Użytkownik
|
(z dedykacja dla Beemn’a ) [wstep jest dla tych ktorzxy nigdy nie formatowali kompa (a sa tacy) wiec co bardziej obeznani userzy nie musza tego czytac]
Bez zbednego pisania- ponizej postaram sie zrobic mini przewodnik jakie przydatne programy instalujemy po sformatowaniu komputera oraz pokrotce opisze ich przeznaczenie.
Ok zacznijmy od samego poczatku, czyli samego formatowania:
Dobrze bylo by zaopatrzyc sie w plytke [url=http://www.hiren.info/pages/bootcd]Hiren’s BootCD[/url]
UWAGA, najlepiej poszukac polskiej wersji.
Jest to bootowalna plyta, ktora sciagamy i wypalamy na plyte (umieszczamy ja w napedzie wirtualnym np za pomoca programu [url=http://www.google.pl/search?hl=pl&client=firefox-a&rls=org.mozilla%3Apl%3Aofficial&hs=ix7&q=Daemon+Tools&btnG=Szukaj&lr=]Daemon Tools[/url] a nastepnie poprzez program do nagrywania plyt tworzyme kopie tej plyty)
[url=http://www.hiren.info/pages/bootcd]Hiren’s BootCD[/url] zawiera mnostwo narzedzi diagnostycznych, naprawczych, odkazajacych, menadzery dyskow itp
Zanim wezmiemy sie za formatowanie dobrze bylo by skopiowac wazne dla nas pliki z dysku systemowego (c: ) takie jak historia Gadu-Gadu (katalog dane aplikacji w c:\dokumenty i ustawienia...)
Ogolnie dobrze jest przeszperac kazdy wazniejszy katalog jak np Moje Dokumenty, by przypadkiem nie wykasowac waznych rzeczy w trakcie formatowania.
Dobrze jest tez przeskanowac CALY KOMPUTER w poszukiwaniu wirusow, trojanow, robakow itp.
Na koniec uzyjmy jeszcze programu [url=http://www.google.pl/search?q=combofix&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a]Combofix[/url] by odkazic nasz komputer i ew naprawic bledy. Dobrze jest odpiac komputer od sieci i wylaczyc antywirusa.
-----------------------------------------------------------------------------
Ok przechodzimy do konkretow.
W BIOSIE ustawiamy na bootowanie z napedu cd (jesli wczesniej nie grzebales w biosie, to na pewno masz domyslnie ustawione bootowanie z CD).
Do sformatowania dysku dobrze jest uzyc programu Acronis Disk Director ktory znajduje sie na plycie.
Jest bajecznie prosty w obsludze i na dodatek w jezyku polskim (jesli sciagnelismy polskie Hirens bootCD), wiec z formatowaniem nie powinno byc wiekszych klopotow.
Ok, gdy przebniemy przez etap formatowania zaczynamy instalacje windowsa.
Po skonczonej operacji mozemy nagrac plik obrazu, by miec gotowy obraz czystego windowsa, ktorego bedziemy mogli wgrac w 5 minut zamiast 25-30.
W tym celu wkladamy do napedu Hirens bootCD, restartujemy kompa i odpalamy z menu np Norton Ghost , wybieramy Partition > to image > wybieramy partycje z gornego meny, wpisujemy nazwe pliku i zapisujemy. Pozniej by wgrac ten obraz wybieramy partition > from image > szukamy pliku z obrazem i wczytujemy.
Ok, napisze teraz co ja robie z systemem i instaluje. Zalozylem ten temat by podzielic sie z Wami uwagami i ew. nauczyc sie czegos od Was.
------------------------------------------------------------------------------
Jedziemy!
Najlepiej od razu odepnijcie kabel sieciowy, by jakies wiry nie przedarly sie z sieci lub internetu i nie zainfekowaly kompa zanim zainstalujemy antywirusa.
Mój komputer > Właściwości > Przywracanie systemu > zaznaczam “Wyłącz Przywracanie systemu na wszystkich dyskach”
Przyspiesza to troche prace systemu, nigdy nie korzystalem z przywracania systemu.
Mój komputer > Właściwości > Aktualizacje automatyczne > zaznaczam “Powiadom mnie, ale nie pobieraj ani nie instaluj aktualizacji automatycznie”. Dzieki temu unikniemy sytuacji (na wolnych laczach), gdy podczas gry zacznie pobierac nam aktualizacje i wywolywac lagi.
Klikam prawym na pulpit > Właściwości > Pulpi > Dostosuj Pulpit > zaznaczam by pokazywało Mój Komputer i Kosz
Wylaczam Centrum Ochrony Windows (zapory, antywirusy itp wbudowane w system, bo to crap)
[do edycji]
Uwaga! Liste ponizszych programow najlepiej sciagnac i przygotowac przed formatem
Wgrywam sterowniki od plyty glownej, grafiki, dziekowki, sieciowki (ale jeszcze nie podlaczam kabla sieciowego) itd.
Jesli na plytach mamy przestarzale sterowniki, np do grafiki to narazie ich nie instalujemy, sciagniemy je pozniej z internetu.
Instaluje:
Microsoft Service Pack 2. Tutaj pare slow. Dlaczego sp2 a nie sp3? Ano dlatego, ze sp3 spowalnia kompa, a dobre latki do SP2 zalataja dziury.
[url=http://www.google.pl/search?hl=pl&client=firefox-a&rls=org.mozilla:pl:official&hs=a3S&ei=493TSdW7GMS6jAef3d34Bg&sa=X&oi=spell&resnum=0&ct=result&cd=1&q=net+framework&spell=1]Net Framework[/url] MINIMUM w wersji 2.0 (nie pytajcie mnie co to jest, po prostu zainstalujcie to srodowisko)
Kodeki i playery
[url=http://www.digital-digest.com/software/download.php?sid=1089&ssid=1&did=6]K-Lite Mega Codec Pack [/url]
Frauenhofer IIS mp3 codec
QuickTime Alternative
Real Alternative
-------------------------------------
Avast AntiVirus 2009 Pro - antywir
Nero 8 lite - nero bez zbednych smieci, typu movie maker i inne crapy, zajmuje 40mb (100 na dysku) i ma najpotrzebniejsze rzeczy (z cover designerem wlacznie)
O O Defrag Professional Edition narzedzie ktore potrafi bardzo szybko i skutecznie defragmentowac dysk, pamietajmy by wylaczyc monitoring dyskow w opcjach programu
Przegladarki
Tu poswiece troche wiecej miejsa poniewaz opisze przydatne plug-iny.
Firefox 3 - przegladarka (z nowosci to m.in skalowanie filmow w formacie flash, wystarczy przytrzymac CTRL i przwijac rolka od myszki)
W przegladarke klikamy (pamietajcie by wlaczyc juz kabel sieciowy)
Narzedzia > Dodatki
Instalujemy
Adblock Plus - skutecznie blokuje wiekszosc reklam
AutoPager - baardzo przydatne narzedzie. Gdy strona podzielona jest na pare podstron (np forum) gdy dojezdzamy do dolu, kolejna strona jest wczytywana i doklejana do obecnie przegladanej, wyglada to mniej wiecej tak (na przykladzie allegro)
http://img18.imageshack.us/img18/6134/beztytuupdk.jpg
Speed Dial Bezposredni dostep do najczesciej odzwiedzanych witryn.
Gdy otwieramy nowe okno mozemy jednym kliknieciem myszki do zdefiniowanej wczesniej przezn nas ulubionej strony.
U mnie wyglada to narazie tak:
http://img18.imageshack.us/img18/6739/beztytuueli.jpg
Ja uzywam jeszcze wielu innych wtyczek jak np SwitchProxy Tool, ktory pozwala mi zmieniac na zdefiniowane wczesniej proxy jednym kliknieciem mychy.
Warto jeszcze zastanowic sie nad instalacja przegladarki Safari
http://www.apple.com/pl/safari/download/
Jest zdecydowanie szybsza od Firefoxa, jednak chyba potrzbuje wiecej pamieci od juz pamieciozernego firefox’a.
Inne
[url=http://www.google.pl/search?hl=pl&client=firefox-a&rls=org.mozilla%3Apl%3Aofficial&hs=MHo&q=orbit+downloader&btnG=Szukaj&lr=lang_pl]Orbit Downloader[/url]
Ostatnio odkryte przeze mnie cudo. Dzieki temu mozemy pobierac filmy flash, dzwieki i wideo z niemal kazdej strony za pomoca jednego klikniecia myszki.
Ponadto Orbit Downloader dziala jak wtyczka do Firefox’a, gdy zapisujemy plik mamy opcje wybory czy plik ma byc sciagany przez FF’a czy Orbit Downloadera, ktory jest odpowiednikiem takich programow jak Flashget.
WinRar
OpenOffice 3
Intalujemy Winampa i sciagamy do niego plugin milkdrop. Jest to paczka BARDZO efektownych wizualizacji, bije na glowe nawet najlepsze defaultowe. Warto sciagnaj, zainstalowac i troche sie nimi pobawic, niektore sa naprawde niesamowite.
Narazie tyle, jesli cos mi sie jeszcze przypomni, ktos cos podsunie to tutaj umieszcze.
Aha i nie zapomnijcie ustawic fajnej tapety
Ja mam taka:
http://img76.imageshack.us/img76/8878/beztytuuf.jpg
Jesli ktos chce taka albo podobna to paczka nazywa sie HDTV Wallpapers i zawiera tapety TYLKO w 1920x1200 w formacie BMP czyli doskonalej jakosci (czego nie mozna powiedziec o wiekszosci tapet na stronach)
MACIE COS CIEKAWEGO (funkcje, plug iny, przydatne programy) ?? PISZCIE!
__
|
VIP
|
Niestety czy nam się to podoba czy nie, niektóre aplikacje wywalają się jeśli nie mamy zainstalowanego sp3, lecz po jego instalacji inne programy mogą zacząć się kaszanić. Niby sytuacja bez wyjścia, a wystarczy zmienić w rejestrze wartość 200 na 300, a dokładniej tutaj: Start>Uruchom>Regedit>HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Windows>CSDVersion. Po restarcie mamy sp2 udający sp3, co w większości wypadków powinno rozwiązać problem.
__
|
Użytkownik
|
Najwazniejsze dla mnie do visty
-Acronis true image
-ashampoo burning studio i kilka programow od ashampoo
-kaspersky 2009 albo eset(nod32)
-everest ultimate edition
-google earth pro gold edition
-paragon partition manager 9.0(do visty)
-object dock plus 1.90
-tuneup utilities 2009
-winamp pro
-nero 9 lite
-daemon tools albo virtualcd
-strong dc
-windows blinds etc. etc.
wiekszosc pelnych wersji na darkwarez.pl
no i mnostwo innego badziewia ktorego pewnie w ogole nie uzywam
__
|
Użytkownik
|
a mouse_fix.reg dla XP? Z tego co sie zorientowalem to ze sceny COD to malo kto o tym wie i graja z akceleracja na sensach 0.5, gratuluje
__
|
Użytkownik
|
przeciez nie ma akceleracji w cod tak jak w cs
__
|
Użytkownik
|
A po co mają wyłączać akcelerację, skoro od początku grają na standardowych ustawieniach i już dawno się przyzwyczaili? Od wyłączenia akceleracji skill’a nikomu nie przybędzie... Poza tym są ludzie którzy grają właśnie z włączonym mouseaccel w tym ja, ale poza tym choćby nawet Stevy z BB, Vanner z Infused czy mintR z fnatic (no vanner i mintr akurat już nie grają).
__
|
Użytkownik
|
*}avast
Kazdy ma prawo do wyboru antywirusa tak samo jak kazdy moze kupic kondony z kioskowej gabloty wystawionej na letnie slonce.
7-zip } winrar
__ więcej sprzętu niż talentu
|
Użytkownik
|
@yeltzyn
Wiem, ze avast to szajs. Polecono mi ostatnio noda 32.
Dlatego napisalem ten temat i dodalem na koncu MACIE COS CIEKAWEGO (funkcje, plug iny, przydatne programy) ?? PISZCIE!
Jesli znasz cos lepszego to PISZ a nie narzekaj! Po to powstal ten temat.
Ponadto przydaloby sie jakies uzasadnienie.
No i uzasadnij dlaczego 7zip > winrar
__
|
Użytkownik
|
7-zip } winrar
1. kompresuje/dekompresuje pliki .7z
2. licencja freeware (rowniez w zastosowaniach komercyjnych) w przeciwienstwie do shareware winrara
3. [-] nie kompresuje do .rar ale z dekompresja nie ma problemow
w kwestii antywirusow, to z darmowych od avasta za lepsze uwazane sa AVG lub AVIRA (z tego 2 nigdy nie korzystalem)
z komercyjnych to zapewne nod czy kaszpirowski (te sa najbardziej znane)
* nie podam, kto twierdzi ze sa lepsze ale posilkuje sie opiniami ludzi ktorzy mieli stycznosc z dziurowatoscia avasta i musieli potem grubo sie napracowac aby odrobaczyc komputery.
__ więcej sprzętu niż talentu
|
Użytkownik
|
Co za bullshit na resorach, ile czasu straciłeś na ten post ?
“Avast AntiVirus 2009 Pro - antywir " nie ma czegoś takiego. Jest avast! 4.8.1335 Professional Edition - teraz pytanie po co kraść jak można używać wersji Home Edition, która różni się licencją ? Jest jeszcze AVG Free, Avira Antyvir Personal Edition. Po co kraść Winrara ? Można używać 7-zipa.
Kolejny bullshit “SP3 spowalnia kompa” - im więcej latek tym więcej rzeczy jest pilnowanych, chcesz łapać robaki zostań przy SP2. Są już programy i hardware, który WYMAGA SP3.
Kodeki - kolejny bullshit - nie instaluje się “ALL in 1” bo robi się tylko bajzel. Sam się zajmuję edycją video i normalnemu człowiekowi wystarczy Xvid + odtwarzacz np. Media Player Classic ewentualnie lekkie filtry FFDSHOW + Media Player Classic (lub inny wedle uznania).
Jak już podajesz AdBlock Plus to wypada dodać Adblock Filterset.G Updater !
Jak już to każdy instaluje soft wedle uznania i takie “pordaniki” o kant pupy roztłuc.
"
MACIE COS CIEKAWEGO (funkcje, plug iny, przydatne programy) ?? PISZCIE!"
Ok dam, Ci mój przepis:
1. Debian 5.0 Lenny minimal install
2. Xorg
3. Gnome Core, Gnome audio
4. GDM
5. Nvidia drivers
6. OpenOffice, Iceweasel (adblock plus, Adblock Filterset.G Updater, flashplayer), Totem, Gdebi, Brasero, Scribus, Gimp, Inkscape, Exaile, Kadu/Pidgin
7. ET + UrT + OpenArena
@ up - Avast ma przydatną funkcję - skanowanie przed wejściem do systemu, IDEALNIE sobie radzi z infekcjami pendrive [ AVG/Avira - tutaj kuleją ]. Bardzo dobra konfiguracja. Nie ma AV bez błędów [ Kasper - każda gra = zagrożenie, AVG - składnik systemu - trojan, Avira - kilka gier = trojan, NOD32 - nie radzi sobie z “Antyvir 2009”]. Wystarczy darmowy av + PRACA NA KONCIE Z OGRANICZENIAMI, a nie jak robi 99,9% userów czyli jedize na adminie.
__
|
Użytkownik
|
Klikam prawym na pulpit > Właściwości > Pulpit > Dostosuj Pulpit > zaznaczam by pokazywało Mój Komputer i Kosz
ppm na pasek start -> wlasciwosci -> menu start -> klaszyczne menu start
jakos lepiej mi one odpowiada i odrazu tworzu na pulpicie wymienione przez ciebie ikony plus moje miejsce sieciowe (jesli dobrze pamietam)
__
|
Użytkownik
|
Jak ktoś ma problem z usunięciem wirusa [ odmowa dostępu etc.] Kaspersky Rescue Disc
__
|
Użytkownik
|
@tobster
Co za bullshit na resorach, ile czasu straciłeś na ten post ?
Zajebiste dzieki, temat powstal wlasnie po to by wymienic sie ew. uwagami. Jak nie umiesz czytac to chyba nie masz po co tu pisac.
Po co kraść Winrara ?
Co Ty za bzdury piszesz. WinRara mozesz sciagnac za darmo np tutaj Po co kraść Winrara ?
Jesli przeszkadza Ci wyskakujace okno mozesz kupic lincencje, ale nikt Cie nie zmusza.
Winrar ma znacznie bardziej przyjazne srodowisko niz 7zip. A do dobrej kompresji i tak sa lepsze programy, jednak mniej niz promil osob z tego skorzysta.
Kolejny bullshit “SP3 spowalnia kompa”
Sorry, ale majac SP3 na srednim i wolniejszym kompie widac wyrazna roznice szybkosci dzialania systemu, wiec nie p****l bo to nie tylko moje spostrzezenia.
Na szybszych maszynach rzeczywiscie nie ma roznicy.
Są już programy i hardware, który WYMAGA SP3
Patrz wyzej. Da sie to obejsc -.-
Kodeki - kolejny bullshit - nie instaluje się “ALL in 1” bo robi się tylko bajzel.
Ta, bullshit to Ty moze masz w glowie.
Uzywam tego packa kodekow od ZAWSZE i NIGDY nie mialem najmniejszego problemu. Wszystkie filmy otwieraly mi sie bez problemu, wiec nie pieprz kolejnych juz bzdur.
Istalowales kiedys ten pack co podalem? Nie? Wiec milcz!
Xvid + odtwarzacz np. Media Player Classic ewentualnie lekkie filtry FFDSHOW + Media Player Classic
Bullshit.
Dzieki tym kodekom co podalem dzialaja wszystkie filmy, nawet wszystkie filmy z gier (nawet Cattahuj Jhana itp).
Spytaj sie Bad1na, Bitmana, oni siedzieli na moim kompie. Moga Ci powiedziec czy jakis burdel z kodekami sie robil.
FFDSHOW robi bajzel to wiem na pewno.
Jak już podajesz AdBlock Plus to wypada dodać Adblock Filterset.G Updater !
A Ty kiedykolwiek instalowales AdBlock plus ?? Bo jakbys instalowal, to bys wiedzial, ze mozna wlaczyc subskrypcje blokowanych reklam.
Jak już to każdy instaluje soft wedle uznania i takie “pordaniki” o kant pupy roztłuc.
To MA byc poradnik, jeszcze nim nie jest. Zalozylem temat by zrobic “burze mozgow” i znalezc jakies sensowne rozwiazania na ktorym kazdy skorzysta (ty tez jak widac).
Ok dam, Ci mój przepis:
1. Debian 5.0 Lenny minimal install
2. Xorg
3. Gnome Core, Gnome audio
4. GDM
5. Nvidia drivers
6. OpenOffice, Iceweasel (adblock plus, Adblock Filterset.G Updater, flashplayer), Totem, Gdebi, Brasero, Scribus, Gimp, Inkscape, Exaile, Kadu/Pidgin
7. ET + UrT + OpenArena
Umiesz czytac??
To ma byc dla mas, dlatego zalozylem tamt o XP. Nie gram w jakies Enemy Territory czy inne gry MP.
Na tym debianie nie pogram w GTA IV czy inne gierki.
Wiec powtarzam!
PISZCIE !!!!
Troche pomyslow, edytuje temat i zrobimy jakas sensowna konfiguracje, bo jak kazdy bedzie pisal bullshit to moze rozejdzmy sie do domow.
__
|
Użytkownik
|
QWE o co się założymy, że pogram w GTA, CS, Q3 czy w inną grę jaką mi wymienisz ? Nie znasz systemu to nie wygaduj bzdur. Wiesz co to: WINE, Cedega, Crossover ? Linux nie jest dla mass ? Udowodnię Ci to. Czytając eSports.pl korzystasz z Linuxa bo serwery w większości stoją na Linuxie bądź BSD. Robisz przelew Online - korzystasz z linuxa, grasz w MP korzystasz z linuxa. Częściej z niego korzystasz niż Ci się wydaje. Po co mam mieć pop upa jak mogę mieć 7zipa bez inego ? Po co im pakować do rar jak jest zip czy inne lepsze i otwarte formaty ?
KL Codec Mega Pack - to jest syf, zostawia syf, tworzy syf. Jak juz to FFDSHOW. Jesteś fanem teorii spiskowych to Ci dam rozkmine. Autorami KL Codec Pack są ci sami ludzie, którzy napisali program Kazaa [ trojan + trojan i wszystko trojan ] rozkmin czy nie wykradają Ci tajnych danych.
Co do SP3 - to raczej serwisy z sektora IT chwaliły za wzrost wydajności, a nie przeciwnie. Jak chcesz to napiszę magiczny przepis na ultra szybkiego i fajnego Win XP
Winamp = syf [ w 3.x trojan, w 5.x tak samo ] zamulająca kobyła [ zaraz zaraz podobno SP3 zamula, a tu polecasz zamulacza ? brak KONSEKWENCJI !!!]. Zamiast Winampa lepiej zainstalować Aimp 2.5 - działa o niebo szybciej i lepiej.
__
|
Użytkownik
|
Jabym zamienił kilka programów
Firefox -> Opera
Winamp -> foobar2000
WinRar -> 7zip
Nero -> Ashampoo Burning Studio 6.75 Free
Do czyszczenia rejestru :
Eusing Free Registry
CCleaner
Do odzyskiwanai danych:
restoration
Kodeki\Player:
FFDShow+QT Alternative + Real Alternative+ Windows Media Player Classic
VLC Media Player
__
|
Użytkownik
|
KL Codec Mega Pack - Syf jakiś mało. Chyba najgorsza ze wszystkich możliwości jeśli chodzi o kodeki. Jeśli ktoś się nie zna i nie chce mu się bawić z instalowaniem pojedynczo potrzebnych kodeków to polecam CCCP (Imo jedyny pakiet kodeków który warto w ogóle rozważać). Link -> Combined Community Codec Pack
Co do Winamp’a też muszę się zgodzić, że to porażka. Już wbudowany WMP (w wersji 11 jest już całkiem przyzwoity) jest lepszym rozwiązaniem niż winamp... Ale imo najlepszym rozwiązaniem jest foobar2000, którego sam zresztą używam. Przy odrobinie chęci można z niego naprawdę dużo wycisnąć i jakością dźwięku i wyglądem nie przebije go żaden z dostępnych na tą chwile odtwarzaczy.
__
|
Użytkownik
|
no macie racje, winamp tak zamula ze ja pie*dole, ledwo mi kursor po pulpicie jezdzi, wtf? w grach macie 2fpsy mniej? wolniej mapy sie laduja?
klite codec odtwarza mi wszystkie filmy, wiec po co mi cos innego? po co mam instalowac osobno wszystko?
__
|
Użytkownik
|
@wzf | annihiluzz
mam dokladnie takie samo zdanie :]
__
|
Użytkownik
|
@tobster
QWE o co się założymy, że pogram w GTA, CS, Q3 czy w inną grę jaką mi wymienisz ?
Nie zaloze sie z Toba, bo prawdopodobnie masz racje, tylko mogles to napisac w jakis sensowny sposob.
Rozpisz sie troche wiecej na ten temat, jak wyglada sprawa ze sterownikami, szybkoscia (zapewne wieksza niz XP) itp. Chetnie poczytam.
Linux nie jest dla mass ?
Tego nie powiedzialem.
Nie bawilem sie szczerze mowiac dystrybujcja linuxa ktora opisujesz.
Napisz prosze Cie cos wiecej. Nikomu nie zaszkodzisz a pomozesz wielu osobom.
Dalsze pisanie o Linuxie nie ma sensu. Wiem, ze serwery sie na nim stawia itp.
KL Codec Mega Pack - to jest syf, zostawia syf, tworzy syf.
hmm, ja instaluje go z plytki z windows Black Edition (BE nie isntaluje).
Jest tam lekko zmodyfikowana wersja, moze dlatego u mnie wszystko tak idealnie dziala.
Postaram sie go wrzucic na jakis storage online i sam zbadasz.
Mozliwe, ze KL Codec Mega Pack jest syfiasty, mozliwe, ze wprowadzilem Was w blad.
Moja wersja dziala IDEALNIE od ponad roku, nie ma NAJMNIEJSZEGO problemu z jakimkolwiek filmem, nawet o najbardziej wymyslnym formacie.
Jak chcesz to napiszę magiczny przepis na ultra szybkiego i fajnego Win XP
Mysle, ze na to WSZYSCY czekamy
Winamp = syf
Tu przyznam Ci racje. Raczej chodzilo mi o to by kazdy zbadal sobie wizualizacje Milkdropa ))))
Obecnie nie mam zainstalowanego Winampa.
Ok, zbadam Aimp’a 2.5
THX
__
|
Użytkownik
|
Ok, gdy przebniemy przez etap formatowania zaczynamy instalacje windowsa.
Po skonczonej operacji mozemy nagrac plik obrazu, by miec gotowy obraz czystego windowsa, ktorego bedziemy mogli wgrac w 5 minut zamiast 25-30.
W tym celu wkladamy do napedu Hirens bootCD, restartujemy kompa i odpalamy z menu np Norton Ghost , wybieramy Partition > to image > wybieramy partycje z gornego meny, wpisujemy nazwe pliku i zapisujemy. Pozniej by wgrac ten obraz wybieramy partition > from image > szukamy pliku z obrazem i wczytujemy.
TEGO nie rozumiem. :(:(
__
|
Użytkownik
|
wlasnie robilem format, to moge pigulke najwazniejszych programow wam podac
windows xp
sterowniki
office
combined community codec pack
antyvirus
7-zip
aimp2
bestplayer
ccleaner
spybot search and destroy
foxit pdf
irfanview
firefox
java runtime environment
nero lite
to takie niezbedne minimum moim zdaniem do przyjemnego działania na kompie, dobrze sobie tak przygotawany system (juz z aktualizacjami antyvira, windowsa i spybota) zamumifikowac ghostem
__ Cybersport.pl
|
VIP
|
@tobster
ja wlasnie na ubuntu nie moge odpalic przez wine cs 1.6 ani css, steam sie otwiera, gra niby sie wylacza i wywala do pulpitu. ustawialem directa ale ze sterami cos sie poj*balo. jezeli moglbys mi pomoc to czekam na pm.
__
|
VIP / Fotograf
|
Bo Ubuntu to “złodziej”, a nie system . “Kradną" wszystko od innych dystrybucji, a potem łączą w jedną całość, co nie zawsze jest najlepszym rozwiązaniem.
@j3sh mowa była o Debianie, a nie Ubuntu. Na Lennym wszystko działa Ok. Jeżeli chodzi o samo WINE, to trzeba to skonfigurować. To nie Windows, że klikasz i masz.
__ Senior Pablo Escobar
|
Użytkownik
|
Must have:
Foxit Reader (do pdf)
Opera
FreeCommander - file manager
putty ^^
__
|
Redaktor Naczelny