esportowa reklama

Dostosuj

Autor Wiadomość
Użytkownik
sw1der

2009-02-24 13:59:34

Witam. Jestem przedstawicielem jednego (z wielu) sklepów internetowych. Ostatnio wpadł nam pomysł na jakąś formę reklamy związaną ze środowiskiem graczy. I teraz moje pytanie - jaką formę polecacie na początek. Nam przyszło do głowy postawienie serwera (serwerów) z popularnymi grami, może sponsorowanie jakiejś ekipy (później turnieju), jakiś ciekawy konkurs z nagrodami. Co o tym sądzicie?

__

VIP
priAm

2009-02-24 14:07:00

http://grrr.pl/2009/02/23/to-sie-nazywa-r-e-k-l-a-m-a/

__

Zbanowany
DIE

2009-02-24 14:18:13

dobry pomysł :) a co do serwerów to wypali tylko muszą być bardzo dobrej jakości :)
Do sponsoringu to najlepiej chyba nawiązać współprace z jakimś dobrym gamingiem .

__

Użytkownik
sw1der

2009-02-24 14:29:05

@kumar - bardzo spoko, ale to może kiedyś (nie jesteśmy sony) ;)
@dIE aka sLQ - serwer raczej daję radę :) “Serwer wpięty do portu 1 Gbit-owego , wyjście 'na świat' ok. 62 Gbit”. Jedno pytanie - niestety mamy limit transferu (1TB/miesiąc) - ktoś orientuje się jak wygląda zjadanie transferu przez gry?

__

Użytkownik
klawisz

2009-02-24 14:39:27

http://hlds.pl/Transfer_miesięczny_serwera_gry

__

Użytkownik
sw1der

2009-02-24 15:02:50

Jak już zeszliśmy na tor serwerów to może jakieś propozycje tytułów. Ja mam takie propozycje:
- q3 (dawno temu pogrywałem, ale tylko promode i póżniej tylko clan arena)
- battlefield (wydaje mi się przyjemną gierką)
- call 4 (jedynka po lanie była zabawna)
- cs (no tutaj nie trzeba raczej za dużo dopisywać)..

Może trzeba pomyśleć nad innymi? Proszę o podpowiedzi

__

Zbanowany
DIE

2009-02-24 15:13:30

coś innego wymyśl to mi się nie podoba :P

__

Użytkownik
N00binator

2009-02-24 15:18:43

to ześ mu k**wa pomogł...

Wg mnie stawianie serwera mija sie z celem. Nie zrobisz sobie reklamy na serwerze takiej jaka bys mial sponsorujac drużynę. Ciezko wyrobic renome serwera w krotkim czasie chyba ze jest na swoj sposob oryginalny i graczom sie podoba. Stoi wiele serwerow sponsorowanych przez jakies firmy i sa przewaznie puste. Jesli ktos juz wejdzie, to pewnie nawet nie zwroci uwagi co dokladnie jest w nazwie serwera. Przynajmniej u mnie tak jest.
Tylko wiadomo. Sponsoring jakiegos klanu to dużo wieksze koszty niz postawienie serwera :p

__

VIP
joCkero

2009-02-24 15:39:37

sw1der bierz pod uwage to co napisal cav, ewentualnie jakis turniej, tak jak kiedsy zrobilo hrd-pc.pl, z tym, ze tam byla kompletna klapa dzieki admina turnieju. Jak bedziesz mial zamiar robic turniej, to dogadaj sie z kims kto naprawde ma pojecie :)

__

Użytkownik
ramm_pl

2009-02-24 17:53:01

Dam sobie rękę uciąć, że to jedna ze słabszych form reklamy... Począwszy od tego, że błędna grupa docelowa... ponad 50% osób to ludzie bez kasy...

http://www.ostryga.pl/ankieta/badanie.pdf

...sponsorowanie teamów, tak! Ale na prawdę na wielką skalę - like PGS.

Poczytać warto jakieś badania (choć to akurat przypadkowo w googlach wystukane), o formach reklamy e-biznesu. Choć i to może nie wystarczyć gdyż o e-biznesie zaczynają uczyć na wyższych uczelniach. Szkoda kapitału...

__

Użytkownik
yeltzyn

2009-02-24 17:55:37

turniej z nagrodami. tylko proponuje wybrac gre, w ktorej ciezko czitowac, bo przez neta wiadomo jak to moze byc.

__
więcej sprzętu niż talentu

Użytkownik
Jazzz

2009-02-24 22:32:56

http://www.youtube.com/watch?v=TljGO02qptU&feature=related - to sie nazywa dopiero reklama

P.S wiem ze stare .

__

Użytkownik
KMT

2009-02-25 10:52:51

youtube nie zawsze pomaga w reklamie :)

__

Użytkownik
sw1der

2009-02-25 11:40:37

Dzięki za odpowiedzi tutaj (prywatne oraz maile też). Na wszystkie postaram się odpisać.
Kolejne takie moje pytanie - jakie mogą być mniej więcej koszty sponsorowania ekipy na turniejach krajowych oraz jakie nagrody byłyby mile widziane na organizowanym przez nas turnieju (żeby się nie ośmieszyć) ;).
Proszę również pisać na PW, jak ktoś woli.

edit
@ramm_pl: to akurat badanie naświetla reklamę w grach typy: “jedziesz motorkiem w GTA i widać ogromny slogan np. serialu Dexter” lub też gier flashowych, ale to już osobna (w sumie ciekawa sprawa)

__

Dołącz do redakcji portalu eSports.pl!

Ostatnio publikowane

Napisz do redakcji

W tej chwili żaden z naszych redaktorów nie jest zalogowany.

Ostatnie komentarze

Ostatnio na forum

Statystyki Online

1222 gości

0 użytkowników

0 adminów

Ranking Użytkowników

WynikiAnkieta

Co było dla Ciebie największym zaskoczeniem podczas WCG Polska?

1. 0%

Słaba postawa Fear Factory

2. 0%

Dobra gra UF Gaming

3. 14%

Tłumy widzów na sali kinowej

4. 14%

Mało miejsca

5. 71%

Nie byłem i nie interesuje mnie to

Nasi partnerzy

• Shooters.pl
  • Cybersport

Wszelkie prawa zastrzeżone (C) eSports.pl 2003-2024

Publikowanie materiałów tylko za zgodą autorów.

Wybierz kategorie