Użytkownik
|
Oczywiście, że tak, że istnieje jakiś potajemny układ sił- odpowie osoba która prześledzi wydarzenia w naszym kraju z ostatnich 30 lat.
Dzisiaj znalazłem ciekawy artykuł w Angorze, który krótko podsumowuje parę znaczących afer w naszym kraju.
Postanowiłem się nim z Wami podzielić, by Polacy nigdy nie zapominali jak niszczono nasz kraj.
Link bezposredni http://img31.imageshack.us/img31/9632/img011111111111111.jpg
Oczywiście pare osób dalej twierdzi (i jest o tym mocno przekonana, zabawne), że wszystko jest okej, światem rządzą dobrzy i prawi ludzie, spisków nie ma (słowo zostało wymyślone na potrzebe filmu etc), Olewnikowie sami zabili swojego syna etc.
Do tych osób ten artykuł nie jest dedykowany. Z półinteligentami, którzy jedyne co potrafią to stek wyuczonych regułek nie ma co rozmawiać.
__
|
Użytkownik
|
Układy są, były i będą...
nikt tego nie zmieni.
Jestem przekonany ze 90% naszego społeczeństwa będąc u władzy starałaby się troszczyć o własną dupę, rodzinę i znajomych a reszta ludzi niech żebrze i płacze.
__
|
Użytkownik
|
No niezly kryminal, dobrze sie czyta. Możesz umiescic reszte bo chetnie bym przeczytal jak to się konczy?
__
|
Użytkownik
|
Tak tak, spisek komuchów, elit IIIRP, mafii i ludzi jaszczurek z marsa, a okragly stół to zdrada narodowa bo trzeba było sięgnąć po wzorzec rumuński. Pierdolnij sie w ten zakuty łeb i przestań rozpowszechniać te brednie bo jeszcze ktoś to łyknie.
__
|
Użytkownik
|
No nie xionc widze ze nie umiesz czytac ze zrozumieniem!!!!! qwe wyraznie napisal:
Do tych osób ten artykuł nie jest dedykowany. Z półinteligentami, którzy jedyne co potrafią to stek wyuczonych regułek nie ma co rozmawiać.
Ewidentnie jestes polinteligentem bowiem reptilianie pochodza nie z marsa tylko z gwiazdozbioru DRACO o czym kazdy wyksztalcony czlowiek powinien wiedziec ( przeciez wypada znac pochodzenie jaszczurow ktore nami rzadza)!
__
|
Użytkownik
|
@xionc
Tak, masz racje, pier***j sie w leb.
Przy okraglym stole SB oddala Walesie wladze, smierci Papały nie da sie wyjasnic bo przypadkowo zdarzyla sie seria niefortunnych zdarzen (tak samo jak z Olewnikami) itp itd.
Tak xionc, wszystko jest ok, ukladu zadnego nie ma i nie bylo. Jestes tak popier***ym polinteligentem, ze az zal czytac to co piszesz.
Ty naprawde wierzysz w to, ze przy okraglym stole, ktory byl podytkowany NA ICH warunkach (dziwne, zeby zgodzili sie oddac wladze ZA NIC).
Wez sie czlowieku jebnij, nawet glupi dziadek nie odda swojej ziemi bez walki, wg Ciebie komunisci oddali bez walki, przestraszyli sie batalionu Walesy i uciekli na marsa, bo nic o nich do tej pory nie wiadomo.
edit:
zreszta jaka Ty masz wiedze na te tematy? W srode jestem we Wrocku, wezme moja kamerke i nagramy Twoja sile argumentow, ok??
Chyba ze znowu przestaniesz odbierac imsg, gg itp.
Wylacz jeszcze telefon i zamknij sie w domu, bo Cie baba jaga zje!
ps.
dla chcacych wiedziec wiecej: poczytajcie sobie o sledztwie w sprawie smieci Papaly. Informacje z samego sledztwa sa dosc powszechne, kazdy niech wyciagnie wnioski sam (xionc nawet tego nie umie, musi do tego pomocnika zatrudniac).
Te sledztwo od poczatku bylo zle prowadzone, tak samo jak badanie rozbicia samolotu CASA.
__
|
VIP
|
post-komuna to male piwo - bo kogo to w koncu wzrusza - ale czerwony disnej pederasta i satanistyczna swolocz jemy podobna- no to jest warte naglosnienia - zeby ludzie przejrzeli na oczy:
http://www.smog.pl/wideo/26053/dowod_na_to_ze_disney_jest_satanista/
i niech ktos teraz powie, ze teletubisie to nie program, ktory ma nasze polskie dzieci, sol tej ziemi przeksztalcac we wstertnych gejow i innych pedofili
__
|
Użytkownik
|
qwe po wyciągnięciu przez ciebie wniosków, jakże w twoim przypadku oczywistych, powiedz co proponujesz. Zakładając, że wszyscy się z tobą zgadzają, co jest oczywiście nierealne, bo nie każdy jest ... i ma takie poglądy ... i wyciąga z nich takie wnioski .... Ale załóżmy teoretycznie, że ludzie zeszli do twojego poziomu i co teraz? Co poza narzekaniem i pisaniem tych farmazonów jesteś w stanie zrobić? Nic? Co osiągniesz (realnie) po przez zakładanie tutaj coraz to nowych i coraz bardziej nietrafionych tematów, poza tym, że ludzie uważają cie za idiotę? Zmienisz coś w ten sposób, oprócz tego że czujesz się spełniony pisząc kolejny post o tym jak jest źle?
Załóż sobie może blog’a i tam opisuj wszystkie swoje przemyślenia, przypuszczenia, domysły i wysnute teorie na jakikolwiek chcesz temat (w końcu ty znasz się na wszystkim), twoi znajomi z Brazylii, Chin, Japonii, Mongolii, Kambodży, czy przeróżnych uniwersytetów i uczelni, jakże i znajomi wśród policji, uzbrojonych w pistolety kolegów i innych twoich przeróżnych znajomych na pewno chętnie będą go odwiedzać...
__
|
VIP
|
@up
__
|
Użytkownik
|
hahah Castiel co bulwers - relax!
QWE najwyrazniej do nich nie przemowisz poprostu nie ma kto ich nauczyc historii
Ja dziekuje teraz Jerzemu Andresowi za to ze przez 3 lata nauczyl mnie i uswiadomil co sie dzialo an swieceie i w Polsce
Jakbyscie posluchali co te ch*je robili w naszej Polsce to byscie ich z miejsca zaje**li
Pytasz sie Castiel po co to? Zeby Cie uswiadomic ze zyja tacy co zabili wielu dobrych ludzi za czasow komuny a teraz dostaja takie emerytury ze by Ci galy obrocilo :/
__
|
Użytkownik
|
Pytasz sie Castiel po co to? Zeby Cie uswiadomic ze zyja tacy co zabili wielu dobrych ludzi za czasow komuny a teraz dostaja takie emerytury ze by Ci galy obrocilo :/
Może Cie to zdziwi ale jestem świadomy takiej sytuacji? Może jeszcze bardziej Cie zdziwi i ciężko będzie Ci to pojąć, ale większość ludzi zdaje sobie z tego doskonale sprawę, tylko w przeciwieństwie do qwe potrafią samemu ogarnąć pewne sprawy i wyciągnąć odpowiednie wnioski zamiast narzekać gdzie się tylko da i udawać cudownie oświeconych w każdym temacie. No i idąc dalej. Żyją sobie ludzie, którzy wyrządzili Polsce ogromne szkody i dostają teraz niemałe emerytury, albo dalej koczują gdzieś w rządzie. I co tym narzekaniem zmniejszasz im te emerytury? Po przez narzekanie na forum robisz im jakąś krzywdę? Szkodzisz im jakoś? Nie ? . Pewnie ci ludzie nie będą teraz mogli spać po nocach, bo qwe napisał kolejny post na esports.pl...
Więc pytam dalej, bo argument z uświadamianiem ludzi był trochę nietrafiony.
Co poza narzekaniem i pisaniem tych farmazonów jesteś w stanie zrobić? Nic? Co osiągniesz (realnie) po przez zakładanie tutaj coraz to nowych i coraz bardziej nietrafionych tematów, poza tym, że ludzie uważają cie za idiotę? Zmienisz coś w ten sposób, oprócz tego że czujesz się spełniony pisząc kolejny post o tym jak jest źle?
__
|
Użytkownik
|
Ja myśle że sledztwa w sprawach: zabójstwa Papały, zabójstwa Jaroszewiczów i wypadku CASY powinni prowadzić JKM i qwe, na pewno by odkryli PRAWDE!!!!!11111111jeden
__
|
Użytkownik
|
@ Castiel
Po to sie zaklada watki zeby na ich temat dyskutowac. Nie chodzi o to zeby przez nasze tu rozmowy tych ludzi z gory zlikwidowac tylko sie powymieniac swoimi zdaniami Co sadzimy
Cytuje QWE
Postanowiłem się nim z Wami podzielić, by Polacy nigdy nie zapominali jak niszczono nasz kraj.
Czy on Ci cos nakazuje? Poprostu sie chce podzielic ciekawymi informacjami jakie znalazl
Tak jak ktos sie dzieli muzyka i zacheca do wysluchania tak on takimi informacjami
__
|
Użytkownik
|
ten artykuł nic nowego nie pokazał/ujawnił...
na układy nie ma rady...
__
|
Użytkownik
|
@Borewicz: “Po to sie zaklada watki zeby na ich temat dyskutowac. Nie chodzi o to zeby przez nasze tu rozmowy tych ludzi z gory zlikwidowac tylko sie powymieniac swoimi zdaniami Co sadzimy”
tu nie ma różnych zdań, tu jest zdanie Qwego.
@vib
niby takie pierdoły (że tam jakiś fallus w budynku) i szukanie dziury w całym, ale poczekaj aż qwe opowie ci o przekazie podprogowym ;> widziałem chyba wszystkie te bajki a król lew specjalnie mi zapadł w pamięci jako film, na którym się w kinie popłakałem to wg tego pana ładny ze mnie teraz popierdol, że tak pozwolę sobie się wyrazić
__
|
Użytkownik
|
@vib właśnie po to została obalona komuna aby Twoje (przyszłe) dzieci mogły m.in. to oglądać. Cały ten zachodni świat jest tym g**nem przesiąkniety do szpiku kości.
__ http://thebiggestsecretpict.online.fr/nwo/nato_swastika.gif
|
Użytkownik
|
Po to sie zaklada watki zeby na ich temat dyskutowac. Nie chodzi o to zeby przez nasze tu rozmowy tych ludzi z gory zlikwidowac tylko sie powymieniac swoimi zdaniami Co sadzimy
Widocznie jeszcze nie zauważyłeś jak wygląda na tym forum dyskusja (o ile można tak to nazwać) z qwe na jakikolwiek temat.
__
|
VIP
|
Mówiłeś też o tej zmianie pokolenia, którą reprezentujesz. Co dokładnie denerwowało cię w mentalności Polaków, co chciałeś zmienić w społeczeństwie?
Powiem tak. Jest początek lat 90. Przychodzi zmiana systemu. W bloku mieszka koleś - matka jest nauczycielką, a ojciec hydraulikiem. Matka pracowała w szkole, a teraz jest na emeryturze. Ojciec był w spółdzielni, zawsze była pensja, wczasy, a teraz nie ma nic. I co ma taki gościu zrobić, kiedy w domu słyszy tylko narzekania, że jest źle, a ci, którym jest dobrze, to ukradli? Wychodzi i widzi syna sąsiada, który ma samochód, bo tata mu pomógł kupić albo sam zapracował. Natomiast z domu pamięta, że ciągle coś mu się należy. Zaczyna łączyć te dwa fakty - coś mieć i coś się należy. Nikt mu nie powie, że jak będzie się starał, to będzie miał lepiej. Zobacz, ilu ludzie wpadło w tę pułapkę, tkwi w marazmie i jest niezadowolonych z życia. Ale znam też wielu, którzy skończyli dwa fakultety, pracują jako menedżerowie i utrzymują normalnie rodzinę.
autorem tego powyzej jest tede, jak to czytalem od razu mi sie skojarzylo z masa ludzi narzekajacych na esporcie na ten kraj, na system, na zycie - wrzucilem bo wujek wielkie jol dobrze mowi
__
|
Użytkownik
|
@castiel
Ale załóżmy teoretycznie, że ludzie zeszli do twojego poziomu i co teraz? Co poza narzekaniem i pisaniem tych farmazonów jesteś w stanie zrobić? Nic?
Szczescie, ze jeszcze nie zeszli do twojego poziomu, bo to oznaczalo by koniec esports.
Pytanie, czy ty jestes tak glupi czy tylko udajesz?? Gdzie ja tutaj narzekam??
Cytat??
Co osiągniesz (realnie) po przez zakładanie tutaj coraz to nowych i coraz bardziej nietrafionych tematów, poza tym, że ludzie uważają cie za idiotę?
Niektorzy uwazaja, niektorzy nie. Idiota wg mnie jestes np ty, co nie oznacza, ze ludzie uwazaja cie za idiote, wiec nie wypowiadaj sie w imieniu wszystkich.
Swoja ynteligencje i brak umiejetnosci kojarzenia podstawowych faktow pokazales 2 tematy wczrsniej, jeszcze probujesz sil??
PO CO? “Co Ci to daje, poza tym, ze ludzie twierdza iz jestes idiota?|
Załóż sobie może blog’a i tam opisuj wszystkie swoje przemyślenia, przypuszczenia, domysły i wysnute teorie na jakikolwiek chcesz temat (
Bo co, dasz mi klapsa? Nie podoba sie nie czytaj/wyp***j.
twoi znajomi z Brazylii, Chin, Japonii, Mongolii, Kambodży, czy przeróżnych uniwersytetów i uczelni, jakże i znajomi wśród policji, uzbrojonych w pistolety kolegów i innych twoich przeróżnych znajomych na pewno chętnie będą go odwiedzać...
Lepsze to niz miec kolegow szambiarzy i brata pedofila jak ty.
Chcesz sobie pieprzyc to pieprz dalej.
@malydok
tu nie ma różnych zdań, tu jest zdanie Qwego.
nom, tak jest, tylko nie wiadomo gdzie...
@Fronki
Ale znam też wielu, którzy skończyli dwa fakultety, pracują jako menedżerowie i utrzymują normalnie rodzinę.
Kolejny raz pleciesz bzdury.
Primo- ogromny odsetek ludzi, ktorzy bardzo dobrze zarabiaja to ludzie bez jakichkolwiek fakultetow. Posiadaja jednak cos, co 90% ludzi z dwoma, piecioma, dziesiecioma fakultetami nie posiadaja- otwarty umysl, chec podjecia ryzyka, zaradnosc.
Te 3 cechy pozwalaja zajsc BAAAAAAARDZO daleko.
Niestety, wladzuchna przez caly okres publicznej edukacji zabija w dzieciach te cechy.
Pozniej, gdy czlowiek staje sie dorosly (ale nie odpowiedzialny za swoje czyny, poniewaz wladzuchna na to nie pozwala, takim sposobem czlowiek jest dalej, hmm, dxieckiem ktory liczy na laske panstwa??) gdy juz ma powiedzmy wyksztalcenie, pomysl na zycie pojawia sie kolejny problem-
BIUROKRACJA i panstwo, ktore niszczy 99% przedsiebiorcow juz w zarodku.
No bo kto sie chce uzeraz z US, placic horrendalne podatki, i przechodzic przez cala ta biurokratyczna machine??
Niewielu, a Ci ktorz przeszli to i tak niedlugo polegna.
Jaki jest sposob, by pozwolic na szybki rozwoj malych i srednich firm??
NISKIE PODAKI I MAKSYMALNIE PROSTY SYSTEM PODATKOWY.
Mamy jednak zupelna przeciwnosc.
I fronki kolejny raz pokazujesz, ze jestes kocmoluchem, ktory tylko siedzi w tej wawie na garnuszku u panstwa, ktory tylko powtarza czyjes slowa.
Wielu jest ludzi przedsiebiorczych, ale nie mogacych zrealizowac swoich marzen wlasnie przez system. Wiec prosze cie, rob to co umiesz robic najlepiej- wkuwac regulki o UE, bo o rzeczach ktore poruszles nie masz pojecia.
Fajnie jak kiedys sam bedziesz chcial zalozyc wlasny biznes, zapewne zrozumiesz.
A skoro TAK WIELU ludzi narzeka to chyba rzeczywiscie cos jest zle.
Dziwne, ze nagle z europy zrobilby sie kraj nierobow, leni i kretaczy.
No niesamowite. To ludzie mutuja czy moze jest jakis inny czynnik, ktory na to wplywa??
__
|
Użytkownik
|
mialem sie nie wypowiadac w tematach qwe bo to nie ma najmniejszego sensu (kiedys z ciekawosci jego tematy czytalem, a teraz szkoda gadac). no, ale do rzeczy, napisze tak uwielbiane przez 'qwe' zdanie.
wracaj do gimnazjum i naucz sie czytac ze zrozumieniem !!
przeczytaj jeszcze raz post fronkiego (w sumie wystarczy jego zdanie, a nie cytowany tekst) i zmien ta odpowiedz do niego :]
__
|
Użytkownik
|
qwe po co sie przejmujesz tymi teoriami spiskowymi, byly , sa i beda zawsze....juz pewnie w epoce kamienia łupanego jedni spiskowali przeciwko innym i ukrywali pewne fakty......tylko ze my zwykli szaracy nigdy sie nie dowiemy prawdy wiec po co sobie tym zajmowac szare komorki?
__
|
Użytkownik
|
@ Castiel
a ja lubie tematy qwe, mam nadzieje ze ich tresc jest w 100% zgodna z prawda
__ 123
|
Użytkownik
|
Qwe oczytany w tych bzdurach to ty moze i jestes ale z inteligencja za duzo wspolnego nie masz co udowadniasz w kazdej swojej kolejnej prostackiej odpowiedzi.
__
|
Użytkownik
|
Z Nim nie ma co dyskutować, najwyżej można oczekiwać paru obelg a nie argumentów, chłopak ma swój świat i w nim żyje, niech i tak będzie. Ale wykpić zawsze można :-D
__
|
Użytkownik
|
no i qwe powinieneś założyć jakaś sektę ludzi wierzących w teorie spiskowe ;] i zacząć szerzyć swoje przekonania na portalach o pokemonach
rozumiem twoje przekonania i spoko masz tam swój świat wierzysz w to co wierzysz....ale czemu na sile chcesz żeby inni zmienili swój punkt widzenia na twój.....czy ja tu pisze wykłady na temat biologii? czy antropologii? czy zoologii bezkręgowców?
__
|
Użytkownik
|
Ej qwe nie wybielaj Olewnika i jego rodzinki.
__
|
Użytkownik
|
A ja sie z qwe zgadzam i go popieram. Pisze o czymś co mnie cały czas wnerwia, tylko jemu po prostu się chce o tym pisać, a mi by się nie chciało. Mam wielu znajomych którzy w dupie mają gazety, wiadomości (a jak już to jedne raz na miesiąc na 'tefałenie'), nie znają dobrze historii i Wałęsę mają za bohatera. I oni idą i głosują na PO bo jest taka moda. Najczęstsze uzasadnienie to “głosuję na PO żeby nie głosować na PiS”, albo “głosuję na PO bo Kaczyński wygląda jak kartofel”. Nie ma co - przyszłość narodu z takim podejściem. Więc wyśmiewajcie qwe jeśli chcecie, ale ja się z nim zgadzam i życzę powodzenia, może chociaż 1% z waszej 'nowoczesnej i postępowej' masy się oświeci i wyrobi w końcu własne zdanie i to już będzie wystarczający powód a pisać posty przez rok. Bo ten 1% przemyśli swój głos w następnych wyborach.
Od qwe odróżnia mnie tylko to że ja nie będę podejmował dyskusji z kimś takim jak Castiel, xionc czy Fronki.
__
|
Użytkownik
|
"Wysadzic Rosje” Litwinienki. Polecam. Tam jest przedstawione jak wyglada nieudana transformacja ustroju komunistycznego na model zachodni i jaka wladze mialy sluzby bezpieczenstwa w krajach komunistycznych.
__
|
Użytkownik
|
@kuweta
pffff, a Ty jestes tak po*****, ze wierzysz iz komunisci tak po prostu oddali wladze. Przy ciasteczkach i herbatce oddali wszystko przy okraglym stole. Bo wystraszyli sie Walesy...
No i kto tu wierzy w bzdury?
Dobra spadaj do kuwety widze, ze gowno masz do powiedzenia.
Tak i tak odpowiedz rowniez jest prostacka- proporcjonalna do Twojego intelektu, a inteligencja nie ma niewiele wspolnego z prostackimi wypowiedziami.
@xionc
Ooo
A z toba za to mozna. Pochwal sie co tutaj madrego kiedykolwiek napisales.
Moze jakis link albo cytat.
Jedyna twoja argumentacja, to “nie bo nie”
Kto ma swoj swiat, heheheh.
Sorry, ale to ty jak cipa siedzisz przed kompem i co najwyzej od czasu do czasu w cos zagrasz.
Ile ksiazek w zyciu przeczytales?? W ilu miejscach w zyciu byles??
Z iloma osobami rozmawiales?? Ile bylo twoich ambicji by kiedykolwiek dociekac tego co media nie pokazuja??
Wiec zamilcz smieciu.
@VoLDo
Ja tutaj nie przytaczam zadnych teorii spiskowych.
JACY WY JESTESCIE GLUPI !!!
GDZIE DU DO KU**** WIDZISZ TEORIE JEŁOPIE??
rozumiem twoje przekonania i spoko masz tam swój świat wierzysz w to co wierzysz.
A ty wierzysz, ze zyjemy w wolnym kraju, gdzie rzad nie robi przekretow z mafia, gdzie wszyscy sa prawi i szczesliwi, gdzie agenci w polskim rzadzie sa agentami tylko z nazwy.
Dobra, dobra spier***j sobie pograc
Tyle, nie mam wiecej DO DEBILI gadac.
Nigdy nie bylem na zadnym LANie ale juz wiele nasluchalem sie, ze 90% userow esports to totalni kretyni, ktorym trzeba tlumaczyc cos 5x zeby zrozumieli.
Z xiocem wypilbym niejedno piwo, gdybym go znal tylko od strony gamingu itp, ale jesli o teren moich zainteresowan to plecie on kompletne bzdury.
Smiech, to tak jakbym klocil sie z historykiem o bieg historii, twierdzil, ze nie ma racji mimo, ze on sie tym interesuje, zajmuje (ja nie zajmuje sie teoriami spiskowymi, brak czasu) i poswieca temu wieksza uwage, niz PRZECIETNY IDIOTA, ktory byc moze jest graczem komputerowym.
Sorry, co jak co ale inteligencji wsrod graczy komputerowych raczej sie nie znajdzie, jednak ja wole pisac to wszystko na tym forum, bo byc moze kogos tym zainteresuje.
http://freemasonry.bcy.ca/texts/robison-barruel.html - troche o historii ze strony Lozy Masonskiej z Wielkiej Brytanii.
Oni od dawna, jawnie przyznaja sie do wielu rzeczy.
Pisali o obcecnej strukturze UE, gdy ta byla jeszcze Wspolnota Gospodarcza.
Ale co tam, lepiej zaczac pie***yc o teoriach spiskowych, pokemonach i grach komputerowych.
http://www.kworum.com.pl/art2400,uwaga_szczepionka.html - na tej stronie byl link- http://polskawalczaca.com/viewtopic.php?t=3778&start=15
gdzie polscy naukowcy z calego swiata wklejali swoje prace na temat farsy jaka jest ptasia grypa, bylo tam sporo cennego materialu, niestety stronka nie istnieje.
Jesli ktos sie interesuje i wie czy te materialy gdzies sie zachowaly to prosze o kontakt.
__
|
Użytkownik
|
Pierdolisz.
A każdy kto ma inne zdanie niż ty jest idiotą i śmieciem, klepnij sie w czółko panie wiedzący wszystko o wszystkich. I wyjdz z domu.
__
|
VIP
|
Sorry, co jak co ale inteligencji wsrod graczy komputerowych raczej sie nie znajdzie,
lol
__
|
Użytkownik
|
qwe super otworzyłeś mi oczy moje życie przestało być takie jakie było, co ja mam teraz zrobić,
a tak serio to komuna nadal jest i bedzie poki nie bedzie legalizacji marihuany. pozdrawia debil i komputerowa ciota co nic nie wie a wchodzi a esport zeby wielebny qwe pokazał jaką drogą mam iść.
a i jeszcze jedno popatrz na siebie i powiedz sobie w oczy jaki ty zajebisty. Mam kolegów szambiarzy i co i nic i co mam ich inaczej traktowac, rodzice ci nie mowili ze zadna praca nie hańbi, pomyśl ze ktos twoje gówna musi wywozić.
Prawda jest taka próbójesz być elokwentny, a obrazasz na lewo i prawo. Pomyśl swoje postepowanie, weź sie za siebie a nie za jakies układy.
__
|