Format

Dostosuj

Autor Wiadomość
Użytkownik
FATxB

2009-03-10 14:31:05

Panie i panowie, nadszedł wielki dzień, w którym wujek B33MN sformatuje po raz pierwszy swój dwuletni komputer. Potrzebuję stałego wsparcia i pomocy apropos tego wszystkiego. Co potrzebuję: jak, gdzie i dlaczego.

Mam oryginalną płytkę office’a i oryginalną płytkę Visty.
Ze sterownikami sobie poradzę (mówię o dźwięku i grafice), natomiast potrzebne mi jakieś antywirusy/firewall’e i sterownik do karty sieciowej. Co powinienem sobie ściągnac, zapisac, przegrac, etc?

Oto konfiguracja mojego pctka:

Intel Core2Duo E6750 2.6 ghz
4gb ram patriot
radeon 3870 512
karta sieciowa realtek RTL8168B/8111B Family PCI-E Gigabit Ethernet NIC (NDIS 6.0)
płytka gówienka gigabyte’a (chyba niepotrzebne dokladne dane?)
no i kochana vista home oem.

słyszałem o takim programie ktoś kiedyś wspomniał, że robi się 'format bez formata' ;)

dzięki za pomoc gg

__

Użytkownik
mefistox2

2009-03-10 14:37:39

"słyszałem o takim programie ktoś kiedyś wspomniał, że robi się 'format bez formata”

Acronis,ghost

Jeśli masz sieciówke zintegrowana to stery masz na płytce, jeśli nie to ściągnij sobie jeszcze stery żebyś po formacie miał neta a później możesz sobie wszystko co potrzebne sciagnac.

__

Użytkownik
FATxB

2009-03-10 14:41:37

Chętnie bym uzył takiego programiku jak ten acronis, z tymże nie bardzo umiem go obsłużyc w ten sposób co chcę, tj. pragnę kompletnie wyczyścic cały dysk - z wyjąkiem windowsa i sterowników.

możliwe?

ps: i prosiłbym o polecenie jakiegoś skutecznego i dobrego antywira. chętnie link na rapid lub do torrenta (na pw, a program zakupie jak mi sie spodoba - gdyz zakupu nortona do dzis zaluje :D )

ty

__

Użytkownik
qwe

2009-03-10 14:49:00

Ja tez musze zrobic formata, zbieram sie od roku ;P

B33MN zrob inaczej, wywal wszystko, postaw winde, wgraj sterowniki (lub nie) i zrob sobie obraz dysku.
Bedziesz mogl przywrocic system do stanu od razu po formacie w 5 minut.

Polecam do tego uzyc Norton Ghosta (jakies wczesniejsze wersje).

Tez chcialem zrobic tak jak Ty- wywalic wszystko procz windy, ale to nie ma sensu. System byl tak zasmiecony, ze pousuwanie wszystkiego, czyszczenie logow itp niewiele dalo (moze na samym poczatku).

Acronis jest bajecznie prosty w obsludze. Na necie sa tutoriale, wystarczy podstawowa znajomosc angielskiego.

Wieczorem Ci wrzuce tego Norton Ghosta na poczte jak chcesz.

__

Użytkownik
mefistox2

2009-03-10 14:56:31

Tak jak qwe mówi teraz się pomęcz i zrób normalny format i póżniej obraz acronisem itp.(po wgraniu sterow itp.) i kiedyś Ci się na pewno przyda : )

__

Użytkownik
Borewicz123

2009-03-10 15:01:50

a ja jade z formatem 1 na miesiac czasami 2 miesiace do formatu jedzie partycja systemowa potem male czysczenie ale nie do konca bo np pliki CODowskie zostawiam gram bez wpisu do rejstru a co bede instalowal raz wpisze cd-keya i jazda ale mi xf nie wykrywa ;/

__

Użytkownik
FATxB

2009-03-10 15:02:49

ten cały format zrobic acronisem, czy po prostu uruchom, format c: ?
:)

a jeśli nie miałbyś co robic qwe to poprosze tego ghosta ([email protected]) albo wrzuc na jakiegos speedyshara, cokolwiek.

wstrzymam sie z tym wszystkim do jutra, bo jak mysle o instalowaniu coda, office’a, steama, csa, etc na nowo to az mnie ciary przechodza ;s

dziekowka:)

__

Użytkownik
eXblanco =]

2009-03-10 15:19:20

Z antywirusów to NOD32 lub AVIRA AntiVir

__
Hala Madrid !

Użytkownik
Castiel

2009-03-10 17:35:12

Był podobny temat...

__

Użytkownik
emitar

2009-03-10 18:16:37

ja kiedys zrobilem sobie tak, format, instalacja windowsa + sp2/3 (wszystko bez podpietego neta) pozniej stery, pozniej uzyteczne programy itp i na koncu ghost (obraz partycji z windowsem) (uzywam jakiejs starej wersji dosowej, ghost obraz zrobiony w nero (~2mb, nie wiem czemu tyle zajmuje jest to obraz dyskietki), ale mozna bez problemu nagrac sobie na cd, pen drive (bootowalnego)) i teraz jak cos ci sie popsuje/bedziesz chcial sformatowac wkladasz plytke z ghostem i przywracasz partycje (w zaleznosci od wielkosci trwa to 1-5min)

mozna jeszcze inaczej zrobic w sumie to najlepsze rozwiazanie jak dla mnie, nagrac ghosta zrobic wszystko jak wyzej napisalem i na koncu nagrac druga plytke dvd z ghostem i obrazem

__

Użytkownik
Bitman

2009-03-11 00:58:00

B33MN pamiętaj żeby odłączyć kabel sieciowy jak pierwszy raz odpalasz kompa, zainstaluj najpierw antywira i dopiero rób resztę. Polecam NOD32 z fixem do ściągania aktualizacji ;] Jak chcesz to napisz pm to Ci wyśle.

Ps. I pamiętaj żeby najpierw zainstalować sterowniki od płyty głównej, restart i dopiero od grafiki.

__

Użytkownik
qwe

2009-03-11 23:38:39

sorka B33MN ale nie wysle Ci tego ghosta, cos mi sie skopalo ostatnio z laczem i juz wyslanie pliku powyzej 1mb to udreka :/

__

Zbanowany
DIE

2009-03-12 15:29:14

Borewicz123

“a ja jade z formatem 1 na miesiac czasami 2 miesiace do formatu jedzie partycja systemowa potem male czysczenie ale nie do konca bo np pliki CODowskie zostawiam gram bez wpisu do rejstru a co bede instalowal raz wpisze cd-keya i jazda ale mi xf nie wykrywa ;/"

Omfg możesz ustawić ręcznie przez XF i będzie wykrywało Opcje ----> Gry ----> Niezainstalowane ----> wybierasz Gre Call Of Duty 4 Multiplayer dajesz manualne ustawienia i zaznaczasz folder w którym masz gre :)

I śmiga :D

__

Użytkownik
reurion

2009-03-12 15:38:09

20 letni facet nie umie robić formata?

__

Dołącz do redakcji portalu eSports.pl!

Ostatnio publikowane

Napisz do redakcji

W tej chwili żaden z naszych redaktorów nie jest zalogowany.

Ostatnie komentarze

Ostatnio na forum

Statystyki Online

1222 gości

0 użytkowników

0 adminów

Ranking Użytkowników

WynikiAnkieta

Co było dla Ciebie największym zaskoczeniem podczas WCG Polska?

1. 0%

Słaba postawa Fear Factory

2. 0%

Dobra gra UF Gaming

3. 14%

Tłumy widzów na sali kinowej

4. 14%

Mało miejsca

5. 71%

Nie byłem i nie interesuje mnie to

Nasi partnerzy

• Shooters.pl
  • Cybersport

Wszelkie prawa zastrzeżone (C) eSports.pl 2003-2024

Publikowanie materiałów tylko za zgodą autorów.

Wybierz kategorie