Jak przyspieszyc uruchamianie Windowsa XP ?

Dostosuj

Autor Wiadomość
Użytkownik
qwe

2009-04-07 23:13:07

Witam. Jak mozna skutecznie przyspieszyc uruchamianie tego systemu?

Dziwi mnie jedna rzecz- kiedys na komputerze Duron 600mhz, 256 ram, dysk 20gb, XP uruchamial mi sie znacznie szybiej niz widze na jakichkolwiek testach, filmikach no i oczywiscie szybciej niz na moim obecnym komputerze.

Gdy wyskakiwalo okno ladowania systemu to pasek wczytywania przelecial dokladnie 2,5 raza i pokazywal mi sie pulpit.

Co najlepsze- gdy sformatowalem kompa, wczytywanie wydluzylo sie znaczaco. Dopiero po 3ciej probie instalacji system znow wczytywal sie szybko.
Do tej pory nie wiem co jest grane.

Czy ten system jest juz tak po****y iz takie niezrozumiale rzeczy sie dzieja??

Zna ktos odpowiedz?

__

VIP
marikkkk

2009-04-08 00:07:08

masz za duzy dysk a wiec dlugo szuka na nim windowsa, simple !

__

Użytkownik
qwe

2009-04-08 00:47:08

Ty piszesz serio czy sobie zartujesz??
Bo jesli serio to ja dziekuje za takie bzdury :|

__

VIP / Fotograf
PawelS

2009-04-08 00:57:36

Widzisz, tak więc jesteś kolejnym żywym przykładem , że format nic nie daje - to tylko efekt placebo :).

__
Senior Pablo Escobar

Użytkownik
qwe

2009-04-08 01:29:52

@PawelS

e???

Jak nic nie daje, jak 2 dni temu zrobilem formata i komputer dziala zdecydowanie szybciej :o

Moje pytanie w temacie bylo inne- komputer duron 600, 256 ram uruchamial XP w 7 sekund.
Nigdy nie udalo mi sie tego powtorzyc na innym kompie.

__

VIP / Fotograf
PawelS

2009-04-08 01:35:47

@qwe jesteś tego pewien na 100%? zainstalowałeś wszystko co miałeś zainstalowane poprzednio?

Ja wiem z doświadczenia, że wyczyszczenie pulpitu z ikonek działa jak efekt placebo, do tego jak się jeszcze komuś powie, że zrobiło się reinstalacje to ten ktoś stwierdzi - no tak, rzeczywiście działa szybciej :D.

__
Senior Pablo Escobar

Użytkownik
LaM

2009-04-08 06:12:04

Hibernacja ......

__

Użytkownik
yeltzyn

2009-04-08 07:03:34

w najnowszym chipie jest sposob na windowsa w 0.8 sekundy :O

__
więcej sprzętu niż talentu

Użytkownik
Castiel

2009-04-08 08:20:37

Zrób prostą modyfikacje jak na tym filmiku i wszystko będzie się szybko uruchamiać.

__

Użytkownik
wiecek.

2009-04-08 10:39:40

qwe to normalka, że nowy komp uruchamia się wolniej ;) Aby komp się szybciej uruchamiał pozostaw tylko myszkę klawę i monitor podłączony do kompa, zostaw jedną kość ramu, odłącz dodatkowe wentyle, jeśli masz zewnętrzną kartę dźwiękową przełącz się na integre, zostaw 1HDD i 1 napęd optyczny odłącz flopa. Reasumując im więcej urządzeń podłączonych do PC poprzez porty czy gniazda rozszerzeń tym dłużej się komputer włącza.

__

Użytkownik
qwe

2009-04-08 12:06:12

@PawelS

Tak, jestem pewien. A pulpit z ikonek czyscilem przed formatem i nadal wszystko sie pie***o.
Po prostu system byl tak zasmiecony, ze programy do czyszczenia rejestru, deinstalacji itp malo pomagaly.

@LaM
Bez przesady...

Nawet teraz z hibernacji wychodzi mi znacznie dluzej niz wtedy wczytywanie systemu.

@wiecek
Jedyna rzecza jaka nie byla w tamtym kompie to zewnetrzna karta muz. Wentylatory i tak nie sa podpiete pod plyte glowna.

Ale nawet wypinajac muzyczna komp laduje sie tak samo dlugo.

Powiem inaczej.
Gdy kiedys moj ojciej mial kafejke, na 3 roznych komputerach o takiej samej konfiguracji i podzespolach, windows potrafil sie uruchamiac z roznicami nawet 20 sekund, tuz po formacie.

Pisalem wyraznie- czasami robiac format tamtego kompa, system wlaczal sie dluzej.

O CO TU CHODZI?

edit:

Pytanko, da sie jakos przyspieszyc czas wyjscia z Hibernacji?? W Viscie elegancko to wyglada :D

__

Użytkownik
LaM

2009-04-08 12:09:16

Tak vista to mistrz szybkosci .... Dzizas ... moj system stoi juz 1.5 roku [niechce mi sie go formatowac i instalowac milion narzedzi od nowa] i z hibernacji wychodzi w przeciagu 5 sekund. Mi taka predkosc wystarcza

__

Użytkownik
qwe

2009-04-08 12:43:03

Z hibernacji czy ze stanu uspienia?? -.- I masz XP czy Viste czy Linucha?

__

VIP / Fotograf
PawelS

2009-04-08 13:46:07

@qwe te programiki do czyszczenia rejestru to mało albo prawie nic nie dają, a tak naprawdę to więcej powodują problemów.

__
Senior Pablo Escobar

Użytkownik
sch

2009-04-08 14:47:29

defragmentacja dysku

wylaczenie zbednych opcji w panel sterowania/narzedzia administracyjne/uslugi

wyczyszczenie rejestru :P i autostartu ze zbednych shitow ? :P

no idea na wiecej ale najwazniejsza defragmentacja :P

__
Jakby ktos szukal - kilka Allsopow Raindropow do opchniecia

Użytkownik
wiecek.

2009-04-08 14:59:30

przyomniało mi się, że niektórzy wyłączali niektóre niezbędne procesy i winda ładowała się te kilka sekund, ale połowa rzeczy niedziałała i recznie trzeba było je odpalac:D

__

Użytkownik
LaM

2009-04-08 15:48:29

qwe XP sp2 bez patchy i inncyh cudownych latek dziur ... i mowie o hibernacjii nie uspieniu ... hibernacje musisz aktywowac w ustawieniach zasilania. Hibernacha robi zrzut pamieci na dysk i pozniej wraca do poprzedniego stanu ... Uspienie natomiast zachowuje pamiec ramu i wylacza urzadzenia peryferyjne dyski karty itp ... Teoretycznie Hibernacja laduje sie dluzej ale jest mniejsze z uzycie pradu jezeli nie zadne.

__

VIP
Mateck

2009-04-08 19:28:50

u mnie z kolei pasek przeleci dwa, maksymalnie trzy razy. tylko później, gdy pojawi się niebieski ekran przez jakieś 8 sekund widnieje napis Uruchamianie systemu Windows XP. dopiero po tym czasie na chwilę pokazuje się napis Zapraszamy. Wiecie może czym jest to spowodowane?

może ktoś polecić naprawdę dobry program do czyszczenia rejestru ze zbędnych wpisów? taki który wywali te niepotrzebne i nie uszkodzi systemu?

__

Użytkownik
qwe

2009-04-08 19:59:09

@Lam

wiem co to i jak dziala hibernacja, jednak nie wierze, ze wychodzi Ci z niej w 5 sekund.
5 sekund to wychodzi Vista z glebokiego snu.

__

Użytkownik
mefistomek

2009-04-08 20:26:36

mateck ja coś takiego miałem wcześniej, okazało się że był to jakiś trojan, po leczeniu czekałem 1 sec.

__

Użytkownik
LaM

2009-04-08 20:37:23

Tak qwe jestem podlym klamca i robie cie w konia ... z tymi 5 sekundami ...

__

VIP
Mateck

2009-04-08 21:27:39

mefi jak się go pozbyłeś? jakiego programu użyłeś?

__

Użytkownik
mefistomek

2009-04-08 21:33:28

combofix, najlepiej wklej loga z combofixa na jakies forum to cie pokierują co usunąć, czym dalej przeskanować :)

__

Użytkownik
qwe

2009-04-08 21:38:56

@Lam

Dobra jak to zrobiles? :D I jaki masz system co najzwazniejsze -.-

__

Szef
rr

2009-04-08 22:14:57

qwe
poczytaj co i jak winda laduje na starcie sama a potem:
- wywal pliki z katalogu w ktorym sa trzymane exe ladowane na starcie (zyskasz troche ramu ale dluzej sie beda programy odpalac)
- ustal wielkosc cachu na stale, ustaw odpowiednia do swojego kompa
- odpalaj na starcie jak najmniej programow
- wydziel podczas formatu partycje na cache ciagla tak zeby systemowi latwo bylo ja odczytywac
- wszystkie rzeczy ktore mozesz trzymaj na innej partycji niz system, partycje z systemem zrob jak najmniejsza
- kup dysk ssd na system i cache (wersja dl aposiadajacych kase :D)
- wywal ikonki z pulpitu, z menu start i z innych miejsc ktore sie laduja
- nie zawsze najnowsze sterowniki sa najlepsze, ktore to juz metoda prob i bledow
- odinstlauj wszystko co zbedne, czysc dokladnie dllki
- wypierdziel wszystkie zbedne czcionki z systemu, uwazaj zeby nie instalowac nowych

i tka dalej mozna, moj rekord na czystm systemie do 2,5 sekundy, ale instalacja programow popsula

identycznie mozna CSa przesunac na osobna partycje i gra sie szybciej laduje
hf

__

Dołącz do redakcji portalu eSports.pl!

Ostatnio publikowane

Napisz do redakcji

W tej chwili żaden z naszych redaktorów nie jest zalogowany.

Ostatnie komentarze

Ostatnio na forum

Statystyki Online

407 gości

0 użytkowników

0 adminów

Ranking Użytkowników

WynikiAnkieta

Co było dla Ciebie największym zaskoczeniem podczas WCG Polska?

1. 0%

Słaba postawa Fear Factory

2. 0%

Dobra gra UF Gaming

3. 14%

Tłumy widzów na sali kinowej

4. 14%

Mało miejsca

5. 71%

Nie byłem i nie interesuje mnie to

Nasi partnerzy

• Shooters.pl
  • Cybersport

Wszelkie prawa zastrzeżone (C) eSports.pl 2003-2024

Publikowanie materiałów tylko za zgodą autorów.

Wybierz kategorie