Użytkownik
|
@stan
Widzialem juz kiedys ten odcinek.
Byl chyba nawet odcinek, gdzie jakas teze o WTC obalili.
Oczywiscie to jest telewizja i widz moze tylko ogladac.
Argumenty buduja oni i oni je obalaja.
Zreszta mythbusters jest na kanale Discovery i ich producentem jest Beyond Productions. Nie powiedza Ci, ze np WTC7 zostalo wyburzone.
Wiele mitow niby obalili, ale rzeczywiscie mialy miejsce, zazwyczaj o tym mowia, ale zdarzylo sie pare razy, ze nie mowili.
@Tymek
Czytałem trochę na ten temat, rozmawiałem z ludźmi, którzy posiadają wiedzę w zakresie fizyki i okazało się, że wszystko da się obalić.
Zeby prowadzic z takimi ludzmi rozmowe musisz miec jakies pojecie, bo inaczej zwioda Cie prosta erystyka i bedzie Ci sie wydawac, ze maja racje choc wcale jej nie musza miec.
__
|
Użytkownik
|
"Zeby prowadzic z takimi ludzmi rozmowe musisz miec jakies pojecie, bo inaczej zwioda Cie prosta erystyka i bedzie Ci sie wydawac, ze maja racje choc wcale jej nie musza miec."
A jak ty rozmawiasz ze znajomym profesorem/inzynierem/kolegą z NASA to masz na każdy temat pojęcie i Ciebie nie zwiodą?
__
|
Użytkownik
|
qwe, nie martw się. jestem raczej typem człowieka, który lubi wszystko sam sprawdzić zanim komuś przyzna rację.
jeśli masz ochotę, przejrzyj tą stronę www.program-apollo.yoyo.pl (przede wszystkim ten tekst: program-apollo.yoyo.pl/text.html). ktoś bardzo rzeczowo potraktował temat i chyba podołał temu mitowi :-).
__
|
Użytkownik
|
@qwe
http://www.youtube.com/watch?v=g8DFdSAEL4o
Makieta 1/3, budzet 25mln $, zobaczymy co im wyjdzie ;]
__ blub
|
Użytkownik
|
@stan
Wlasnie tego sie obawialem :(
Ze zrobia cos takiego na makiecie, ktora nijak sie ma do oryginalu pod wzgledem obciazen, naprezen kontrukcji itp.
W jacys studenci chcieli zrobic makiete w skali 1:100 ale stwierdzili, ze nie ma to sensu bo to bedzie zupelnie inna bajka.
A tutaj w mythbusters chca to przebadac za pomoca taniej makiety i zdalnie sterowanego samolotu made in china ?
No i w 1 minucie 4 sekundzie, pokazali klip obciety od dolu, tak by nie bylo widac tego feralnego odbicia w szybie samochodu
Z ciekawosci obejrze, ale gdybym tam byl to zapytalbym tych 2 gosci dlaczego szyba samochodu odbila budynek ktory znajduje sie za nim
Niech lepiej taki mit obala
__
|
Użytkownik
|
@tymek
Istnienie efektu Casimira potwierdzono w 2 niezależnych doświadczeniach. Tak samo potwierdzono istnienie zimnej fuzji i to kilkoma metodami! Wiele z takich rewolucyjnych odkryć zostaje uciszona ponieważ zagrażają interesom wielkich koncernów. Pomyśl jakie straty poniosły by koncerny paliwowe i energetyczne. A co najważniejsze rządy straciły by jeden z najlepszych sposobów na kontrolę obywateli, kontrolę nad energią...
Co do WTC to samoloty które się rzekomo rozbiły o budynki nigdy nie były by wstanie przebić metalowego szkieletu otaczającego wierze ponieważ każdy samolot jest wykonany z bardzo lekkiego i nieporównywalnie słabszego od stali lotniczego aluminium! Taki samolot odbił by się od budynku prasując się na miazgę. Poza tym prędkość z jaką lecą samoloty na filmach jest NIEOSIĄGALNA na takiej wysokości dla tego typu maszyn, gęstość powietrza nie pozwala zbliżyć im się nawet do połowy tej prędkości. Najzwyczajniej skrzydła by się im urwały. Wiem co piszę ponieważ ukończyłem kurs do licencji pilota i wszyscy moi instruktorzy śmiali się z głupoty ludzi którzy wierzą, że w WTC i pentagon uderzyły samoloty. Kolejny fakt to to, że paliwo lotnicze używane w silnikach turboodrzutowch to nafta lotnicza która ma mniej oktanów i spala się w niższej temperaturze niż najsłabsze paliwo samochodowe. Temperatura jego spalania w samej komorze silnika gdzie uzyskiwana jest największa efektywność spalania zbliża się nawet do temp topnienia zwykłej stali a co dopiero hartowanej stali użytej do budowy WTC.
__
|