Bezprawne zamkniecia sklepow z dopalaczami.

Dostosuj

Autor Wiadomość
Użytkownik
qwe

2009-01-14 00:02:59

@varfare
“Ponawiam pytanie. Gdzie w szkole propagują branie narkotyków?"

Widze, ze pare osob (w tym Konrad) nie rozumieja i nie przemysleli tego co napisalem (bo gdyby to przemysleli by tego pytania z pewnoscia nie zadali).
Juz odpowiadam:

To jest tak samo jak z pedofilia. O pedofili NIE powinno sie mowic publicznie w mediach itp.
Popatrzcie. Sam fakt mowienia w mediach, ze pedofile trzymaja w komputerach zdjecia i filmy w ktorych np dzieci uprawiaja seks, pokdusi inne osoby by rowniez chcialy zobaczyc jak to wyglada. I nierzadko takie sprobowanie przeradza sie w pewnego rodzaju fascynacje, zboczenie.
I dziwicie sie, ze pedofili jest coraz wiecej?

Ogladalem ostanio jakis serial komediowy, byl przeznaczony dla mlodziezy i pewnie dzieci (choc tresci jakie tam byly zawarte nie byly zdecydowanie dla mlodziezy, przynajmniej tej ktora jeszcze chce byc porzadna osoba).
W jednym z odcinkow dzieciak zjaral sie ziolem razem ze swoim kolega. Rodzice to zauwazyli i go wkrecili.

Jak bylo juz po wszystkim ojciec porozmawial z synem na ten temat.
I padaly tam takie slowa ze strony syna “tato, ale wiesz, ze narkotyki sa wszedzie, nie da sie przed nimi uciec”
Ojciec pozniej cos mowil o sprobowaniu itp

I teraz pytanie:
Co sobie pomysli jakas mloda niezdemoralizowana (jeszcze) osoba ogladajaca taki popieprzony serial??
Czy nie bedzie chciala na wlasnej skorze przekonac sie jak to jest byc zjaranym??
I jeszcze te slowa “narkotyki sa wszedzie, probowanie, chec przezycia czegos innego” itp
Nosz kurde nawet idiota po dluzszym namysle dojdzie do wniosku, ze to tylko pogarsza sprawe.

A co do propagandy w szkolach:
to zalezy rowniez od osoby prowadzace zajecia o narkotykach. IMO sama idea takich zajec jest idiotyczna.
No i oczywiscie wszystkiemu towarzyszyly porozwieszane po calej szkole plakaty “zeby nie brac narkotykow” z dodanym oczywiscie zdjeciem jakiegos ekstremalnego przypadku, zywego trupa. Szkoda, ze braklo tam zdjec jakiegos hardcorowego EMO z odcieta reka, pewnie dodalo by brutalnosci calemu obrazowi.

Nie wiem jak bylo w Waszych szkolach, moze tez cos takiego mieliscie tylko na mniejsza skale.

I NIGDZIE nie pisalem, ze zaraz kazdy zaczal brac narkotyki, palic itp.
Otoz osoba ktorej teraz proponowano zioło nie patrzyła na to z perspektywy, ze jak wezmie to dostanie lanie w domu (a to bardzo sluszny punkt widzenia), tylko przypominala sobie o zajeciach na te tematy w szkole i chcec sprobowania byla nie do odparcia.

Nie chce wdawac sie w te tematy, bo tutaj juz w gre wchodzi glebsza psychologia, ktora sie od bardzo dawna zajmujuje i nie potrafie opisac (ale za to opowiedziec bez problemu moge) czym jeszcze kieruje sie taka osoba.

Parenascie lat temu niewiele osob palilo i zazywalo srodkow odurzajacych, bo o tym sie nie mowilo! Malo kto w zasadzie wiedzial co te narkotyki robia i jak dzialaja. Wyobrazal sobie jakiegos zywego trupa, ktory umiera przez wlasna glupote.
A teraz?? Teraz o dzialaniu wiekszosci narkotykow mozna dowiedziec sie z filmow i zachecona mlodziez juz ich sie tak nie obawia jak kiedys.

Ponadto odkad drugim domem jest szkola to dzieje sie jak sie dzieje.
Wystarczy wejsc do pierwszego z brzegu gimnazjum (teraz to juz nawet liceum) a zobaczycie co sie dzieje.
Gimazjum to zaklad oglupiania, rozwydrzania, demoralizowania mlodziezy. I nie przypadkowo zostalo ono tak pomyslane by nauka w nim trwala przez najglupszy wiek zycia.

Wiekszosc tego calego zidiocenia ma podstawy w beznadziejnym systemie edukacji.
Wyobrazcie sobie teraz: ostatnio padl pomysl wdrozenia spojnej ciaglasci nauczania w gimnazjum i luceum!!!
Po tylu latach odkad dosc mocno zniszczono nasz system ktos wpadl na pomysl by idac do liceum cos mlodziez umiala i by w tym liceum uczyc sie wg programu 3 letniego a nie jak dotad 4 letniego.

I nikogo nie dziwi, ze na gimnazjalistow mowi sie “pokemony” itp.
Sam bedac w gimnazjum stoczylem sie niemal na dno intelektualne (jak i wiekszosc osob ktore znam).
Na sama mysl o tym domu wariatow robi mi sie niedobrze.

Zapewne nie odpowiedzialem tak jak niektorzy mnie pytajacy by tego oczekiwali. Trudno.

__

VIP
Preak

2009-01-14 03:11:17

eee, tam mam dostep do legalnego cuda ktore jest lepsze niz to wszystko z dopalaczy razem wziete ;D

ale i tak polecam Spice Arctic’a ;)

__

Użytkownik
iamtheone23

2009-01-14 09:04:11

qwe, problem tkwi w latwym dostepie do wszystkiego, glownie do neta, tv itd. po prostu dzieciaki maja za latwe zycie, do tego dochodzi brak kontroli rodzicow (bo zapieprzaja na te dzieciaki w tym czasie) a w nadmiarze czasu im odbija. jeszcze jakies 6-7 lat temu nie bylo az tak zle. rano szkola, pozniej pilka na dworzu i fajnie. a teraz ? szkola, w szkole dragi, alko, seks, a po szkole komp, “koledzy”, dragi, alko i :D ambicja takich ludzi jest “milo” spedzic czas, a nie jakos dobrze go spozytkowac. teraz zobaczyc najebanych 14-15 latkow to nie problem. a kiedys ?

polecam http://marmet1.wrzuta.pl/audio/v1E4j40fnn/

i komentarz ponizej: ci ktorzy sie urodzili po 89 niewiedza o czym spiewa

taka jest rzeczywistosc i jeden qwe jej nie zmieni ;) niestety podyskutowac mozemy, mozemy rowniez wyedukowac ludzi wokol nas, ale nie caly swiat.

__
http://benzblog.pl/

VIP
KonradM

2009-01-14 15:37:09

@qwe - Albo obracasz się w niespecjalnym towarzystwie, albo do beznadziejnej szkoły chodziłeś. U mnie było kilka spotkań z jakimiś terapeutami (puścili między innymi ten wykład o narkotykach którzy się na wrzucie wala - większość powinna wiedzieć o co chodzi, jakiś były narkoman opowiada “jak to było”, i przekaz do młodzieży jest świetny), a na plakaty nikt nie patrzył jak “może i ja spróbuję, zobaczę czy to prawda”. Normalni ludzie po takich zajęciach, mając zresztą kilka "żywych przykładów” gdzieś w szkole, tego nie ruszą, i nawet Twoje odwołania do wieloletniego studiowania psychologii tu nic nie dadzą, bo znam takie przypadki z życia.

A Twoim zdaniem jeśli nie powinno się mówić o tym co jest złe... to nie wiem, kiepskim uczniem (psychologii) jesteś.

__
www.hstv.pl

Użytkownik
varfare

2009-01-14 15:41:14

Widze, ze pare osob (w tym Konrad) nie rozumieja i nie przemysleli tego co napisalem (bo gdyby to przemysleli by tego pytania z pewnoscia nie zadali).
Juz odpowiadam:
To jest tak samo jak z pedofilia. O pedofili NIE powinno sie mowic publicznie w mediach itp.
Popatrzcie. Sam fakt mowienia w mediach, ze pedofile trzymaja w komputerach zdjecia i filmy w ktorych np dzieci uprawiaja seks, pokdusi inne osoby by rowniez chcialy zobaczyc jak to wyglada. I nierzadko takie sprobowanie przeradza sie w pewnego rodzaju fascynacje, zboczenie.
I dziwicie sie, ze pedofili jest coraz wiecej?

Qwe, często wyciągasz zbyt pochopne wnioski o ludziach. Gdybyś napisał samo zdanie “Widze, ze pare osob (w tym Konrad) nie rozumieja i nie przemysleli tego co napisalem (bo gdyby to przemysleli by tego pytania z pewnoscia nie zadali)." bez tego co w nawiasie to ok, ale ten tekst w nawiasie jest nie potrzebny i bezpodstawnie obraża ludzi.

Więc sam widzisz, ludzie to idioci jeśli nic z tym nie robią. Gdyby pomyśleli to by to zatrzymali, tym więcej takich zginie tym lepiej.

__

Użytkownik
qwe

2009-01-14 15:45:53

@konrad
Nie zrozumiales.
A Twoim zdaniem jeśli nie powinno się mówić o tym co jest złe.

Nie twierdze, ze W OGOLE nie powinno sie o tym mowic.
Od tego sa rodzice i czuje sie do nich wiekszy respekt niz do jakiegos psychologa w szkole.

Nie zaglebiles sie w ta sprawe:
Spojrz, jesli KTOKOLWIEK sprobuje zioła ten przekona sie, ze cale te gadanie bodka i reszty na temat marichuany to klamstwo. I co taki czlowiek sobie pozniej mysli? Da sie drugi raz nabrac?

Albo obracasz się w niespecjalnym towarzystwie, albo do beznadziejnej szkoły chodziłeś.

a) nie obracam sie w niespecjalnym towarzystwie, zeby cos u kogos zaobserwowac niekoniecznie trzeba sie z taka osoba zadawac.
b) do szkoly chodzilem IMO bardzo dobrej, tylko z tymi psychologami nigdy im nie wychodzilo.
A szkolny pedagog to byla pewna odmiana J. Senyszyn ;|

Ja powtarzam- do zniechecania do narkotykow i uzywek nie potrzebne sa zadne przeslania w serialach ani porozwieszane plakaty.
Zreszta do kazdej osoby trzeba by podejsc indywidualnie a to zapewnic moga TYLKO rodzice.

EDIT

@Konrad

Sorry nie zauwazyles Twojego wczesniejszego posta

ensje sa niewiele wyzsze, ale sa pochlaniane poprzez inflacje i drozejace produkty. W rzeczywistosci jestesmy coraz biedniejsi
Nie wiem, może wśród Twoich znajomych. Wśród moich - i to zarówno rówieśników, studentów, jak i ich rodzin - na przestrzeni ostatnich powiedzmy sześciu lat, jest poprawa

Pensje sa w zasadzie takie same. Co sie poprawilo u Twoich znajomych?
Hmm czy Twoi znajomi moga sobie pozwolic na auto bez kredytu? Albo czy maja juz swoje WŁASNE mieszkania?? Poprawa moze i jest (ale wynika ona raczej z postepu technologicznego i lepszych warunkow zycia, niz lepszego dobrobytu materialnego (i byc moze niematerialnego)).
Niby kazdemu sie poprawilo, ale kazdy zamiast otwierac cos swojego jak dawniej, zatrudnia sie jako robol i zaciaga dlug na cale zycie ;(

Taaaaaaaaaaaaaaa? Jakoś nie słyszałem żeby za komuny, czy po upadku ustroju ludzie sobie latali za granicę jak mieli tylko taką ochotę
No tak, z tym czestym lataniem przesadzilem. Wazne, ze bylo ich na to stac. Teraz wiekszosc stac tylko na tanie linie lotnicze, nieprawdaz? W sumie to nie ma nic do tego

I właśnie dlatego policja i celnicy dokonali legalnej (a jeśli dalej chcesz wciskać kit że to łamanie prawa, to odnoszę do przepisów o kontrolach skarbowych) skoordynowanej kontroli sieci sklepów. Tak, legalnej. Inna sprawa, że moralnie zdecydowanie słusznej, co zresztą w powyższym cytacie sam przyznałeś.

Zaraz, zaraz. Moze czegos nie rozumiem i prosze o wyjasnienie.

Jak przyznają funkcjonariusze, celem akcji jest uniemożliwienie funkcjonowania tego typu sklepów do czasu wejścia w życie nowelizacji ustawy o narkomanii, delegalizującej sprzedawany tam towar.

Rozumiesz co tutaj pisze??
Widzisz ich WYRAZNY CEL ??
Moze jeszcze powiesz, ze aresztowanie Chodorkowskiego tez bylo legalne i zgodne z prawem???
Smiech na sali.
Czy w normalnym kraju legalna i skontrolowana kontrola sieci sklepow ma na celu CELOWE UNIEMOZLIWIENIE FUNKCJONOWANIA TEGO TYPU SKLEPOW przez okreslony czas??

Stary co jak co, ale w tym przypadku sam przeciesz brednie.

Swietnie, zaloz firme, otworz 20 filii i pozwol, zeby policja skontrolowala Twoj biznes w taki sposob, zebys przez pol miesiaca nie mogl sprzedac nawet ołówka...

__

Użytkownik
Mazarine

2009-01-14 16:11:00

sabre,
Zeus nawet wspominał w wywiadzie, że dzieciaki korzystając ze swobody i anonimowości jaką daje internet, wyzywają, wyśmiewają innych ucząc się, że nie za słowa nikt ich nie ukarze, do tego dochodzi jeszcze wymieniony przez Ciebie brak kontroli rodziców i mamy jak mamy. Mówił, że jakby tak dzieciaki odzywały się na jego osiedlu już dawno oberwałyby za te słowa. Pamiętam jak było na moim osiedlu 8 lat temu i mogę powiedzieć to samo.

I tu Cie zaskoczę bo wiem doskonale o czym tam śpiewa i jakoś mnie nie zaskoczył, ale to dlatego że mam braci którzy mogli mi opowiedzieć o latach 80-tych. Na marginesie to dziś ludzie sobie tak mało pomagają że aż żal.
Kiedyś to mogłeś iść do kumpla jak nie rozumiałeś czegoś np z matematyki poprosić go o pomoc, a teraz to ten tzn “kumpel” jeszcze będzie się cieszył że czegoś nie umiesz.

__

Użytkownik
iamtheone23

2009-01-14 19:10:41

mazarine, mialem na mysli raczej to, ze wiekszosc dzieciakow urodzonych w latach 90 (ktore jeszcze byly normalne) po prostu nie moze ich pamietac. wlasnie te lata, kiedy malo kto mial kompa, na ktorym sie gralo w proste gry, a nie pelne przemocy i agresywnosci (na publikach ile wyzwisk leci to masakra, a tam najczesciej graja ludziki po 13-17 lat). w tv ogladalo sie dobranocki, panorame, dobry film, a nie redtube. alkohol ? szpanem wsrod kolegow bylo wypic piwko, a teraz modne jest pic do upadlego. o narkotykach nawet nie wspomne, bo kiedys byly trudno dostepne.

teraz to jest swoista rownia pochyla w dol. machina, ktorej juz chyba nikt ani nic nie zatrzyma. wlasciwie martwic sie mozemy jedynie o tylek swoj i swojej rodziny, kolegow. reszty po prostu nie da sie juz reformowac. to wszystko jest tak pozorne, jak wojna w iraku - usa chce pomoc bezinteresownie irakowi ? jaki % ludzi w to wierzy ? 50 ? 70 ? ja mam przed soba statystycznie 50 lat zycia i sadze, ze dozyje kataklizmu, ale nie naturalnego. spolecznego.

__

Użytkownik
qwe

2009-01-14 20:54:47

Ktos mi kiedys powiedzial, ze beda 3 kryzysy.
Najpierw finansowy, pozniej gospodarczy a na samym koncu spoleczny.

Sabre po Twoim poscie uswiadomilem sobie, ze to wszystko tak gwaltownie zmienilo sie w ciagu ostanich paru lat.
Swiat ktory przezylem w dziecinstwie, swiat ktory kochalem przestaje istniec.

Mam kumpli ktorzy w swoim wieku byli ASAMI, ale to co teraz wyprawiaja ich mlodsi bracia- włamy do szkół podstawowych, ciagle okradanie sklepów, zjanomych, bojki, wyzwiska itp itd- to po prostu ludzkie pojecie przechodzi.
I co najwazniejsze, zwroccie uwage, ze to nie dzieje sie na jakims wybranym obszarze, TO SIE DZIEJE W CALEJ POLSCE!! Cos permanentnie niszczy nasz kraj od srodka.
Nie mam zamiaru juz tego dluzej znosic. Naprawde przygotowujuje sie na najgorsze i tak jak nigdy bym nikogo nie skrzywdzil tak mam ochote pozabijac, doslownie pozabijac te scierwa dla ktorych kasa, łapowki sa ponad moralnoscia.
I to sie kiedys stanie, tacy jak ja nie wytrzymaja i zrobia doslownie rzez.
Doszlo do tego, ze trzeba walczyc o swoje, o normalne zycie w tych chorym systemie i swiecie.

Ostatnio czesto rozmawiam ze starszymi osobami i wiele z nich wprost mowi, ze woli zdechnac niz zyc dalej w tym bagnie. Sam jak przypominam sobie lata mojego dziecinstwa na wsi to łezka w oku mi sie kreci, to jest jak jakis sen, cos tak pieknego, ze az nierealnego :(
Czesto sni mi sie moje dziecinstwo i jak sie budze rano to nie mam ochoty wstawac, chce snic ile tylko sie da byle z dala od obecnego swiata :(

edit: Dodam jeszcze cos od siebie.
Ostatnio widzialem sie z moimi znajomymi, pierwszy raz od 3 lat. Gdybym widywal ich na codzien to bym roznicy nie zauwazyl ale po tych 3 latach niektorzy doslownie zidiociali :|
Tylko 2-3 osoby sie jeszcze nie stoczyly.
I mam qmpla, zaje***e fajny gosc. Odkad zaczal grac w CoD’a co drugie jego slowo to przeklenstwo, totalnie olewa nauke, cale dnie spedza przed kompem, stal sie arogancki itp.

Jesli ktos chce cos naprawde ciekawego poczytac (niedlugi wpis) co obecnie sie z naszym krajem dzieje to prosze Was o przeczytanie tego wpisu
http://korwin-mikke.blog.onet.pl/2,ID357186303,index.html

Lepiej chyba tego nie mozna ujac...

I jeszcze jeden tutaj
http://korwin-mikke.blog.onet.pl/2,ID357306061,index.html

Az mi sie wszystkiego odechciewa :(

__

Użytkownik
iamtheone23

2009-01-14 21:20:58

qwe, kurwa nie placz :D bedzie dobrze :D ja juz mam to w dupie, przeceiz nie bede calego swiata zmienial. nie da rady ;)

__

Użytkownik
Mazarine

2009-01-14 21:45:52

Poza tym za mało jest takich którzy chcieliby coś zmienić.

__

Użytkownik
iamtheone23

2009-01-14 22:04:41

bo wiekszosci pasuje taka sytuacja. mysla tylko zeby sie wyspac, pojsc do pracy, jakas rozrywka i tak wyglada ich dzien z szarego zycia. kazdy goni za wlasnym interesem.

__

VIP
Eragorn

2009-01-14 22:17:26

Szczerze w obecnym czasie buntem jest bycie normalnym. Uważam, że aby zmienić świat należy zacząć od siebie i własnych zachowań. Świat to coraz większe gówno pewnie to prawda, dlatego ja nie żyje tylko mam swój świat choć nie jestem odcięty od społeczeństwa, ani nie jestem żadnym wyrzutem. Niestety ale w obecnych czasach jest zbrodnia, ale nie ma kary. Robisz coś złego i problemów z tego nie masz większych ...

Sabre mi się zdaje, że ludzie rozumni to Ci co myślą o rzeczach, które nie interesują przeciętnego człowieka. To osoby, które więcej myślą niż jak się ubrać, czego się napić, kiedy wstać itd.
Muszę przyznać, że dopiero doszedłem do wniosku takiego, że esports na forum stworzył wręcz dyskusje filozoficzne [nazywajmy rzeczy po imieniu w końcu :D

__

Użytkownik
iamtheone23

2009-01-14 23:16:52

Sliterin, spojrz jaki wklad ma qwe w to forum ! mimo to, ze wiele razy jego wypowiedzi byly negowane za wyolbrzymianie, a on dalej swoje pisze ;p i co, mozna ?

byc normalnym to teraz byc nienormalnym. wszystko co modne, fajne, lanserskie, swiecace, odjechane - to jest norma obecnie. to juz nie jest kwestia biegu czasu, ale tej swobody, ktora daja glownie pieniadze.
http://www.wrzuta.pl/audio/geYlRDJM7f/05._lona_-_o_jak_dobrze_full_flejwor_rimejk
warto posluchac. polski rap/hh naprawde inspiruje. oczywiscie wybrany.

__

Użytkownik
varfare

2009-01-14 23:25:37

Dokładnie, jestem osobą uważaną za “inną" tylko dlatego, że mam swoje zdanie na większość tematów i jak na moje oko, zachowuję się normalnie (nie przeklinam, nie wyzywam, nie jestem słitaśny czy cokolwiek, mogę gadać na każdy temat świata, i co dziwne w dzisiejszym czasie, wiem kiedy przestać z żartami). Dzisiejsze społeczeństwo to porażka. Nie porozmawiasz na tematy związane z życiem (jedynie śmichy hahy), nie usiedzisz nie słysząc jednego przekleństwa, wszędzie niedouczone kibole, słitaśne elo elo dziefffczyny ze strojem ala kurva, dresy, pedały, dzieci ze słownictwem godnym boskiej interwencji, po-raż-ka... Z resztą... kto popatrzy na swoje podwórko zrozumie o co mi chodzi, ale zbaczamy z tematu.

Co do zamknięcia sklepów. Zamknięcie jako takie jest jak pare osób napisało - nielegalne i łamie prawo w każdym stopniu. Lecz jako akcja na poziomie moralnym - pochwalam w 101%. Sklepy te powinni zamknąć bo zawsze znajdzie się sprzedawca, który sprzeda dopalacze nieletnim, a jak wiadomo, w dzisiejszych czasach rożne dziwne pomysły takim przychodzą do głowy... Mimo to, nie uważam za słuszne zakazywanie sprzedaży narkotyków, burnoutów czy innego stuffu. Chociaż, rozpatrując to mając jednocześnie na uwadze mentalność dzisiejszych ludzi, jestem za zakazaniem sprzedaży... (z sadystycznego punktu widzenia, lepiej zalegalizować dragi i poczekać aż pewna część populacji zaćpa się na śmierć, narkotykowa fala minie i problem będzie z głowy)

Edit.

Co do muzyki. O ile ktoś znajdzie na necie to Fisz - nienawiść (nigdzie na jutubie czy wrzucie nie widziałem).

__

Użytkownik
iamtheone23

2009-01-14 23:46:43

http://www.wrzuta.pl/audio/hzXnVtn5rS/www.polskie-mp3.tk_fisz_-_polepione_dzwieki_-_05._nienawisc to ?

__

Użytkownik
emitar

2009-01-15 00:44:10

wg mnie bardzo dobrze, ze zamkneli te sklepu, trudno, ze bezprawnie, ale ile osob moglo sobie takie 'towar' zamowic z internetu ? przeciez tam nie trzeba pokazywac dowodu itp itd

potwierdzam to co wiekszosc juz napisala, ze coraz gorzej jest u nas z mlodzieza, to co sie teraz dzieje to przechodzi ludzkie pojecie. 'za moich czasow' tego nie bylo, nawet rozmawiajac ze znajoma (duzo starsza odemnie) nauczycielka w liceum, mowi, ze jest coraz gorzej, strach pomyslec co bedzie za x lat

__

VIP
lecho

2009-01-15 01:13:42

klawisz --> dobrze mowisz :) Tego typu sklepy po prostu omijalo prawo, wiec panstwo zrobilo dokladnie to samo i po klopocie :)

__

Użytkownik
qwe

2009-01-15 01:31:41

Omijaly prawo?? Sorry ale jesli cos nie jest niezgodne z prawem to wynika z tego, ze zgodne z tym prawem jest!
A panstwo NIE MOZE OMIJAC PRAWA!!! Powinno czekac do czasu wejscia nowelizacji do ustawy!
No chyba, ze chesz zyc w panstwie bezprawia.

Powtarzalem to na kazdym kroku i pare osob dalej swoje.
Jesli zezwolisz raz to wkrotce bedziesz mial drugie USA gdzie prawa sie nie przestrzega czy to chodzi o rzeczy moralne czy niemoralne.

Jesli zakladasz firme w raju podatkowym to tez powinni Cie wsadzic do wiezienia?? Przeciez omijasz prawo...

Widze, ze malo osob rozumie co staram sie przez caly czas wytlumaczyc.
Prawo jest po to by go przestrzegac a nie lekcewazyc. Mogli z tym zamknieciem poczekac tydzien lub dwa.
I uchwalic nowelizacje w trybie nadzwyczajnym.

O, moze inaczej powiem.
Jesli dzieciakom, na ktorych tak narzekacie, pozwolicie na to i tamto (np ukradnie rzecz ze sklepu i nie zwrocicie mu uwagi, bo to nie moje i mnie to nie dotyczy) to nim sie obejrzycie i te dzieciaki beda okradac kazdego wlacznie z Toba!
I z rzadzacymi jest dokladnie tak samo. Jesli teraz machniesz reka, ze jakis tam sklep zamkneli bezprawnie to beda pozwalac sobie na coraz wiecej! Tak sie dokladnie w innych krajach dzialo/dzieje!
A dziecko tez moglo sie tlumaczyc, ze kradlo by miec na jedzenie. Widzicie teraz ta cienka granice???

__

VIP
KonradM

2009-01-15 01:32:03

@qwe:

Niby kazdemu sie poprawilo, ale kazdy zamiast otwierac cos swojego jak dawniej
Teraz sugerujesz że za komuny tak otwierali?

Pensje sa w zasadzie takie same. Co sie poprawilo u Twoich znajomych?
Hmm czy Twoi znajomi moga sobie pozwolic na auto bez kredytu? Albo czy maja juz swoje WŁASNE mieszkania??

Samochody większość ma, część na gotówkę, część na raty, niemal wszyscy używane, z zachodu. Mieszkań jeszcze nie, większość albo wynajmuje w kilka osób, albo ma coś po rodzicach - raczej się o tym nie myśli. Tak czy inaczej jeśli zmierzasz do pytania czy na mieszkania/domy wezmą kredyt - tak, z pewnością zdecydowana większość, ja zresztą pewnie również. Ale to nie działa tak, że tylko Polacy jako naród wybrany do bycia wiecznie pokrzywdzonym aby dorobić się czegokolwiek, musi się zadłużyć. Mało tego, u nas to zjawisko w porównaniu do zachodu (Stanów, Anglii, Francji) jest naprawdę bardzo małe. Stany wyjątkowo z życiem na kredyt nieco przegięły, czego syndromem jest mały dołek finansowy na rynkach, ale po paru latach wszystko wróci do normy (finansowej - na rynkach globalnych). Ciężko aby student odkładał przez 15 lat gotówkę aby kupić sobie dom czy mieszkanie za pół miliona złotych - zdecydowanie bardziej mu się opłaca (może nie tyle opłaca, co po prostu musi gdzieś mieszkać) wziąć podobny kredyt na nawet 20 lat i mieć święty spokój. Inna sprawa że ktoś dziedziczy po rodzinie - Ci gimnastykować się nie muszą. Tak czy inaczej świat dziś jest zbudowany na kredytach, i raczej ta sytuacja będzie się rozwijała.

A, i napiszesz że ten system jest zły, to podaj mi na przykładzie kraj, w którym jest lepiej, i w którym wszystko nie jest ustawione na kredytach, zakładając oczywiście, że nie będzie to kraj trzeciego świata albo inny cudak. (prosił bym tylko bez krajów skandynawskich, oni to temat na oddzielny wątek)

No tak, z tym czestym lataniem przesadzilem. Wazne, ze bylo ich na to stac. Teraz wiekszosc stac tylko na tanie linie lotnicze, nieprawdaz? W sumie to nie ma nic do tego
Nie wiem czy było stać czy nie, bo nie znam cen z komuny - wiem tak czy inaczej że ludzie nie latali, bo nie mogli (nie mieli paszportów, czy cholera wie czego). Dziś wakacje czy ferie za granicą to totalny standard, nawet tanimi liniami (chociaż z czasem myślę ze sytuacja będzie się normalizowała jeśli chodzi o tanie/drogie).

Zaraz, zaraz. Moze czegos nie rozumiem i prosze o wyjasnienie.
Proszę zatem bardzo. Wytłumacz mi gdzie tu skandal? Instytucje takie jak Ministerstwo Finansów, Izby Skarbowe czy Służby Celne mają prawo kontrolować dowolną firmę prowadzącą działalność na terenie RP, w dowolnym czasie. Kolesie od DOPALACZE.com jak sami przyznają, wykorzystują lukę w prawie, a państwo nie jest od tego aby im to ułatwiać. Sam się kiedyś zastanawiałem dlaczego tego typu kontrole nie są prowadzone przeciw “kolekcjonerom” czy dilerom - zwał jak zwal. Z tego co się orientuję kontrola miała miejsce do tej pory raz, i sklepy sobie działają bez przeszkód dalej. Podobnych kontroli (może nie tak skoordynowanych) w skali roku masz kilka tysięcy w całym kraju, z tą różnicą, że nie pisze się o nich na onecie, czy nie mówi w tvnie.

Moze jeszcze powiesz, ze aresztowanie Chodorkowskiego tez bylo legalne i zgodne z prawem???

Najbardziej dobijające w jakiejkolwiek polemice z Tobą jest to, że ktoś do Ciebie o jednym, a Ty do niego o drugim :D Chodorkowski to zupełnie inna sprawa, z czego mam nadzieję zdajesz sobie doskonale sprawę. Jako czytelnik czuję się urażony taką (nie pierwszy raz zresztą, to był tylko przykład) manipulacją słowami, nawiązaniami, czy faktami - nie wiem, może masz czytelników tego serwisu za debili którzy nie umieją rozróżnić jednej sprawy od drugiej, tak czy inaczej w kiepskim Cię to stawia świetle jako osobę, która chce nas przekonać że jest inaczej niż myśli większość. Podobnie zresztą było wyżej, jak ktoś się Ciebie spytał o to, gdzie w szkołach są propagowane narkotyki - najpierw wywaliłeś wywód o tym jakie media są złe, jakie społeczeństwo jest złe, a na koniec parę zdań o szkole.

Widzisz ich WYRAZNY CEL ??

Tak, widzę wyraźny cel polskich służb celnych / skarbowych / innych, i zdaję sobie sprawę z tego że tego typu akcja jest centralnie koordynowana, nienaturalna, ktoś podobno zresztą sam przyznał że ma na celu utrudnienie działalności - ale sama kontrola (liczba pojedyncza) jest legalna. Jeśli będą się powtarzały co kilka dni, może będzie to jakieś nadwyrężenie prawa, szczerze mówiąc nie znam się na temat kodeksu w odniesieniu do częstotliwości różnych kontroli - jeśli Twoim zdaniem to jest złe, to rzuć jakimś paragrafem żebyśmy mogli się z tym wszyscy zaznajomić, bo znowu mamy na forum słowa bez pokrycia. Czy natomiast moralne jest takie gnębienie firmy licznymi kontrolami? Gdyby chodziło o sieć sklepów, agencji turystycznych czy czegokolwiek innego - zdecydowanie nie jest. Jeśli chodzi natomiast o sieć sklepów, która działa dzięki wykorzystaniu luki w prawie, moim zdaniem zdecydowanie jest przyzwolenie moralne na tego typu działania. Cholera, rozpisałem się :o

Swietnie, zaloz firme, otworz 20 filii i pozwol, zeby policja skontrolowala Twoj biznes w taki sposob, zebys przez pol miesiaca nie mogl sprzedac nawet ołówka...

To teraz mi, i innym czytelnikom, skąd wziąłeś wartość pół miesiąca. Z tego co wiem, to ta kontrola miała miejsce jeden raz i nie skończyła się zamknięciem sklepów na pół miesiąca. Jeśli się mylę to oddaje honor - prosił bym jakiegoś linka, screena, albo coś wiarygodnego. Bez pustych słówek, bez ściemniania.

Aaaa, gwarantuję Ci że gdybym otworzył sklep i 20 filii z tym, to nie był to sklep z narkotykami.

__
www.hstv.pl

Użytkownik
varfare

2009-01-15 16:50:02

Qwe, nadal się z Tobą nie zgadzam, że w szkole narkotyki się propaguje. Rozumiem, że może zajmujesz się psychologią i wiesz co nie co z teorii jak działa mózg ludzki, jednak ja posiadam wiedzę praktyczną bo umiem obserwować. Wytłumacz mi, w jaki sposób akcja antynarkotykowa, plakat czy cokolwiek anty-narko w szkole (która jest żałosna swoją drogą) ma w sposób podświadomy zachęcić takiego ucznia do wzięcia dragów? Nie widzę tutaj za grosz logiki. Dałeś mi przykład z pedofilią, ale to jest całkiem co innego! Są rzeczy, które się porównuje i takie których za Chiny nie porównasz. Mówienie o molestowaniu w TV, gazetach i innych z pewnością nie skłania kogoś do molestowania własnych dzieci, bo jeśli osoba taka ma głowę na karku, to jej to nawet do głowy nie powinno przyjść. Nie widzę tu żadnego powiązania. Na decyzję czy ktoś weźmie dragi czy nie składa się tak zaje***cie dużo czynników, że nie ma siły aby pojedynczy plakat, zajęcia o narkotykach, ankieta lub coś tego kroju skłoniła do ich brania. Nie znam żadnego konkretnego wypadku, żeby osoba zaczęła brać narkotyki tylko dlatego, że w szkole mówią o ich skutkach.

I NIGDZIE nie pisalem, ze zaraz kazdy zaczal brac narkotyki, palic itp.
To sie ciesz. U mnie byly zajecia antynarkotykowe i po nich juz prawie nie bylo osoby ktora by nie sprobowala ;(
¬_¬

A ja doskonale wiem, ze rozmawianie w taki sposob jak to robia w szkolach tylko podsyca mysl o zerwaniu zakazanego owocu.
Jaki sposób? Ja tam jedynie widzę brak profesjonalizmu.

__

Użytkownik
qwe

2009-01-15 22:06:32

EDIT
Ten post ma charakter moich spontanicznych przemyslen (jak prawie kazdy dluzszy).

@varfare
Qwe, nadal się z Tobą nie zgadzam, że w szkole narkotyki się propaguje. Rozumiem, że może zajmujesz się psychologią i wiesz co nie co z teorii jak działa mózg ludzki, jednak ja posiadam wiedzę praktyczną bo umiem obserwować.

Ja tez umiem obserowac i to jest moim glownym zrodlem wiedzy.

Wytłumacz mi, w jaki sposób akcja antynarkotykowa, plakat czy cokolwiek anty-narko w szkole (która jest żałosna swoją drogą) ma w sposób podświadomy zachęcić takiego ucznia do wzięcia dragów? Nie widzę tutaj za grosz logiki.

Jak wiadomo nasz rzad ma uklady z mafia. Jesli ta mafia ma oddzial zajmujacy sie handlem narkotykow to jak moze zwiekszyc ich sprzedac??
Tam na gorze siedza goscie, ktorzy doskonale wiedza i sa pelni swiadomi jakie dzialania nalezy podjac by zwiekszyc sprzedaz. Wiemy, ze rzad przychyla oczy na psychodeliki w lekach, na rozpita mlodziez itp.
Rzad tak naprawde chce by jego narod sie staczal i stale oglupial juz od najmlodszych lat.

Wiesz jak dziala reklama? O reklamowanym produkcie sie duzo mowi! Rzad duzo mowi i malo robi (albo stwarza pozory, ze cos robi). Po co wszedzie te hasla “narkotyki to, narkotyki tamto”, wszedzie te narkotyki.
Nie idzie przed nimi uciec, tak samo jak przed terroryzmem. Czy te mowienie na prawo i lewo polepszycho choc odrobine sytuacje?? NIE, ani na moment.

Widziales kiedys rozmowy Bodka o dragach i narkotykach?
Mowi tam dzieciom “o asterixie biegajacym po pokoju”, “rozowych sloniach”, halucynacjach itp itd.
I pare dzieciakow, ktore nic nigdy o narkotykach nie slyszalo, teraz juz wie czym sa narkotyki.
A to juz 1wszy, najwazniejszy krok do ich sprobowania.

Czy probowales kiedys czegos o czym nigdy nie slyszales?? Chyba nie.
Dałbym uciac reke, ze gdyby zlikwidowali wszystkie hasla “narkotyki” itd w prasie i telewizji to mniej ludzi bylo by sklonnych to wziasc. Z drugiej strony osoba niewyedukowana, mogla by ulec namowie i ich sprobowac, bo nie wiedziala by co to jest.

Dlatego sprawa narkotykow, powinni sie zajac TYLKO i wylacznie rodzice, bo tylko oni znaja najlepiej swoje dziecko i zazwyczaj sa dla nich najwiekszym autorytetem.

A teraz prosze Cie, wyobraz sobie, swiat, gdzie o narkotykach sie nie mowi, nie znajdziesz o nich wzmianki w prasie, w telewizji w internecie (tutaj akurat dla dobra ludzi trzeba by wpowadzic odpowiednia ustawe).
O narkotykach uslyszysz tylko od rodzicow z zakonczeniem, ze jesli wezmiesz to oberwiesz pasem po tylku.
I takie cos dzialalo przez xx lat, dopoki polska rodzina nie zaczela podupadac, nie wkroczyla kultura zachodu i wszechobecna “wolnosc”, gdzie bez zadnych granic moralnych mowi sie o seksie, zabijaniu, dupach, pedofilach, pedalach, lesbijkach itp itd.
I jak swiat sie zmienil sam widzisz.
Sam doskonale pewnie zdajesz sobie sprawe, ze kartel narkotykowy ma bliskie kontakty z rzadem i tylko dzieki jego przyzwoleniu moze w ogole istniec.

Oczywiscie to jest tylko jedna teoria (niekoniecznie sluszna) kiedys przeze mnie przemyslana.
Druga jest np zalegalizowanie narkotykow (w zadnym kraju, na pewno europy narkotyki nie sa zalegalizowane, w Holandii legalne jest tylko ich spozywanie, po bardzo wysokiej cenie ofc a dostawcy sa Ci sami do w nielegalnym biznesie, to przyklad tego jak pokrecony jest ten swiat).
Legalizacja podciela by nogi ich producentom i dystrybutorom. Kazdy moglby w domku sobie chodowac zioło i nie musial by placil astronomicznych cen (bo cos co mozna wyprodukowac za pare groszy a potem sprzedac 100x drozej, inaczej nazwac sie nie da) za towar.

Pojawia sie teraz problem taki, ze obywatele chcieli by na handlu zarobic i eksportowalli by go poza obszar legalizacji.
Ale co, bimbru tez nie wolno pedzic a jakos ludzie to robia masowo i nikt jakos nie slyszy sie by od bimbru caly kraj byl rozpity.
Bimbru nie mozna pedzic z prostego powodu: ktos chce miec zysk z alkoholu, wiec dal rzadowi w lape.
I czlowiek zamiast miec cos za grosze placi np 30zl za wodke (szczerze powiem, ze jak dowiedzialem sie, ze wodka tyle mniej wiecej kosztuje to niemal nie upadlem sztywno na ziemie).
Czekam tylko az nie bedzie mozna hodowac wlasnych warzyw (a podobno Unia Europejska juz do tego sie szykuje, bo, ze cos takiego wejdzie w zycie wiem od dawna).

Niezle zboczylem z tematu, ale ja lubie rozmawiac. A wiadomo, ze podczas rozmowy slownej zawsze schodzi sie z jednego tematu na drugi. I ja u siebie piszac tego chyba nie zmienie :)
pozdrawiam

__

VIP
KonradM

2009-01-15 22:38:20

@qwe

Jak wiadomo nasz rzad ma uklady z mafia. Jesli ta mafia ma oddzial zajmujacy sie handlem narkotykow to jak moze zwiekszyc ich sprzedac??
Mi o tym nie wiadomo. Masz coś na udokumentowanie swojej teorii, czy to jakaś teoria bez pokrycia?

Dlatego sprawa narkotykow, powinni sie zajac TYLKO i wylacznie rodzice, bo tylko oni znaja najlepiej swoje dziecko i zazwyczaj sa dla nich najwiekszym autorytetem.
Tak się tylko wtrącę, z ciekawości - jak w dobie internetu, rodzice mają posiadać wiedzę na temat narkotyków, której mają wcześniej nie posiadać dzieciaki?

A teraz prosze Cie, wyobraz sobie, swiat, gdzie o narkotykach sie nie mowi, nie znajdziesz o nich wzmianki w prasie, w telewizji w internecie (tutaj akurat dla dobra ludzi trzeba by wpowadzic odpowiednia ustawe).
Żeby doprowadzić do takiej sytuacji, trzeba by cenzurować media, które bazują na sesacji. Jakakolwiek cenzura mediów spotkała by się z założeniem przez Ciebie x wątków na tym forum, jaki to rząd jest niedobry, bo cenzuruje media. Cholera, jak Ci dogodzić? :D

Może niektóre z Twoich założeń nie są głupie, ale większość jest sobie sprzeczna, i nie występuje w niemal żadnym z krajów, a jeśli, to w krajach trzeciego świata, gdzie nie zwraca się uwagi na takie tematy, tylko raczej na to co do gara włożyć. Żyjemy na planecie ziemia, nie w jakiejś Arkadii :/

__
www.hstv.pl

Dołącz do redakcji portalu eSports.pl!

Ostatnio publikowane

Napisz do redakcji

W tej chwili żaden z naszych redaktorów nie jest zalogowany.

Ostatnie komentarze

Ostatnio na forum

Statystyki Online

3270 gości

0 użytkowników

0 adminów

Ranking Użytkowników

WynikiAnkieta

Co było dla Ciebie największym zaskoczeniem podczas WCG Polska?

1. 0%

Słaba postawa Fear Factory

2. 0%

Dobra gra UF Gaming

3. 14%

Tłumy widzów na sali kinowej

4. 14%

Mało miejsca

5. 71%

Nie byłem i nie interesuje mnie to

Nasi partnerzy

• Shooters.pl
  • Cybersport

Wszelkie prawa zastrzeżone (C) eSports.pl 2003-2024

Publikowanie materiałów tylko za zgodą autorów.

Wybierz kategorie