Prezydent Kaczyński?

Dostosuj

Autor Wiadomość
VIP
lecho

2005-10-27 08:10:52

a z ktorego okregu kandydowala? bo ani na stronie Platformy, ani w rejestracji kandydatow na PKW jej nazwiska nie ma :P wiec chiba wziales sobie cos z ksiezyca albo widziales stary plakat ;)

__

VIP
lecho

2005-10-27 08:14:51

Wiesz mi tam akurat prezencja Cimoszewicza do gustu nie przypadla - dla mnie to on mial wyraz twarzy wiecznego cwaniaka. A prezydent wciaz zachowuje inicjatywe ustawodawcza, poza tym ma wieksze uprawnienia niz sie wydaje po prezydenturze Olka - on ich po prostu w calosci nie wykorzystywal. No i przeciez wiele wskazuje na to, ze PiS (a gdyby wygral Tusk - PO) bedzie dazyc do zmiany konstytucji celem zapewnienia prezydentowi wiekszych uprawnien. Kazdy podaje uprawnienia jako argument, a tymczasem obie najwieksze w tej chwili partie zapowiadaly zmiane tych uprawnien :) Wiec moze jednak trzeba bylo przyjrzec sie dokladniej temu, co planuje zrobic dany kandydat, zamiast zwracac uwage na jego ladne (lub nie) oczy :)

__

VIP
bizzare

2005-10-27 10:10:40

No jeżeli z PO nie można się dogadać, to sorry... widać, że chcą jak najwięcej, zachowują się tak jakby to oni wygrali. Proponowano im 8 resortów z 16... to oni chcą inne (i pewnie więcej, a przecież to jest połowa resortów... połowa dla przegranego, powinni brać i dziękować :D), PiS proponował funkcję marszałka sejmu Komorowskiemu i Tuskowi... i znowu kur*a coś nie tak... proponowali też Zychowi, ale każdy miał swoje "ale", a że marszałka trzeba było wybrać wczoraj, to w końcu wystawili Marka Jurka z PiSu, przeszedł głosowanie i wygrał. PO zachowuje się tak, jakby po swojej przegranej chcieli tylko podstawiać nogi rządowi... bo gdyby to oni wygrali to byłoby zajebi*cie... POzamiatane ;)

__

VIP
bizzare

2005-10-27 10:20:39

A i tak off topicowo :D

Zwarzając na to, jak PO zachowuje się po porażce, wyobraź sobie jakby się zachowywało, gdyby wygrało i prezydentem został Tusk :P

Teraz PO zachowuje się jak obrażona prostytutka :DDD

__

Użytkownik
bullet

2005-10-27 13:06:54

PiS mowi o 8 na 16 resortow a PO o 8 na 18 wiec.. ;-)
Co do proponowania funkcji marszalka sejmu Komorowskiemu to bzdura, przestan bredzic. To propozycja PO byl Komorowski a PiS z niewiadomych przyczyn zapierala sie rekami i nogami przed tym kandydatem.
Obstawili wszystkie najwazniejsze stanowiska swoimi ludzmi i co dziwnego jest w zachowaniu PO?

Caly konflikt zaszedl juz bardzo gleboko, wszystko sie zapetlilo i zadna ze stron nie chce ustapic. Zobaczymy jak to sie potoczy.

__

VIP
bizzare

2005-10-27 13:32:33

"przestan bredzic"

- spierdal*j :DDD

masz rację... PO jest wspaniałe... bardzo dobrze się zachowuje... i to ja bredze :DDD

edit

PiS mowi o 8 na 16 resortow a PO o 8 na 18 wiec.. ;-)

Więc co ? 8 na 18 to też prawie połowa (bez tego 1 resortu :p)... Ale tutaj przypomina mi się scena z filmu "Dzień Świra" jak politycy wydzierali sobie flagę Polski tak, że aż krew z orzełka poleciała :D Wszyscy krzyczeli "MNIE, MNIE DAJCIE NAJWIĘCEJ!!!" PO przegrało, a chcą tyle samo resortów co zwycięzcy, albo i więcej ? Absurd ;)

Caly konflikt zaszedl juz bardzo gleboko, wszystko sie zapetlilo i zadna ze stron nie chce ustapic. Zobaczymy jak to sie potoczy.

Jeżeli nie dojdzie do zaprzysiężenia rządu w terminie, to Kwaśniewski rozwali to wszystko i będziemy jeszcze raz głosowali 15 stycznia. Wtedy już nie będzie tak miętowo dla PO... jestem tego pewny, dużo ich wyborców się na nich poznało. Tak się jednak nie stanie, bo w ostateczności PiS ogłosi Rząd Mniejszościowy... na który czekam, bo PO to POrażka...

__

VIP
lecho

2005-10-27 14:30:54

PiS proponował funkcję marszałka sejmu Komorowskiemu i Tuskowi

Nie masz racji. Umowa miedzy PO i PiS byla taka, ze wygrana partia wystawia premiera, przegrana - marszalka. No whining z drugiej strony. PiS wygralo wybory i wystawilo Marcinkiewicza, na ktorego PO - mimo pewnych obaw i ogolnego zdziwienia - zgodzilo sie bez szemrania. Teraz kandydatem Platformy na marszalka byl Komorowski i nagle okazalo sie, ze PiSowi cos sie nie podoba, wiec postawil PO ultimatum - Tusk, albo nikt. PO dalej obstawialo za Komorowskim (w koncu taka byla umowa - partia sama moze wytypowac kandydata), zas PiS wolal glosami LPR i Samoobrony przeforsowac wlasnego czlowieka... i powiedz kto tu robi z geby cholewe??

__

VIP
Krypton

2005-10-27 16:15:07

Internet to takie medium, ze w pewnych momentach nie uzywa sie polskich znakow, np. w komentowaniu. Zwlaszcza na forach dyskusyjnych. To takie prawo niepisane :).

__

Użytkownik
Lukin

2005-10-27 16:44:44

Rozumiem, że głosowałeś na PiS, ale postaraj się nabrać trochę dystansu do całej sprawy i ocenić to obiektywnie. Żeby nie było: ja nie głosowałem ani za PO, ani za PiSem.
Sprawa wygląda tak: Rokita z Marcinkiewiczem prawie się dogadali co do rządu. Były jeszcze jakieś trzaski, ale wszystko do dogadania. Tyle, że w tym czasie Jarosław Kaczyński i Andrzej Lepper już byli po słowie. Panowie z PiSu głoszą, że oni byli gotowi poprzeć kandydata na marszałka wysygnowanego przez PO, ale dopiero po podpisaniu umowy koalicyjnej (bo nie chcieli, żeby marszałkiem był przedstawiciel opozycji). Skoro tak, to dlaczego zapewniali, że zagłosują za Tuskiem, a przeciwko Komorowskiemu? Sami sobie zaprzeczają, a prawda jest taka, że chcą zgarnąć jak najwięcej stołków dla siebie. Żeby dopiąć swego podpisali nawet cyrograf z Samoobroną i LPR. Nie jest tak jak piszesz, że dogadali się z Lepperem bo z PO nie mogli. Z Czarneckim, prawą ręką Andrzeja, Kamiński z PiSu skontaktował się zaraz po pierwszej turze wyborów prezydenckich i już wtedy ustalili, że fotel wicemarszałka przypadnie komuś z Samoobrony. Z Rydzykiem romansują od dawna. PO w tym momencie zachowuje się bardzo trzeźwo, nie pisząc się na taki układ. Wiedzą, że wspólny rząd to byłoby samobójstwo: PiS bierze resorty bezpieczeństwa (MSW, Ministerstwo Sprawiedliwości, itp.), a PO zostaje z "najtrudniejszymi" ministerstwami: m.in. Finansów i Zdrowia. W Sejmie Prawo i Sprawiedliwośc przegłosowuje wszystko - jak nie z PO to z kolegami z Samoobrony. Niespełnione obietnice wyborcze PiSu, populistyczne ustawy - odpowiedzialność za to wszystko spada na koalicjanta.
Chociaż nie dziwię się Platformie, że chcą co najmniej połowę tek, przecież uzyskali w wyborach wynik bardzo zbliżony do Prawa i Sprawiedliwości, a PiS ma w swoich rękach i premiera i prezydenta to jednak powinni odłożyć ten argument na bok. W tej chwili widać, że z PiS po prostu współpracować się nie da (czego kolejnym dowodami są: fotel wicemarszałka dla Leppera i zamieszanie wokół wicemarszałków Senatu).
Myślę, że PO straciło sporo poparcia, ale znacznie więcej na tych gierkach stracili PiSowcy. Pytanie: na kogo teraz postawią Polacy?

__

Użytkownik
Lukin

2005-10-27 16:46:27

Daruj sobie tę prostytutkę. To PiS sprzedał się Lepperowi.

__

Użytkownik
Lukin

2005-10-27 16:50:25

Tusk słabym kandydatem był, ale według mnie lepszym niż Kaczyński. Natomiast powoływanie się na film "Nocna zmiana" Kurskiego dyskfalifikuje Cię z roli poważnego dyskutanta na tematy polityczne.

__

Użytkownik
MrVonFetysz

2005-10-27 20:47:19

reklamowka w tv regionalnej to nie plakat , a z ksiezyca to widocznie wziol to nadawca bo po co puszczac reklame jak ktos nie kandyduje ;] ciekawe.........

__

Użytkownik
bullet

2005-10-27 20:50:55

" - spierdal*j :DDD"

kolejny przykład jacy ludzie głosują na PiS :)

__

VIP
bizzare

2005-10-27 21:08:09

ta Twoja wypowiedź jest tak samo w formie żartu (chyba ;o) jak moja (zacytowana, przez Ciebie), więc się nie czepiam :PP

__

VIP
lecho

2005-10-27 21:36:33

o to skad wzial to nadawca to juz nie mnie pytaj :) za to widac, jak dziala poczta pantoflowa i skad wzielo sie w niektorych kregach przekonanie, ze Platforma jest be :e

__

Użytkownik
MrVonFetysz

2005-10-28 11:47:36

zyta kandydowala a na stronie po nie ma sladu bo sa tylko osoby ktore sie dostaly , moze startowala jako kandydat niezalezny co nie zmienia faktu ze tusk po kilku miesiacach zminia zdanie i wystepuje z nia w reklamie

__

VIP
lecho

2005-10-28 11:51:48

nawet gdyby rzeczywiscie bylo tak jak mowisz, to bylaby wymieniona na stronie Panstwowej Komisji Wyborczej - tam sa absolutnie WSZYSCY kandydaci. wiec przestan opowiadac bajki :)

__

Użytkownik
MrVonFetysz

2005-10-28 15:32:56

Jolanta Pieńkowska: Czy profesor Zyta Gilowska wróci do PO?

Donald Tusk: Mimo,że różniłem się z nią w ocenie tego co robiła w Platformie lubelskiej - mówię tu o forsowaniu kandydatury syna i zatrudnianiu rodziny w biurze poselskim jest osobą, która także ustępując życia publicznego wychodząc z Platformy po tej sprawie pokazała, że jest bardzo poważnym człowiekiem i trzyma wysoko standardy. Kto dzisiaj z takiego powodu byłby gotów zrezygnować z wielkiej kariery politycznej. Pani Zyta Gilowska i tak o głowę przerasta zdecydowaną większość aktorów życia publicznego w Polsce i nie miałbym nic przeciwko, żeby po takim rachunku sumienia do aktywności publicznej wróciła.

źródło: Program III Polskiego Radia

__

VIP
lecho

2005-10-28 16:40:25

"nie mialbym nic przeciwko" nie oznacza "wrocila". Na liscie kandydatow w okregu lodzkim jej nie ma ;)

__

Użytkownik
pawelloo

2005-10-29 02:42:49

cooo??? PiS sie nikomu nie sprzedal... a co do wypowiedzi dOrsza to... partia ktora wygra zawsze ma premiera... a oni umowili sie tak... ze jezeli podpisza koalicje to PO ma marszalka... a ze PO jak to dobrze kolega powiedzial zachowuje sie jak ,,obrażona prostytutka" to ich problem... PO przegralo a mysli ze porzadzi... cos tu nie tak

__

VIP
lecho

2005-10-29 09:29:26

Wybacz ze to powiem ale z racji mlodego wieku chyba niewlasciwie odczytujesz pewne fakty. Dobrze okresliles warunki nieoficjalnej umowy koalicyjnej, ale w takim razie powiedz mi, gdzie i kiedy PiS dal Platformie marszalka?? Bo ja i 68% ludzi ogladajacych regularnie TVN24 jakos tego nie widzialo... wg tej umowy PO nie robilo problemow PiSowi w uczynieniu z Marcinkiewicza premiera (choc przed wyborami dla wszystkich - w tym dla wyborcow - bylo jasne, ze premierem z ramienia PiSu bedzie Jaro), podczas gdy PiS probowal forsowac WLASNYCH kandydatow na marszalka ze strony PO, co sie oczywiscie Platformie nie spodobalo. No bo niby z jakiego powodu ktos ma im narzucac, kogo z wlasnej partii powinni desygnowac na stanowisko marszalka? Dlatego, ze mial 3% glosow w wyborach wiecej? Prosze cie ;)

btw - moja ksywa to lecho ;)

__

VIP
forest

2005-10-29 19:13:05

Chodzi tylko o to zeby premierem zostal Jaro - rzad mniejszosciowy Marcinkiewicza nie dostanie wotum zaufania i niedoszly premier poda sie do dymisji, wiec Jaro wyjdzie na wybawce i zgodzi sie na premiera - bedzie 2 kaczorow - jeden prezydent , drugi premier ;( Swoja droga, to przynajmniej jest co ogladac w tv, jak ktos ma tvn24 :D Marcinkiewicz robi codziennie konferencje, pieprzy o tym jaki on jest pelen dobrych checi i jak niby idzie PO na reke, a w tym samym czasie w sejmie i senacie poslowie/senatorowie PiSu nie chca sie zgodzic na marszalka z PO ;] zenada ... Nie na darmo ktos kiedys stwierdzil ze demokracja to najgorszy ustoj z mozliwych, a to co sie dzieje w naszym kraju to juz w ogole szkoda gadac :|

__

Użytkownik
bullet

2005-10-30 11:29:50

jak dotąd nikt niczego lepszego od demokracji nie wymyślił, masz pole do popisu..

__

Użytkownik
p3ndrak

2005-10-30 14:19:04

Co to za roznica :P Osobno zdziałaja gówno...

Jedynym moim zdaniem sposobem na umiejetne przeprowadzenie reform bylaby ta Koalicja.. - o ktorej zreszta mozna zapomniec i zakopac głęboko w 2m w ziemi na cmentarzysku..

__

Użytkownik
pawelloo

2005-10-30 17:26:39

lechO ;D... po czesci masz racje, dziwne bylo to ze PiS narzucal PO kandydata no marszalka, ale napisales ,,powiedz mi, gdzie i kiedy PiS dal Platformie marszalka?" nie dal bo nie podpisali umowy koalicyjnej... gdyby podpisali ja wczesniej to jestem przekonany, ze dali by juz tego Komorowskiego na marszalka... co tez jest dziwne ze PO sie na niego upiera, ale maja do tego prawo, nie mniej koalicja juz raczej przepradla bezpowrotnie, nie mniej dziwne ze PO chce MSWiA ale to juz inna bajka

i tak btw. to od poczatku szanse na koalicje widzialem marnie

__

VIP
lecho

2005-10-30 19:49:33

Ale wczesniej nie mogli podpisac umowy koalicyjnej ani wybrac marszalka (przypomne Ci, ze PiS przerwal obrady Sejmu przed wyborami prezydenckimi :) PO mialo prawo upierac sie na kogo chce, tak jak PiS mial prawo wystawic premiera... a to co mowisz o MSWiA i sugestia ktora z tego wynika, to typowa proPiSowska telewizyjna propagnada: "my oczyscimy zycie polityczne z przestepcow". I gdzie to oczyszczenie jest? Pod podstacia A. Leppera zasiada w fotelu wicemarszalka.

Smiech :)

__

Użytkownik
deedo

2005-10-31 11:14:57

święta prawda ...

__

Użytkownik
deedo

2005-10-31 11:21:55

Jak on sam :) fałszywiec z lisią mordą ;p

__

Użytkownik
deedo

2005-10-31 11:40:13

wydaje mi sie ze Kaczyński jest lepszym kandydatem na to stanowisko gdy np. w porownaniu do Tuska w swoich spotach reklamowych nie opowiada historyjek rodem z basnii Andersena ( "babcia z problemami" :D, "mama nienarodzonego syna", i chyba najwieksze gów..o " : córka powiedziała że głosuje na niego bo chce miec dobra prace w polsce a nie w Anglii, a za tydzien widze ja w reklamie czasopisam GLAMOUR ;o btw. jak córka pana na takim stanowisku moze nie miec dobrej pracy w Polsce ... idac na druga ture nie mialem swojego zioma do wyboru, ale glos oddalem na tego, ktory wydawal mi sie bardziej politykiem ( Kaczyński ), bo walczyć o prezedeture opowiadajac bajki wydaje mi sie mało powazne .. i na koniec dodam ze na polityce nie znam sie tak jak co poniektorzy z was... ale wiedzac ze trzeba oddac glos przygladalem sie calej tej paradzie PO vs PiS z bliższa i w końcu zadecydowalem :)

__

Użytkownik
bullet

2005-11-01 13:30:34

Kaczyński opowiadał Ci takie same bajki tylko w oparciu o 'realia'. Naobiecywał złote góry i gówno z tego będzie.

__

Użytkownik
Riotta

2005-11-01 15:37:24

Polityka to dosc delikatny temat w roznych osobach wywoluje rozne emocje. Ja ze swojej strony moge powiedziec tyle ze Tusk mnie osobiscie nie przekonal zebym na niego glosowal poprostu nie pokazal zadnych przekonywujacych argumentow, ciagle oscylowal pomiedzy gra slowna nijezeli jakimis konkretami. Akcja w hospicjum ktora zostala dosyc naglosniona przez media byla dla mnie kompletna kompromitacja sztabu wyborczego pana Tuska jak i jego samego. Jak mozna wykorzystywac cierpienie osob umierajacych do wlasnych celow mysle ze to dosc powaznie zawazylo na tym ze wygral Kaczynski a nie Tusk.

__

Użytkownik
mental

2005-11-01 15:57:03

mlode pokolenie chcialo tuska? ja chcialem kaczora - dalczego? bo nie jest LIBERALEM. Wzrost prezydenta o niczym nie swiadczy - fakt jest kurduplowaty, ale to nie ma wplywu na jeg rzadzenie. Wg mnie obaj kandydaci tak samo sie nadawali na prezydenta. Tylko ze ja nie chce zeby odpuszczono tym wszstkim esbekom, ubekom, przywodcom PZPR (ktorzy skrupulatnie rzadzili przez ostatnie pare lat - patrz kwachu i jego ekipa - na szczescie cimoszewicz zrezygnowal). I przyznam sie: jesten nietolerancyjny w stosunku do pedalow. I to ze kaczor w warszawie zabronile tej durnej parady rownosci to juz w ogole mnie urzeklo. Czepiacie sie malego wzrostu kaczora, a wada wymowy tuska lepsza niz szczuki z 'najslabszego ogniwa'? Apropo wsi - zgadzam sie z eric'iem, i tak btw - ciekawe co bys na obiad zarl jakby nie bylo wsi - sam jstem ze wsi i bynajmniej nie popieralem kaczora dlatego ze go poparl ten cwok lepper. Ba, przez to nawet spadl w moich oczach, ale przynajmniej komuchy dostana po dupie - juz paru ministrow zrezygnowalo ze swoich stanowisk. Jezeli by mi chodzilo o plany rozwoju polski to by mi bylo rybka czy tusk czy kaczor, ale chce rozliczenia z tymi, przepraszam za wyrazenie ale nie moge juz, chujami z PRL - dlatego kaczor. Jezeli dowali konkretna lustracje, a Jaruzelskiego publicznie powiesi przy kolumnie zygmunta to muwysle kwiaty - ale jezeli tusk by to zrobil tez bym mu wyslal :D - pzdr

__

Użytkownik
mental

2005-11-01 16:33:10

no ja tez :) zreszta pisalem wczesniej :]

__

VIP
forest

2005-11-01 17:16:07

czekaj, tylko zdam mature to bede mial wiecej czasu i cos tam wymysle :d

__

Użytkownik
deedo

2005-11-02 11:24:41

on mi niczego nie obiecywał.. obiecywał tym ktorzy za nim byli... ja nie wierze i nie sądze żeby Kaczyński dotrzymał słowa w tym co mówił, ale oddałem głos na niego bo jego osoba bardziej odpowiadała mi na tym stanowisku niz Tuska.

__

Dołącz do redakcji portalu eSports.pl!

Ostatnio publikowane

Napisz do redakcji

W tej chwili żaden z naszych redaktorów nie jest zalogowany.

Ostatnie komentarze

Ostatnio na forum

Statystyki Online

3680 gości

0 użytkowników

0 adminów

Ranking Użytkowników

WynikiAnkieta

Co było dla Ciebie największym zaskoczeniem podczas WCG Polska?

1. 0%

Słaba postawa Fear Factory

2. 0%

Dobra gra UF Gaming

3. 14%

Tłumy widzów na sali kinowej

4. 14%

Mało miejsca

5. 71%

Nie byłem i nie interesuje mnie to

Nasi partnerzy

• Shooters.pl
  • Cybersport

Wszelkie prawa zastrzeżone (C) eSports.pl 2003-2024

Publikowanie materiałów tylko za zgodą autorów.

Wybierz kategorie