowcy sa kojarzeni z zalosnymi dresopozerami i na tym traci wizerunek tej subkultury.
__
|
Użytkownik
|
albo Clinic
__
|
Użytkownik
|
Gdzieś w tekście ktoś pisał o 3 elementach kultury hip hop, a ja wyczytałem niedawno że jest ich 5: graffiti, breakdancing a trzeci muzyke rozbija się na DJ-ing, MC-ing i Beatbox-ing bo mimo że są ze sobą sciśle związane to istnieją osobno.
Tak w kwesti sprostowania =]
__
|
Użytkownik
|
ty weź to poczuj ;-D ją ją ją .... hahahaha
__
|
Użytkownik
|
insider to ty pierdolisz , a nie ja
"to z tego co widzialem to Caren Cambel tylko w obnizanych jezdzi a reszta w szerszych jednynie sponiach na biodrach ale nie sa obnizane bo sie do dupy jezdzi "
Po pierwsze nie jakis Caren tylko Careem Campbell. Wogole czemu napisales,ze tylko on chodzi w szerokich spodniach? buahahahah bzdura jakich malo. Za duzo sie filmikow z thps naogladales... Poogladaj pelnometrazowe i nie jeden czy dwa i dopiero sie wypowiadaj. Znasz 10 skaterow i mowisz, ze ten czy tamten chodzi w takich czy innych spodniach. Conajmniej 80% ma spodnie szersze od normalnych- tylko tzw. hardcorowcy jezdza w ciasnych Zreszta nigdzie nie napisalem, ze krok ma byc w kostkach, one sa poprostu szersze niz zwykle. Chociaz tych z krokiem w kolanach etc jest naprawde duzo. Jesli nadal uwazasz, ze sie mysle i ciuchy nie maja nic wspolnego z tradycja poczytaj sobie historie deskorolki np tu-->http://www.cropptown.pl/extreme/skateboard/historia.htm , albo gdziekolwiek indziej i nie mow, ze to ja pierdole ok? PEACE! Pozdrawiam wszystkich prawdziwych skaterow!
__
|