laptop za 3000-4000zł

Dostosuj

Autor Wiadomość
Użytkownik
panish

2007-09-13 19:15:09

Czyli temat, który wałkowany był już z tysiąc razy. :)

Zamierzam nabyć laptopa za około 3000-4000zł i mam do Was zasadnicze pytanie - jaki model oraz której firmy byście polecili? Mam kilka swoich typów, jednak skoro czeka mnie tak duży wydatek to wolę poznać zdanie możliwie jak największej grupy osób.

Laptop służyłby mi głównie do magazynowania zdjęć, surfowania po necie, pisania oraz czasami do odpalenia jakiejś gierki.

PS Sorry za spam i z góry dzięki za pomoc. :P

__

Użytkownik
panish

2007-09-13 16:35:22

Play hard go pro!

__

Użytkownik
panish

2007-09-13 19:18:25

up :P

__

Użytkownik
shakespeare.own

2007-09-13 19:48:17

IBM T42, 43 - w tej cenie kupisz używany na gwarancji, z dość ciekawymi parametrami
IBM T60 - do 4 tys. jesteś w stanie kupić dobrą te sześćdziesiątkę, oczywiście używaną

IBM/Lenovo nowy notebook to jedynie seria R, ewentualnie pozostaje Ci seria 3000.

Osobiście polecam IBM bo to najwyższa półka laptopów biznesowych, przeznaczonych do pracy. Sam pracuje na IBM T42. Wierz mi, że są to laptopy bardzo dobrej jakości, o dość tradycyjnym wyglądzie.

Jeśli laptop, to IBM.
Ewentualnie HP seria nx na przykład. Dobre wykonanie, choć mniej prestiżowe jak seria ThinkPad.

__

VIP
-=eXe=-

2007-09-13 20:15:21

to i ja się tu dopisze co prawda nie chce kupować lapka, bo już mam no i mam z nim mały problem, tzn czasami gram sobie na nim w urt i raz mam 100 fps raz 30 albo coś koło tego (nie chodzi o to że mi skacze z 100 do 30 itp, tylko albo mam tyle, albo tyle) nie wiem od czego to zależy ostatnio częściej mam te 30 fps, resy windy nie pomagają nie wiem co wpływa na te spadki fps, czasami mam tez tak ze na jednej mapie mialem tę 100 a po zmianie juz mi spadały fpsy, raz zdarzyła mi się odwrotna sytuacja, parametry lapka w profilu, no i najistotniejsza informacja jadę na win vista, domyślam się że instalacja xp by pomogła ale nie ma sterów do tego modelu pod xp (przynajmniej na str producenta) więc chodzi o to żeby poradzić sobie z tym problemem i pozostać na wiście

edit. ...no cóż chyba muszę czekać na SP1 do visty
edit2. no ale tak poza tym to polecam [url=http://b2b.sony.com/Solutions/product/VGN-AR520E]Sony VAIO AR520E[/url]

__
http://www.egu.org.pl || http://www.facebook.com/EastGamesUnited

VIP
3Months?ping500

2007-09-13 20:35:33

Dell Vostro 1500 za 3800 nowy. sam mam i polecam.

__

VIP
zoom

2007-09-14 11:09:18

Ja od trzech miesiecy posiadam tego laptopa i jestem zajebiscie zadowolny, narazie nie mialem ani jednego problemu, solidnie wykonany i wizualnie wyglada super. Polecam

BENQ P52
Proc: AMD Turion 64 X2 TL-52 (1.60 GHz, L2-2x256KB, 31W)
Ram: 1024 MB DDR2 533 MHz
HDD: 100 GB 5400 rpm SATA
Ekran: 15.4" WXGA GLARE TFT LCD, 1280 x 800 pixel resolution,16 ms response time
Grafika: ATI Mobility Radeon X1600
Naped: DVD±RW (+R double layer) - integrated
Porty:
# PC Card slot (one Type II),
# 4 x USB 2.0 ports,
# DVI-D port,
# 4-pin IEEE 1394 port,
# External display (VGA) port,
# S-video/TV-out (NTSC/PAL) port,
# Headphone/speaker/line-out port with,
# Microphone-in jack,
# Line-in jack,
# Ethernet (RJ-45) port,
# Modem (RJ-11) port
# 5-in-1 card reader, supporting Secure Digital (SD), MultiMediaCard (MMC), Memory Stick (MS), Memory Stick PRO (MS PRO), xD-Picture Card (xD)

Cena: 3470.00zł

http://www.primakomp.pl/product_info.php/products_id/1884

Co do gier to wymienie te ktore testowalem i chodza na full details:
Quake3, Quake4, Half-Life2, Bioshock, NFS:Carbon, F.E.A.R, Loki itd... :-)

__
Play more promode.

VIP
3Months?ping500

2007-09-14 11:16:44

No to porownaj sobie z moja konfiguracja i zastanow sie ile przeplaciles.

Procesor Intel® Core 2 Duo
Typ procesora T5470 1.6 GHz / 2MB L2 cache / FSB 800
Pamięć RAM 2048 MB
Dysk twardy 120 GB
Wielkość matrycy 15,4" WXGA (1280x800)
Typ matrycy Matowa
Karta graficzna nVidia
Typ karty graficznej Geforce Go 8600M GT - 512 MB
Napęd DVD +/- RW DL
Karta dźwiękowa Sigmatel 9200
Komunikacja Modem 56K V92, karta sieciowa 10/100
Bezprzewodowa karta sieciowa 802.11 b/g
Bluetooth tak
Kamera internetowa 2.0 mpix
Czytnik kart 8 in 1 - MMC/ SD/ Mini-SD/ Memory Stick/ MS Pro/ MS-Duo/ MS-Pro-Duo
Typ gniazda roszerzeń 1x Express Card 54
Porty wejścia/wyjścia • 4 x USB 2.0
• 15-stykowe D-Sub (wyjście na monitor)
• RJ-11
• RJ-45
• wyjście słuchawkowe
• wejście na mikrofon
• S-Video out
• Firewire
Typ wskaźnika Touchpad
Waga 2,87 kg
System operacyjny Windows XP Home Edition
Gwarancja 12 miesięcy

__

Użytkownik
shakespeare.own

2007-09-14 11:31:35

Za to pewnie używasz acera albo innej, mniejszej jeszcze marki.
Mniejszej jako słabszej, mniej solidnej, popularnej.
Kwestia tego co kto potrzebuje. Ja za 3500 mogę mieć bardzo ładnie wyposażonego acera, nowego, ale kupuję IBM o mniejszych parametrach. Dlaczego? Nie nie lubię kiedy plastik słabej jakości ugina się pod moim nadgarstkiem, nie lubię kiedy muszę uważać na laptopa kiedy go przenoszę pod rękę a on pracuje, bo system zabezpieczenia dysku nie pozwoli na jakiekolwiek uszkodzenie głowicy.
Wolę inwestować w coś sprawdzonego, w firmę która produkuje komputery od początku ich istnienia. Słowem - jedni wolą jakość, inni wyposażenie w tekturowych firmach i ich jeszcze słabszych obudowach.

__

VIP
cwir3k`

2007-09-14 13:27:47

Po pierwsze, sklep: apollo.pl - naprawdę świetna obsługa, niskie ceny. Uważaj tylko na gwiazdki, bo kumpel miał gwiazdkę, że wnętrzności moga ulec zmianie i nie dostal Tunnera TV (a zalezalo mu na tym), poszedl do biura, ale nie wiem jak to sie skonczylo...

Po drugie, nie bierz ASUS-a. Z doswiadczenia znajomych wiem, ze mieli problemy, cos siadalo, reklamacje te sprawy, formaty co kilka miesiecy itp.

BENQ też odradzam, ta firma ma obecnie problemy z płynnością finansową, oszczędza na wszystkim. Niedawno zmienili nazwe, wszyscy wyprzedaja teraz BENQ za pol darmo. Wkrótce może podzielić losy swojego oddziału komórkowego (Benq-siemens), a kto miał komórke Siemensa, wie co sie teraz dzieje podczas reklamacji (z wazna gwarancja).

Warto przejrzec oferty Lenovo (szukaj Thinkpadów, bo to pozostalosc po IBM). DELL i Toshiba tez daja rade. Toshiby mamy na stanie redakcji, to co te kompy przechodza podczas relacji to szacun dla nich :D

popatrz na te:
http://www.apollo.pl/store/show_detail/29/34391
http://www.apollo.pl/store/show_detail/29/34318
http://www.apollo.pl/store/show_detail/29/35960
http://www.apollo.pl/store/show_detail/29/32811

__

VIP
3Months?ping500

2007-09-14 13:43:02

nie czytales wyzej? mam markowego della. nie powiesz ze to sam o co acer. ustepowac moze jedynie, ewentualnei toshibie i hpkom

__

Użytkownik
t2

2007-09-14 13:48:52

Sporo ludzi narzeka na Acery. Wiem, ze plastik moze nie taki jak w IBM czy Tochibie, ale to w gruncie rzeczy dobre komputery. Ja mam juz Acera od ponad 1,5 roku (Aspire 1642, kosztowal wtedy jakies 3,5 tys. zlotych) i nie mam z nim najmniejszych problemow, a czesto przesiaduje z nim na uczelni, nosze do znajomych, jezdze komunikacja miejska, pociagami, pare razy mi nawet spadl. Do tego komputer chodzi prawie 24/7. Fakt, touchpad mnie troche irytuje, bo wcisnal mi sie jeden przycisk (choc dziala, tylko nie ma "kliku" ;)), ale takie rzeczy sie zdarzaja. Naliczylem 3 acery wsrod znajomych, moj ojciec tez ma laptopa tej firmy i nikt nie ma z nimi problemow.

PS. Nie mowie, ze Acer > Tochiba/IBM/HP, tylko spotykam sie czesto z opinia, ze Acery to jakies szczegolnie watle, kruche laptopy, w ktorych trzeba uwazac i nie wciskac zbyt energicznie przyciskow na klawiaturze, bo mozna uszkodzic podzespoly ;).

__

Użytkownik
Tymek

2007-09-14 14:45:53

Tylko Toshiba ;-) nie kupiłbym używanego laptopa, jeśli miałbym do dyspozycji 4k.

__

VIP
zoom

2007-09-14 16:03:28

Roznica to 400zl...

Wiec ram kosztuje ok 150zl 1gb
Tylko faktycznie grafika lepsza ale mysle ze za 200zl wiecej grafa byla by taka sama jak u Ciebie wiec moim zdaniem wychodzi na jedno...
A gwarancja u mnie to 24 miesiace a nie 12...
Co do wyboru to zalezy co kto lubi... ja np nigdy w zyciu bym nie kupil procesora intel bo uwazam ze jest gowniany.

__
Play more promode.

VIP
zoom

2007-09-14 16:05:23

Cwirek wszystkie modele ktore podales maja dupiata karte intela a on mowil ze chce tez na nim pograc.

__
Play more promode.

Użytkownik
gÓpek

2007-09-14 18:46:05

"Gówniany" znaczy lepszy?;- P Ale chyba rozumiem bo tak samo nikt nigdy nie przekona mnie do grafy ATI;-P

__

Użytkownik
gÓpek

2007-09-14 18:59:31

Swietne argumenty;-D Mam juz drugiego Acera i jakos nie zauwazylem wymienionych przez Ciebie problemow. Fakt, materialy nie sa takie jak np. w Asusach(jak masz kase to polecam bo to najlepszy wybor;-)), ale jezeli za plastik mialbym zaplacic ponad pol tysiaka wiecej to musialbym byc ostro poj**** albo bogaty, a nie jestem( pewny jestem tylko tego ze nie jestem bogaty;))
Za komp porownywalny do kompa Zoomera zaplacilem ponad miech temu niecale 3000(nowka).
Core Duo 1.73, matryca 15,4 , GF 7300, 1gb ramy i dysk 120. Znajdz mi lepsze parametry za te pieniadze.( od razu zaznaczam, ze potrzebny byl mi komp na ktorym moglbym zagrac.;-))

__

Użytkownik
gÓpek

2007-09-14 19:00:41

Agreed ;- )

__

VIP
vader

2007-09-14 19:32:19

Toshiba ;- ) Doloz troche dla pewnosci, ze nic sie z nim nie stanie i bedzie niezawodny ;- )

__

Użytkownik
spEn

2007-09-14 22:18:45

Mam nowego laptopa (zafoliowany itp).
Hp pavillon 9408.
monitor: 17 cali
dysk: 160 gb
procek: AMD duron dual-core
ram: 1gb
(pisze z pamieci bo teraz jestem w innym miejscu)

Jak jestes zainteresowany to pisz na gadu, bo komp miesci sie w tym przedziale cenowym.

__

Użytkownik
Bh3liom

2007-09-14 23:48:38

To bierz [url=http://www.karen.pl/go/_info/?user_id=4704&lang=pl]TO![/url].
Core 2 duo, GF 8600 GT, giga ramu + kamerka,mikrofon i wszystkie dostepne bajery... zadna marka nie da Ci lepszego stosunku ceny do komponentow, no moze nie liczac wyszukanych modeli toshiby. Jedynie co to moze martwic malo znana marka ale w polsce maja dobry serwis, ja sam mam CA i chwale sobie . Mam go od roku i jest bardzo mocno eksploatowany, nawet raz mi spadl z biurka i dziala :P

__

VIP
zoom

2007-09-15 00:03:25

Kumpela ma z tej firmy laptopa i strasznie jej sie wali no ale mozliwe ze ma wadliwy model :-)

__
Play more promode.

Użytkownik
shakespeare.own

2007-09-15 12:33:58

Rzeczywiście, nie zauważyłem tego komentarza.

__

Użytkownik
shakespeare.own

2007-09-15 12:41:54

Jeśli acery są dobre, co zatem można powiedzieć o IBM-ach ?
Popytaj ludzi, którzy mają IBM-y od przeszło dziesięciu lat i wciąż na nich da się pracować. Poza tym, że są lekko podniszczone, i przestarzałe ... ale mimo to, wciąż pracują.
Sam zresztą napisałeś że Acery są wadliwe i że łatwo ulegają zniszczeniu.
Acer to acer, nie bez powodu są tanie i dostępne w supermarketach ...

__

Użytkownik
shakespeare.own

2007-09-15 12:44:43

Jak mam kasę, to jej nie przeznaczę na coś takiego jak Asus.
Widzisz, Ty szukasz laptopa po to, by na nim pograć.
Ja patrzę na to, że mogę na laptopie pracować, przenosić, nie bać sie o plastik - czy aby nie jest za delikatny, itp.

__

Użytkownik
gÓpek

2007-09-15 13:28:49

Zamiast "Asus" chyba chciales napisac Acer;-) Dobra ja sie juz nie kloce, bo kazdy i tak inaczej sobie dobiera laptopa;- ) Jednak jesli chodzi o wykonanie to jestes troszke przewrazliwiony, ja na mobilnosc swojege lapka nie narzekam a poprzedni przezyl nawet prawdziwe pieklo, czyli rok uzytkowania przezemnie ;- )

__

Użytkownik
shakespeare.own

2007-09-15 14:59:16

Jasne, każdy wybiera wedle gustu, potrzeb, upodobań.
Jedni wolą jeździć nowym Fordem Focusem, inni za tą cenę wolą jeździć używanym Jaguarem....
Podobnie jest ze wszystkim.
Co do wykonania - wiem, pracowałem już na wielu laptopach i o żadnym nie można powiedzieć, by był tak dobrze zrobiony jak IBM.

__

Użytkownik
t2

2007-09-15 15:38:26

Gdzie!? :) Napisalem, ze wcisnal mi sie przycisk w touchpadzie, no ale tak - w IBM-ach to sie zdarza, nawet w wadliwych egzemplarzach... o pardon, nie ma wadliwych egzamplarzy IBM-a. Napisalem tez, ze nie mam z komputerem zadnych, najmniejszych problemow (tak samo jak moi znajomi czy ojciec).

Pozdrawiam.

__

Użytkownik
t2

2007-09-15 15:40:56

Jeśli acery są dobre, co zatem można powiedzieć o IBM-ach ?

Napisalem przeciez, ze nie twierdze, ze Acery sa lepsze. Wiem, ze IBM robi bardzo dobre laptopy, nie trzeba mnie przekowywac, jesli mialbym zbednych pare tysiecy zlotych to bym sobie kupil.

Gdzie!? :) Napisalem, ze wcisnal mi sie przycisk w touchpadzie, no ale tak - w IBM-ach to sie zdarza, nawet w wadliwych egzemplarzach... o pardon, nie ma wadliwych egzamplarzy IBM-a. Napisalem tez, ze nie mam z komputerem zadnych, najmniejszych problemow (tak samo jak moi znajomi czy ojciec).

Pozdrawiam.

__

Użytkownik
Bh3liom

2007-09-15 21:45:00

No wiesz zalezy jeszcze z jakiej serii ma no i oczywiscie kupujesz laptopa wiec licz sie z tym ze troche trzeba miec szczescia przy zakupie bo jednemu sie trafi wadliwy dell a innym smigajacy jak zloto Acer :)

__

Użytkownik
SpOoN_Frager

2007-09-16 02:08:49

Dell M1710 tylko to nie ta klasa cenowa ;]

__

Użytkownik
panish

2007-09-16 12:40:43

Na samym początku bardzo Wam wszystkim podziękuję za pomoc - nie sądziłem, że otrzymam aż tyle cennych porad. :)

Sporo osób polecało mi Dell Vostro 1500 i patrząc obiektywnie jest to chyba jeden z najlepszych wybórów. Sprawdzona marka, dobra konfiguracja za niewygórowaną cenę... czego chcieć więcej? Dziwi mnie tylko to, że trudno wyszukać w zwykłych sklepach notebooki Della. Z drugiej strony znalazłem nawet niezłą ofertę ([url=http://allegro.pl/item240379652_dell_vostro_1500_gf8600gt_120_kam_bt_vat_digicomp.html]tutaj[/url]), gdzie można zobaczyć i wypróbować sprzęt przed zakupem.

PS Znajomy bardzo polecał notebooki HP. Poszperałem trochę w ich modelach i znalazłem ciekawą według mnie ofertę. Co sądzicie o [url=http://www.komputronik.pl/Notebooki/HP_Compaq_/_Pavillon/Notebooki_HP_Pavillon/HP_Pavillon_dv6300_Entertainment/HP_Pavilion_dv6376ea/pelny,id,39498/]tym[/url] Pavilionie i jak wypada on w porównaniu z wymienionym wyżej modelem Della?

__

Dołącz do redakcji portalu eSports.pl!

Ostatnio publikowane

Napisz do redakcji

W tej chwili żaden z naszych redaktorów nie jest zalogowany.

Ostatnie komentarze

Ostatnio na forum

Statystyki Online

388 gości

0 użytkowników

0 adminów

Ranking Użytkowników

WynikiAnkieta

Co było dla Ciebie największym zaskoczeniem podczas WCG Polska?

1. 0%

Słaba postawa Fear Factory

2. 0%

Dobra gra UF Gaming

3. 14%

Tłumy widzów na sali kinowej

4. 14%

Mało miejsca

5. 71%

Nie byłem i nie interesuje mnie to

Nasi partnerzy

• Shooters.pl
  • Cybersport

Wszelkie prawa zastrzeżone (C) eSports.pl 2003-2024

Publikowanie materiałów tylko za zgodą autorów.

Wybierz kategorie