Użytkownik
|
http://niepoprawni.pl/comment/21806/
DLACZEGO WY POLACY JESTEŚCIE TACY NAIWNI?
Pyta Carl Bederman były doradca Unii Europejskiej w Polsce w rozmowie z Danielem Pawłowcem.
Fragment dla zachęty
Jak więc Pan ocenia finisz negocjacyjny z Kopenhagi?
Tak jak międzynarodowa prasa. Żadnych ustępstw ze strony UE, całkowita klęska Polski. Brytyjski “Times” napisał, że państwa Europy Centralnej są tyranizowane przez klub państw do nich uprzedzonych, że Unia Europejska spędziła ostatnie lata znęcając się nad Europą Środkową, narzucając państwom tego regionu dziesiątki tysięcy szczegółowych norm. Jestem również tego zdania.
Te nowe normy - 80 tysięcy stron przepisów, z tego 90 procent to wynalazek brukselskich urzędników - to w większości bezsensowne zmiany w Polsce w ogóle niepotrzebne. Tymczasem strona Polska jak zwykle zgadza się na wszystko. Nie rozumiem, dlaczego wy jesteście tak naiwni. Rozdęta unijna administracja wystawiła takie kryteria, aby zneutralizować was jako przyszłych konkurentów oraz zdusić inicjatywę, która uczyniłaby wasz ważny historycznie i ekonomicznie region znaczącym. Konkurencja w Polsce jest systematycznie zgniatana. Negocjacje ze strony Unii były prowadzone jak transakcja handlowa, a nie jak integracja europejska, o jakiej przecież mówili wam od tylu lat. Cały “sukces” Millera to trik księgowy - przesunięcie pieniędzy z funduszy na rozwój rolnictwa na dopłaty bezpośrednie. Zgoda na dofinansowanie rolnictwa z budżetu państwa jest też tylko trikiem reklamowym, ponieważ nikt nie może tego zagwarantować, że takie środki w ogóle się znajdą. Poza tym wszystko to dotyczy tylko dwóch lat, do końca roku 2006, kiedy to zasady dopłat i tak się zmienią i może w ogóle zostaną zaniechane. A przynajmniej, jak się planuje, zasady przyznawania ich w Polsce się zmienią i będą wyglądać tak, jak w obecnej Unii. Czyli dopłacać się będzie do produkcji, nie do areału, a Unia zadecyduje, do jakiej produkcji w ogóle dopłaci. I oczywiście w Polsce ciągle jeszcze nie pełne 100 procent.
W tym całym kopenhaskim przedstawieniu chodziło tylko o stworzenie pozoru twardej walki i polskiego zwycięstwa, które rzekomo miało przynieść wspaniałe warunki akcesji, a co za tym idzie uspokojenia Polaków, którzy dzięki temu mieli w referendum zagłosować na TAK.
Komentarze też dość ciekawe
http://niepoprawni.pl/comment/21994/Na-podstawie-tego-wywiadu
Ten mi się szczególnie spodobał
http://niepoprawni.pl/comment/21816/Gawrion
jesteś jednak wielki. Znam ten wywiad, ale w życiu bym go nie odszukała!
Jednak nie wszystko się sprawdziło. Bruksela liczyła głownie na niemieckie rysuneczki polskiego chłopa w kufajce, na furmance zaprzężonej w ufajdaną, chudą szkapę, który w życiu nie “miał mieć" szans poradzenia sobie z samymi papiórami. Ale sobie poradził - więc teraz podobno odbywa się to inaczej.
Młodzi rolnicy ( u mnie - w większości wykształceni) mówią, że w perspektywie dopłaty mają zależeć “od potrzeb”, czyli konieczności wyrównywania szans w stosunku do krajów 15-tki.
Efektem jest ustawiczna kontrola w ich wykafelkowanych ( w każdym razie - “zmywalnych” oborach, w gospodarstwach, które już wyrównały np. do francuskich gospodarstw jednorodzinnych.
“Ale do mojej babci, która w życiu nie da się namówić na kąpanie krowy w L`Oreal - żadna komisja nie przychodzi.Tak na wszelki wypadek - bo jeszcze by wyszło, że jej dopłaty się należą - ale mnie już nie. Ja już wyrównałem”.
Sprawę załatwiają także “polskie” banki, które dają pierwsza transzę kredytu na inwestycje, ale drugiej - już nie, pod byle pretekstem.I działo się o na długo przed kryzysem.
Kto czytał “Grona gniewu”? To metoda stara jak świat.
Ten komentarz poruszyl bardzo denerwujacy mnie fakt. W UE zwieksza sie wymogi i normy dotyczace m.in chowu bydla, co bardzo odbija sie na jakosci tego produktu. Przeciez logiczne jest, ze jezeli utrzymanie zwierzat w tak absurdalnych wymogach i warunkach tyle kosztuje, to bedzie trzeba to sobie jakos odbic np zwiekszajac liczbe srodkow konserwujacych i utrzymujacych nienaturalne ilosci wody np w kielbasie.
Dlatego jemy takie gowno jakie jemy. Bo obecnie w sklepie NIE KUPISZ PRAWDZIWEJ KIELBASY. Nawet to cos za 30zl/kg niewiele ma wspolnego z prawdziwa kielbasa, a przypomne dla niewiedzacych, prawdziwa kielbasa sie nie psuje, nie plesnieje w normalnych warynkach tylko schnie.
Moze UE nakaze wkrotce wybicie wszystkich bakterii, ktore beda znajdowac sie na marmurowych plytach (marmur latwiec wyczyscic niz kafelki) ??
Czy jest ktos w stanie logicznie mi wytlumaczyc PO CO te normy? Odkad zyje i znam wies, to nikt jeszcze nie umarl/nie zatrul sie od miesa pochodzacego z bydla chowanego w normalnych (tzn bez kafelkow i innych bajerow) warunkach. Wiec po co? Po co te kosztujace astronomiczne pieniadze (nasze pieniadze bo z kosmosu sie nie wziely) zmiany? Zeby zatrudnic 10000000 kolejnych urzednikow, specow itp itd by lazili od obory do obory i sprawdzali czy wszystkie krowki sa oznakowane??
Tak jak mowil Wojciech Cejrowski. Wiekszosc krow, wbrew pozorom, nie jest oznakowana, nie wie co to obora i nie sluzy tylko do dawania mleka ale takze jako zrodlo miesa do jedzenia. Szkoda tylko, ze my, europejczycy, widzielismy tylko ta mniejszosc.
__
|
Użytkownik
|
Smutne jest to, że to niemiec nam musiał mówić. Polscy urzednicy to skorumpowane dzi**i chciwe kasy. Widać to teraz w wyborach do PE. Jestem ciekaw ile sławni ludzie zaplacili aby dostać sie na liste. Ta “inwestycja” pewnie im się zwróci jak juz tam będą. Ostatnio tez wspomniałem ze to beda pionki. To pewnie jedno i druie.
Co do rolnictwa to nagonka jest nie samowita. Kilka miesiecy temu u mnie w szkole była konferencja. Przyszła pani pusciła slajdy poopowiadała ile to mozna dostac (ok. 70 tys, na rozpoczęcie działalności. WE ofc.) Wiadomo nowi rolnicy to i podatni na głupie wymogi europejskie.) Kurde ujak czytam ten wywiad to sie wku**iam. Jak polacy moga byc tacy głupi i co 4 lata wybierac tych samych. Trzeba bć naprawde ignorantem. arghhhhhhhhhhhhhhh >:C
__ http://thebiggestsecretpict.online.fr/nwo/nato_swastika.gif
|
Użytkownik
|
Ta, lepiej siedzieć na dupie i pisać pierdoły o polityce na esports. Jak wam tak źle to do Rosji albo na Białoruś, tam nie ma tej eurozarazy i nikt nie wymaga żeby obora była wykafelkowana i nie wciskają kasy. A w ogóle skoro UPR tak sie brzydzi PE i eurobiurokracją to po co sie tam pchacie? Takie same świnie pazerne na kase.
__
|
Użytkownik
|
Jak zobaczyłem ten artykuł 2 dni temu na wykopie, na 100% już wiedziałem, że qwe wrzuci to na esports. Potrafię przewidzieć przyszłość hahah
Czy jest ktos w stanie logicznie mi wytlumaczyc PO CO te normy? Odkad zyje i znam wies, to nikt jeszcze nie umarl/nie zatrul sie od miesa pochodzacego z bydla chowanego w normalnych (tzn bez kafelkow i innych bajerow) warunkach. Wiec po co? Po co te kosztujace astronomiczne pieniadze (nasze pieniadze bo z kosmosu sie nie wziely) zmiany? Zeby zatrudnic 10000000 kolejnych urzednikow, specow itp itd by lazili od obory do obory i sprawdzali czy wszystkie krowki sa oznakowane??
A ja zapytam inaczej - PO CO wylewasz te wszystkie swoje żale na esports?
PO CO przy okazji pojawienia się na wykopie jakiegokolwiek artykułu o polityce lecisz z tym na esports i lamentujesz?
__
|
Użytkownik
|
@xionc
Kto siedzie na dupie ten siedzi...
Jak wam tak źle to do Rosji albo na Białoruś, tam nie ma tej eurozarazy
Typowe, erystyczna zagranie polglowka: “jesli w oborniku wam zle to idzcie wykapac sie w szambie”.
Ja nie chce wyjezdzac na Bialorus czy Rosje. Ja chce by to Polska, moja ziemia (moze juz niemiecka czyt. europejska?) byla jak najlepsza.
Jesli masz balagan w domu to sie z niego wyprowadzasz czy w nim sprzatasz??
nikt nie wymaga żeby obora była wykafelkowana i nie wciskają kasy
Skoro kase daja to ludzie BIORA! TO CHYBA LOGICZNE !!! To nie spoleczenstwo ani wymogi rynku zmusily rolnikow do takich krokow.
To wymysl unii i ona kupila rolnikow za nasze wlasne pieniadze, i naszymi wlasnymi pieniedzmi kaze teraz nam co robic.
A w ogóle skoro UPR tak sie brzydzi PE i eurobiurokracją to po co sie tam pchacie?
A myslisz, ze jak mozna walczyc o NORMALNOSC w unii?? Wyborami do sejmikow ??
No prosze cie. Z tym wrogiem trzeba juz walczyc na jego wlasnym terytorium, bo to najskuteczniejsza droga.
Tak jak JKM mowil- latwiej jest obalic rzad debili ktorzy sa w takim maly panstwie jak Polska niz w takim ogromnym tworze jak UE.
Jesli powstanie UE to obalenie tamtejszych rzadow bedzie NIEMOZLIWE !!! Tak samo jak w USA !
Mimo prostestow obywateli NIC juz nie zdzialamy, a demokracja pomoze im zostac przy wladzy na wiecznosc, wystarczy tylko dobrze oklamac ludnosc, prawda Fronki??
Takie same świnie pazerne na kase.
Tak, wrzuc kazdego do jednego wora, kazdy kto startuje do PE i rzadu to pazerna swinia na kase.
Popatrz jaki jestes glupi- najpierw wyzywasz kazdego startujacego do rzadu pazerna swinia na kase a temat wczesniej twierdziles, ze te swinie powinny duzo zarabiac (z czym sie zgadzam ale nie w takim ksztalcie jak teraz).
Dla Twojej wiadomosci- kandydaci UPR wszystkie diety poselkie maja zamiar oddac ich wlascicielom- obywatelom.
Pieniadze pojda m.in na cele charytatywne.
Oczywiscie gdy UPR wzywal by kazdy z poslow tak zrobil to politycy PO PiSu krecili nosami.
@Castiel
Jak zobaczyłem ten artykuł 2 dni temu na wykopie, na 100% już wiedziałem, że qwe wrzuci to na esports. Potrafię przewidzieć przyszłość hahah
Artykul znalazlem na innej stronie niz wykop.pl
Na wykop.pl nie wchodze, choc tematy tam wykopywane sa czesto interesujace.
A ja zapytam inaczej - PO CO wylewasz te wszystkie swoje żale na esports?
A juz Ci odpowiadam- BO TAK MI SIE PODOBA!
I jeszcze raz powtarzam, na wykop nie wchodze, a ze taki temat sie tam pojawil to tylko bardzo mnie cieszy.
__
|