Sennheiser - otwarte słuchawki do ~ 250PLN.

Dostosuj

Autor Wiadomość
Użytkownik
tobster

2009-06-24 08:24:59

Moje HQ-2300D szlak trafił, prawa słuchawka zaczęła trzeszczeć i jedynie na ~ 30% VOLUME można komfortowo słuchać muzyki lub grać. Mam teraz na wydanie 250PLN. Początkowo będą grały pod kontrolą “HD Realtek”, ale za miesiąc będą napędzane ASUS Xonar U1. W takim przedziale jest sporo modeli:
HD 435 / HD 457/ HD 465 / HD 415 /
Muzyka to: Folk / Power / Heavy - Metal, Rock Progresywny, Rock’n'Roll i Uplifting Trance czasami jak mnie najdzie to Disco 80’s :D

Pajda HELP !

Jeżeli ktoś chce to sprzedam od nich działający sprzętowy dekoder Dolby Digital, DTS, Pro Logic II, a także Dolby Headphone do przestrzennego odtwarzania dźwięku wielokanałowego na słuchawkach.

__

Użytkownik
yeltzyn

2009-06-24 09:16:38

457

__
więcej sprzętu niż talentu

Użytkownik
Castiel

2009-06-24 09:52:58

Dozbieraj do HD 485, są niedużo droższe, a lepsze od wszystkich modeli, które wymieniłeś. Jakością dźwięku przeskakują nawet droższy model z nowszej serii - HD 555. Imo nie warto kupować słuchawki za 250 zł jak dokładając te 30 zł można mieć wiele lepsze. Jeśli nie możesz dołożyć, albo poczekać i dozbierać to cOw ma, przynajmniej miał do sprzedania używane HD 555 za 150 zł, też dobra opcja.

__

Użytkownik
tobster

2009-06-24 09:57:53

Nie problem wydać te 50PLN więcej, tylko czy jest sens :) jak poczekam miesiąc dłużej na Xoanra U1 to korona mi nie spadnie z głowy, ale słuchawki musowo mi kupić nowe :D

__

Użytkownik
Castiel

2009-06-24 10:10:25

Mi co prawda nigdy nie podobał się wygląd i wielkość HD 485, ale nadrabiają to dźwiękiem. Słuchawki testowałem krótko w MM, ale i tak wrażenia jak najbardziej pozytywne w porównaniu do moich HD 555. Żałuje, że nie miałem okazji przyjrzeć się im wcześniej, bo wtedy wziąłbym te HD 485, zamiast HD 555. Tutaj masz recenzję ze zdjęciami, więc możesz porównać sobie wygląd tych słuchawek z HD 555 (sama recenzja raczej nie najlepsza :D) Poza tym łatwiej je napędzić niż HD 555, grają dobrze z karty dźwiękowej, przenośnych playerk'ów, a HD 555 grają cieniutko bez wzmacniacza, zresztą nawet i z wzmacniaczem nie są to ciekawe słuchawki.

__

VIP
samolot

2009-06-24 10:48:25

w MM jest tak beznadziejny sygnał, że lepiej nie wyciągać żadnych wniosków po odsłuchu w takim miejscu :)

weź parę ulubionych płyt i udaj się do jakiegoś salonu audio - mili ludzie tam pracują zazwyczaj ;p

__

Użytkownik
SKY`General

2009-06-24 10:57:38

Kupilem jakis czas temu HD 457 w Saturnie za 140 zl i jestem z nich zadowolony.

Bylo tam do wyboru znacznie wiecej modeli - nie liczac te ktore przekraczaly grubo 200 zikow, to te podchodzace do ok. 200 zl nie mialy jakis znacznie wiekszych parametrow. Jak ktos dostrzeze jakies roznice (mialby na stanie te pare modeli i je testowal), to musi miec naprawde super sluch i byc audiofilem:)

Ogolnie sa znacznie mocniejsze niz np. Creative Fatal1ty, SteelSeries 5hv2 itp, czy pewnie wiekszosc sluchawek uznawanych za klasyczne gamingowe.

__

Użytkownik
Castiel

2009-06-24 10:58:19

Wiem, że w MM jest lipne źródło (chociaż ja podpinałem do całkiem niezłej wieży technics’a i sprawdzałem na swoich płytach :) ), w Saturn’ach podłączają do jeszcze gorszych :D

__

VIP
Pajda

2009-06-24 13:45:07

Ja tam sie nie zgodze, ze sa lepsze od HD555, jak dla mnie w porownaniu do nich brzmia wciaz lekko przytlumione jak nizsze modele. To co bylo wyraznie lepsze to HD600, do ktorego porownujac HD555 i w zasadzie wszystko nizej po prostu gubi detale. Nie zgodze sie tez, ze HD555 trudno napedzic, to nie sa moze przenosne sluchawki (chociaz przenosny multiefekt sobie z nimi radzi bez problemu), ale bez przesady.

__

Użytkownik
Castiel

2009-06-24 14:18:18

HD 485 są bardziej przytłumione niż HD 555? Chyba właśnie na odwrót. HD 555 są mocno zamulone, mają kiepsko kontrolowany bas, który zalewa inne pasma i przede wszystkim mają słabiutki dół, który dopiero przy porządnym torze z odpowiednim wzmocnieniem jakoś zaczyna grać, jednak mimo to jeśli chodzi o słuchawki typowo do muzyki to w cenie HD 555 są dużo ciekawsze propozycje, a nawet zaryzykował bym stwierdzenie, że wśród swoich konkurentów wypadają najgorzej. Ogólnie HD 555 są to bardzo ciemne słuchawki. Wszystkie błędy z HD 500 w tym modelu są powielane nadal. Z serii HD 5xx tylko HD 580 i HD 595 są warte uwagi, zwłaszcza te pierwsze. HD 555 świetnie sprawują się w grach i filmach ale nigdzie więcej. Co śmieszniejsze HD 595, posiadają te same przetworniki, podobną konstrukcję (budowę), a grają zdecydowanie lepiej. Dźwięk w HD 555 można lekko poprawić, wyciągając ze środka taką prostokątną gumkę, która podbija wysoki bas, lekko odmula to słuchawki i ich dźwięk zbliża się lekko w stronę HD 595 jednak nie zmienia to faktu że są to słuchawki o przynajmniej klasę niższe mimo że zrobione są praktycznie na identycznych częściach (jedyna różnica to pady i skóra na pałąku w HD 595).

Co do HD 485 mają przede wszystkim lepszą przestrzeń co będzie zauważalne w grach, lepiej kontrolowany bas i nie są wybredne jeśli chodzi o źródło czego nie można powiedzieć o HD 555 (to że HD 555 grają głośno z czegokolwiek nie oznacza, że grają właściwie i jest to 100% ich możliwości. Do tego dochodzi to, że w połączeniu z ciepłymi źródłami wychodzi jakaś miękka klucha, na szczęście karty dźwiękowe typu xonar czy x-fi są chłodne dlatego jakoś jeszcze grają, jednak potrafią zagrać lepiej).

I żeby nie było że faworyzuję tak HD 485 to dodam, że mi szkoła grania sennheiser’a w ogóle nie odpowiada i zdecydowanie dużo bardziej wole brzmienie AKG. A HD 485 polecam jako posiadacz HD 555.

__

VIP
Pajda

2009-06-25 12:09:22

No dla mnie HD555 maja mocno rozproszony bas, w rezultacie jest dosyc miekki, a nie punktowy dudniacy jak przykladowo w tanszych zamknietych HD212 Pro i to pozwala mi z nim obcowac, mimo ze nie przepadam za duzymi ilosciami. Bardzo ladnie tez w ten sposob podkresla wiolonczele i kontrabasy, chociaz jak mowilem w klasyce gubia detale (HD485 tez). To do czego bym przeznaczyl te sluchawki to glownie rock i metal, jazz i blues tez daje rade, ale to wlasnie przy mocniejszej muzyce wydobywaja z niej wiecej uderzenia, co spowodowalo ze nie skreslilem ich calkiem na rzecz HD600. Analityczny charakter HD600 po prostu nie wywoluje takiego usmiechu na twarzy.

Natomiast w HD485, podobnie jak w nizszych modelach serii, zupelnie jakby mi ktos rece na uszy nalozyl. To nie kwestia basu bo tak bylo niezaleznie od partii. Na scene nie zwrocilem uwagi, poniewaz bardzo nie lubie wspomnianego przytlumienia to szybko je odlozylem. Musze powiedziec, ze kiedys mnie przestrzegano przed ta cala seria jako nieudana, po kontakcie z nia uwazam, ze jest nawet w porzadku, ale troche srednio umiejscowiona cenowo i na pewno mi przez mysl nie przeszlo by jej najwyzszy model stawiac na rowni, a co dopiero nad HD555.

Z ciekawosci moze pozniej je wepne w sanse zobaczyc jak sie dokladnie zachowuja nieodpowiednio napedzone (od dawna mialem zamiar, ale jakos nie probowalem). Moge tez teraz wpiac w przenosny 1W wzmak na TL072, ale na nim akurat zadnych wnioskow specjalnie nie wyciagne, bo z zalozenia konstrukcyjnego ma znieksztalcac dzwiek.

Odnosnie AKG to przyznam sie, troche je omijam po K222. Wiem, ze to nie jest sprzet najwyzszej klasy, ale tez wtedy jeszcze z dobrymi markowymi sluchawkami nie mialem kontaktu, a jednak kosztowaly tyle co HD555. W zasadzie jedyne co w nich dobre to jakosc wykonania i uzyte materialy. Wiadomo jeden model, szczegolnie tego typu, o niczym nie przesadza, a niektore nowe mnie zainteresowaly, ale jednak zwiekszona ostroznosc jest.

__

Dołącz do redakcji portalu eSports.pl!

Ostatnio publikowane

Napisz do redakcji

W tej chwili żaden z naszych redaktorów nie jest zalogowany.

Ostatnie komentarze

Ostatnio na forum

Statystyki Online

237 gości

0 użytkowników

0 adminów

Ranking Użytkowników

WynikiAnkieta

Co było dla Ciebie największym zaskoczeniem podczas WCG Polska?

1. 0%

Słaba postawa Fear Factory

2. 0%

Dobra gra UF Gaming

3. 14%

Tłumy widzów na sali kinowej

4. 14%

Mało miejsca

5. 71%

Nie byłem i nie interesuje mnie to

Nasi partnerzy

• Shooters.pl
  • Cybersport

Wszelkie prawa zastrzeżone (C) eSports.pl 2003-2024

Publikowanie materiałów tylko za zgodą autorów.

Wybierz kategorie