netia - modem '0_o

Dostosuj

Autor Wiadomość
Użytkownik
enj0y

2009-05-18 20:15:02

Kończy mi się 2 letnia umowa na neo 1mb (place 64 zeta + chyba z 55 abonament za tel), a jako że tepsa po tych 2 latach oferuje mi przedłużenie umowy na kolejne 2 lata w owej promocyjnej cenie 64 zeta ;s postanowiłem przejść do netii (4mb za 56 zeta + 35 za tel) - tylko jest małe ale - a mianowicie modem.
Używam teraz routera z modemem pentagram cerberus (P 6331-6) - na infolinii najpierw mi powiedzieli że będę musiał kupić ich router siemens SLI 5300 bo innych nie da się skonfigurować pod netie, póżniej mi powiedzieli, że będę mogł używać swojego routera, bo tamten jest potrzebny tylko jak sie chce miec jakies bajery nowej ery typu voip itp., następnie znowu inny konsultant mi wyjaśnił, że będę mógł używać swojego routera, ale będę musiał kupić ich modem (zwyczajny jakiś) i używać go jako przejściówki...no ręce opadają - może ktoś z was coś wie na ten temat to będę wdzięczny...
...aha cos wspominali, ze to bedzie dzialac w technologii LLU czy cos w ten deseń

PS jesli ktos ma jakies doswiadczenia z ta netia (dobre lub złe) to tez prosilbym zeby sie podzielił :)

__

Użytkownik
Jazzz

2009-05-18 20:40:27

Ad P.S

Używam netii około 3-4 lat [?] , może więcej i w Tym czasie net padł MOŻE 5 razy[?] , z tego co słyszę o neostradzie , to to będzie niebo a ziemia ; )

__

Użytkownik
enj0y

2009-05-18 20:58:41

neo mialem 4 lata...hmmm no padlo w tym czasie z...15 razy na 2-3 dni, bylo tez kilka wiekszych/mniejszych problemow ale przynajmniej infolinia jest darmowa wiec moglem pokrzyczec na konsultantow do woli ;)
transfery zawsze byly maksymalne, pingi tez bardzo dobre - w pl na popularnych serwerach typu pifpaf, shooters, whiterabbit, aster itp. itd. tak 8-10ms (max 18 na innych jakichs dziwnych), do niemiec 30-35 - problemem tylko zawsze bylo to ze co kilka sek (zalezy od pory dnia) ping na ułamek sek skacze i jest odczuwalne mniej lub badziej silne szarpniecie co dosyc skutecznie potrafi utrudnic rozgrywke w fpp :/

__

Użytkownik
enj0y

2009-05-19 11:01:54

nie no k. trzymajcie mnie - dzwonilem wczoraj wieczorem jeszcze sie upewnic i powiedzieli mi (i konsultant i w dziale technicznym), ze bede mogl uzywac mojego routera tylko musze miec ich modem jako przejsciowke, poszedlem wiec spac zadowolony, ale dzwonie cos tam rano zapytac jak wygladaloby technicznie takie polaczenie/konfiguracja routera z modemem i koles w dziale technicznym mi mowi ze na 100% NIE MA takiej mozliwosci : ) :( : ) :( : )

ktos moze z was korzysta z tego ich routera siemens sli 5300? dobre to to jest czy jakis szit jak livebox

__

Użytkownik
doomciakk

2009-05-19 11:21:51

ja mam netie, uzywam Linksysa bez problemow, a modem od nich wywalilem :D

__

Użytkownik
enj0y

2009-05-19 12:03:54

z tego co sie dowiedzialem ich modem jest potrzebny tylko przy tym LLU...dowiedzialem sie tez ze wtedy telefon musi byc podlaczony przez ich modem i polaczenia telefoniczne ida w formie cyfrowej po laczu internetowym (zreszta chyba sie specjalny telefon dostaje voip), co mi ani troche nie odpowiada bo tel stacjonarny mam na dole a kompa swego na pięterku, musialbym wiec wywiercic dziure w podlodze i kabel puscic na dol zeby tel podlaczyc ;sss

cholercia no zeby ktos sie wypowiedzial kto tego uzywa
PS czy ktos sie moze orientuje jak wyglada jakosc takiej rozmowy przez internet? mam nadzieje ze lepiej niz przez teamspeak :asd i co z opoznieniami?

rozwaze chyba tylko tel za 45 + 2mb za 64 w standardowej ofercie :E

__

Szef
rr

2009-05-19 12:21:00

namotali ci :P

zależy co może twoj router który masz,

jeżeli może działać jako switch albo jako router po rj-45 (wpinasz się w ich sieć nowym modemem który dostaniesz, od niego kabel sieciowy do pentagrama (chyba w port 1 możesz wpiąć z tego co rzuciłem okiem na niego...) i robisz tam kolejną podsieć z której wysyłasz ruch do modemu neti (na każdym doda ci z 1 ms opóźnienia) a z niego w świat, jeżeli tak się nie da (zależy co twój model potrafi...) to pozostaje ci ciągnąć kabel z modemu netii

__

Użytkownik
enj0y

2009-05-19 13:09:19

"modemem który dostaniesz, od niego kabel sieciowy do pentagrama”
- ale ten ich modem nie ma chyba zadnych wtyczek/kabli sieciowych tylko pewnie USB i telefoniczny

__

Użytkownik
Zippi9

2009-05-19 13:52:26

modem z netii z tego co pamietam posiada wyjście pod USB oraz, 2 żeby podłączyć kabel sieciowy + telefon wtedy sieciówkę podłączasz do kompa a usb pod router. jednak nie jestem pewny czy właśnie takie są ich modemy już nie pamietam

__

Użytkownik
enj0y

2009-05-21 15:55:03

PS.2 - czy ktos moze ma (mial/zna kogos kto ma) telefon w netii? bo na infolinii tepsy jakies brzydkie rzeczy o nich gadaja i ciekawy jestem czy sa w porzadku czy moze jakies ukryte niespodzianki na mnie czekaja ;)

__

Użytkownik
xar!on

2009-05-21 16:03:51

co do telefonu to wszystko ok :D

__

Użytkownik
Inffinity

2009-05-22 10:11:45

zadzwon do netii i spytaj o tel w tpsie.Tez samych zlych rzeczy sie nasluchasz

__

Użytkownik
enj0y

2009-05-27 13:29:55

roznica jest taka ze tel w tepsie mam od wielu lat, wiec nic mi nie moga sciemnic ;)

__

VIP / Fotograf
PawelS

2009-05-30 15:12:08

Tego nigdy nie wiesz. Jeśli korzystać będziesz z internetu Netii poprzez łącze TP to wystarczy Ci dowolny modem ADSL z Annex A i PPPoA (może być od TP, może być od Netii, możesz sobie sam kupić albo ten, który już masz), oraz będziesz potrzebować użyć oprogramowania już na swoim kompie, które musisz uzupełnić o dane dostępowe, czyli login/hasło, albo jeżeli modem jest zarządzalny i/lub posiada funkcję routera/switcha tak jak ten to na nim będziesz musiał uzupełnić te dane.

LLU jest potrzebne do świadczenia pełnego (!) zakresu usług telekomunikacyjnych dla klientów w tym właśnie usługi szerokopasmowego dostępu do Internetu, usługi głosowe, transmisji danych i być może kiedyś IPTV ;).

W tej chwili wygląda tak, że TP podłącza internet po przez ADSL w technologii Annex A (zakres częstotliwości sygnału analogowego) z PPPoA, Netia też tak robi(ła), ale nie wszędzie i coraz częściej jest spotykane podłączenie ADSL w technologii Annex B (zakres częstotliwości sygnału cyfrowego) z PPPoE i tutaj jest potrzebne właśnie uwolnienie lokalnej pętli abonenckiej (LLU), czyli pełny dostęp do niej przez alternatywnego operatora. W tej technologii zestawia łącza także m.in. Dialog już od bardzo dawna, bo posiada własną infrastrukturę, a nie tak jak Netia, która w zakresie klientów detalicznych jej zbyt dużo nie ma i musi ją dzierżawić od TP.

Router z funkcją modemu (http://www.pentagram.pl/produkty/sieci_i_komunikacja/routery/cerberus_adsl2_wi_fi_plus_p_6331_62), o którym wspomniałeś wyżej posiada funkcję podłączenia po ADSLu, ale tylko w Aneksie A, więc jeżeli będziesz podłączony w tej technologii to będzie działać, jeśli nie, to będzie Ci potrzebny modem od nich, bądź jeśli będziesz chciał to będziesz zmuszony kupić taki z Aneksem B (tutaj polecam DrayTeka albo Linksysa).

Resumując, jeżeli nikt nie jest Ci w stanie udzielić dokładnej informacji to lepiej, abyś wziął od nich modem.

Pozdrawiam,

__
Senior Pablo Escobar

Użytkownik
enj0y

2009-06-15 16:49:47

nie bralem tego LLU, nie chce miec jaiegos wujowego routera od nich

PS alez tam sciemniaja w tej netii - ze 2 razy sie pytalem i mowili na infolinii ze w abonamencie tel mam 128min z czego 50 moge wykorzystac na rozmowy z komorkami, a dopiero jak kurier przyjechal to powiedzial ze to jest LUB, czyli ze jak wykorzystam 50min na komorki to juz konto bedzie puste, bo rozmowy na komorke zjadaja 2 razy (z kawalkiem) wiecej abonamentu...

__

Użytkownik
DejvG

2009-06-15 17:01:29

a ja polecam Ci ROUTER ADSL THOMSON SPEEDTOUCH 546 można wychaczyć już za 50zł na allegro a działa idealnie o ile nie korzystasz z wifi

__

VIP
conish

2009-06-15 18:12:39

raz: router potrzebny do korzystania z neostrady musi miec modem. To podstawa o ktorej sie chyba zapomnialo niektorym.
dwa: modem od tpsa dziala w aneksie a
trzy: modem od netii dziala w aneksie b, CHYBA ZE:
trzy.a: usluga netii dziala na laczach tpsa.

llu to usluga, dzieki ktorej tak naprawde przechodzisz do netii, a nie dzialasz na laczach tpsa. Wtedy potrzebny jest modem od netii. Jesli pozostajesz przy laczu od tpsa styknie ci modem, ktory masz.

__
Cel - dostac sie na liste tentop noobs@esp

Użytkownik
enj0y

2009-06-15 21:16:01

zaraz zaraz, czyli netia na laczach tepsy dziala w aneksie A tak? i nie bede musial zmieniac routera? ;o
bo ja sam sie ich dopytywalem czy nie da rady przejsc na ich lacza czy cos, a nie pomyslalem ze bedzie inny router potrzebny ;s (router w sensie modemowym ;p)

__

VIP
conish

2009-06-15 21:27:35

Dokladnie tak jak mowisz.

__

VIP
V!ct!M

2009-08-03 19:40:59

Czy mozna polaczyc router z Netii (Siemens SLI5300) z routerem Linksys WAG54G2 ? Jesli tak to jak, zwyklym kablem RJ45 da rade? Mialoby to wygladac tak - z routera Netii Internet udostepniany do dwoch komputerow oraz do drugiego routera, z ktorego rowniez byloby udostepniane do dwoch kolejnych PC (wiec w sumie dzialaloby to jak switch)

__

VIP
conish

2009-08-03 21:05:38

Powinno fungac bez problemow

__

Użytkownik
dess

2009-08-04 00:00:41

Ściema jak nic, że tylko router od nich będzie śmigać. Wchodzisz do sklepu i mówisz, że chcesz router pod netie czy inne adsl i odrazu Ci sprzedawca doradzi ;)

__

Użytkownik
Syrj

2009-08-04 10:44:14

To ja się podzielę swoimi doświadczeniami. Dzisiaj nastąpił ten dzień, w którym odłączyli mi usługi tpsa i podłączyli netię. Wcześniej na neo śmigałem na routerze linksys wag200g i byłem z niego zadowolony, nie chciałem go zmieniać na jakiś lipny tajwański modem. I wcale nie musiałem. Jak zmieniasz na netię wystarczy, że zmienisz konfigurację routera. Musisz zczaić dane (usernejma i hasło) do internetu na netiaonline.pl (logujesz się i na podstronie aktywacja masz te dane). Jak już ci odłączą neo to wchodzisz w konfiguracje swojego routera, wpisujesz te dane. Jeśli zostajesz na linii tpsa wystarczy zrobić to. Jeśli zaś dają cię bezpośrednio na linię netii musisz jeszcze zmienić następujące ustawienia:
VPI = 8
VCI = 35
Enkapsulacja – PPPoE LLC
I nie musisz się męczyć z ich śmiesznym modemem, ani tym bardziej niczego od nich kupować.
Co do samej netii to jest wporzo - pingi mam kozackie (na neo coś mi sie ostatnio zpsuło i miałem 50ms do wp.pl sick), wysokie transfery (wiadomo 4mbps zamiast 1). To pierwsze wrażenie, zobaczymy jak będzie potem.

Edit: jest jednak jeden zonk przy użyciu własnego routera - telefon nie działa :F Może się da jakoś to skonfigurować - na razie walczę z tym.

__

Użytkownik
mental

2009-08-04 11:55:19

przeczytałem kilka początkowych komentarzy nt. neostrady i w moim przypadku nie potwierdza się to. Mam neo od ok. 6 lat. Przy korzystaniu z ich modemów (Sagem etc.) nie była to rewelacja, ponieważ często rwało połączenie. Kiedy jednak zacząłem korzystać z routera z modemem (TP LINK W8910G) od ponad dwóch lat nie doświadczyłem czegoś takiego jak brak internetu (router zawiesił się raz). Może jestem wyjątkiem ale ja na neostradę nie mam co narzekać ;)

__

Użytkownik
kamil306

2009-08-04 15:44:56

powiem tak, radze ci wziasc od nich poniewaz moga wystapic problemy tel+net juz taki mialem przypadek a pracuje w netii jako przedstawiciel handlowy i dowiadywalem sie jak to jest z modemami i routerami bo ludzie sie pytaja wiecej info na pw, nie moge publicznie podawac informacji na temat infrastruktury netii

__

VIP
conish

2009-08-05 08:13:57

Nero pierdolisz. Ale chetnie przeczytam bzdury, ktore masz do powiedzenia na pw.

__

VIP / Fotograf
PawelS

2009-08-05 12:31:09

@Nero, to przeczytaj regulamin, bo pewnie też nie wolno Ci się wypowiadać oficjalnie jako przedstawiciel Netii :P.

__
Senior Pablo Escobar

Dołącz do redakcji portalu eSports.pl!

Ostatnio publikowane

Napisz do redakcji

W tej chwili żaden z naszych redaktorów nie jest zalogowany.

Ostatnie komentarze

Ostatnio na forum

Statystyki Online

499 gości

0 użytkowników

0 adminów

Ranking Użytkowników

WynikiAnkieta

Co było dla Ciebie największym zaskoczeniem podczas WCG Polska?

1. 0%

Słaba postawa Fear Factory

2. 0%

Dobra gra UF Gaming

3. 14%

Tłumy widzów na sali kinowej

4. 14%

Mało miejsca

5. 71%

Nie byłem i nie interesuje mnie to

Nasi partnerzy

• Shooters.pl
  • Cybersport

Wszelkie prawa zastrzeżone (C) eSports.pl 2003-2024

Publikowanie materiałów tylko za zgodą autorów.

Wybierz kategorie