PS3 vs Xbox 360

Dostosuj

Autor Wiadomość
Użytkownik
demisen

2009-03-27 19:27:30

Jestem zatwardziałym “pecetowcem”, ale mam już dosyć robienia modernizacji sprzętu bo programistom nie chce się napisać optymalizacji. Stoję przed wyborem PS3 czy Xbox 360. TV to 19 w 16:10 (większy się nie zmieści :[ ) lubię grać w:
- RPG
- Sportowe (piłka nożna / koszykówka)
- Bijatyki
- FPS < - koniecznie muszę mieć możliwość podłączenia myszy i klawiatury bo nie wyobrażam sobie gry na padzie np. w Killzone 2 (na PS2 przez miesiąc podchodziłem u kumpla do gry na padzie w Killzone i EPIC FAIL!).

Zależy mi na dobrym trybie multiplayer oraz możliwości gry online z posiadaczami PC w FPS tj. Unreal/RTCW2 etc.

Xbox 360:
+ niższa cena
+ dużo gier

- awaryjność
- płatny multiplayer
- Microsoft i diody śmierci

PS3:
+ lepsza wydajność
+ więcej jRPG
+ brak opłat za MP

- cena

Need help!

__

Użytkownik
BezimiennyJoe

2009-03-27 20:18:10

sam się przymierzam do kupna konsoli i stawiam zdecydowanie na PS3
xbox ma tylko moim zdaniem lepszy pad, przynajmniej mnie bardziej leży

__

Użytkownik
El-Mo

2009-03-27 20:41:43

+ x360 można przerobić (ale jak podłączysz do neta niby z czasem mogą zablokować konsole)

a tak to sam mam ps3 i jestem zadowolony

__

Użytkownik
diGi

2009-03-27 21:02:41

W efpeesy se nie popykasz ziam, ale jeżeli masz kase to imho bierz PS3

__

Użytkownik
tobster

2009-03-27 23:49:46

Jak nie pogra ? Jak pogra. Do PS2 był adapter ( umożliwiał podłączenie myszy + klawiatury na PS/2 lub USB ).
Zdecydowanie PS3 - na Xboxa jest dużo gier, ale większość to tandeta. PS3 ma większe możliwości techniczne, w FPS pograsz za pomocą: Frag FX v.2 trochę droga zabawka, ale daje radę.

__

Użytkownik
nOx

2009-03-28 00:21:25

Tez mialem dylemat. Ostatecznie wybralem ps3 i nie zaluje ;)

__

Użytkownik
Zippi9

2009-03-28 10:34:47

Tutaj decydujące znaczenie ma wybór exclusivow na daną konsolę, Killzone 2 MGS to są gry, dzięki którym naprawdę warto mieć PS3. Na X360 masz dodatek do GTA4, Halo 3. Ja bez wahania wziął bym PS3

__

Użytkownik
tomciO2411

2009-03-28 10:47:41

imo PS3 mam od 1.5 roku i gorąco polecam a w fpsy da się grac na padzie i to bardzo dobrze wystarczy się przyzwyczaić (przecież bardzo dużo ludzi z drugiej strony tez gra na padzie)

__

Użytkownik
NIKOM

2009-03-28 11:40:15

mam ps3 i polecam sama konsola troche kosztuje ale warto :P

__

VIP
JamJestZuras

2009-03-28 12:14:10

Mialem xboxa360, teraz zamienilem sie na ps3. I wracam do xbox’a. Ma wygodniejsze pady ;)
I Gears of War. PS3 zalatwilem tylko dlatego, zeby pograc w mgs.

Pozatym mowisz, ze xbox live jest platny, ale roznica ceny miedzy xboxem a plejem jest taka, ze czesc z tej kwoty przeznaczysz bez problemu na rok live’a i tego nie poczujesz tak ;D

__
gdzietenwosk.pl

VIP
Pajda

2009-03-28 13:32:28

Trudny wybor, bo ostatnimi czasy na xboxa pojawilo sie pare rpgow.
Chociaz glownie chodzi o Star Ocean 4 i moze slabsze Infinite Undiscovery, bo Eternal Sonata wyszla lepsza w wersji na PS3. Co z Tales of Vesperia nie wiem, mialo wyjsc na PS3, ale nie widac jakos.

Na PS3 wiadomo ogolnie tego wiecej, szczegolnie wszyscy teraz czekaja na angielskojezyczna wersje White Knight Chronicles, no i do tego taktyczna Disgaea 3, nietypowa Valkyria Chronicles. Wybor pod wzgledem tego gatunku wydaje sie wiadomy, tyle ze osobiscie jako fan serii Star Ocean nie moge przejsc obojetnie przy najnowszej czesci.

W bijatykach nieco wiekszy zamet, bo Soul Calibur IV i Virtua Fighter 5 sa na obie konsole, xbox wysuwa sie nieco na prowadzenie dzieki Dead or Alive chociaz przyszlosc tej serii jest niepewna z uwagi na odejscie z zespolu jej autora. Wyrownac nieco by mogl King of Fighters Maximum Impact 3 na PS3 (2 na PS2 byla swietna), ale poza bardzo starymi zapowiedziami nic o nim nie wiadomo.

Z FPP online xbox wydaje sie dobrym wyborem, ale tak naprawde jestes na nim skazany na Halo i do tego co najwyzej Call of Duty. Reszta gier po prostu ma znikoma ilosc graczy w porownaniu do PC.

Do mnie xbox przemawial zawsze tylko seria Dead or Alive, teraz z wydaniem Star Ocean 4 i Ace Combat 6 troche sie namieszalo, ale jedna rzecz sprawia, ze wybralbym teraz PS3, brak abonamentu za granie online. Z uwagi, ze nie gram juz tyle na konsolach co kiedys, jest dla mnie niedopuszczalne, ze kazde mi sie miesiecznie placic za mozliwosc pogrania.

Jeszcze dodam tylko, ze dziwi mnie troche popularnosc pada od xboxa, jak dla mnie pad od PS3 jest nie tylko wygodniejszy, ale i zasada jego dzialania (wbudowany akumulatorek i podpinany kabelek usb) jest bardziej trafiona. Korzystalem z padow wiekszosci istniejacych konsol i do dzis design z PSXa mi najbardziej pasuje. Moze jedynie brakuje 6 przyciskow obok siebie do bijatyk Capcomu :P

__

Użytkownik
raFF

2009-03-28 13:38:57

ja bym brał ps3

__

Użytkownik
emitar

2009-03-28 14:43:48

co do x’a z ta awaryjnoscia juz nie jest tak jak kiedys. wymieniles w minusach cene ps3, dodaj do tego, ze musisz kupowac do niej oryginlane gry, ktore troche kosztuja, a na x’ie mozesz grac na 'kopiach zapasowych'. wybierz konsole pod wzgledem gier exclusive, ktore gry bardziej cie zainteresuja ta konsole wybierz :]

__

Użytkownik
qim

2009-03-28 15:56:29

Ja bym polecał PS3 za darmowe granie przez neta i możliwość ładowania pada przez kabelek. Sam miałem taki wybór 2 miechy temu i wybrałem konsole SONY, bo dla mnie nie są ważne są same gry ale też ilość rzeczy co moge zrobić na konsoli m.in. :
-Home
-filmy BR (rzadko ale zawsze sie coś w HD obejrzy)
-przeglądarka + ps store(odpowiednik marketplace)

Ale konsole wg. mnie powinno się brać z uwagi na to w co się chce grać. Jeśli Killzone 2, MGS, LBP, Unchared, GoWIII (2010) to PS3, a jeśli GoW2, Halo 3 i Fable 2 to xbox360.

Jakby porównać cenowo to ps3 kupisz za 1400zł z grą z xbox360 elite 1200zł + xlive na rok 130zł. X360 idzie przerobić a ps3 nie, więc oblicz sobie ile masz kasy i czy ci się opłaca inwestować w gry =)

Sam pykam teraz w R2 i zbieram na Killzone 2 bo ta gra miecie wszystkie konsolowe FPSy jakie powstały na ps3 :D

__

Użytkownik
qwe

2009-03-28 17:24:14

xbox ma wygodniejszego pada

PS3 ma najzwyczajniejsze w swiecie porty USB, bez problemu wykrywa myszke, klawiature czy zewnetrzny dysk twardy

xbox360 chyba tez posiada porty USB.

Jednak pamietaj, ze gry FPS robione na konsole sa dostosowane poziomem trudnosci pod pada, wiec na klawie i myszce moze byc zbyt latwo

__

Użytkownik
Stewzy

2009-03-28 18:52:25

PS3 :)) najlepsze gry wychodza na to

__

VIP
Preak

2009-03-28 19:25:54

jezeli stac Cie na oryginaly - PS3

w innym wypadku, Xbox’y ktore sa juz duzo mniej awaryjne niz kiedys

__

Użytkownik
emitar

2009-03-29 14:44:12

x tez ma usb, nie wiem jak z klawiatura i myszka (chyba nie mozna podlaczyc), ale pena z filmem/zdjeciami/updatem nxe smialo mozna wkladac

__

Użytkownik
NIKOM

2009-03-29 15:01:50

co do ceny gier na ps3 to nie sa wcale takie drogie ( zawsze mozna kupic uzywane na allegro naprawde tanio) np. nowe haze chodzi po 45zl gra nie jest jakims hitem ale fajnie sie gra , lbp nowke mozna dorwac za +- 90zl najgorsze ceny sa w chwili premiery a wiec wystarczy poczekac max 2 miesiace i cena jest do zaakceptowania chociaz z wlasnego doswiadczenia ( mgs4 gta4 ) wiem ze czasem trudno jest czekac na jakas wyjebana gierke i kupuje sie ja za pierwsza lepsza cene :D

__

Użytkownik
raage

2009-03-29 16:20:28

Nie masz sie co zastanawiac. Xbox360 jest na 100% lepszy od PS3. CO z tego ,ze ma darmowego neta, jezeli serwery sa zlagowane? Abonament na 13 miechow do koszt około 120zl czyli 8-9 za miesiąc, to nie majatek.
Na XBOX’a wychodzi wiecej exclusive'ów np. ostatnio ninja blade , halo wars, gow2.

Kolejna kwestia , pad: Jest 10 razy lepszy od tego ps3 , jezeli chodzi o gry FPP.
Kwestia FPSów, ps3 bardzo często traci klatki np. w GTA IV.
Na XboX’a wychodzi duzo wiecej addonów do gier np. Star Wars The Force Unleashed czy GTA IV ( Lost & Damned).
hmmm kwesta gier coop z spilit screen, zdecydowanie jest wiecej takich gier na X’a.
Cena - tutaj nie musze sie wypowiadac.

System Achivmentów, xboxowy system bije ten z ps3, który był tworzony na podstawie xboxowego.
Poza tym:
-tansze gry, mozliwosc zflashowania napedu, gwarancja M$ ( door to door na koszt mS).

Chce dodac ,ze bylem posiadaczem PS3, aktualnie mam xboxa ;-).

EDIT : na x’a wyjdzie tekken 6 i najnowszy mgs

__

Użytkownik
n2n

2009-03-29 20:06:22

Przykro mi, ale w Killzone’a na pewnoe nie pograsz na myszce, no way hosey ; )

Ja mam ps3 od prawie roku i tez goraco polecam. Pady mi nie przeszkadzaja, dobrze,ze bezprzewodowe, latwe ladowanie. Dobre gry ( MSG, KZ2, Uncharted ) + kolejne bardzo fajne na horyzoncie - God Of War 3, Heavy Rain. Pozatym PS3 wydaje sie konsola bardziej na przyszlosc, Microsoft juz mysli o nastepcy X’a, a PS3 starczy na kilka dobrych lat + kontrowersyjna wydajnosc, wiekszosc mowi, ze mozna wiecej na niej wyciagnac ;)

Pozdrawiam.

__

Użytkownik
cronos.cod4

2009-03-29 22:08:26

Zdecydowanie wybierałbym pod kontem gier. Każdemu sie podoba co innego.
Jeden woli Gears Of War drugi MGS.

A co do wydajnosci to twórcy gier mówią ,że jest ona zbliżona. Cell ma teoretycznie więcej rdzeni, ale nie są one w pełni wykorzystywane proponuje poczytac w necie a nie słuchac fanboyów PS3. X360 ma odrobinę wydajniejszy układ graficzny (np. brak antyaliasingu w niektórych grach na PS3) nie ma za to BD jesli kogos interesuje ogladanie filmów

__

Użytkownik
diGi

2009-03-30 17:16:38

Ktoś się orientuje gdzie można najtaniej kupić PS3/Xboxa [poza Allegro]?

__

Użytkownik
tobster

2009-03-30 18:02:11

www.yalu.pl > kontakt > zadzwoń :) nie ma na www, ale mają ^^

__

Użytkownik
qwe

2009-03-30 18:29:30

NA podbij.pl ktos ostatnio play’a 3 za 2zl wyrwal :E

Swoja droga:

http://www.podbij.pl/auction/5717-apple-imac
http://www.podbij.pl/auction/5708-star-wars-the-force-unleashed-ps3

Ale i tak najlepsza byla ta aukcja :
http://www.podbij.pl/auction/5488-patriot-flashdrive-32gb-usb-2-0-xt-boost-180x
Nie ma to jak ustawic podbij automat :D

__

VIP
Nor

2009-03-30 19:26:28

xbox :)

__

Użytkownik
emitar

2009-03-30 20:07:37

@qwe
w tej aukcji nie chodzilo o automat, a o zwrot podbic. (zwyciesca otrzymuje zwrot wszystkich swoich podbic, drugie miejsce polowe i o to w tej llicytacji sie rozchodzilo, jeden jak i drugi nie chcial stracic polowy swoich podbic, a przedmiotu i tak nie trzeba kupowac)

__

Użytkownik
qwe

2009-03-30 21:28:31

@HNdK

Co do zwrotu podbic- wiedzialem, natomiast nie wiedzialem, ze nie trzeba kupowac przedmiotu (w sumie to jest logiczne- gosc predzej by zmienil adres niz placil tyle za pendrive’a).

Mimo wszystko jest na sporym minusie (tak mi sie zdaje), bo musial wykorzystac (dokupic) 10 000 podbic.

Kiedys myslalem, zeby kupic kredytu za np 5000zl i grac tylko w licytacje ze zwrotami podbic.
Ustawia sie liczbe podbic na 5000 podbij automat i idzie spac.
Wiekszosc przedmiotow w takich aukcjach idzie za grosze.

__

Użytkownik
raage

2009-03-30 23:28:16

Co do funkcjonowanie . MS zapowiedział ,ze X360 bedzie funkcjonował chociaz 1 dzien dluzej od ps3:).

__

Użytkownik
emitar

2009-03-31 00:09:29

@qwe
z tego co pamietam jest taki zapis w regulaminie o mozliwosci odstapienia od kupna i o maksymalnej ilosci przedmiotow wygranych w miesiacu (jakos tak)

nie glupi twoj pomysl, ale niech sie znajdzie druga taka osoba (jak w linku z pendrivem zaprezentowanym przez ciebie) i juz nie bedzie tak rozowo z tym zwrotem : D

__

Użytkownik
Bezołowiowy

2009-03-31 23:48:11

obie konsole sa dobre, jednak ja na twoim miejscu wzialbym x360, bo sam tak zrobilem :d wiesz, iksu jest tanszy o jakies 500 zl, za ktore mozesz nakupowac sobie gier na dobry start. nie ustepuje graficznie, na dodatek microsoft ma swietny serwis, pelen profesjonalizm. jak ci sie zepsuje konsola to wysylasz i za max 2 tygodnie dostajesz z powrotem naprawiona, czasem z jakims fantem, padem czy livem na 1 miesiac. PS3 tez dobry, ale mniejsza biblioteka gier i gorsze pady, chociaz z kolei ma blu-ray. nie wiem, mnie osobiscie BD nie kreci, tak wiec stawiam na x360.

__

Dołącz do redakcji portalu eSports.pl!

Ostatnio publikowane

Napisz do redakcji

W tej chwili żaden z naszych redaktorów nie jest zalogowany.

Ostatnie komentarze

Ostatnio na forum

Statystyki Online

407 gości

0 użytkowników

0 adminów

Ranking Użytkowników

WynikiAnkieta

Co było dla Ciebie największym zaskoczeniem podczas WCG Polska?

1. 0%

Słaba postawa Fear Factory

2. 0%

Dobra gra UF Gaming

3. 14%

Tłumy widzów na sali kinowej

4. 14%

Mało miejsca

5. 71%

Nie byłem i nie interesuje mnie to

Nasi partnerzy

• Shooters.pl
  • Cybersport

Wszelkie prawa zastrzeżone (C) eSports.pl 2003-2024

Publikowanie materiałów tylko za zgodą autorów.

Wybierz kategorie