Troche reflksji ...

Dostosuj

Autor Wiadomość
Użytkownik
wufei

2006-02-20 17:03:42

10.02.2006r

Marek wstał o 6.40 rano. Ubrał się, zjadł śniadanie, umył zęby i spakował plecak. Przed wyjściem porzegnał się rodzicami, ponieważ wyjeżdziają na 3dni w sprawach służbowych. Wyszedł z bloku, doszedł na przystanek, gdy przyjechał autobus, wsiadł do niego i dojechał do szkoły. Wchodząc do szkoły spotkał kumpli, przywitali się “elo 400 pozdro 300” graba itp. Odsiedział swoja 8h. Wrucił do domu, rzucił plecak. Wyskoczył do monopolowego po kilka piw. Wieczorem kumple wpadli. Wypili po 4 piwa, ale bylo malo, wiec kolejne 4 na glowe. W bani lekko szumi to czas na gorzałke. Pierwsza butelka, za chwile kolejna butelka. Urąbawszy się poszli spac. Sobota rano, w glowie huragan, w mieszkaniu wcale nie lepiej. Marek ogarną zgrubsza i wieczorem poprawka. W niedzieli lezczenie glowy itp. Poniedziałek, Marek wychodzi do szkoły i sie zaczyna.
M- Siema stary, pozdro 300 !
C- No siema 400 !
M- Stary, ale akcja byla
C- Ta, no to nawijaj
M- Dwa dni picia bylo, najebawszy sie niezmiesko
C- No co ty !
M- Mowie jak bylo, po 8 na banie i 2l wodki !
C- Nie moze byc
M- Mowie, zaluj ze nie bylo cie
C- No fakt :(
M- :P
C- Kiedy poprawka ?
M- Za tydzien
C- Oke
M- HF !
Caly dzien w szkole polegal na opowiadaniu ile on nie wypil, co nie zrobil jak sie nie zjaral.

Takie male wprowadzenie, a teraz wlasciwa mysl. Wartoscia dzisiejszego nastolatka jest piwo, wino, wodka, szlug i ziolo. Co druga osoba czesto pije bez umiaru, jara szlugi nie zaciagajac sie. Taka postawa jest teraz na czasie, kilka lat temu jeden z drugim balby sie dotknac piwo zanim nie skonczy 18 lat, bo by bal sie lania itp, a teraz ? 15-17 chodza narobane w trzy dupy, szlajaja sie po imprezach do bialego rana, prawie kazda dziewczyna pali na przerwie i nawet sie nie zaciaga o_0! Takich przykladow mozna wiecej ale po co ? O czym to swiadczy ? Bez stresowe chowanie ? Co nas czeka za 5lat ? Sex 5 latków ?

O co mi chodzi ? O debilne zachowanie dzisiejszej mlodziezy, brak prawdziwych wartosci i wiedzy co sluszne a co nie. Rozumiem pic alkohol ale w umiarkowanym stopniu, a nie wypic XXX piw i chwalic sie, ze sie wypilo i stracilo film

Eh musialem to z siebie wydusic bo mnie juz to denerwuje jak widze takie zachowanie pozdro :P Podajcie jakies przemyslenia na ten temat. Zaraz zaraz, ktos moze powiedziec ze to nie odpowiednie forum ? Sprawa dotyczy nas nastolatkow, a gamerzy to my czyli nastolatkowie :]

__

Użytkownik
Tymek

2006-02-20 17:17:42

trochę przesadzasz, zawsze będą tacy i tacy. choć mogłby się wydać, że ostatnio rzeczywiście tych drugich, jest trochę więcej, zbyt wiele? chyba tak...

__

Użytkownik
e2

2006-02-20 17:23:51

No i? Wolisz użalać się nad bandą debili czy cieszyć się, że masz inne priorytety niż wymienione używki i mieć jakieś hobby, zainteresowania, że umiesz się bawić nie pijąc/paląc? Nie ważne co robi ktoś inny, ważne co robisz Ty! Czy szanujesz siebie i swoją rodzinę, czy dązysz do zrealizowania wyznaczonych sobie celów.

To co napisałeś to prawda, ale prawda oczywista, którą zna każdy. Nawet na tym serwisie są pewnie takie osoby jak te, które opisałeś. O tyle, że my już to wiemy i możemy jedynie się cieszyć (bo jak żałować to chyba z kimś źle), że tacy nie jesteśmy. Fajnie, że chciało Ci się to pisać (a mnie czytać), ale... nie liczą się inni, a Ty!

__

Użytkownik
wufei

2006-02-20 17:26:43

napisalem ten tekst pod wplywem naporu takich ludzi bo robi sie to nie do zniesienia :( jak co chwile slyszysz "stary 10piw" itp.
Masz racje nie wazne co ktos robi, wazne co robie ja :)

__

Użytkownik
e2

2006-02-20 17:38:15

Ja z takich ludzi kiedyś pośmiewiska... wiesz, elo ziomale z blokowisk (LOL) mówiących co to nie oni i jak znają hh pl, no to ja lekko podbijałem do takiego kogoś (oczywiście jeśli to był jakiś znajomy czy coś w tym stylu) i zadawałem kilka prostych pytań o kulturę hh i rzeczach przyległych (oczywiście przy ich znajomych/dziewczynach żeby efekt był lepszy :D) no i koleś: ee no... to... ee nie wiem. To samo jak gadają o alkoholu, jak znasz takiego składasz się z kumplami na 8 tanich piw i mówisz temu co się chwali by je teraz wypił - bankowo możecie sobie spokojnie te piwka wypić bo on się wymiga ;) Mnie tam już tacy nie wkurzają, raczej wolę się z nich pośmiać... może poprostu wydoroślałem i już mnie to nie kręci? :)

__

Użytkownik
wufei

2006-02-20 17:42:51

zgadza sie, ale i tak najbardziej smiesza mnie cytaty z HH, ktorych sami nie rozumieja hahaha ^^

__

Użytkownik
tysik

2006-02-20 17:59:59

mysle ze kazdy przez to przechodzi i im wczesniej zacznie tym wczesniej skonczy, a jesli przy tym zostanie to swiadczy tylko o jego niedoroslosci psychicznej. Ja tez kiedys sie chwalilem ze wypilem X piw ale teraz nie moge scierpiec 3ciego! nie ze jestem pijany ale po prostu mi sie gardlo zaciska :) taki odruch obronny organizmu - albo juz swoje wypilem albo organizm sam za mnie podejmuje decyzje - NIE PIJ DEBILU! :)

__

PRO
Lucas

2006-02-20 18:05:55

Ja wypilem ostanio 7 piw i... bylem trzezwy.

Wniosek:
a) pije za duzo wodki
b) starzeje sie
c) pilem wode z piwem*

* niepotrzebne skreslic

Wisza mi wasie kumple dopuki nie wejdzie mi taki w droge albo nie wjedzie swoim maluchem.

__

VIP
Frank3n

2006-02-20 19:50:56

jakis czas temu bylem w parku z kims (niepamietam kim, ale to raczej nie wazne) i akurat tak sie zlozylo ze tego samego dnia byly ostatnie testy gimnazjalne, idziemy sobie a tam jakies absolwentki gimnazjum zakamuflowane, kazda po jednym piwie i mowia do siebie:

- ale mocne to piwo nie?
- no, no, piwo mi zawsze do glowy uderza, ale wodki moge pic ile chce, ostatnio wypilam pol litra sama i w ogole nie mialam fazy 8(
- hehe, no dokladnie tak samo mam.

pelno jest takich ludzi i co z tego, niech sobie beda, w koncu to nie sa moji znajomi wiec, co mnie to obchodzi? niech sobie beda, to sie nazywa tolerancja, niech sobie robia co chca mowia co chca, ja np. zeby sie agresywnie nie nakrecac podczas przemieszczania po miescie srodkami komunikacji miejskiej, nie rozstaje sie nigdy z mp3 playerem i nie musze wysluchiwac jak gimnazjalisci sie chwala, ze wypili 10000 piw, albo jak babcie sapia ze mlodziez jest niewychowana. niech sobia robia co chca czemu powinno mnie to obchodzi jesli nie mam z nimi nic wspolnego?

__

VIP
forest

2006-02-20 20:11:40

i co chcesz powiedziec, ze za komuny bylo lepiej? :asd faktem jest, ze sytuacja w kraju, stale powiekszajace sie bezrobocie itp prowadzi do upadku wartosci, spoleczenstwo staje sie zdegenerowane i tym samym mlode pokolenie otrzymuje a starcie juz takie a nie inne podejscie do zycia. ale ten problem ma miejsce nie tylko w Polsce, bo np w Wielkiej Brytanii w kazdej szkole jest policjant, ktory... broni nauczycieli przed uczniami. powoli idziemy w tym kierunku, ale duzo zalezy od nas samych. sam czasem lubie na weekend poszalec, wyjsc gdzies ze znajomymi itp, aczkolwiek nie na takiej zasadzie, zeby sie napic do nieprzytomnosci i pozniej sie chwalic, ile to nie wypilem...

a tak poza tym, to popraw bledy w topicu, bo jak chcesz zeby cie odbierac powaznie, to potraktuj powaznie czytelnika i sprawdz tekst przed publikacja :) no offence

__

VIP
bizzare

2006-02-20 20:15:32

Jak Frank3n pisał, że był takim z kimś w parku to mi się przypomniała pewna historia...

Jakiś czas temu moja koleżanka z chłopakiem wybrali się do parku... gorące lato, zaczyna się ściemniać. W tym czasie w parku jakaś grupka naje*anych kolesi zachowywała się wulgarnie i niebezpiecznie w stosunku do innych (rzucali butelkami itp.), padło nawet kilka wyzwisk w stosunku do opisywanej przeze mnie pary, ale nie ważne. Koleżanka z typem Spacerowali tak kilka godzin i koleś musiał iść za potrzębą w krzaki (nie było nigdzie w pobliżu WC). Poszedł a moja koleżanka zaczekała na ławce na niego. Minęła minuta, dwie i panna usłyszała przeraźliwy krzyk swojego chłopaka. Chłopak już z krzaków nie wyszedł... a panna pobiegła do pobliskiego sklepu zadzwonić na Policję (nie miała komórki). Gdy Policja znalazła chłopaka okazało się, że ma 13 ran kłutych. [hide=Powód?]Usiadł na jeża jak srał ;-DDDDDDDDDDDD[/hide]

__

Użytkownik
bytek

2006-02-20 20:31:29

Ja mam dopiero 19 lat ale widze, ze przepasc jaka mnie oddziela od dzisiejszych gimnazjalistow jezeli chodzi o picie alkoholu/dragi etc. w ich wieku jest przerazajaca. Gdy ja mialem ostatnia dyske w 3 klasie gimnazjum (cos jak studniowka w liceum) to owszem zdarzylo sie, ze czesc osob poprawilo sobie humor piwem czy ewentualnie mala iloscia wodki, ale nie bylo takiego wypadku, ze ktos naj3bany latal po sali i sie przewracal lub zarzygalby kogos. A co sie stalo na takiej samej imprezie w gimnazjum 2 lata pozniej?? Polowa naj3bana tak, ze ledwo sie podlogi trzymali, dragi etc... Przyjechala nawet policja z alkomatem (!) i zabrala kilkanascie smarkow... Jezeli chodzi o picie to ja pierwsze piwo wypilem w 2 klasie gimnazjum, i przez cale gim wypilem ich okolo 6, a wodke pierwszy raz w ilosci wiekszej niz 0,2 (do 18nastki lacznie nie wypilem nawet 0,5) pilem dopiero na swojej 18nastce... Do tej pory okres w ktorym najwiecej pilem to rok w ktorym moj rocznik obchodzil 18nastki (czyli w zeszlym roku :P), najbardziej do wakacji, potem mniej ,pilem dosc sporo ale urwanie filmu zdarzylo mi sie "tylko" raz i od tamtej pory ograniczam ilosc wypijanego alkoholu, od pazdziernika do sylwestra wypilem kilka piw... Pozatym teraz zbliza sie matura i nie chce sobie za bardzo mozgu prostowac, potem troche zaszaleje gdzies na biwaku :D

__

Użytkownik
RagnaRock

2006-02-20 20:37:42

loool ;DDDD

__

Użytkownik
*Jaras

2006-02-20 20:49:10

Heh zlejcie to... Przejdzie to, im szybciej tym lepiej, lepiej teraz poki nie maja prawa jazdy, rodzin...

Wezcie placzcie nad czyms duzo gorszym niz zachowanie naszych mlodych...

http://www.argentina.indymedia.org/news/2004/05/192544.php

Sa miejsca, gdzie traktuje sie nieludzko rozne osoby, wszystko jest ujawnione, udokumentowane a mimo wszystko cisza... Przejmujcie sie, ze Rosja od dwoch lat ma nas na liscie celow jadrowych i glowice na Syberii sa wycelowane w wawe, ze w naszym kraju bedzie budowana "trzecia tarzca". Mysle, ze mamy tak podla sytuacje w kraju, ze nie warto sie przejmowac takimi ludzmi, mamy geja, ktory walczy przeciwko homoniewiadomo... Mamy korytka w rzadzie, antysemickie legalne radio i telewizje, ktore sobie fukncjonuja i opieprzaja na miliony zlotych tepych i slepo im wierzacych...

__

VIP
sting

2006-02-20 20:59:50

A mi to tam w sumie rybka :) Niech sobie pija, niech sie nie zaciagaja i niech chodza tu i tam szpanując ;) Bycie 'dżezi' jest teraz na topie :)
Zaloze sie, ze nikomu by to nie przeszkadzalo, jezeli wszystko dzialoby sie do pewnego stopnia. Niech sie rodzice martwia tym, co robi ich dziecko i z kim sie zadaje.

Pijcie, palcie, buntujcie sie, ale nie krzywdzcie w ten sposob innych - nie demolujcie niczego, nie okradajcie niewinnych i nie pokazujcie swiatu jak 'wielcy' jestescie...

__

Użytkownik
unit10

2006-02-20 21:04:10

Powiem tak.W Polsce nie podoba mi się wiele rzeczy a co do alkoholu to jedna.@wufei:
Ty myślisz że osoby w wieku dorastania(14-18) lat nie piją za granica?? Z doświadczenia wiem że chleją ale jest taka róznica.Taki francuz idzie kupic sobie wino za 3-4E bo piwo jest za drogie i idzie pod Eifle bierze może grupke 10 osób i sobie piją.Jaka jest miedzy nimi a polakami róznica?? Polaka na Polach Marsowych poznasz w ciągu...5 seksund!!
Widać kto pije dla przyjemności a kto dla umóru.
Prawda jest taka że polska młodzież nie jest nauczona KULTURY PICIA,co da się zaobserwować za granicą.Ich jedyna dewizą jest: JAK SIĘ BAWIĆTO SIĘ BAWIĆ,DRZWI WYJEBAĆ OKNO WSTAWIĆ ;-DD

__

Użytkownik
Mr.Dedek

2006-02-20 21:24:20

Jak czytalem opisywana sytuacje to pomyslalem, ze ze mna do klasy chodzisz. :P

Jak pije ze swoimi kumplami (coraz czesciej zdaza sie nam wiecej) to nie zachowujemy sie jak 80% naszych rowiesnikow ("pojdziemy cos ro*****?" albo "zaj**** bym komus"). Dziwi mnie to, ze inni pod wplywem alkoholu zaczynaja rozrabiac, gdyz mi jeszcze nigdy taka mysl nie przyszla do glowy. Nie wiem, moze jestem jakis inny... ;)

Co do papierosow, to 90% mojego srodowiska pali (w szkole, w domu, znajomi na TSie ;)). Sam tego nie praktykuje i jestem z siebie zadowolony. Chociaz nie raz nachodzila mnie chec zapalenia (mam andzieje, ze mam na tyle silna wole aby sie oprzec). :)

Co do szpanowania ludzi, ktorzy mowia "ile to oni nie wypili" i "co to oni nie robili" to z takich ludzi chce mi sie tylko smiac. ;) Ale coz, niektorzy musza sie jakos dowartosciowac. ^^

__

VIP
FervenT

2006-02-20 21:47:30

A to Ci los :D

__
^_*

VIP
FervenT

2006-02-20 21:54:27

Prawda.

__
^_*

VIP
zoom

2006-02-20 21:55:50

Moim zdaniem w sklepach powinni przestrzegac zakazu sprzedazy alkoholu niepelnoletnim + niepelnoletni nie powinni byc wpuszczani do pubow po 21 oraz dyskotek :-) takie jest moje zdanie.

__
Play more promode.

Użytkownik
Bh3liom

2006-02-20 22:02:49

Masz sie czym przejmowac.... bardzo duzo gimnazjalistow sie teraz zachowuje w ten sposob, sam zreszta zaczalem pic wczesniej duzo niz powinienem i mialem z tego powodu nie przyjemnosci ale wkoncu czlowiek patrzy na to inaczej i dorosleje... Jedni sa taccy a potem smieja sie z tego jacy to byli glupi.. inni byli sa i beda glupi... a jeszcze inni byli i zawsze beda normalni i tego nie zmienisz proponuje zaczac sie przejmowac jakimis bardziej istotnymi problemami :)

__

Użytkownik
Bh3liom

2006-02-20 22:04:17

Tak tylko ciekawe kto bedzie tego pilnowal :) Tam gdzie sprawe w swoje rece bierze czlowiek nic nie jest doskonale ;)

__

Użytkownik
Kabu

2006-02-20 22:35:15

Dokladniee...najgorsze jest to ze granica wieku pijacego sie znacznie przesuwa w dol:/mam takich ziomow w bloku co zaczeli jarac zielsko w wieku 13/14 lat czyli wtedy kiedy ja poznalem smak browara:Pmysle ze jest to spowodowane tym ze czesc mlodszych bierze przyklad ze starszych kumpli ktorych uwazaja za swoich "guru" i tak zwieksza sie grupa "na*ebanych nastolatkow":/juz sobie wyobrazam co bedzie za pare lat...szok

__

VIP
Sh1eldeR

2006-02-21 01:43:11

Zgadzam sie. A jak to egzekwowac? Czestsze, losowe kontrole, naloty policyjne na sklepy/puby i naprawde wysokie kary dla sprzedajacych za nieprzestrzeganie zakazu. Policjantow moznaby jakos umotywowac, bo to przeciez kwestia dzieci - rowniez ich dzieci. Chyba nie chcieliby, zeby ich pociechy (?!) chodzily nawalone, lub zeby zaatakowaly ich jakies nastoletnie zbiry pod wplywem alkoholu.

__

Użytkownik
westlan

2006-02-21 12:52:06

a moja historia jest troche inna.
kiedys tj, w wieku 17-19 lat pilem naprawde duzo, moze nie ogromne ilosci ale uwalony bylem czesto :D smieszylo mnie gdy ktos sie chwalil ze po 8-10 browarach byl trzezwy, zawsze mawialem ze mi wystarcza 4 i jazda :D
pare razy w zyciu tez zajaralem lolka tak na sprobowanie.
Teraz mam 20 lat [za tydzien].
Niepije, Niejaram, czemu? niestalo sie nic nadzwyczajnego poprostu mi sie niechce, moze wyroslem a moze mi sie to znudzilo, mysle ze jezeli ktos ma poukladane w glowie i to z czasem zrozumie ze to jest bez sensu.
btw, nigdy w zyciu niezapalilem papierosa :D

__

VIP
Q

2006-02-21 19:43:38

napijesz sie to Ci przejdzie ochota na refleksje

__

Użytkownik
wyrek

2006-02-22 00:00:04

Ostatnio gadalem z kumpela i wszedlismy na temat... jak to bylo ja bylismy dziecmi co robilismy w co sie bawilismy itp.
I doszlismy do wniosku ze dzieci ktore teraz maja po 5,6,7...lat nie maja takiego fajnego dziecinstwa jak my mielismy.

Dzisiaj najczestrza zabawka dziecka jest komp, ulubiona bajka to pokemony albo cos takiego w calym ich zyciu jest sama elektronika.

W kazdej dziedzinie spada srednia wieku czyli imprezy alko fajki albo dragi czy tez dziewczyny. Ja sobie nie przypominam jak mialem 10 czy 12 lat ze jakas mojak kolezanka jest w ciazy a teraz to sie zdaza... moze nie az tak mlodzi ale 13 - 14 lat...

Duzy wplyw na to maja rodzice ale iwadomo ze nie tylko.. moze to jest tak ze kazde pokolenie bedzie szybciej dorastalo moze nasi rodzice nie mogli czegos robic w naszym wieku i zato pozwalaja nam na to moze jak my bedziemy rodzicami to bedziemy na wiecej pozwalac naszym dziecia... moze poprostu taka jest kolej zeczy.

Ale niema sie czym przejmowac bo tak najwyrazniej musi byc i niema osoby ktora mogla by to znienic;)

pozdro

__

Użytkownik
twoonesix

2006-02-22 14:28:33

"Pal rzym, ale nie śpiewaj (...)".

O to samo proszę wszystkich ziomali. Pijcie, palcie, gwałccie, ale NIE RYMUJCIE. Zabijajcie, ćpajcie, zaliczajcie zgona w parku, ale NIE TWÓRZCIE SHITHOPU!

Dziękuje.

__

Użytkownik
itsraining...

2006-02-22 14:48:23

A skąd wiesz czy te dziwuchy się nie zaciągają? Poznajesz to po czymś?

__

Użytkownik
itsraining...

2006-02-22 14:49:12

A skąd wiesz czy te dziwuchy się nie zaciągają? Poznajesz to po czymś?

__

Dołącz do redakcji portalu eSports.pl!

Ostatnio publikowane

Napisz do redakcji

W tej chwili żaden z naszych redaktorów nie jest zalogowany.

Ostatnie komentarze

Ostatnio na forum

Statystyki Online

2262 gości

0 użytkowników

0 adminów

Ranking Użytkowników

WynikiAnkieta

Co było dla Ciebie największym zaskoczeniem podczas WCG Polska?

1. 0%

Słaba postawa Fear Factory

2. 0%

Dobra gra UF Gaming

3. 14%

Tłumy widzów na sali kinowej

4. 14%

Mało miejsca

5. 71%

Nie byłem i nie interesuje mnie to

Nasi partnerzy

• Shooters.pl
  • Cybersport

Wszelkie prawa zastrzeżone (C) eSports.pl 2003-2024

Publikowanie materiałów tylko za zgodą autorów.

Wybierz kategorie