Zeitgeist

Dostosuj

Autor Wiadomość
VIP
SweepeR

2008-05-03 00:57:07

Wszystko to przez zydow, masonow i cyklistow!!!!!!1111!1!11!1!11

__

VIP
V!ct!M

2008-05-03 00:57:18

pewnie na tym z koncowka .pl, od ktorego zaczyna sie dzien w wielu polskich biurach :D

__

Użytkownik
garo

2008-05-03 01:06:20

Jeszcze raz nazwiesz kogoś idiotą, wieśniakiem lub obdarzysz innym niepochlebnym przydomkiem, a wylecisz stąd tak szybko, jak odpisujesz swoim "rozmówcom" na co niektóre komentarze ^^

__

Użytkownik
garo

2008-05-03 01:14:07

A mnie się "Skarb Narodów" podobał :P

__

Użytkownik
qwe

2008-05-03 01:36:45

kaznodziejstwo??
powiem Ci tak, jestem uczciwym czlowiekiem i nie mam nic na sumieniu
poszczescilo mi sie w zyciu i troche kasy mam

pomagam potrzebujacym, ale daje tylko do reki, rzadko daje na roznego rodzaju instytucje charytatywne (zwlaszcza czerwony krzyz) bo wiem gdzie ta kasa idzie (tam gdzie nie powinna)

JA mam zawladnac moimi pieniedzmi, nie one mna, bo jesli pieniadze beda zbyt wysoko, to szybko mna zawladna i beda rzadzic moim zyciem

Poza tym skad wiesz czy te opinie sa w ogole reprezentatywne ? Czy skutecznosc zostala sprawdzona na odpowiedniej probie ludzi ?

powiem Ci tak, sa bardziej reprezentatywne niz te ktore glosza w TV
wiesz to zalezy od wiedzy odbiorcy i jego krytycznego myslenia

skad wiesz np ze jesli w TV glosza, ze ASPARTAM jest nieszkodliwy to jest to prawda??
zrozum, ze to jest narzucana opinia waskiej grupy ludzi dla mass
i kazdy kto zobaczy to w TV bedzie przekonany, ze aspartam nie jest szkodliwy, a WSZYSCY naukowcy (bez wyjatku) wiedza, ze aspartam mimo, ze moze byc zamiennikiem cukru jesli chodzi o slodki smak to ma BARDZO WIELE NEGATYWNYCH skutkow
powiedz mi dlaczego nie mowia o tych negatywnych skutkach?

mi tylko chodzi o to by ludzie mysleli krytycznie, to jest wazny tok rozumowania

__

Użytkownik
qwe

2008-05-03 01:39:16

spoko, ale jak gosc nie ma pojecia to niech sie nie odzywa bo wprowadza innych w blad (jesli to czytaja)

__

Użytkownik
qwe

2008-05-03 01:41:02

;* ;D

__

Użytkownik
garo

2008-05-03 01:45:25

Masz swoje zdanie - OK. Chcesz je wyrazić - OK. Ale jeśli koniecznie musisz używać przekleństw to je chociaż wygwiazdkuj. I przestań wyzywać innych - panuj nad emocjami...

__

Użytkownik
qwe

2008-05-03 01:52:45

a kim jest Twoj tata??
no powiedz bo kogo opinia jest bardziej wiarygodna? mojej mamy ktora pracuje w fachu (podkreslalem pare razy ZE TO NIE JEST opinia tylko mojej mamy lolu)
czy twoj tata ktory pracuje w cukierni/ogrodnik/prawnik itd??

Co do szczepionek - nie jestem ekspertem, ale wydaje mi sie ze szczepienie na odmiany wirusow ktore byly w latach 60tych nie byloby najbardziej skutecznym, nieprawdaz? Wirusy maja to do siebie ze mutuja, i dlatego szczepionka na grype nie zagwarantuje 100% ochrony przed ta choroba, ale juz np szczepionka na gruzlice ma znaczna szanse na dzialanie. Zreszta co powiesz np o surowicach? Tj. gotowych przeciwcialach dziajacych np przeciw tezcowi (tezcu? :asd) czy jadowi (jadu?) wezy? Jednak dziala i ratuje zycie :D

wiem cos na temat mutacji i nigdy wirusy nie mutowaly tak szybko jak teraz, inaczej w przeszlosci ludzkosc dawno wymarlaby na rozne choroby
co by bylo gdyby np ebola/aids lub inna pandemia zaatakowala XV wieczny swiat??
nie obroniono by sie przed tym, bo nie bylo takiej techniki (dzuma nie jest tak zarazliwa i niebezpieczna jak np AIDS, objawy zarazenia szybko widac, np AIDS juz nie)
tak samo przez pare tysiecy lat historii nigdy nie bylo powaznych chorob tak teraz nagle pojawila sie ich masa

surowica to zupelnie cos innego niz szczepionka, ale odbija sie to w lekkim stopniu na zdrowiu pacjenta (oslabienie organizmu)

Sztuczki rockefelera spowodowaly ze musialem zmazywac kawe z monitora :D tak logicznie rzecz biorac: jakby w podrecznikach od historii mial byc opisywany kazdy najmniejszy przekret na przestrzeni dziejow to podreczniki mialyby po kilkaset tomow...

ok miszczoo, przeciez jest o krachu na gieldzie, dlaczego nie napisano tam, ze wywolali go bankierzy (wszystko jest udokumentowane, Amerykanski system publicznego dostepu do informacji)
nikt o tym nie pisze a to bardzo wazne, przeciez to byla najwieksza grabiez w historii USA

Dzwonienie po wyniki badan do roznych instytucji to tez dobry dżołk.

no nie wiem co cie tak smieszy, to ze staram sie uzyskac informacje na wlasna reke??
zal mi cie, ty wolisz jak wszystko podstawiaja ci pod nos
twoje jedyne zainteresowania to pewnie sex, telewizja, alkohol, imprezy- doslownie jak zwierze 0 myslenia, bezmozgie oddawanie sie temu co przyniesie jutro
tylko, ze nadejdzie takie jutro, ze nie bedziesz mogl wyjsc z domu bez pozwolenia (wyolbrzymione przepisy USA, gdzie nie ma wolnosci osobistej i prywatnosci mieszkancow)

ciekawa rzecz ktora ci teraz podam i bez wysilku mozesz znalezc jej potwierdzenie (wchodzac na strone ONZ)

Chiny, kraj w ktorym nie przestrzega sie praw czlowieka, dokonuja masowych mordow itp dostal najwiecej nagrod pokojowych ze wszystkich krajow przyznawane przez ONZ
wyjasnisz mi to??

__

Użytkownik
qwe

2008-05-03 01:54:24

Odpisze ci tak jak tego chcesz. Oczywiscie ty dalej uznasz ze to nie sa argumenty, ale wiesz co.. naprawde nie interesuje mnie Twoja opinia. Wierz w co chcesz, wolnosc wyboru, ja ci w droge nie bede wchodzil. Chcesz sie kompromitowac, twoj wybor.

niee, to Ty sie kompromitujesz, mnie Twoja opinia tez nie interesuje wiec sobie daruj takie texty :o

"nie wku*** Was fakt, ze jestescie okradani z oszczednosci w banku w postaci inflacji?? albo zaciagajac kredyt ze zmian stop procentowych???"

W jednej linijce zanegowales istnienie inflacji oraz stóp procentowych. Umowmy sie ze one istnieja i wiecej osob w nie wierzy, niz je neguje. Teraz ty jako mniejsznosc udowodnij mi ze swiat sie myli. Bez odsylania do filmu (ktory ogladalem) i bez tekstow w stylu "sam sobie poszukaj". Podobno sie znasz na ekonomi, chetnie poslucham, konczylem kilka lat temu.

mogles walnac cale zdanie w kontekscie, tu przyznaje sie do bledu mialo byc napisane inaczej, zapomnialem poprawic, nie przeczytalem co napisalem i sens zdania jest troche inny niz powinien byc :)) na dole w poscie napisalem juz poprawnie

"oni tak manipuluja spoleczenstem, ze ludzie nawet nie zauwazaja, ze dzieje sie zle nie jest wina ludzi, tylko rzadow!"

Sprecyzuj "oni". Czy jest to "wszechobecny uklad" czy talibowie z Klewek ? Moze to cimoszewisz steruje nami z lasu przez swoje zubry. Niewiem, wyjasnij mi to.

pisze (nie wiem czy tobie) juz po raz 15, ze nie opieram sie na filmie zeitgeist, kurde czy to tak trudno zrozumiec??

tu masz narazie krotka i odpowiedz w postaci videoblogu na ktorym jest wywiad z najwazniejszym zyjacym bankierem J.D. Rockefellerem
obejrzyj cale, Rockefeller to nie wiesniak Cimoszewicz (hehe z tym lasem bylo dobre ;) )
bedziesz mial ogolny obraz kim sa ONI

""MIT RELIGIJNY tworzy psychologiczna podstawe do wpajania w umysl czlowieka kolejnych mitow"
i wtedy zaczyna sie mit o WTC
rozumiecie??"

Tak, rozumiemy. Wlasnie zostales zmanipulowany.

omg to byla konkretna odpowiedz na konktetne pytanie, wiec nic dziwnego, ze nie rozumiesz "bystrzacho"

"przestepczosc, bezrobocie itp itd to wszystko nie jest dzielem przypadku"

Nie, zrobili to ONI.

o po ch** znowu wyrywasz z kontekstu??
widac, ze nie masz co robic, idz sobie do lasu bo chyba dworu przez miesiac nie widziales

"TVN powstal na potrzebe planu "elity""

Powiedz mi jak mozesz byc racjonalny produkujac takie gnioty? Sczekautuj raporty komisji europejskiej, w ktorych TVN jest uznawana za stacje, ktora jest w najmniejszym stopniu poddawana wplywom i naciskom zewnetrznym. Pamietasz jak Lis wylecial? Chcieli byc czysci od oskarzen o upolitycznienie, ale domyslam sie ze weszysz w tym spisek Iluminati/Masonow/Zydow/LzeElit/niepotrzebneskreslic.

zobacz sobie zarzuty stawiane TVNowi przez JKM, paru politukow (juz nie pamietam nazwisk) i zestaw to z okolicznosciami powstania TVN
przestudiuj dokladnie KTO sfinansowal ludzi ktorzy stworzyli TVN, SKAD wziely sie na to pieniadze i Z KIM to bylo powiazane

jestes po prostu SMIERDZACYM leniem ktory nie chce ruszyc dupy i to sprawdzic, ja to zrobilem i powiem Ci tyle, ze TVN jest stworzone na potrzeby tych samych ludzi dla ktorych TVP istnieje w obecnej formie
nawet Wiadomosci w TVP i FAKTY w TVN to to samo, tylko prezenterzy inni

a co do wyrzucenia LISA z TVN to zamailuj w tej sprawie do Kamila Durczoka (mnie szybko odpisal :) ofc jesli zadasz sensowne pytanie) moze jego odpowiedz troche otworzy Ci oczy, gdzies na necie byla jego wypowiedz w tej sprawie, ale onet i wp usunely te materialy...

nie masz pojecia? nie wypowiadaj sie, takie moje motto
jesli nie wiedzialbym o czym pisze to po prostu zamknal bym buzie na klodke
NIGDY nie wypowiadam sie na tematy na ktorych sie nie znam, ale skad ty mozesz wiedziec, przeciez mnie nie znasz. a zaufanie do drugiego czlowieka masz, ale tylko wtedy gdy mowi po twojej mysli

"istnieja w anglii tajne biblioteki gdzie zapisana jest PRAWDZIWA historia, nie to co ucza nas w szkolach"

Rozumiem ze jak masz wakacje to sobie w hogwarcie z Harrym Potterem czytacie te kolorowanki?

moze zle sie wyrazilem, nie sa tajne (ludzie wiedza ze istnieja), ale zwykli ludzie nie maja tam wstepu (cos jak akta CIA itp)

"w internecie jest duzo syfu na temat NWO, specjalnie wrzucanego przez odpowiednich ludzi
jesli sie duzo czyta to mozna odroznic syf od prawdy"

Zlota mysl. Tylko zabrales sie od dupy strony

zabralem sie od dobrej strony
ty nie masz w ogole pojecia wiec zamilcz wiesniaku

"ahaha sweeper nie rozwalaj mnie bo ide na studia ekonomiczne i mam troche o tym pojecia"

No to chyba zaprzeczyles sam sobie, nie?

co niby zaprzeczylem?? chyba w twojej wyobrazni buraku

__

Użytkownik
qwe

2008-05-03 01:54:58

ok sora ale ja taki z natury :D
postaram sie :)

__

Użytkownik
qwe

2008-05-03 02:07:32

z irakiem sie po czesci zgodze, choc mieli 2 glowne cele
ukrasc rope (tak kradna sobie stamtad bezkarnie rope)
wybudowanie stalej bazy wojskowej by miec na oku inne nieposluszne panstwa bogate w rope

co to krajow skandynawskich i szczesliwosci ludzi ktorzy tam mieszkaja

o wenezueli pisza, ze zyje sie tam zle ale jest wrecz przeciwnie, nawiazalem kontakt z paroma polakami ktorzy tam mieszkaja i sa oburzeni klamstwami w mediach na temat ich kraju
jedna pani ma nawet poswiecony temu blog http://www.wenezuelawmediach.blogspot.com/

poza tym od dawna wiadomo, ze takie wyniki takich ekspertyz mozna dowolnie manipulowac tak by wyszki co to ONI chca (slynne afery z sondazami TVN, to bylo chyba w okolicach 2001)
na dodatek zwroc uwage na zarobki tych mieszkancow, byliby szczesliwsi gdyby podatki byly mniejsze

kolejna uwaga to i tak niski odsetek tych ktorzy sa szczesliwi
co z tego, ze np Szwedzi sa najszczesliwszym krajem europy, jesli odsetek ludzi szczesliwych wynosi tam mniej niz 50%?? (a to oznacza ze ponad polowa ludzi jest niezadowolona)
rozumiesz na czym polega manipulacja w tym przypadku??
mogliby podac, ze np szwecja jest najszczesliwszym krajem, nawet gdyby odsetek szczesliwych wynosil tam tylko 2% przy czym w reszcie krajow wynik bylby ponizej 2%, w mediach podawali by ze szwedzi sa szczesliwi jak nikt w europie mimo, ze tak naprawde szczesliwa byla by tylko garstka ludzi (zapewne majaca powiazania z politykami, aferami, korupcja, bankami)

polecam film THE REVOLUTION WILL NOT BE TELEVISED
dostepne na video.google
fajny dokument ktory NIEPODWAZALNIE pokazuje co media moga sobie robic z opinia publiczna

__

Użytkownik
qwe

2008-05-03 02:09:11

heheh ktos mi tu cos pisal o ekonomii, ze ja skonczyl pare lat temu i wie lepiej ode mnie i nagle te zdanie usunal

hehe do czego to ludzie sie posuwaja, zeby udowodnic bez dowodow, ze ktos nie ma racji

edit

nie ma rzeczy niemozliwych

http://www.ekranik.pl/pokaz,film,24625,10,najwiekszy_przekret_podczas_ms_2002

__

Użytkownik
qwe

2008-05-03 02:14:05

nie ma rzeczy niemozliwych

http://www.ekranik.pl/pokaz,film,24625,10,najwiekszy_przekret_podczas_ms_2002

__

VIP
SweepeR

2008-05-03 02:20:09

Hehe, cos kiepsko sie ta ekonomia interesujesz jak nie wiesz takich podstawowych rzeczy jak struktura opodatkowania zarobkow :D

Pozwol, ze Ci to przytocze, na ladnym przykladzie na dodatek.

Powiedzmy, ze moje wynagrodzenie brutto wynosi 1000zl (zeby sie latwo liczylo).

1) Skladka ZUS wynosi 13,71% (a nie 25% jak napisales :D), a wiec place 137,10 zl.

2) Koszty uzyskania, ktore ODLICZAM od placonego podatku co roku maja inne wartosci, ale zalozmy, ze mam tylko jedna prace w tej miejscowosci, w ktorej mieszkam, wiec moga one maksymalnie wyniesc 108,50 zl miesiecznie.

3) Moj PRZYCHOD oblicza sie wg wzoru wynagrodzenie brutto - skladka zus - koszty uzyskania, wynosi wiec 754,40 zl

4) Skladke na ubezpiecznie zdrowotne oblicza sie wg wzoru (wynagr. brutto - ZUS) x X%, gdzie X% wynosi 7,75%, ktore potracam sobie od podatku i 1,25% ktore placi pracodawca. Tak wiec:
Skl. na ub. zdr. potracane od podatku: 66,87 zl
Skl. na ub. zdr. niepotr. od podatku: 10,79 zl

5) Podatek dochodowy wynosi 19% i wylicza sie go od PRZYCHODU, czyli w moim przypadku wynosi 143,33 zl.

6) Byc moze mam jakies ulgi podatkowe, ale powiedzmy, ze jestem zdrowy, nie mam rodziny na utrzymaniu, itd. wiec nie mam zadnych ulg (albo nie mam pojecia o ich istnieniu).

7) Obliczam wiec moj PODATEK NALEZNY wg wzoru podatek dochodowy - ulgi - ubezp. zdr. potracane od podatku i wychodzi mi 76,46 zl.

Na koniec zeby sprawdzic ile otrzymam 'na reke' obliczam WYNAGRODZENIE NETTO wg wzoru wynagrodzenie brutto - skladki ZUS - skladki na ubezpieczenie zdrowotne (oba) - podatek nalezny i wychodzi mi:
708 zl 78 gr.

Nijak to sie ma do Twoich ponad 70% :D :D

A po co place podatki?

ZUS place po to, zeby moc sobie kiedys przestac pracowac i odejsc na emeryture, po to, zeby moj dziadek, moja babcia, moj chory wujek, moj bezrobotny sasiad i uposledzony gosc z drugiego konca osiedla mieli chociaz w malym stopniu za co zyc i nie musieli zebrac mi pod blokiem o marne grosze.

Skladke na ubezpiecznie zdrowotne place po to, ze jak zachoruje to sobie moge isc do lekarza i ten mi powie co mi dolega i jak mam sie wylaczyc. Po to, ze jak mnie potraci samochod to karetka bez wahania mnie zabierze do szpitala i uratuja mi zycie, a nie beda sie zastanawiali czy mam ubezpieczenie czy nie i czy ktos im zaplaci za moje leczenie.

Wreszcie normalny podatek place po to, zeby policja pilnowala, zebym pod blokiem nie mial zadnych bijatyk, zebym nie bal sie wyjsc na ulice i zebym wiedzial, ze jak mnie potraci samochod to jego kierowca bedzie musial za to odpowiedziec. Place po to, zeby moje dziecko moglo pojsc do przedszkola i szkoly i zebym nie musial placic najstarszemu synowi za studia. Po to, zebym mial droge, po ktorej moge dojechac do pracy. Po to, zebym w ladny sloneczny dzien mogl sie przejsc z rodzina do zadbanego parku i zrobic sobie piknik. Po to, zebym nie obawial sie, ze jak sobie pisze jakiegos durnego posta na forum esports.pl to mi zabraknie pradu. Po to, zeby panowie w rzadzie zalatwili mi, ze moge sobie bez problemu pojechac do Anglii i tam pracowac, jesli w Polsce mi sie nie podoba. Po to, zebym mogl sobie z corka isc do Muzeum Narodowego i obejrzec jakas ciekawa wystawe. Moglbym tak wyliczac i wyliczac. Ale jak za 76zl miesiecznie, to calkiem sporo mozliwosci :D

No tak, jeszcze to cale 22% podatku VAT. OK, zalozmy, ze nic nie oszczedzam i co miesiac wydaje cala swoja pensje na jakies towary. Tego podatku place wiec 155,93zl (22% od mojego wynagrodzenia netto). Tez jakas tragedia nie jest, zwazywszy, ze dzieki temu moge byc pewien, ze rozne komisje, ktore dbaja o moje dobra sprawdza, ze w mleku, ktore codziennie kupuje nie ma wirusow (czy tam bakterii) na 'chorobe wscieklych krow'.

No jeszcze ta cala nieszczesna akcyza...

sztuczne lidwidowanie zagranicznej konkurencji, dlatego rodzime firmy nie musza tak bardzo dbac o jakosc i niska cene produktow w kraju jak w krajach gdzie akcyzy nie ma, jest to w ogole sprzeczne z zalozeniami UE o wolnym handlu)

Pokaz mi kraje, w ktorych nie ma akcyzy.

A i owszem, wole zeby byly ograniczenia w zagranicznej konkurencji, bo nie chce, zeby rynek obuwia sportowego zostal zalany przez tanie podrobki z Chin, gdzie 6-letnie dzieci pracuja za $1 dziennie. Wole zaplacic wiecej, ale wiedziec, ze moj sasiad, ktory pracuje w Nike Polska dzieki temu bedzie mial ta prace.

Zreszta, tutaj akurat nie jestem pewien czy akcyza ma wiele wspolnego z ograniczaniem zagranicznej konkurencji.. Moge sie mylic, ale od tego jest clo ;)

No i na koniec fragment twojej wypowiedzi, ktory rozbawil mnie na caly wieczor: :D

ok 6% idzie na afery i korupcje
5%inne

:D :D :D :D :D :D

A moze do tego tez sa progi podatkowe? :D Tylko pewnie dzialaja odwrotnie niz normalne progi, w sensie im MNIEJ zarabiasz TYM WIECEJ placisz na afery i korupcje :D Bo przeciez Ci 'oszusci, zlodzieje i wyzyskiwacze' co zarabiaja po 300 tys. zl sami z tego korzystaja ;D

Oj cos mi sie wydaje, ze Ty albo zrodlo skad czerpiesz tego typu informacje, lubi rzucac liczbami z dupy wzietymi ;D

Jak tak obliczasz swoje dochody to chcialbym zobaczyc Twoj PIT :D

__

Użytkownik
qwe

2008-05-03 02:21:53

odpowiem ci na JFK
wiem w kogo interesi bylo zabicie JFK

rany postrzalowe z 2 stron (co wykazala sekcja zwlok na rzadanie rodziny) a nie tak jak publicznie podano z 1 strony

pelny film z zabojstwa dostepny jest na youtube (widac tam kto, m.in. oddaje strzal, co potwierdzil brat JFK ktory potem zostal zamordowany)

jesli troche poszukasz znajdziesz wiele ciekawych rzeczy

jesli chcesz dalej zyc w swiecie klamstw to ogladaj dalej TV i zyj jak zyjesz ja Ci nie bronie

jesli dowiesz sie wiecej na temat smierci JFK (sprawdzaj fakty wielokrotnie, nie wierz w 1 lepsze zrodlo, sprawdzaj wiele zrodel) to moze zainspiruje cie to na szukanie odpowiedzi na dalsze pytania (te sensowne)

__

Użytkownik
qwe

2008-05-03 02:23:05

powiedzial bym jak Hugo Chavez do terrorysty Busha
przyjdz po mnie, a ja bede tu na Ciebie czekal

__

Użytkownik
Nera

2008-05-03 02:55:12

Jakbys nie zauwazyl to z tata bylo sarkazmem... Ale jesli jestes taki ciekaw to powiem ze moj tata jest profesorem medycyny.

qwe jestes niesamowity :D posiadasz olbrzymia wiedze na temat ekonomii, wirusow i ich mutacji, historii, polityce, ludobojstwach w chinach, historii chorob i medycyny... Za duzo by wymieniac :o) Ze jeszcze nobla nie masz...

Ale i tak najbardziej poraza mnie to jak potrafisz podsumowac czlowieka na podstawie jednego postu! Juz pomijam ublizanie kazdemu kto ma chociaz minimalnie rozne zdanie, ale to ze jak okresliles nie zajmuje sie niczym innym niz alkoholem seksem i imprezami w niekoniecznie tej kolejnosci. Doprawdy czuje sie porazony :)

Wysylam ta strone na http://www.ratunku-co-robic.ownlog.com/ :D

__

Użytkownik
qwe

2008-05-03 03:39:16

Hehe, cos kiepsko sie ta ekonomia interesujesz jak nie wiesz takich podstawowych rzeczy jak struktura opodatkowania zarobkow :D

oj stary widze,ze myslisz ale chyba dup*
zaraz pokaze Ci dlaczego

Powiedzmy, ze moje wynagrodzenie brutto wynosi 1000zl (zeby sie latwo liczylo).
[...]
wychodzi mi:
708 zl 78 gr.
[...]
No tak, jeszcze to cale 22% podatku VAT. OK, zalozmy, ze nic nie oszczedzam i co miesiac wydaje cala swoja pensje na jakies towary. Tego podatku place wiec 155,93zl (22% od mojego wynagrodzenia netto).

a teraz patrz
w ogromnym uproszczeniu bo ide spac

Ostateczna cena produktu, ktora trafia do konsumenta to skladowa kosztow zatrudniania pracownika (a wiec oplacanie skladek, ubezpieczen itp), koszta produkcji (dostrczenie surowcow (obciazenie podatkiem paliwa, akcyza itp), utrzymanie firmy (ZUSy itp) i inne pseudopodatki,cena idzie w gore

dalej dystrybucja- to samo koszty utzymania pracownika itp kolejne podatki, cena idzie w gore

sklep- to samo, ZUS, vat i chu* wie jeszcze co

ostateczna cena
zamiast za TV zaplacic 1000zl placisz 4000zl

nie wiem ale zdajesz sie zgrywac inteligenta (moze nim jestes)
a nie wziales tak podstawowych spraw pod uwage
myslisz prosto

dalej

chcesz jechac autem np za miasto na piknik, musisz zaplacic za palwio (akcyza, vat)
zanmiast placic 1,5zl za litr placisz 4zl
utrzymanie auta tez sa koszty, OC AC, i doslownie w ch** innych oplat ktorych wysokosc jest posrednio lub posrednio zawyzona podatkami i grabieza panstwa
http://www.tomaszcukiernik.pl/przesladkier.htm

i nagle bierze sie magiczna liczba 70%
30% wydasz uczciwie dla pracownikow, do reki, reszte oddasz panstwu, ktore toczy sobie wojenki w iraku i afganistanie, ale Ciebie jeb** irak, ciebie obchodzi tylko ty i pare bliskich osob, bo wojna w Iraq jest NIELEGALNA, zlamano podstawowa zasade miedzynarodowego prawa wojennego, USA NIGDY nie wypowiedzialo irakowi wojny

nasze pieniadze ida na zlomy f16 ktore ameryka sprzedala frajerom z polski, wyciagajac od nich jeszcze ogromna kase na szkolenia pilotow, co wiecej okazalo sie ze te f16 sa w tragicznym stanie i wymagaja naprawy (wiele z nich mialo w ogole klopoty z przylotem do polski!)

ZUS place po to, zeby moc sobie kiedys przestac pracowac i odejsc na emeryture, po to, zeby moj dziadek, moja babcia, moj chory wujek, moj bezrobotny sasiad i uposledzony gosc z drugiego konca osiedla mieli chociaz w malym stopniu za co zyc i nie musieli zebrac mi pod blokiem o marne grosze.

ta ZUS bankrutuje w okolicach 2012 roku cieszy Cie to
dlaczego nie polacza US z ZUSem, zaoszczedzono by ogromne pieniadze, a takto musimy utrzymywac ogromna mase ludzi co nie jest konieczne

Przyjmijmy ze zarabiamy 2000zl brutto przez 40 lat

Przy obecnych zasadach rozliczania wynagrodzenia do obliczen bierzemy tylko 12.22% wynagrodzenia, ktore ZUS "lokuje" na swoim koncie. Nie uwzlgedniamy skladki rentowej, zdrowotnej, drugiego filaru itp. Jest to wiec najmniej drastyczna wersja. Przy podanych wyżej zarobkach składka dla ZUS wyniesie ok 250 zł. Lokując te pieniądze na lokacie bankowej o oprocentowaniu rocznym 4.5% po 40 latach pracy mamy zgromadzone ok 33 000 zł kapitalo.

Z samych odsetek emerytura wyniesie ok 1200 zł miesięcznie. A na koncie bankowym pozostanie nadal ok 33 000 zł kapitalu, ktory moga odziedziczyc nasze dzieci!
W ZUS emeryturę dostaniemy podobna. Ale po naszej smierci cały ten kapitał przepada! Nie będzie wiec przesadne stwierdzenie, ze ZUS to bandyta ktory przecietnego Polaka w ciągu jego zycia rabuje srednio na kilkaset tysiecy zlotych. Co gorsze, w interesie tego bandyty lezy jak najszybsza smierc obywatela, gdy ten juz dozyje swojego 'wieku emerytalnego'!

OK, teraz wezmiemy bardziej pesymistyczna wersje
Tak jak wczesniej 2000zl brutto przez 40 lat
oprocentowanie 4,5%

(liczone kalkulatorem, moga byc niewielkie bledy w obliczeniach)
składki ZUS 390.40 zl
40lat oprocentowanie 4.5% daje to kwote 549,198.36 zl

liczenie przy pomocy algorytmu, kapitalizujacy odsetki co miesiac, nie uwzgledniajac inflacji

sredni czas pracy
mężczyzna bez studiów: 65-19=46 lat
mężczyzna po studiach: 65-24=41 lat
kobieta bez studiów: 60-19=41 lat
kobiety po studiach - 60-24=36 lat

Jesli ze zgromadzonej kwoty, nadal na tej samej 4.5% lokacie, bedziesz pobierac emeryturę wyniesie ona miesiecznie okolo 2,059.49 zl

Dla porownania srednia emerytura w I połroczu 2006 (dane wg GUS) wynosila 1242,16 zl

Wprzypadku smierci rodzina moze odziedziczyc zgromadzone srodki. W ZUSie NIE MA takiej mozliwosci

Na dokladke wystarczy dodac, ze wg danych ZUS (stan grudzień 2005 r.) 47% mezczyzn umiera przed osiagnięciem wieku emerytalnego!
Czy rozumiesz OGROM wyzysku??

Skladke na ubezpiecznie zdrowotne place po to, ze jak zachoruje to sobie moge isc do lekarza

ta, jakosc tych panstwowych lekarzy i dentystow pozostawia WIELE do zyczenia

Po to, ze jak mnie potraci samochod to karetka bez wahania mnie zabierze do szpitala

stary nie przesadzaj, znam ogrom przypadkow, gdzie po wezwaniu karetki osoba zmarla bo NIE MOZNA BYLO SIE DODZWONIC NA POGOTOWIE (z policja jest jeszcze gorzej, tam to juz w ogole tragedia)

Wreszcie normalny podatek place po to, zeby policja pilnowala, zebym pod blokiem nie mial zadnych bijatyk

ta jasne mieszkalem w 3 miastach ale w lodzi bylo najgorzej, co noc taka napierdalana, ze szok, na policje sie dodzwonic nie dalo

Zebym nie bal sie wyjsc na ulice

jak taki odwazny do zapraszam do lodzi na gdanska

zebym wiedzial, ze jak mnie potraci samochod to jego kierowca bedzie musial za to odpowiedziec

ta jak Cie je*** samochod to kierowca spier*** zanim zdazysz spostrzec sie jaka to byla marka samochodu

u mnie przed szkola byly juz 2 takie wypadki, nikogo nie zlapano

Place po to, zeby moje dziecko moglo pojsc do przedszkola i szkoly i zebym nie musial placic najstarszemu synowi za studia.

Ja wysle moje dziecko do prywatnej szkoly a nie do tego lublicznego syfum kazdy kto mial do czynienia z prywatna szkola wie o czym mowie, nie jest drogo a warunki i poziom nauczania duzo wyzsze

po to, zebym mial droge, po ktorej moge dojechac do pracy[/qupte]
spox przeciesz za to sie placi kupujac paliwo, no chyba ze lubisz placic 2x za to samo,
zreszta za polskie drogi to bym nawet 10zl nie dal
chyba ze lubisz przeplacac

[quote]Po to, zebym w ladny sloneczny dzien mogl sie przejsc z rodzina do zadbanego parku i zrobic sobie piknik

jakby to byl Central Park albo chociaz Hyde Park to byl zaplacil
a nie za jakies smietnisko z napisem park, gdzie siedzi wiecej zuli niz porzadnych obywateli

Po to, zebym nie obawial sie, ze jak sobie pisze jakiegos durnego posta na forum esports.pl to mi zabraknie pradu

u mnie w miescie juz nie raz zabraklo pradu, wiec takie texty sobie daruj
poza tym przeciez placisz za energie elektrowni i to ona odpowiada za zarzadzanie i infrastrukture oraz bezpieczenstwo sieci (w cena pradu to w wiekszosci podatek)

Po to, zeby panowie w rzadzie zalatwili mi, ze moge sobie bez problemu pojechac do Anglii i tam pracowac, jesli w Polsce mi sie nie podoba

jakos do USA nie potrafia...
w sprawie otwarcia granic to UE sama do nas przyszla a nie my do niej, wiec sie troche ogarnij

Ale jak za 76zl miesiecznie, to calkiem sporo mozliwosci

ta za 76zl, ciekawe czy bys tak mowil jakbys dostawak 700zl na reke...
wiec nie gadaj mi takich glupot
przy zarobku 4000zl brutto cena jest juz sporawa a prywatnie by mnie to wynioslo duzo mniej, ale jesli lubisz marnotrawic pieniadze to prosze bardzo

ktore dbaja o moje dobra sprawdza, ze w mleku, ktore codziennie kupuje nie ma wirusow (czy tam bakterii) na 'chorobe wscieklych krow'.

ta ale np nic ci nie powiedza, ze masz aspartam w jedzeniu i florowana wode ;o

A i owszem, wole zeby byly ograniczenia w zagranicznej konkurencji, bo nie chce, zeby rynek obuwia sportowego zostal zalany przez tanie podrobki z Chin, gdzie 6-letnie dzieci pracuja za $1 dziennie. Wole zaplacic wiecej, ale wiedziec, ze moj sasiad, ktory pracuje w Nike Polska dzieki temu bedzie mial ta prace.

Zreszta, tutaj akurat nie jestem pewien czy akcyza ma wiele wspolnego z ograniczaniem zagranicznej konkurencji.. Moge sie mylic, ale od tego jest clo ;)

tak chodzilo mi o clo, my mistake

ale przeciez podatki graniczne mozna nakladac na poszczegolne panstwa (tak robi teraz UE), wiec zalew szajsu z chin nam nie grozi

ok 6% idzie na afery i korupcje
5%inne

:D :D :D :D :D :D

A moze do tego tez sa progi podatkowe? :D Tylko pewnie dzialaja odwrotnie niz normalne progi, w sensie im MNIEJ zarabiasz TYM WIECEJ placisz na afery i korupcje :D Bo przeciez Ci 'oszusci, zlodzieje i wyzyskiwacze' co zarabiaja po 300 tys. zl sami z tego korzystaja ;D

a gdzie ja napisalem, ze to idzie bezposrenio z rak podatnikow?? jaki lol

poza tym masz jeszcze inflacje i zmiane stop procentowych
inflacje w duzym uogolnieniu mozna nazwac posrednim podatkiem

nagle zrobilo sie ok 70% :o
zaskoczony??
dziwne, ze od poczatku nie przyjoles takiego rozumowania

Oj cos mi sie wydaje, ze Ty albo zrodlo skad czerpiesz tego typu informacje, lubi rzucac liczbami z dupy wzietymi ;D

a mnie sie wydaje, ze twoje rozumowanie jest z dupy i chyba mam racje co wyzej pokazalem

stary jak chcesz zyc w gownie to zyj dalej, ja ci nie bronie, tylko daj innym zyc normalnie

ps jestes chyba jedyna osoba ktora w zyciu spotkalem, ktora cieszy sie z istnienia ZUSu, mozesz sie czuc w tym wypadku wyrozniony, choc ja bym sie z takiego wyroznienia nie cieszyl ;|||

__

Użytkownik
qwe

2008-05-03 03:47:27

Jakbys nie zauwazyl to z tata bylo sarkazmem...

stary ja juz nie wiem co tu sie dzieje, kto zartuje a kto mowi serio :DDDD
peace

qwe jestes niesamowity :D posiadasz olbrzymia wiedze na temat ekonomii, wirusow i ich mutacji, historii, polityce, ludobojstwach w chinach, historii chorob i medycyny... Za duzo by wymieniac :o) Ze jeszcze nobla nie masz...

stary ja sie po prostu interesuje WSZYSTKIM (procz motoryzacja)
to zle?? powinienem sie ograniczyc np tylko do informatyki bo ja teraz studiuje??
jesli wysmiewasz kogos kto szuka wiedzy to swiadczy, ze jestes ignorantem lub zazdrosnikiem, choc w twoim przypadku wydaje mi sie (mam nadzieje), ze zadnym z obydwu

Ale i tak najbardziej poraza mnie to jak potrafisz podsumowac czlowieka na podstawie jednego postu! Juz pomijam ublizanie kazdemu kto ma chociaz minimalnie rozne zdanie, ale to ze jak okresliles nie zajmuje sie niczym innym niz alkoholem seksem i imprezami w niekoniecznie tej kolejnosci. Doprawdy czuje sie porazony :)

sorry czlowieku nie obrazaj sie, ja juz nie wiem komu odpisuje :DDD
myslalem, ze pisze do kogos innego wiec nie przejmuj sie :)

Wysylam ta strone na http://www.ratunku-co-robic.ownlog.com/ :D

\
;asdadasd ale strona :D
nie skorzystam z jej uslug, ale popatrze co tam ludzie sobie pisza ;D

po wakacjach zapraszam wszystkich na piwko do Lodzi do Manufaktury (ja stawiam!)
ofc nie bedzie tam gadania o podatkach, NWO i Rockefellerach

__

Użytkownik
qwe

2008-05-03 03:55:02

nigdy nie mialem bad tripa ;)

__

Użytkownik
m3ribo

2008-05-03 09:50:03

czyli powinnienem sie czuc wyjatkowy(server w archlorda padl wiec trzeba cos poczytac)

__

Użytkownik
garo

2008-05-03 11:00:29

Widzę, że temat stał się źródłem niepotrzebnych konfliktów i sprzecznych racji, dlatego ku uciesze większości zgromadzonych - zamykam.

__

Dołącz do redakcji portalu eSports.pl!

Ostatnio publikowane

Napisz do redakcji

W tej chwili żaden z naszych redaktorów nie jest zalogowany.

Ostatnie komentarze

Ostatnio na forum

Statystyki Online

2228 gości

0 użytkowników

0 adminów

Ranking Użytkowników

WynikiAnkieta

Co było dla Ciebie największym zaskoczeniem podczas WCG Polska?

1. 0%

Słaba postawa Fear Factory

2. 0%

Dobra gra UF Gaming

3. 14%

Tłumy widzów na sali kinowej

4. 14%

Mało miejsca

5. 71%

Nie byłem i nie interesuje mnie to

Nasi partnerzy

• Shooters.pl
  • Cybersport

Wszelkie prawa zastrzeżone (C) eSports.pl 2003-2024

Publikowanie materiałów tylko za zgodą autorów.

Wybierz kategorie