Matura z historii - POMÓŻTA!

Dostosuj

• 1
  • 2
Autor Wiadomość
Użytkownik
LaM

2008-02-26 23:34:54

o/ ale na eka chodz :D Emocje , "0" stresu , ciekawe kursy , rzetelny regulamin, porzadni dziekani i prowadzacy !! Same plusy. Dlaczego jestem spadochroniarzem to kurde sam niewiem :D Bedziesz mial swparcie weterana !

A tak na serio to na pwr teraz tak zmienili sposob nauczania ze .... jest v easy ;]

__

Użytkownik
nOx

2008-02-26 23:54:35

Mowiac szczerze to teraz juz sam nie wiem :D Kiedys myslalem o ortopedii.. kosteczki, mloteczek, srubki, srubokrecik :P Tak naprawde to nigdy nie wiadomo do konca jaka specjalizacja Ci sie trafi. Mysle w ogole zeby zostac ogolnie lekarzem wojskowym ( troche porobie jako lek wojskowy, szybka emerytura i potem jako normalny lekarz ;)) bo studiuje na bylym WAMie, ktory sie polaczyl z Lodzka AM i mamy teraz UM :P To jest wydzial wojskowo-lekarski ktory szkoli i zwyklych lekarzy i tych wojskowych (wybiera sie chyba na 3 roku czy chce sie ksztalcic na wojskowego czy zwyklego). Jak narazie to chce sie poprostu utrzymac i nie mam czasu myslec co dalej :D

__

Użytkownik
chopin

2008-02-27 00:06:21

zle slyszales :d

__

Użytkownik
nOx

2008-02-27 00:16:54

W takim razie za dobrze tam macie :D

__

Użytkownik
bytek

2008-02-27 00:30:27

Co zdawales oprocz historii i jakie miales wyniki jesli mozna spytac? A na jakiej uczelni jestes?

__

VIP
Empty

2008-02-27 00:33:42

"1815-1939 oraz 1939-2001"
A wszystko przed 1815 to jakas bzdura i nie nalezy na to zwracac uwagi ? :P

__

Użytkownik
GrooBer

2008-02-27 08:21:42

A i owszem ;)

__

Użytkownik
GrooBer

2008-02-27 08:27:30

Garlicki posiada tylko te dwa podręczniki, więc polecam tylko te dwa. A właśnie zapytanie o podręczniki wysunął infin_ w tym temacie ;)

"Z reszty wystarczą normalne." - to się tyczyło pozostałego materiału, który wg. mnie można opanować na poziomie wystarczającym do matury z normalnych podręczników... sry za słabe sprecyzowanie, ale było późno a dzisiaj zajęcia nade mną wisiały od 7:15 ;) (ale i tak się nie odbyły ;f)

__

VIP
blacktyger

2008-02-27 08:38:56

Do roboty! :ASD

__

Użytkownik
GrooBer

2008-02-27 08:39:22

język polski (podst) 80%
język angielski (podst) 84%
historia (podst) 74%
WOS (roz) 50%

Wymagania, aby się dostać nie były zbyt wielkie (średnia z 3 przedmiotów na poziomie podstawowym 76% bodajże), jednak rekrutacja od tego roku się zmieniła. Byłem na profilu mat-fiz, więc dostanie się dla mnie na prawo jest sukcesem... wybrałem Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie ze względu na klimat (Kortowo - miasteczko studenckie, jedyne takie w skali europejskiej, ponieważ do uniwerku należy cała dzielnica Olsztyna z własną infrastrukturą, klubami studenckimi, jeziorem itp. itd. ;) ; na 120 000 mieszkańców przypada mniej więcej 40 000 studentów; no i juwenalia - Kortowiada której nie da się opisać słowami). Ważna też była nieduża odległość od domu (35km)

__

Użytkownik
LaM

2008-02-27 10:49:03

I bedziesz okradal swoje dzieci biorac emeryture i jednoczesnie pracujac o/ ?

__

Użytkownik
Nighter

2008-02-27 11:02:42

##### ODPOWIEDŹ ZAINTERESOWANEGO #######

Przede wszystkim dzięki za odpowiedzi, na forum historycznym do teraz nikt mi nie odpowiedział mimo że temat zakładałem o tej samej porze co ten tutaj ;p

Niestety moja historia w szkole wygląda dość... no, w sumie wcale nie wygląda. Pani nauczycielka ma bardzo wielkie ambicje, na prawde lubi historie i fajnie jej się słucha, ale co z tego jak lekcja wygląda tak jak religia i klasa ma wszystko w dupie, w efekcie nauczycielka przestaje prowadzić lekcje po 20minutach i mówi że mamy czas wolny. Troche szkoda, bo na prawde się stara, ale cóż... taka szkoła.

Co do tych książek, wiele ludzi mówi że Davies to raczej jako ciekawostka, że nie ma szans się z tego nauczyć, bo mało tam konkretów. Z resztą, zacząłem czytać Boże Igrzysko i w efekcie pominąłem pierwszy rozdział bo było tam pierdole*ie bzdur ;p

Ktoś z forum historycznego, kto zdał mature rozszerz. na 96% i dostał się na prawo w Wwie bardzo poleca książki Mariana Toporka - Historia Polski i Historia Powszechna. Ktoś się z nimi spotkał?

Z tego co czytałem, nie wystarczą podręczniki szkolne. Podręczniki te są robione pod program, żeby wyrobić się z materiałem. Często tam brakuje bardzo istotnych faktów.

Co do dat - są na prawde mało istotne (podobno), ważniejsza jest ciągłość chronologiczna niż znajomość dat. A już najważniejsze jest napisanie eseju na IV poziomie, co jest awykonalne kurf* ;p

Ktoś się dziwi, że chce się zacząć uczyć teraz... Mam kumpla który od zawsze był kujonem, zaczął się uczyć w wakacje, teraz zdaje mature i nie wie czy ją zda. Materiału jest kurew**o dużo.

Co do moich aspiracji - ok 80% myśle że wystarczyłoby na Uniwerek we Wrocku.

##### ODPOWIEDŹ ZAINTERESOWANEGO #######

__

Użytkownik
vh

2008-02-27 11:48:09

a znasz Dagmarę Kozioł?

__

Użytkownik
nOx

2008-02-27 13:28:46

Rozumiem to inaczej. Bede dostawal pieniadze za swoja ciezka prace (jesli oczywiscie w zyciu mi sie powiedzie).

__

Użytkownik
nOx

2008-02-27 13:29:46

Nie znam.

__

Użytkownik
nOx

2008-02-27 13:31:19

Lol ;P Ja nie mialem zupelnie nic. Tylko nauczylem sie na pamiec i mowilem to tak zeby z zegarkiem w reku wychodzilo 15minut :P Potem odpowiedzialem na wszystkie pytania i mialem 18pkt ;P

__

VIP
V!ct!M

2008-02-27 13:45:25

zalezy tez jaki masz podrecznik... Pegaz?

__

Użytkownik
GrooBer

2008-02-27 14:10:56

Pora powtórzyć...

Matura to bzdura ;)

__

Użytkownik
Nighter

2008-02-27 14:17:23

Nie mam żadnego już ;p miałem Operon, ale potem był problem z częścia do drugiej klasy rozszerzoną i w efekcie nie kupiłem. Teraz bede kupował cały zestaw wiec w sumie mam wolny wybór. Ale operon mi odpowiadał, lubiłem te ksiazki.

__

Użytkownik
LaM

2008-02-27 17:20:31

Jezeli chcesz zarabiac ciezkie pieniadze to poprostu wyjedz za granice :O I ty czegos nie rozumiesz wykorzystywanie luki w prawie i pobieranie emerytury jednoczesnie pracujac jest nie fair wobec przyszlego pokolenia. Oczywiscie mowie tutaj o emeryturze z 1 filara. Bo 2 filar to twoja prywatna sprawa. Ale jezeli mowisz o wojsku i emeryturze wojskowej to raczej mowimi o 1 filarze. Wiec wracajac do tematu pobieranie emerytury bedac aktywnym na rynku pracy jest oszustwem [szkoda ze nikt narazie niechce zmienic tego prawa] poniewaz emeryt to osoba ktora nie pracuje co oznacza ze zwalnia miejsce pracy kolejnej osobie. Wiec mozna powiedziec ze 1 osobie blokujesz dostep do rynku pracy . Jezeli w tym samym czasie pobierasz emeryture to jestes zlodziejem ;]

Pozatym medycyna to nie powinna dziedzina dla karierowiczow. Owszem lekarz powinien zarabiac godziwe pieniadze [zreszta jak kazdy w tym porabanym kraju] ale jezeli ty studiujesz medycyne z powodow finansowych to troche minales sie z powolaniem ;/ Jedynie prywatna praktyka / klinika i wlasny biznes przyniesie ci duza kase. Szybciej ten cel osiagnalbys w innej dziedzinie ;]

Oczywiscie zycze ci jak najlepiej :P I sobie tez bo za 3-4 lata sam wkrocze na powaznie na rynek pracy z teoretyczna [czyli '0'] wiedza techniczna. W Polsce niestety ale prespektywy nie sa zbyt ciekawe.

__

Użytkownik
nOx

2008-02-27 18:15:50

Nigdzie nie napisalem, ze chce byc lekarzem dla kasy ;) Ja zawsze chcialem byc lekarzem. Lubie wyzwania, a w tym zawodzie w zasadzie zawsze spada na Ciebie duza odpowiedzialnosc. Przeciez nie meczylbym sie na tych studiach, gdybym nie chcial zostac lekarzem. Za duzo wysilku by mnie to kosztowalo. Co do emerytury to tak to juz jest z emerytura wojskowa ;) Ja tu nie napisalem co bedzie, tylko ze mam taka mozliwosc jezeli uda mi sie skonczyc te studia (a latwo nie jest). Wiem tylko ze wszyscy tak robia :P

W ogole zrobil nam sie offtopic potezny ;P

EDIT :D
Moze pojde na emeryture i bede cisnal w Call of Duty 25 ;D

__

Użytkownik
nOx

2008-02-27 18:21:37

Operon jako wydawnictwo ogolnie niezle sie rozwinal ;) Ksiazki do bilogii roz tez mial duzo lepsze niz te wszystkie inne smiszne ( wg mnie ). No i bardzo ladnie wyszstko bylo zawsze ulozone na stronie. Milo sie nawet czytalo :P

__

VIP
mavv

2008-02-28 11:51:41

graj w q3, pomaga!:D

__

Użytkownik
boro71

2008-02-28 22:20:01

+

__
.

Użytkownik
LaM

2008-02-29 15:09:50

:P Matura to bajeczka kazdy stjudent ci to powie :P

__

Użytkownik
GrooBer

2008-03-02 16:42:16

No właśnie wszyscy znajomi mówią, że "matura to bzdura" ;P

Może Ty znasz jakiś innych studentów...

__

Użytkownik
boro71

2008-03-02 19:08:37

chumanista sie znalazł

__
.

VIP
matr0x

2008-03-02 22:16:54

teraz jest latwiej. Ta nowa matura to jest taka, ze jak sie nie zda jednego przedmiotu to ma sie zdana mature.. i z czym do ludzi.... :S musze kupic samochod caly za 20% ceny.. debile w tej polsce co wymyslaja to wszystko zwiazane z maturami;d MY to mielismy gorzej... wszystko trzeba bylo zdac::P a teraz jakies male matury duze matury srury bzdury... pamietaj z matura jestes zerem w polsce a bez niej mniej niz zerem. :>D

__

• 1
  • 2
Dołącz do redakcji portalu eSports.pl!

Ostatnio publikowane

Napisz do redakcji

W tej chwili żaden z naszych redaktorów nie jest zalogowany.

Ostatnie komentarze

Ostatnio na forum

Statystyki Online

118 gości

0 użytkowników

0 adminów

Ranking Użytkowników

WynikiAnkieta

Co było dla Ciebie największym zaskoczeniem podczas WCG Polska?

1. 0%

Słaba postawa Fear Factory

2. 0%

Dobra gra UF Gaming

3. 14%

Tłumy widzów na sali kinowej

4. 14%

Mało miejsca

5. 71%

Nie byłem i nie interesuje mnie to

Nasi partnerzy

• Shooters.pl
  • Cybersport

Wszelkie prawa zastrzeżone (C) eSports.pl 2003-2024

Publikowanie materiałów tylko za zgodą autorów.

Wybierz kategorie