Matura 2008 - co wybrac ;)

Dostosuj

• 1
  • 2
Autor Wiadomość
Użytkownik
bgs8

2006-05-12 18:32:30

elo ziom^^

gadaj kto odpowiedzi nie przeniosl na karte odpowiedzi? =D. tomczyk? =D

__

VIP
Van Helsing

2006-05-12 18:51:32

Teraz rozszerzony z gegry był łatwiejszy niż podstawowy - napisałem go w godzine : P

__
Miejsce na Twoją reklamę!

VIP
Van Helsing

2006-05-12 18:52:48

Geografia jest świetna, zdawałem teraz i było lajtownie, polecam :D

__

VIP
Van Helsing

2006-05-12 18:57:23

geografai była hiper łatwa, podstawy zrobiłem w 1h 30 min ponieważ sprawdzałem odp wszystki a rozszerzony oddałem po 1h i 15 min ze sprawdzeniem :) ale to prawda jak ktoś się tym interesuje to i napisze...

__

Użytkownik
compaC

2006-05-12 23:09:29

słyszałem, ze WOS nie będzie na maturze w 2008 ; o jesli nie to sie myle, ale tak slyszalem ^^

__

Zaufany użytkownik
Seti!!!

2006-05-13 12:55:47

Najlepiej jezyk czeski. ;]

__

VIP
Shiro_4

2006-05-13 13:12:17

albo jezyk najstarszych eskimosow.

__

Użytkownik
*Jaras

2006-05-13 13:44:51

Bedzie obowiazkowa stary ;o

__

Użytkownik
guhard

2006-05-13 15:06:06

ale to bedzie przecierz przedmiot obieralny a nie obowiązkowy (jak juz niby ja wprowadza)...

Imo taki sam jest sens tej matury z religi jak z Elementów tańca...

__

Użytkownik
Akhor

2006-05-13 15:21:48

ja bede 1 rocznikiem z obowiazkową matmą ;[ generalnie to chciałem isc na prawo :
polak - rozszerzzony
historia - rozszerzona
wos - rozszerzony
anglik - rozszerzony

i jakies dodatkowe. Ale zjebałem na testach rozprawke dzieki czemu bede musial isc do matematyczno - fizycznej klasy lub mat -informatyczna, bo planuje isc do 10. LO w Polsce, a do slabszego na hum-praw bym sie dostal, ale nie do tego co chcem isc. Chyba bede musial sie zmienic z humaniste na scislego ;[

__

Użytkownik
grubka

2006-05-13 16:30:57

LO ma to do siebie, że przygotowuje cie ze wszystkich przedmiotów. Droge masz otwarta, tylko bedziesz musiał wiecej pracować w domu ... Całkiem sporo jest ludzi z mat-fizu, które zdają historię z calkiem dobrym wynikiem, dlaczego ? ano dlatego ze uczysz sie myśleć logicznie...
Matma obowiązkowa ? Albo rząd to wycofa (wam, jako rocznik 1990, mogą jeszcze zmienić wszystko do maja nastepnego roku) albo matma na podstawie bedzie łatwa, przynajmniej na tyle żeby zdobyć te 30 %, bo innaczej spokojnie z 1/3 zdających maturę obleje ...

__

VIP
xts

2006-05-13 19:46:10

wszystko fajne tylko pojebalo ci sie z tymi rozszerzonymi, juz nie badz taki kozak, odrazu wez ponad rozszerzony

__

Użytkownik
ScorPion`

2006-05-13 22:11:35

Angielski to troche bede musial przysiedziec i sie pouczyc. Niemiecki od dziecinstwa - mowie bez problemow i szukam juz pracy zeby sobie troche dorobic jako tlumacz, a polski - jestem na humanistycznym i u nas sprawdzian = matura i calkiem niezle idzie ;>
A pytanie, kiedy zaczeliscie sie uczyc na mature, jak ktos walnie, ze od liceum to w dekiel :D

__

Użytkownik
konopa

2006-05-14 08:26:38

imo uwazam ze system nauczania w polsce jest lipny zupelnie poczynajac od samego wprowadzenia po raz kolejny gimnazjum. dwa ze dodajac matme jako obowiazkowa tez uwazam za pomysl nie trafiony. jeden jest dobry z przedmiotow humanistycznych i noga z matmy, wiec czy teraz matma ma stawac mu na drodze aby sie dostac na studia humanistyczne tudziez filozoficzne?? bzdura. chodzi o to aby ludzi wyksztalconych (tych co cos wiedza a nie tluka w glowe glupoty bo imo 50% jesli nie wiecej materialu jest niepotrzena i nie uczy niczego) bylo jak najmniej. wiadomo glupim spoleczenstwem i niewyksztalconym steruje sie wygodniej. takie jest moje zdanie. sam jak na razie skonczylem jako podstawowke szkole muzyczna, pozniej technikum elektroniczne. oba swiadectwa z czerwonym paskiem wiec chyba kretynem nie jestem. obecnie studiuje. i dla mnie szkola to g***o. system nie jest skierowany w wiekszosci na myslenie tylko na bezmyslne wbijanie niepotrzebnych informacji (imo oglupiajace). zdarzaja sie rodzynki u nauczycieli, ktorzy ucza (imo parodia). nienawidze sku****li ktorzy staraja sie kogos uwalic, kogos zdolowac, starajac sie udowodnic swoja wyzszosc (tylko wyzszosc w jakim zakresie ?? hamstwa, glupoty??). juz od najmlodszych lat szkola uczy przekretow i slizgania sie, czy o to ma chodzic w szkole?? albo nauczyciele ktorzy wymuszaja dla siebie prezenty vide moj byly nauczyciel z walbrzycha Przybyła z zespołu szkół numer 8 ktory zanizal oceny ze sprawdzianow po to aby mu klasa zlozyla sie na zlota monete skladki byly po 20 zeta od osoby, no zesz K***A MAC i dopiero po tym wystawil wyzsze oceny (nie tylko naszej klasie to sie zdarzylo). bez komentarza. osobiscie S**M na taki system edukacji, a dwa kto jest ministrem edukacji i jakie ma wyksztalcenie (MISTER G muahahaha nie no ten pan to pewnie docent i doktor nauk humanistycznych oraz profesor matematyki , muahahaha syf totalny). najgorzej wychodza na tym uczniowie. i nie bedzie lepiej bedzie jeno gorzej. "powinni to zblokowac !!:D:D:D" a tak na powaznie autentycznie to co widze wywiera na mnie wplyw, nienawidze tak wykorzystywania ludzkiego jak i glupoty. moze jak dojdzie do 3 wojny swiatowej i polska zostanie wchlonieta przez inny kraj o lepszym ustroju moze cos sie zmieni. i tego wlasnie polsce zycze bo sama z siebie sie nie naprawi nigdy.

__

Użytkownik
[-SLP-]RiV

2006-05-14 20:35:28

Off topic
bede sie cieszyc jak wprowadza opcje matur z religi... Obczajcie... Typ zdaje mature z religii, idzie na studia teologiczne i wyglasza kazania w Kosciele na osiedlu. do takiego Kosciola z inteligentnymi "pracownikami" moze bym chodzil :D bo takiego proboszcza jakiego mam, ktory przegral w karty cegły na nowy kosciol to mam glebokow w d***e!
Off topic

A co do tematu to jesli sie nie interesujesz WOSem i Geografia to prosciej Ci bedzie zdac matme na rozszerzonym...

__

Użytkownik
t2

2006-05-14 20:42:01

Uff, to mnie sesja ominie...

__

Użytkownik
t2

2006-05-14 20:45:05

To nie ministrowie zmieniaja decyzje, to zmieniaja ministrow ;). Tak czy inaczej dlugo bedziemy pamietali tego jedynego, wizjonera - pana Handke, ktory poruszyl trybiki edukacyjnej machiny i wprowadzil ten caly chaos ;).

__

Użytkownik
t2

2006-05-14 20:48:23

IMO nie rosnie nam pokolenie humanistow, tylko osob, ktorym wydaje sie, ze do takowych naleza, a okreslaja sie tym mianem, bo zwyczajnie sa kiepscy z przedmiotow scislych...

__

Użytkownik
shock

2006-05-16 18:03:10

Wybierz religie. Nie koniecznie katolicką im bardziej egzotyczna tym lepsza bedą musieli ściągać znawce zeby Cie ocenił :) Pamietam jak były czasy gdy sie wybierało jezyk obcy i ktos wybioeral jakiś nietypowy bo np. umial z domu bo rodzice byli mieszani i zawsze byl klopot z osobą oceniającą :D

__

Użytkownik
coolfon

2006-05-16 18:10:33

dlaczego matmy nie?? matma fajna sprawa!!

__

Użytkownik
e2

2006-05-16 18:24:11

proponuję słownik, gdyż pisze się matura, nie mautra... :D

__

Użytkownik
bgs8

2006-05-16 21:40:21

masz racje, ze spora czesc materialu jest niepotrzebna. powinien sie zmienic system edukacji i to od najnizszego stopnia, czyli podstawowki.

dzisiaj komisje przedstawily wyniki szostoklasistow. moje wojewodztwo - kujawsko-pomorskie - ma najgorsza srednia w kraju - 24/40. najlepsza szkola ma srednia 27pkt. wicedyrektora tej placowki powiedziala, ze skoro dziecko w 6 klasie nie potrafi czytac, ani pisac, to tymbardziej nie poradzi sobie z zastosowaniem wzoru w zadaniu stad slabe wyniki.
szosta klasa i nie potrafi pisac? a ja myslalem, ze mieszkam w cywilizowanym kraju^^. ale jesli do niedawna w nauczaniu poczatkowym byly sloneczka i chmurki zamiast ocen, to ja dziekuje. powinno sie dziecko uczyc od najmlodszych lat, ze wiedza jest potrzebna i bez wysilku nie da sie nic osiagnac. nie mowie, ze trzeba byc orlem w kazdej dyscyplinie, ale trzeba miec wiedze ogolna na kazdy temat, bo to jest imho wazne w zyciu.

tutaj moglbym podziekowac swojemu nauczycielowi od fizyki, poniewaz czasami poswiecal godzine lekcyjna, aby porozmawiac z nami na tematy spoleczne, obyczajowe. staral sie nam rowniez pokazac wiedze od innej strony, tej ciekawszej i chociaz nie bylem dobry z fizyki, pewnie za sprawa lenistwa a nie mojej glupoty, to wiele wynioslem z jego zajec.

prawda jest taka, ze brakuje nauczycieli z pasja, a dzieciakom w tych czasach inne rozrywki niz nauka w glowie.

cos sie musi zmienic, to jest pewne. gimnazjum to trzy lata wyjete z zyciorysu, ktore niczemu i nikomu nie sluza. ilosc materialu w liceum jest nieadekwatna do czasu nauki w szkole sredniej. trzy lata to stanowczo za malo.

smieszy mnie takze ilosc godzin matematyki, ktora mialaby byc realizowana w klasach o rozszerzonej edukacji w tym kierunku. pan Giertych uwaza, ze 10 godzin (sic!) bedzie odpowiednia iloscia, by przygotowac uczniow do egzaminu dojrzalosci z matematyki na poziomie rozszerzonym. poziom podstawowy to dziewiec godzin w trzyletniej siatce zajec.
szkoda, ze ja mialem w sumie 18-19 godzin przez trzy lata (odpowiednio 5/6/7-8 godzin matmy w tygodniu) i gdybym mial jeszcze ze trzy miesiace nauki, to przygotowalbym sie perfekcyjnie do tej matury. druga sprawa jest fakt, ze nie zawsze przykladalem sie do nauki, ale ilu jest takich uczniow, co regularnie sie uczy na kazda lekcje?

brakuje mi pomyslu jak mozna by zakonczyc to moja, badz co badz, dluga i pewnie nudna wypowiedz.

moze stwierdzenie - gorzej byc nie moze - bedzie odpowiednie w tej sytuacji.

pozdrawiam

__

Użytkownik
bgs8

2006-05-16 21:50:29

teraz matura z matmy byla latwa, wiec nie spodziewajmy sie, ze poziom drastycznie ulegnie pogorszeniu.

zauwaz takze, ze studia inzynieryjne, zwiazane np. z informatyka, matematyka, czy tez szkoly techniczne oferujace ksztalcenie w okreslonym zawodzie, sa droga z przyszloscia. na cholere nam stado polonistow, anglistow, dziennikarzy bez pracy? a dla informatyka czy jakiegos inzyniera latwiej bedzie znalezc prace, bo takie sa obecnie tendencje na rynku pracy.

__

VIP
sabath

2006-05-17 23:55:30

Zdawaj gere :) ja wlasnie jestem Pooo :> prosta jest jak jebanie :D ownage total zrobilem :>

__

Użytkownik
ScorPion`

2006-05-18 20:06:58

beeeka, tyle osob sie udziela, nikt nie zauwazyl, [+] za spostrzegawcze oko~~

__

Zaufany użytkownik
Seti!!!

2006-05-18 21:55:01

W sumie jebanie ma cos z przyrodyw sobie. ;]

__

Zaufany użytkownik
Seti!!!

2006-05-18 21:56:19

W sumie jebanie ma cos z przyrodyw sobie. ;]

__

Użytkownik
ScorPion`

2006-05-19 16:01:35

a moze informatyka ? ;> czy ktos zdawal i moze sie na ten temat wypowiedziec ?

__

VIP
Nor

2007-01-07 23:17:05

nie idz tam bo bedziesz nerdem i bedzies zgruby jak ja

__

VIP
priAm

2007-01-08 01:10:51

no tak, jestem rocznik maturalny 2008/2009, dziękuje

__

VIP
Van Helsing

2007-01-08 02:26:22

troszke stary topic^^

__

Użytkownik
ScorPion`

2007-01-08 10:33:06

a ja sie dowiedzialem, ze nie mozna zdawac:
polaka
niemca
angola

dodatkowo trzeba wziac jakis jeszcze przedmiot :o syyf

__

VIP
Shiro_4

2007-01-09 12:10:35

Normalnie najmadrzejszy koment jaki przeczytalem na tym serwisie [+]!

__

Były Redaktor
so0fka

2007-01-10 19:47:16

nie, nie będzie. dopiero od matury 2009 (od mojego rocznika :\) jest obowiązkowa matma

__

Użytkownik
cow.sndstrm

2007-01-11 20:48:01

a co jesli chce na studia zwizane z informatyka?:> polski podstawowy, majca jaka? infa of course i angielski, cos jeszcze? i jakie studia dobre i jakie sa :D cos z grafika itd istnieje takie cos?:D lub neiwiem co poleccie cos D:

__

ex-Redaktor
exilek

2007-01-11 22:36:54

no ja mam zamiar się w 3 klasie lo dopiero przygotowywać

__

Użytkownik
w0w

2007-01-11 23:05:16

wiedza o tancu rozszerzona bedzie najlepszym wyborem

__

Użytkownik
sianko

2007-01-12 20:30:36

jezeli chodzi o infe to na polibude gdanska wybieraja 2 przedmioty z najlepszymi wynikami z matmy/fizy/angola

__

Użytkownik
amenva

2007-01-12 20:54:00

nauczycieli z pasja? za ~900 zlotych na reke? gl

__

Użytkownik
bekoo

2007-01-13 11:30:53

Nasz super mega hiper ytelgetny Giertych zapomniał chyba o technikum gdzie maturę zdaje się rok później i takim sposobem rocznik 89 napisze obowiązkową mate (w tym ja) :]

__

• 1
  • 2
Dołącz do redakcji portalu eSports.pl!

Ostatnio publikowane

Napisz do redakcji

W tej chwili żaden z naszych redaktorów nie jest zalogowany.

Ostatnie komentarze

Ostatnio na forum

Statystyki Online

7998 gości

0 użytkowników

0 adminów

Ranking Użytkowników

WynikiAnkieta

Co było dla Ciebie największym zaskoczeniem podczas WCG Polska?

1. 0%

Słaba postawa Fear Factory

2. 0%

Dobra gra UF Gaming

3. 14%

Tłumy widzów na sali kinowej

4. 14%

Mało miejsca

5. 71%

Nie byłem i nie interesuje mnie to

Nasi partnerzy

• Shooters.pl
  • Cybersport

Wszelkie prawa zastrzeżone (C) eSports.pl 2003-2024

Publikowanie materiałów tylko za zgodą autorów.

Wybierz kategorie