Gitara elektryczna + piec(yk)

Dostosuj

Autor Wiadomość
Użytkownik
majan

2007-06-23 23:06:50

Niedawno, podczas jednych z ostatnich burz poszła mi struna od mojego kochanego klasyka :(
Jako że jestem człowiekiem leniwego usposobienia nie chce mi się wymieniać wszystkich strun, nie mówiąc już o tym żeby jechać do sklepu muzycznego ;P Postanowiłem więc zainwestować w nową gitarę! Jako że spokojna muzyka mnie już nie kręci, a szanty i ballady to już mi tyłkiem wychodzą mam zamiar kupić elektryka :)

Niestety nie znam się na tych wszystkich bajerkach, gałkach i innych takich, to postanowiłem zwrócić się o pomoc do Was :) Otóż poszukuję jakieś taniej/dobrej gitary do 500 zł. Najlepiej gdyby w tej kwocie znajdował się też jakiś piecyk - 25 WATT kompletnie mi styka.

Fajnie by było jakby mi ta gitarka służyła trochę czasu i nie rozleciała się po pół roku :)

Preferuję raczej sklepy internetowe z szybką przesyłką :P może być Allegro :) Z góry dzięki za rady, porady i pomoc :]

Aha, i na koniec jeszcze jedno moje pytanie - do czego służy ta taka długa wajcha pod mostkiem?

http://img444.imageshack.us/img444/8550/untitled2bn6.jpg

Dla wszystkich którzy coś podpowiedzą - lecą [+] :)

__
Pozdrawiam!

Były Redaktor
so0fka

2007-06-23 23:24:51

na gitarach sie kompletnie nie znam, ale ta wajcha - o ile się nie mylę - służy do wydobywania z gitary jakiegoś specjalnie nazywanego w slangu gitarzystów dźwięku, a konkretniej przedłużania dźwięku, wydobywanego przez daną strunę (brzdęk - odgłos struny, brzdęęęęęęęk - struna + wajcha), oczywiście to wszystko afaik.

__

Użytkownik
grubka

2007-06-23 23:29:59

"taniej/dobrej gitary do 500 zł" - TIIIIII błąd, niestety musi pan opuścić nasz program :)

popularny jest "Sky way" poszukaj na allegro, chociaż gdzieś tam czytałem, że mu sie gryf wykrzywia po jakimś czasie - może to mit :D

__

VIP
Konri1991

2007-06-23 23:35:27

Za ok. 700 jest nowy Fender Squier Stratocaster, coś na wzór Stratocastera (droższego), ale już coś bardziej konkretnego.

__

Użytkownik
grubka

2007-06-23 23:36:09

a ta wajcha pod mostkiem nazywa sie 'wajcha vibrato' :>

__

Użytkownik
SpOoN_Frager

2007-06-23 23:46:04

Przeciez kazdy wie do czego sluzy wajcha :P Trzeba miec odpowiedni mostek zeby takowa zamocowac.

__

VIP
rostek

2007-06-23 23:52:29

OMFG!! Forum Bravo padlo i userzy tu przechodza czy mi sie zdaje?

po pierwsze, za 500 zl to samej gitary nie kupisz (o ile ma byc nowa, ze sklepu). Najgorsze gitary zaczynaja sie od ok 700zl. Firme SKY WAY omijaj jak tylko mozesz, bo robia straszne buble, najlepiej poczytaj fora (GOOGLE.PL) i sam sie zorientuj. Forum esportowe nie wydaje mi sie najlepszym miejscem do szukania fachowych rad o GITARACH, bo jak wiadomo "gitara =! komputer"

najtansze piece od 200zl mozna juz kupic.

Przejrzyj jeszcze grono 'Gitara' tylko nie napierniczaj tepych pytan, tylko przejrzyj stare watki. Wiem ze to trudne zadanie i czasochlonne ala daje najlepsze rezultaty.

Co do dzwigni, to jak ja pociagniesz, to pekaja wszystkie struny i obcinaja Ci palce =]

__

Użytkownik
majan

2007-06-23 23:54:14

jak już masz dawać taką odpowiedź to daruj sobie zbędne komentarze

poza tym nie jestem jakimś muzykiem, nie mam nawet słuchu muzycznego - są wakacje i chce sobie jakoś czas zająć

nie zależy mi na jakości, ale bardziej na cenie - jak mi się spodoba granie na gitarze elektrycznej to zainwestuje w coś lepszego, kilkukrotnie droższego niż 500zł

po prostu nie chce kupić czegoś za 2 tyś, pograć dwa tygodnie i postawić na stojak w kącie pokoju ;)

__
Pozdrawiam!

Użytkownik
majan

2007-06-23 23:54:58

no ja np. nie wiem ;)

__
Pozdrawiam!

VIP
rostek

2007-06-23 23:59:13

wiesz, jak grales na klasyku i jakos Ci to wychodzilo (szanty etc), to mysle ze nawet jak kupisz elektryka to bedzie Ci dlugo sluzyl. Nawet jezeli rzucisz go w kat, to co jakis czas jednak bedziesz po niego siegal. Jezeli naprawde zalezy Ci na niskich kosztach, zapytam znajomego jak wroci, poszpera na allegro. Sam wyczail jakas kosmiczna gitare za mniej niz 500zl, ale do tego trzeba sie akurat juz znac, albo miec znajomych

co do pierwszej odpowiedzi, raz na 1000 postow poprostu nie wytrzymuje :P

__

VIP
-=eXe=-

2007-06-24 00:02:29

a może on chce przerobić tę gitarę tak żeby zastępowała klawiaturę :P

__
http://www.egu.org.pl || http://www.facebook.com/EastGamesUnited

Użytkownik
majan

2007-06-24 00:06:25

dzięki ;D

dręczyło mnie co to jest cały czas :)

a tak btw. to działa tak jak kapodaster? czyli podkręcasz, struny są bardziej naciągnięte i jest wyższy dźwięk? (wiem że kapodaster nie podkręca strun :])

__
Pozdrawiam!

VIP
V!ct!M

2007-06-24 00:07:31

Moze nie kazdy ;) Generalnie sluzy do zmiany wysokosci dzwieku (wszystkich strun naraz), mozna dzieki niej robic vibrato (jak sama nazwa wskazuje) - to co sie robi czesto trzymajac przycisnieta strune na gryfie i poruszajac palcem w gore i w dol (tyle ze w przypadku klasycznej jest to dosyc trudno, w elektrycznej duzo latwiejsze). Bo jak zrobisz vibrato na pustej strunie? (bez wajchy)

Przy uzywaniu tego gitara sie duzo szybciej rozstraja (a jesli uzywasz takich strun za 20 zl to juz nie wiem :P). Nagralbym Ci sampla, ale nie gralem z rok na gitarze i nie wiem gdzie kabel :D

W ogole to zdajesz sobie sprawe, ze na elektrycznej nie bedziesz juz mogl grac tego co na klasycznej? Tzn. wiem co napisales w temacie, ale chodzi mi o sam sposob gry :w

__

Użytkownik
majan

2007-06-24 00:15:02

rozmawiałem ze znajomym i on polecił mi tą gitarę:
http://allegro.pl/item208015201_gitara_stratocaster_tenson_nowa_gratisy_.html
co o niej sądzicie?

słyszałem jeszcze mit że przy sky way'ach odlatuje mostek - to prawda? :]

__
Pozdrawiam!

VIP
rostek

2007-06-24 01:00:59

mowilem ogolnie - SKY WAY = BUBEL :)

co do mitu, to pewnie tak :D

__

Użytkownik
grubka

2007-06-24 10:02:56

szkoda, że nie wiedziałem, że na forum bravo były takie fajne tematy bo bym poczytał :D. Offtopic to offtopic wiec nie ma sie czego czepiać :)

__

VIP
rostek

2007-06-24 15:23:22

ze za sume ponizej 1k
to tylko uzywane gitary
szukac trzeba okazji
najwazniejsze, by trzymala stroj i miala rowno progi nabite
i nie tracila stroju
tylko to jest potrzebne na poczatek, by sobie sluch wyrobic
najlepiej w tej cenie kupic uzywanego mayonesa
(09:37)
bo to dobre, polskie gitary
(09:38)
i to jest mostek tremolo
moze byc 1 i 2 stronne
on ma 1 sternne
i mozna tylko w dol opuszczac struny
i wcale nie tylko do tremola uzywac
bo rownie dobrze mozna flazolety sztuczne ladnie opuszczac
a jak koniecznie chce nowa
to corty daja rade
(09:48)
http://www.allegro.pl/item208812033_tani_ibanez_rg470.html

__

VIP
Grmx

2007-06-24 16:47:33

oh ... w kategori takich cen to jedynie
CORT X2 , zasluguje na 'jakies' polecenie, acz kolwiek w tych cenach to raczej słabo z przyzwoitą gitarą.
A na allegro znajdziesz nawet takie uzywane po 400zł acz kolwiek nie wiem czy fajnie jest kupowac uzywana gitare, to jak z kobieta :) buhauhhuahahahaa

__

VIP
Grmx

2007-06-24 16:50:04

a btw. a tej wajhy to przy tanich gitarach sie nie uzywa, bo rozstraja struny :DDDDDDDDDDDDDD
to taki niby szpan dla glupkow ktorzy mysla ze fajnie miec taki bajer ;)

__

Użytkownik
FrD

2007-06-25 01:19:51

Jeśli jak mówisz dopiero zaczynasz z elektrykiem przygodę to kup jakąś największą tanioche np J&D podróbkę stratocastera można kupić za 200 czy 300 złotych... najlepiej jakbyś miał znajomego gitarzystę który by mógł ci pomóc coś wybrać na allegro, czasem naprawdę się diamenciki trafiają - jakieś customy za parę stówek - jeden mój kumpel kupuje a potem sprzedaje z powrotem na allegro z 300/400 złotych drożej :D

o np.
http://www.allegro.pl/
item208584178_czysty_zyskocaster_gitara_elektryczna_st3_blk.html

dla kogoś kto zaczyna grać to bardzo dobry wybór, jeśli nie spodoba ci się gra to zawsze można komuś w prezencie dać ;D a jak ci się spodoba to spokojnie możesz 2-4 lat pouczyć się na takiej gitarce... z piecykiem.. żeby się jeszcze z tą gitarą w 500 zł zmieścić to już gorzej.. aczkolwiek też można świetne okazje zebrać, ja np. zdobyłem Fendera Frontmana małego 25 watowego za prawie darmo bo koleś musiał wyjechać gdzieś tam i sprzedawał swój sprzęt byle szybko :)

Jeśli byś planował dłuższą przygodę to lepiej chyba w piecyk zainwestować lepszy niż gitarę i potem ewentualnie gitarkę zmienić, sprawdź na tej stronce tam jest sporo taniego sprzętu co prawda nie najwyższych lotów ale na początek uważam że warto..

A pro po słuchu, chłopak grał na klasyku ileś tam już, słuch już sobie wyrobił..

__

Użytkownik
DGN

2007-06-25 11:26:11

Zobacz na nową reklame pluas to bedziesz wiadział jak sie używa i po co jest "ta długa wajcha przed mostkiem" Wal granie na gitarce ja sie z klasycznej przezuciłem na bas potem na perkusje a skonczyło sie na harmonijce ;] Powodzenia

__

VIP
Pajda

2007-06-26 20:40:33

tremolo sobie odpusc, za te pieniadze lepiej cos ze stalym mostkiem
skyway sklejkowy zapomnij, ze bedzie trzymal stroj

z nowych ogolnie nic nie dostaniesz, szukaj uzywki na allegro, duzo ludzi kupuje i im pozniej leza wiec sa w dobrym stanie, zreszta gitarze wiek nie szkodzi, wrecz przeciwnie :P

zestawow wszystko razem nie tykac, gitary z piecem uzywalnych nie dostaniesz za tyle

z marek najtanszych to zaleznie, w ktorym kierunku bys chcial isc jest przez wielu nielubiany squier (single, modele fendera) i epiphone (humby, gibsony z lp na czele), calosc uzupelnia nasz polski mayones czyli flame, z taniochy wspomniane jd podobno czasem sie trafiaja niezle, ale to bys musial pojsc z kims kto sie zna i sprawdzi iles egzemplarzy

dochodzi oczywiscie jeszcze kwestia jakie brzmienie wolisz

__

Użytkownik
Linkin

2007-06-27 14:47:39

za 500-550 zł mozna kupic dość dobrą gitarę, nową, ze sklepu..

Washburn X12
Dean Vendetta XM
Washburn N1
+ kilka Cortów

__

Warning: getimagesize(http://img444.imageshack.us/img444/8550/untitled2bn6.jpg) [function.getimagesize]: failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/esports/library/bbcode/parser.php on line 166
Dołącz do redakcji portalu eSports.pl!

Ostatnio publikowane

Napisz do redakcji

W tej chwili żaden z naszych redaktorów nie jest zalogowany.

Ostatnie komentarze

Ostatnio na forum

Statystyki Online

7256 gości

0 użytkowników

0 adminów

Ranking Użytkowników

WynikiAnkieta

Co było dla Ciebie największym zaskoczeniem podczas WCG Polska?

1. 0%

Słaba postawa Fear Factory

2. 0%

Dobra gra UF Gaming

3. 14%

Tłumy widzów na sali kinowej

4. 14%

Mało miejsca

5. 71%

Nie byłem i nie interesuje mnie to

Nasi partnerzy

• Shooters.pl
  • Cybersport

Wszelkie prawa zastrzeżone (C) eSports.pl 2003-2024

Publikowanie materiałów tylko za zgodą autorów.

Wybierz kategorie