Domena i alias pocztowy

Dostosuj

Autor Wiadomość
Użytkownik
g3su

2009-01-07 13:29:05

witam,

nie znam sie na tym praktycznie w ogole i dlatego mam takie pytanie. posiadam wlasna domene zarejestrowana w home.pl. niech to bedzie np.: mojadomena.pl. i teraz czy jest mozliwosc stworzenia aliasu pocztowego na tej domenie? jesli tak to w jaki sposob tego dokonac? pytanie pewnie glupie ale ja sie tym nigdy ani nie zajmowalem ani nie interesowalem dlatego pytam was

__
luuuzzzz bluuuzzz

Użytkownik
driss

2009-01-07 14:44:11

Powinieneś mieć w panelu użytkownika opcje dodaj alias, dość łatwo można założyć :)

__

VIP
Pajda

2009-01-07 15:12:01

Jak sie nie znasz to najpierw kliknij “dokumentacja i pomoc”.
Nie korzystam i nigdy nie korzystalem z home.pl, ale z ciekawosci wszedlem i znalezienie informacji o aliasach zajelo mi dokladnie 3 klikniecia.

Ponizej wycinek ze strony, tak przy okazji to oferte taka sobie maja, ten ich dzial dokumentacja i pomoc tez moglby byc lepszy (w porownaniu do powiedzmy cal.pl wypada slabo).

Do każdego konta e-mail, działającego w domenie serwera wirtualnego, możesz przypisać aliasy - czyli dodatkowe adresy kierujące pocztę na jedną skrzynkę. W ten sposób użytkownik, korzystając z jednego konta, może jednocześnie obsługiwać pocztę kierowaną na wiele nazw (części adresów e-mail przed znakiem @).

Dodawanie aliasów może odbywać się na dwa sposoby:

1. W Panelu Administracyjnym serwera wirtualnego - zakładka Dostępne usługi - istnieje możliwość zdefiniowania wielu aliasów i przypisania ich do określonych kont.

2. W Panelu Administracyjnym konta e-mail - zakładka Twoje konto - sekcja Aliasy konta, możesz zdefiniować jeden alias wskazujący na bieżącą skrzynkę.

Opcja druga jest dostępna pod warunkiem odpowiedniego ustawienia w Panelu Administracyjnym serwera WWW (zakładka Dostępne usługi, zaznaczona opcja użytkownicy mogą edytować własne aliasy) i wykorzystania nazwy aliasu spoza puli zastrzeżonej do aktywacji wyłącznie przez Panel serwera wirtualnego.

Więcej o konfiguracji aliasu piszemy na stronach działu Pomocy Technicznej, w rozdziale Zarządzanie usługami, działy Opcje podstawowe i Dostępne usługi.

__

Użytkownik
g3su

2009-01-07 17:21:21

Pajda widzisz przeczytalem “Dokumentacja i pomoc” ale ty za to nie przeczytales mojego posta chyba. to co ty znalazles mnie nie dotyczy. niestety

__
luuuzzzz bluuuzzz

Użytkownik
Forem

2009-01-07 17:24:54

Nie zrobisz tego na home.pl, tylko na serwerze do którego kieruje Twoja domena.

__

VIP
Pajda

2009-01-08 12:02:47

Nie nie doczytalem, tylko nielatwo wywnioskowac, ze chodzi o zewnetrzny server mailowy poza domena, jezeli to o to chodzi, bo wciaz czytam i probuje sie domyslic. Chyba, ze nie masz w ogole oddelegowanej nigdzie domeny. Masz gdzies indziej hosting razem z mailem wykupiony czy sam server mailowy gdzies niezaleznie od reszty?

Jezeli chodzi o zewnetrzna obsluge poczty to liczba klikniec by to znalezc spada do 2 (dokumentacja i pomoc, konfiguracja i zarzadzanie domena).

Rekord MX (zewnętrzna obsługa poczty)

Dla każdej domeny istnieje możliwość zdefiniowania zewnętrznego serwera obsługującego pocztę elektroniczną. Zmiana taka dokonywana jest za pomocą dodania tzw. rekordu MX do opisu domeny. Może być to dowolny serwer działający w sieci Internet. Warto jednak pamiętać, że od momentu dokonania wpisu i jego rozpropagowania w Sieci, serwery home.pl nie biorą w żaden sposób udziału w obsłudze poczty dla tejże domeny. Ważne jest zatem, aby serwer obsługujący pocztę był stabilny i dostępny od momentu przesłania zamówienia. Istnieje także możliwość zdefiniowania kilku serwerów pocztowych, z których każdemu przypisany jest odpowiedni priorytet. Niedostępność jednego serwera (o wyższym priorytecie) powoduje wówczas próbę przesłania poczty na kolejny (o niższym priorytecie).

Reszte, czyli ustalanie konkretnych adresow i aliasow w domenie robi sie juz po stronie tego servera. Tam gdzie masz domene sama mozesz najwyzej ja oddelegowac (przypisac do hostingu gdzies), albo wlasnie rekordem mx na sam zewnetrzny server poczty. Delegacja to 3 klikniecia (http://home.pl/pomoc/panel/domeny), aczkolwiek jest to tam tak podane, ze pewnie trzeba sobie odrazu terminy sprawdzac samemu jak ktos niezorientowany. Jak cos pytaj.

__

Użytkownik
vidz

2009-01-08 14:52:44

jeżeli masz hosting to robisz to poprzez cpanel

__

Dołącz do redakcji portalu eSports.pl!

Ostatnio publikowane

Napisz do redakcji

W tej chwili żaden z naszych redaktorów nie jest zalogowany.

Ostatnie komentarze

Ostatnio na forum

Statystyki Online

3038 gości

0 użytkowników

0 adminów

Ranking Użytkowników

WynikiAnkieta

Co było dla Ciebie największym zaskoczeniem podczas WCG Polska?

1. 0%

Słaba postawa Fear Factory

2. 0%

Dobra gra UF Gaming

3. 14%

Tłumy widzów na sali kinowej

4. 14%

Mało miejsca

5. 71%

Nie byłem i nie interesuje mnie to

Nasi partnerzy

• Shooters.pl
  • Cybersport

Wszelkie prawa zastrzeżone (C) eSports.pl 2003-2024

Publikowanie materiałów tylko za zgodą autorów.

Wybierz kategorie