Lista sugestii i niezbędnych poprawek.

Dostosuj

• 1
  • 2
Autor Wiadomość
Użytkownik
Nighter

2008-11-28 17:48:31

@ Mateck:
przepraszam, ale gdzie widzisz potencjał nowej strony? pytam tylko, odpowiedz bo skoro tak twierdzisz to chciałbym przeczytać :) osobiście widzę powolny upadek eSp.pl poprzez tą zmianę. newsy wyglądają teraz jakoś bezpłciowo, suchy tekst na białym tle ubity w 800px, jakoś to nie ma polotu po prostu. a odejście kabooma to już w ogóle gwóźdź do trumny.

zapewne się powtórze, ale nowe eSp.pl wygląda jak zabawka dla dzieciaków na miesiąc. Nie widze ŻADNEJ przyszłości dla tej strony (mam tutaj na myśli jej obecną formę, tj. grafike, ustawienie tabel itd.). Kompletnie nie wyobrażam sobie jak zamierzacie przedstawić jakiś duży event tak żeby był on zauważalny. Bo jeżeli tak jak relacje z Dreamhack to marnie. Jakaś ikonka po prawej dodatkowa a reszta wygląda jak typowy news.

do poprawki:
- obrazek od artykułów (ten shit z ajaxem co sie klika na kropke). dlaczego do cholery jest on NAD linią i wyrazem Artykuły? Wygląda jakby sie tyczył newsów a nie artykułów :|

btw. GDZIE JEST opcja cytuj?

__

Użytkownik
toxiknoizz

2008-11-28 18:22:11

A ja mam jeszcze taka propozycje, cze nie lepiej by wygladalo jakby komenty byly zrobione np. tak: klik ? (patrz koment 1#)

__

Użytkownik
chojrak

2008-11-28 20:01:56

@mefistox2

to samo mam :D

@mateck, no może i masz racje, ale jako odbiorca chciałbym dostać produkt ukończony itp itd ;D ale rozumiem was ;DDD poza tym, są podwójne przyciski "dodaj odp", "edytuj" itp (nawet teraz)

__
dupa

VIP
maXym

2008-11-28 20:17:06

infin: "- obrazek od artykułów (ten shit z ajaxem co sie klika na kropke). dlaczego do cholery jest on NAD linią i wyrazem Artykuły? Wygląda jakby sie tyczył newsów a nie artykułów :|"

On sie odnosi do wszystkich publikacji. Znajduja sie tam odnosniki tak do najciekawszych artow, jak i najgorętszych newsów. Ramka o ktorej piszesz nie jest tylko do artów.

__

Użytkownik
vidz

2008-11-28 20:58:05

login/nick. h kogo obchodzi czyjs login ?!

__

Użytkownik
Nighter

2008-11-28 21:15:14

@maXym:

maxio, skoro tak, to powinien znajdować się również nad newsami a nie tylko nad artykułami. Logika tak nakazuje w przypadku tego co napisałeś. Nie trzeba być uber DTPowcem żeby to zrozumieć...

__

Użytkownik
toxiknoizz

2008-11-29 06:26:41

nie wiem ocb ale juz drugi raz zrobilo mi sie na forum takie cos (w 1 temacie reszta dziala nromalnie oO)
http://screeny.pl/4658

__

Użytkownik
g3su

2008-11-29 11:56:16

toxiknoizz: tez mialem takie cos ;\ a teraz mam taki myk:

http://img179.imageshack.us/img179/351/zrzutekranu6wv0.png

to pierwsze pole z haslem to jakis fake bo jak tam wpisuje to odsyla mnie do strony logowania ;ss nie wiem skad taki bug, wczesniej z tym topem bylo wszystko ok

edit: teraz widze, ze mam podwojne tez przyciski 'Dodaj odpowiedz' i 'Zapisz' przy pisaniu postow na forum o.O

__
luuuzzzz bluuuzzz

Szef
rr

2008-11-29 12:47:20

"A ja mam jeszcze taka propozycje, cze nie lepiej by wygladalo jakby komenty byly zrobione np. tak: klik ? (patrz koment 1#)"

fajne ale:
- nicki bywają dłuższe i wtedy będzie trzeba ucinać :/
- trzeba bedzie na nowo pociąć komentarze a to dzień pracy
- spróbuj jak to wygląda jak każdy komentarz jest tak zrobiony, może jako jakaś forma wyróżnienia się przyjmie, pomyśliwmy

__

Użytkownik
N00binator

2008-11-29 13:20:00

Gdzie jest podglad ostatnich komentarzy danego uzytkownika?!!!!! I zmiencie @#%$ te nicki zeby byly nickami a nie loginami!! Ta czerwona metka przy logu to chyba nie jest usprawiedliwienie ze strona nie jest tak dobra jak kiedys? :F

__

Użytkownik
g3su

2008-11-29 14:08:45

rr: ale to ludzie widzieliby, ze tnie im nicka na forum i robiliby takie zeby nie cięło albo godziliby sie na ich ciecie

__
luuuzzzz bluuuzzz

VIP
V!ct!M

2008-11-29 14:58:02

jeszcze inny kolor wypowiedzi dla vipow

:XDD

__

Użytkownik
tobster

2008-11-29 16:13:57

Górna część strony (ta "animacja" jak się cos wybierze z prawej tabelki co tak się przesuwa obrazek z tytulem) pod linuksem (openSUSE 11.0) strasznie tnie,

__

Użytkownik
Nighter

2008-11-29 17:03:12

RR, wersja zaproponowana przez toxiknoizza bardzo w deche, ale żeby nie było problemu to niech nick zostanie na swoim miejscu a po prostu podświetlenie bedzie. Bo czesto lapie sie na tym ze dopiero w polowie czytania komentarzy widze że są one odpowiedzią do któregoś tam. Albo dać większy margines z lewej dla tych odpowiadających, albo podświetlić avatar pierwszego. Akurat podświetlenie avatara to nei ejst cały dzien roboty ;)

__

Szef
rr

2008-11-29 17:11:18

g3su zgodnie z tym co zobaczyliśmy zawsze znajdzie się grupa ludzi którym coś się nie spodoba. Nie znaczy to że nie robimy strony dla userów, robimy ją, zmieniamy udoskonalamy. Ale eSports.pl nie jest prostą aplikacją i jej powstanie kosztowało bardzo dużo pracy. Wiele błędów nie wyszło podczas testów bo czymś innym jest obciążenie serwera jednocześnie przez 5 testerów i 20000 botów a czymś innym przez 2000 użytkowników. Każdy z nich ma dodatkowo inną przeglądarke, system, dodatki, ilośc kolorów, komputer, wersje dodatkowego oprogramowania itd. Testy które by to uwzględniły kosztują taką masę pieniędzy że wolę o tym nie myśleć.

Musieliśmy zmienić system bo stary doszedł do granicy swojej wydajności. Poprzednia strona była rozbita na 3 serwery (obrazki, sql i www) serwer www był obciążony w 100% zwykle. Więcej użytkowników i strona wisiała. Obecnie możemy odpalić stronę na jednej maszynie a i tak obciążymy ją w 20%. To był główny motor zmian. Poprzedni kod był do wyrzucenia bo został zaprojektowany na 2k userów dziennie a nie na 20k+. Niektórych rzeczy nie da się sztucznie pompować sprzętem.

Jak już napisałem eSports.pl jest dla użytkowników i jak widzicie wprowadzamy stale zmiany które mają go usprawnić. Teraz możemy to zrobić. Na poprzednim kodzie nie było jak. Masa funkcji była wyłączona lub nie działała poprawnie. Takich kluczowych rzeczy jak rejestracja, lista znajomych, nie wieszający sie dload itd w końcu zostały naprawione. Wiele rzeczy o które prosili użytkownicy już są w końcowej fazie testów, wspomne tylko o drabinkach w komentarzach, zmianach w profilu itd. W przeciągu miesiąca powinniśmy wyjść z wersji beta i zacząć rozwijać stronę.

Co do logowania, nie umiemy do końca znaleźć problemu, jednym z nich jest na 100% stare ciastko z poprzedniej strony (usuńcie je będzie niebo lepiej), drugim są skaczące domeny ale ten problem w brutalny sposób wczoraj załataliśmy w większości przypadków. Jak widzicie udoskonalamy stronę a chociaż do poprawy zostały takie podstawowe rzeczy jak układ strony glównej, wyszukiwarka itd jesteśmy w stanie naprawić je w ciągu miesiąca.

Popatrzcie na listy błędów zgłaszane na początku i teraz, to są dwie zupełnie różne listy, sporo zostało już zrobione.

__

Użytkownik
chopin

2008-11-29 17:34:02

wchodze co jakis czas zobaczyc co naprawiono, niewiele zmian jednak widze. Nawet jesli uda sie wam ustawic wszystko tak zeby dzialalo poprawnie to layout jest wciaz szkaradny.

__

Użytkownik
g3su

2008-11-29 17:50:45

rr: ja nie mam o nic pretensji jak cos :P widze, ze robicie co sie da zeby bylo ok. tak jak sam zreszta powiedziales bledy sa poprawiane i wystarczy spojrzec na listy bugow zglaszanych wczesniej i obecnie. jest dobrze. wy róbcie swoje. jestem swiadomy ile musialo kosztowac pracy, wysilku i pieniedzy to nowe esp.pl. tak na prawde chyba kazdy tutaj wie, ze nie robicie czegos dla szkody uzytkownikow czy zeby uprzykrzyc im zycie :) czy stara czy nowa strona ja nadal sie ciesze, ze moge wejsc, poczytac newsy, artykuly, forum i fajne komentarze :)

__
luuuzzzz bluuuzzz

Użytkownik
kaensainen

2008-11-29 18:03:33

Pod linuksem strasznie tną "wiadomośći" z animacją. Sprawdziłem na Ubuntu oraz na Fedorze.

__

Użytkownik
toxiknoizz

2008-11-30 12:47:31

"- nicki bywają dłuższe i wtedy będzie trzeba ucinać :/" - spokojnie wejdzie 11 znaków (tamtą czcionką), a można jeszcze te miejsce poszerzyć to wejdzie więcej, chociaż imo z 10 max powinno być..

http://screeny.pl/5246

tak ogólnie to przydałby się cały nowy (lepszy) lay, bo ten jest koszmarny :P

btw. przy robieniu tej swojej wersji komentów zauważyłem że kreska po numerze komentarza różni się od tej która jest po numerze w odp. na komentarz ;o tak miało być?

__

Użytkownik
Zippi9

2008-11-30 22:37:37

Kolejnym błędem jest zapraszanie znajomych, a raczej mail wysłany od eSp. Pewien użytkownik chciał dodać mnie do swojej listy znajomych. Otrzymałem takiego maila
“Użytkownik z1ppi,
pragnie dodać Cię do listy znajomych.
Jeżeli akcetpujesz zaproszenie, zaloguj się i coś tam kliknij.
Aby obejrzeć profil użytkownika kliknij tu.
" Gdy to przeczytałem to WTF nie chcę dodawać siebie do listy znajomych, zalogowałem się w serwisie i się okazało że to zupełnie ktoś inny chce mnie do niej dodać. Treść maila w tym literówka “akcetpujesz “zaloguj się i coś tam kliknij” WTF? chyba nie powinno się takich zwrotów używać.

__

VIP
[fhn]AL|EN

2008-12-01 15:06:59

Ok opis w profilu wykasowaliście to przeżyję ale chciałem sobie dodać nowy a tu:

“Proszę poprawie wypełnić poniższe pola.
Nick: AL|EN”

Co za lol ? No chyba mam wprowadzony i nie zamierzam zmieniać prawda ?

Jeżeli to jest sprawa problemu z "|" no to sorry ale wcześniej działało.
Prosiłem też kiedyś administrację, o zmianę LOGINU(login to nie to samo co nick) z [fhn]AL|EN na samo AL|EN ale widać nie dało wtedy rady - może przy okazji nowego serwisu da się tą zmianę wykonać bez straty niczego ?

EDIT: Dlaczego w ilości odpowiedzi pisze: 1 skoro jest tylko pierwszy post ?

__
Ta strona umarła...

Użytkownik
qim

2008-12-01 21:39:52

To mnie Często takie cuda wyskakują. KLIK

Używam najnowszej opery 9.62

__

Użytkownik
mefistox2

2008-12-01 23:14:46

download nie działa!

__

Użytkownik
majan

2008-12-01 23:42:39

Ostatnie komentarze!

I w ogóle ten system newsów, jest strasznie niewygodnie :(

__
Pozdrawiam!

Użytkownik
toxiknoizz

2008-12-03 12:38:29

zauważyłem ze czasami robi się tak ze nie można w nic kliknąć w menu po prawej (ost. komentarze, ost. na forum) bo robi się ten kursor do zaznaczania tekstu.. działa dopiero po odświeżeniu strony..

__

Użytkownik
bAlb1n

2008-12-03 22:09:00

Odpowiedziałem sam sobie, żeby sprawdzić czy powiadomienie o odpowiedzi na Twój post działa. Nie dostałem takiego maila jak na starej stronce, ale może to być powodem, że sam sobie odpowiedziałem. Czy działa coś takiego? Jak nie to osobiście uważam, że jest to dosyć potrzebna rzecz.
Pozdrawiam :)

__

Użytkownik
yeltzyn

2008-12-04 00:28:08

Na stronie glownej w przewijanym menu elementy oznaczane sa poprzez kropki i wykrzykniki (zolte/czerwone). Wyswietlenie kazdej podstrony/wejscie do newsa/wejscie na forum i w prawym menu widzimy juz niebieskie “nowe dokumenty tekstowe” i jakies rozowe kulki. Taki brak konsekwencji bije po oczach i odwraca uwage od tego co sie czyta. Wnosze o ujednolicenie layoutu w kierunku kropek i wykrzyknikow.

Prosze o zmiane grafik przy dodawaniu odpowiedzi na forum. Ikonki z czasow gg 5.0 oraz uzycie ikony outlookexpress (chroniony znak towarowy/handlowy ?) jest mierne. Ponadto wnosze o dodanie “pomocnika BBcode” (na forum, jak to bylo dotychcasz) [skoro nie ma i nie bedzie bbcode, to niech chociaz bedzie podane jak dodawac linki i {o ile mozna} obrazki, hide, listy itp. bo nie dziala tak jak na starym serwisie]

[HUGE]CONCURRO JEST ZNAKIEM/LOGIEM/JEDNOZNACZNYM IDENTYFIKATOREM SERWISU ESPORTS.PL NIECH WIEC NA NIM ZAGOSCI[/HUGE] po co nam jakies roboty i thompsony z serii CoD jak jest concurro

__
więcej sprzętu niż talentu

Szef
rr

2008-12-04 00:55:34

forum bedzie mocno przerobione, nie bedziemy wprowadzac kosmetycznych zmian oprocz tych ktore trzeba bylo aby latwiej sie plynnie korzystalo

jezeli chodzi o concuro to problem polega na tym ze jakakolwiek tapete dawalismy z nim nie wygladala dobrze, taki brak pomyslu, epic fail :/ za kilka dni pojawi sie konkurs na tapete i wtedy pewnie zmienimy na inną

__

Użytkownik
ruseq

2008-12-04 12:37:27

Mam propozycje żeby strona była bardziej kolorowa. Np.

w art. http://board.enemyterritory.pl/news/Call-of-Duty%3A-Modern-Warfare-2/30706/strona/1/kom
badź popularniejszych tematach na forum http://www.esports.pl/forum/temat/9033

dodawać takiego topa jakby przed txt, mógłbym to robić FREEEEEEE

__

Użytkownik
N00binator

2008-12-12 13:53:50

Te minusy to tez totalna tandeta. Ktos kogos nie lubi to mu wciska kilkaset takich minusów. Mozna je rozdawac bez konca.

__

• 1
  • 2
Dołącz do redakcji portalu eSports.pl!

Ostatnio publikowane

Napisz do redakcji

W tej chwili żaden z naszych redaktorów nie jest zalogowany.

Ostatnie komentarze

Ostatnio na forum

Statystyki Online

3496 gości

0 użytkowników

0 adminów

Ranking Użytkowników

WynikiAnkieta

Co było dla Ciebie największym zaskoczeniem podczas WCG Polska?

1. 0%

Słaba postawa Fear Factory

2. 0%

Dobra gra UF Gaming

3. 14%

Tłumy widzów na sali kinowej

4. 14%

Mało miejsca

5. 71%

Nie byłem i nie interesuje mnie to

Nasi partnerzy

• Shooters.pl
  • Cybersport

Wszelkie prawa zastrzeżone (C) eSports.pl 2003-2024

Publikowanie materiałów tylko za zgodą autorów.

Wybierz kategorie