Błagam pomóżcie!!! ;-C

Dostosuj

Autor Wiadomość
Użytkownik
e2

2005-02-02 13:00:44

Problem natury HW/SW nie wiem dokładnie choć obstawiam HW.
[hide=Wyjaśnienie problemu]
Najłatwiej napiszę tak: komp zwiesza się automatycznie - nie restartuje się tylko pojawia się taki blue screen z idiotycznymi informacjami. ponoć tam pisze co stanowi problem - może ale ostatnio mi napisał, że błąd powoduje pilk na moim dysku... który nie istnieje. dobra nie będę się kłócił z kompem. Problem #2 - komp restartuje się automatycznie w trakcie... bootowania systemu... pewnie wasza porada - format c: wszystko fajnie ale po sformatowaniu całego dysku, zcalenia i ponownego podzielenia go na partycje problem wrócił od razu, zainstalowałem windę i od razu restart przy już drugim uruchomieniu windy. mam dwie możliwości - karta graficzna (po wymianie wiatraczka częstotliwość "resów" zmniejszyła się znacznie) bądź też coś z zasilaczem, który najlepszej jakości nie jest. Wyjątkowo wkurzające jest pisać newsa, skończyć - chcieć go obrobić i mieć zwiechę bez możliwości odzyskania danych ;-C[/hide]

Jeśli ktoś miał podobny problem bądź też wie jak naprawić moje automatyczne resy i zwiechy sytemu - błagam o pomoc. Jak się wku*wię to przejdę na linuxa (mandrake) i zobaczę czy tam też będę miał te błędy (na auroxie nic się nie zwieszało). wolałbym zostać przy windzie i proszę nie dawać komentarzy: "przejdź na linuxa" gdyż wyjątkowo potrzebuję windę jako system :x

Z góry dziękuję:
e2

__

Użytkownik
tt

2005-02-02 13:30:30

moze znajdziesz cos pod tym adresem http://forum.tweak.pl/index.php?showtopic=104416

__

Użytkownik
e2

2005-02-02 14:30:02

mam nadzieję, że dzięki temu rozwiąże problem. Dzięki za link :*

__

Użytkownik
[PAO]_KUBA_[PL]

2005-02-02 15:17:14

ja bym obstawiał na zasilacz, ale lepszej porady niz tu napewno uzyskasz w servisie :/ no bo to nie jest byle jaki problem... unas koles w klanie mial kiedys problem ze jak tylko odpalal jedna aplikacje (czyt konkretna gre) to kompa zwicha po 15 minutach dzialania i tak wszytko chodzilo dobrze znowu ja odpalil 15 zwicha, okazalo sie ze ram skopany i zasilacz mial gdzies jakies jedno napiecie nie tak jak powinno

__

Użytkownik
Cnotek

2005-02-02 15:39:38

No ja miałem taki problem odnosnie retsartów stymze nieprzywlączaniau systemu a niezalzeni od tego co robiłem i popewnym czasie padł mi zasilacz:D wymienialem na naowy i buja jak zloto:D

__

Użytkownik
e2

2005-02-02 15:58:35

no ja mam cały czas przy starcie... w trakcie używania systemu mam blue screeny.

Sprawdziłem debuggerem co polecił mi thot i okazało się, że wina leży w 2 plikach systemowych.... ja już nie mam siły... wkurzę się i na mandrake'a przejdę ; p(chodzi pod to opera?:))

__

Użytkownik
revers

2005-02-02 16:50:40

Sprawdz kondesatory [ taki czarne puszeczki ] na płycie głównej, jeżeli są rozlane, lub sa "spuchnięte" to masz winowajce :]

__

Użytkownik
Insect

2005-02-02 18:05:04

Moj kumpel kiedys mial podobnie tyle, ze jemu sie komp nie restartowal tylko ni z gruchy ni z pietruchy sie zwieszal (najczesciej jak gralismy w FIFE), a kompa mial z rok, moze troche wiecej, okazalo sie ze mial felerny dysk, moze tu tez jest podobnie ?

__

Użytkownik
yareq

2005-02-02 18:59:49

Mi kiedys sie komp restartowal w kolko w momencie gdy powinien sie pojawic screen od ladownia windowsa, zadne reinstalle ani nic nie pomagalo dopiero jak wywalilem /fastdetect z boot.ini to sie uspokoilo :F

__

Użytkownik
und

2005-02-02 19:52:51

kup nowy zasilacz..

__

Użytkownik
*Jaras

2005-02-02 20:13:20

A moze rozlal mu sie kondensator i pieniadze pojda w...

Radze napisac na tweak.pl or smth podobnego posta, troche wiecej szczegolow.

__

Użytkownik
revers

2005-02-02 21:21:03

" A moze rozlal mu sie kondensator i pieniadze pojda w..." eh no o tym pisalem, pozatym jak jusz to raczej nie rozleja mu sie wszystkie tylko ze 2-3, 1 kondesator to koszt 3-5zl wiec tak zle nie bedzie o ile ma rozlane, a jezeli ma tylko spuchniete to moze je potraktowac gorącym powietrzem i po problemie.

__

VIP
postal1

2005-02-03 00:13:55

moze to byc duzo rzeczy :
zasilacz,
zbyt slabe napięcie na proca bo ktos ci sie bawil biose (bios padł ?),
wina mobo (ja swoją 8rda3i musialem oddac bo 2-fazowe zasilanie nie wyrabiało),
grafika sie obluzowala w agp,
wylane kondensatory - ale w to raczej wątpie - jak już to napuchnięte,
taka głupia rzecz jak niedokładnie wykonana końcówka od kabla skrętki,
oczywiście zasilacz moze padac (najlepiej jakbys podał jaki masz i jak długo),

jeżeli przy odpalaniu windy masz bluescreeny to na 90% wina zbyt słabego napięcia na procu - jezeli zrobiło się to samoistnie bez zamianay HW to raczej zasilacz nie trzyma napięc - skocz do sklepu po miernik za 20pln i posprawdzaj napięcia - jezeli masz zbyt duze wachania na linii 12V to prawdopodobnie zasiłka już nie wyrabia, spróbuj odłączyć niepotrzebny sprzęt (cd-rom, dysk przenośny, 2 karta sieciowa) jezeli to nie pomoże - daj większe napięcie Vcore - stopniowo ale więcej niż o 0.1V (oczywiście jeżeli twoje chłodzenie sobie poradzi bo temp na pewno pójdzie w góre) [color=red] nie ruszaj napięcia agp bo pożegnasz karte i jeszcze ci sie agp nadtopi[/color]
aha - z góry mówie ze odczyty napięc z biosu albo innego magicznego wynalazku mozesz sobie darowac - kłamią na 100%

[url=http://www.neotec.pl/page.php?id=11]instrukcja mierzenia napięc w kompie [/url]
mam nadzieję ze pomoze cos

__

Użytkownik
e2

2005-02-03 12:42:16

Narazie sprawdzam każdą z możliwości jaką mi podaliście no i zbieram kasę na zasilacz :x może się uda. Wszystkim bardzo dziękuję za dane rady :)

__

VIP
postal1

2005-02-03 15:43:17

za ile chcesz kupić taki zasilacz ? bo osobiscie wiem ze [url=http://www.angela.pl/index.php?action=TowarPokaz&id_towaru=910] TEN [/url] jest spoko - cichy i bardzo wydajny

__

Użytkownik
e2

2005-02-03 15:53:37

nie wiem , najpierw muszę kasę zebrać a tu mam imprezę tu coś jeszcze ; p

__

VIP
postal1

2005-02-03 20:46:53

impreza imprezą tylko jak ci na starym zasilaczu dysk padnie, ram i proc to dopiero bedziesz płakał :D

__

Użytkownik
e2

2005-02-03 21:34:51

mówi się pech ^^ spoko nie padnie bo te problemy trwają od ponad roku :P

__

VIP
postal1

2005-02-03 22:05:38

to ze trwają od roku nie znaczy ze jutro nie zrobi puff - no ale jak chcesz - w koncu to twoje pieniadze

__

Dołącz do redakcji portalu eSports.pl!

Ostatnio publikowane

Napisz do redakcji

W tej chwili żaden z naszych redaktorów nie jest zalogowany.

Ostatnie komentarze

Ostatnio na forum

Statystyki Online

3270 gości

0 użytkowników

0 adminów

Ranking Użytkowników

WynikiAnkieta

Co było dla Ciebie największym zaskoczeniem podczas WCG Polska?

1. 0%

Słaba postawa Fear Factory

2. 0%

Dobra gra UF Gaming

3. 14%

Tłumy widzów na sali kinowej

4. 14%

Mało miejsca

5. 71%

Nie byłem i nie interesuje mnie to

Nasi partnerzy

• Shooters.pl
  • Cybersport

Wszelkie prawa zastrzeżone (C) eSports.pl 2003-2024

Publikowanie materiałów tylko za zgodą autorów.

Wybierz kategorie