Need help - praca zaliczeniowa

Dostosuj

Autor Wiadomość
Użytkownik
e2

2005-11-21 14:00:28

Witam,
pilnie potrzebuję polskie wersje textów o:[list][*]Rola karty graficznej w komputerze[*]Historia karty graficznej.[/list] Chodzi dokładniej o texty na 1-2 strony w wordzie. Potrzebuję tego jak cholera bo nie zaliczę semestru w jednej ze szkół, w której się uczę (informatycznej ofcos). Szukałem na googlach, ale nic ciekawego nie mogę znaleźć. Jeśli znacie jakieś linki plz help. Nagrodzę to plusem bo tylko tak mogę, ale będę dozgonnie wdzięczny za pomoc.

__

Użytkownik
Vymiott

2005-11-21 14:42:56

Daj mi swojego maila, to chyba będę mógł pomóc, jeśli chodzi o historię kart graficznych.

__

Użytkownik
e2

2005-11-21 14:52:43

[email protected] :)

__

VIP
Empty

2005-11-21 15:21:46

nie wiesz jaka jest rola karty? :D Lucasek napewno ( o ile czas pozwoli ) ladnie Ci to ubierze w zdania :>

__

Użytkownik
e2

2005-11-21 15:23:15

wiem jaka jest ale nie umiem tego opisać ;p

__

VIP
Empty

2005-11-21 17:41:48

No to jaka jest ? :D

kazdy opis jest lepszy nizeli niemialbys niczego :D

__

Użytkownik
e2

2005-11-21 17:43:59

ale jak napiszę, że odpowiada za wyświetlanie czegokolwiek na ekranie monitora to nie zdam :P chodzi o dokładny opis :P

__

VIP
Empty

2005-11-21 17:47:57

Karta graficzna to element komputera tworzący sygnał dla monitora.

Podstawowym zadaniem karty graficznej jest przechowywanie informacji o tym jak powinien wyglądać ekran monitora i odpowiednim sterowaniu monitorem. Pierwsze karty graficzne potrafiły jedynie wyświetlać znaki alfabetu łacińskiego ze zdefiniowanego w pamięci karty generatora znaków - tryb tekstowy. Kolejna generacja kart graficznych potrafila już wyświetlać w odpowiednim kolorze poszczególne punkty (piksele) - tryb graficzny. Nowoczesne procesory graficzne udostępniają wiele funkcji ułatwiających i przyśpieszających pracę programów. Możliwe jest narysowanie odcinka, trójkąta, wieloboku, wypełnienie ich zadanym kolorem lub wzorem, tzw. akceleracja 2D. Większość kart na rynku posiada również wbudowane funkcje ułatwiające tworzenie obrazu przestrzeni trójwymiarowej, tzw. akceleracja 3D. Niektóre posiadają zaawansowane algorytmy potrafiące na przykład wybrać tylko widoczne na ekranie elementy z przestrzeni.

[Edytuj]
Budowa karty graficznej
Większość kart graficznych (i wszystkie współczesne) składają sie z następujących elementów:

Procesor graficzny - odpowiedzialny za generowanie obrazu w pamieci obrazu
Pamięć obrazu - VideoRAM, bufor ramki (ang. framebuffer) - przechowuje cyfrowe dane o obrazie
Pamięć ROM - pamięć przechowująca dane (np. dane generatora znaków) i/lub firmware karty graficznej, obecnie realizowana jako pamięć flash
DAC - przetwornik C/A (ang. Digital-to-Analog Converter) - odpowiedzialny za przeksztalcenie cyfrowych danych z pamieci obrazu na sygnal sterujacy dla monitora analogowego; w przypadku kart wylacznie z wyjsciem cyfrowym DAC nie stosuje sie
Interfejs do systemu komputerowego - umożliwia wymiane danych i sterowanie karta graficzną - zazwyczaj PCI, AGP, PCI_Express
Wiele z kart graficznych posiada takze:

Framegrabber - układ zamieniajacy zewnętrzny, analogowy sygnał wideo na postać cyfrową
Procesor wideo - układ wspomagający dekodowanie i przetwarzanie strumieniowych danych wideo; w najnowszych konstrukcjach zintegrowany z procesorem graficznym

[source=www.wikipedia.pl]Wikipedia, wolna encyklopedia[/source]

Przeczytaj, przenalizyj , dopisz , doszyj ( najlepiej na okretke ) :D

__

VIP
kai

2005-11-21 19:30:15

albo ctrl+v :p

__

Użytkownik
e2

2005-11-22 16:55:51

po tym co dostałem od vymiatacza to wikipedia to pikuś ;)

kurde sorry, ja tam dostałem historie :D więc mi pomogłeś :***

__

VIP
Empty

2005-11-22 17:48:55

no :D

__

Użytkownik
mbronka

2005-11-23 10:43:04

google , zzzzzz

__

Użytkownik
e2

2005-11-23 11:46:42

Szukałem na googlach, ale nic ciekawego nie mogę znaleźć - > czytać w szkole nie nauczyli?

__

Użytkownik
mbronka

2005-11-23 12:57:32

chyba jestes jakis uposledzony, ze nic nie znalazles omfg ; DDDDDD szukac nie nauczyli? ; o

__

Użytkownik
e2

2005-11-23 13:00:19

taaaa ktoś ci napisze coś mądrego to go objedź od razu :o tak będzie lepiej. Ja uczę się w dwóch szkołach i nie mam za dużo czasu na latanie po googlu dlatego skierowałem to tutaj. Niestety są tacy jak ty, którzy g**no wnoszą do tematu tylko napiszą to co w pości #0 \o/ dla takich jak ty

__

Użytkownik
mbronka

2005-11-23 13:30:51

nie widze tu nic madrego od ciebie ; o
btw. historia kart graficznych na zaliczenie? ; DDD co to za szkola? dla sekretarek? ;f

__

Użytkownik
e2

2005-11-23 14:31:18

ale się uśmiałem. Nie - to szkoła informatyczna a hist. kart. graf. jest wstępem do recenzji, którą musiałem napisać.

__

Dołącz do redakcji portalu eSports.pl!

Ostatnio publikowane

Napisz do redakcji

W tej chwili żaden z naszych redaktorów nie jest zalogowany.

Ostatnie komentarze

Ostatnio na forum

Statystyki Online

2402 gości

0 użytkowników

0 adminów

Ranking Użytkowników

WynikiAnkieta

Co było dla Ciebie największym zaskoczeniem podczas WCG Polska?

1. 0%

Słaba postawa Fear Factory

2. 0%

Dobra gra UF Gaming

3. 14%

Tłumy widzów na sali kinowej

4. 14%

Mało miejsca

5. 71%

Nie byłem i nie interesuje mnie to

Nasi partnerzy

• Shooters.pl
  • Cybersport

Wszelkie prawa zastrzeżone (C) eSports.pl 2003-2024

Publikowanie materiałów tylko za zgodą autorów.

Wybierz kategorie