VIP
|
ok, thx - sprawdzę
__ Miejsce na Twoją reklamę!
|
VIP
|
Link do tej strony był rzucony po to abym wiedział co jest nie tak (a i skojarzyło mi się z zaokrąglonymi rogami ) i poznać opinię ludzi którzy się na tym znają, więc mi trochę pomogłeś.
Wiem co trzeba poprawić
|
VIP
|
Drupal, jak patrzę na pierwszy rzut oak troche skomplikowany i potrzeba czasu żeby opanować. Jednak z tego co widzę na serwerze nazwastrony.pl nie może być jedna stronka w php-fusion, a w nazwastrony.pl/test/ nie muzę być drupal bo odwołuje się przy logowaniu i przy innych rzeczach do nazwastrony.pl/index.php?q=admin dopiero w panelu administracyjnym śmiga dobrze, co może być tego przyczyną ?
lookam teraz drugi systemik
|
VIP
|
pudelek.pl?
__
|
VIP
|
www.blogger.com
www.last.fm
www.apple.com (web 2.0 to to nie jest*, ale design jest megazajebisty)
www.tehwire.com (sie pochwale, ze to skodowalem )
www.ajaxian.com
www.highscalability.com
www.facebook.com
*ten termin zreszta i tak jest rozumiany przez kazdego inaczej...
__
|
Użytkownik
|
ten tehwire fajny css ma, lubie ogladac stronki gdzie wszystko jest przemyslane. ale rozumiem ze to robota grafika, a nie kodera ;> (chodzi mi glownie o dobor kolorow)
edit: co to za skrypt, ktory pokazuje to fajne okienko, ze nie jestes zalogowany?
__
|
Użytkownik
|
aha i kolejne pytanie: czy stosowanie spritów na buttonach rollover to dobre rozwiazanie? pytam z ciekawosci, nigdy tego nie stosowalem.
__
|
VIP
|
Tak, bo
a) masz o jedno zapytanie do serwera mniej (jeden obrazek zamiast dwoch, a 1kb w te czy w te roznicy nie robi, a i tak pewnie user by go musial sciagac)
b) gdyby to nie byl sprite obrazek z efektem rollover sciagnalby sie dopiero w momencie najechania mysza, czyli przez chwile nie byloby tam nic (oczywiscie mozna w JavaScripcie zrobic preload obrazkow, ale po co sie meczyc jak mozna w tak prosty sposob to zrobic )
A co do okienka, ktore sie wyswietla, ze nie jestes zalogowany to uzywamy biblioteki jQuery do calego JavaScriptu. Ten popup to w duzym stopniu pozmieniany przez nas jakistam plugin.
__
|
Użytkownik
|
ha, dzieki.
__
|
Użytkownik
|
znalazlem, ale nie testowalem zabiore sie za to w najblizszej przyszlosci
http://www.smileycat.com/miaow/archives/000044.php
__
|
Użytkownik
|
tadaa:
"Spiffy Corners is a simple way to generate the CSS and HTML you need to create anti-aliased corners without using images or javascript."
http://www.spiffycorners.com/
__
|
VIP
|
Nie zebym nie docenial staran i umiejetnosci tworcy tej metody -- moze komus sie naprawde przyda -- ale jesli chodzi o mnie to nie ma mowy zebym kiedykolwiek z czegos takiego skorzystal.
To jednak typowe rozwiazanie 'brute force'. Moze jest tam tez troche optymalizacji, ale do stworzenia jednej ramki nadal trzeba kilkunastu (!) czysto prezentacyjnych, pustych elementow.
Moim zdaniem to juz godzi w cala idee semantycznego kodu HTML i przesunieciem prezentacji do arkuszu stylow. Co prawda nie da sie tak naprawde oddzielic skladni od wygladu i czasem najlepszym rozwiazaniem moze byc dodanie jednego czy dwoch dodatkowych elementow tu i owdzie, ale kilkanascie...?
Potraktuje wiec to rozwiazanie jako ciekawostke i kolejna sztuczke CSS. Moim zdaniem nie oplaca sie jej uzywac. Jesli ktos zna mozliwosci CSS, to ta sztuczka nie zaskoczy go ani odrobine. Przy tylu mozliwosciach pozycjonowania, rowniez z dokladnoscia co do jednego piksela, mozna narysowac w zasadzie dowolne ksztalty czy obrazki na stronie -- trzeba tylko miec wystarczajaca ilosc elementow. Daloby sie nawet przerysowac dwumegapikselowe zdjecie, tyle ze potrzebaby na to prawdopodobnie okolo dwoch milionow elementow .
Odwdziecze sie sztuczka za sztuczke. Tez wymaga prezentacyjnych elementow i tez pewnie nigdy bym jej nie uzyl, ale... Zobacz sam:
[url=http://meyerweb.com/eric/css/edge/curvelicious/demo.html]Mega-zakraglony naroznik [/url]
Chociaz dla mnie ta sztuczka jest raczej bezuzyteczna, moim zdaniem, jesli chcialbys cos takiego osiagnac z zywym tekstem, to to jest najlepsze rozwiazanie.
(Cala fajnosc rozwiazania polega na tym, ze sam tekst uklada sie zgodnie z łukiem)
W ogole polecam przejrzec [url=http://meyerweb.com/eric/css/edge/index.html]CSS Edge[/url] jesli jeszcze nie widziales tej strony. Jest tam sporo sztuczek wykorzystujacych mozliwosci CSS. Niektore sa wlasciwie nieprzydatne, ale niektore -- jak najbardziej (sztuczki z 'polprzezroczystym tlem', wielopoziomowym menu CSS itp.). Teraz zreszta czesc z nich nie jest juz niczym szczegolnym, ale ta strone Eric Meyer tworzyl wieki temu...
Wracajac do zasadnosci uzycia takich trikow, okupionych niezbyt ladnym kodem HTML -- wszystko zalezy od okolicznosci uzycia. Byc moze komus w jakims projekcie bedzie sie oplacalo z czegos takiego skorzystac. Tym bardziej, ze puste elementy prezentacyjne, mimo ze zasmiecaja kod (cokolwiek to nie znaczy) i zajmuja troche miejsca, to sa w zasadzie nieszkodliwe...
Ja jednak zamiast kilkunastu elementow wolalbym jednak wstawic gifa lol
__
|
Użytkownik
|
Ta, pozniej obadalem dokladnie kod i zauwazylem ze trzeba wstawiac puste tagi naokolo kontentu a co do tej stronki co podales to znam dawno mam wszystkie ksiazki erica meyera - gosc wymiata ; d
Z tymi rogami poprostu chcialem ci pokazac ze jest to mozliwe do zrobienia samymi stylami - bez obrazkow i js ;D a co do zasadnosci stosowanie tej metody - sam widzisz do jakich wnioskow doszlismy. Lepszy maly gif, niz 5x wiecej kodu ; D
__
|