poland goes east #2

Dostosuj

Autor Wiadomość
VIP
postal1

2007-03-28 22:40:44

[url=http://serwisy.gazeta.pl/metro/1,50145,4019426.html]klik[/url]

pozostawiam bez komentarza

pytanie tylko - w anglii na prawde tak czesto pada deszcz ?

__

Użytkownik
dezCartezz

2007-03-28 22:44:01

.. w anglii deszcz tak czesto nie pada :p

__

PRO
Lucas

2007-03-28 22:44:43

Polecam poczytac konstytucje.

Sprobuja kogos zatrzymac i skonczy sie odszkodowaniem.

Zas wewnetrze instrukcje dla policji nic nie znacza dla obywateli.

__

VIP
spec_u

2007-03-28 23:33:46

no niezle teraz zamiast patrolowac to beda tracic 50 min. na jadna osobe... To znaczy ze jak wyjda na patrol podejda do grupki osob siedzacej na lawce to zanim all wylegitymuja to juz pol dniowki za nimi ? : D

Imo niepotrzeba baza danych zwiekszajaca tylko papierkowa robote...

__
ema

Użytkownik
n4rf

2007-03-28 23:52:32

rofl czyli co moga mnie wylegitymowac za kolczyk w brodzie ? :Aaaaaaa

__

VIP
grubyBubu

2007-03-29 00:23:18

Tzn jak zatrzymac? Tak jak opisano w "artykule"? Przeciez do takiego zatrzymania maja prawo. Teoretycznie kazdego moga zatrzymac nawet na 48 godzin. Pod warunkiem ze beda mieli jakies konkretne powody itd. A jak ich nie bedzie to zawsze moga sie bronic tekstem o pomylce, nieporozumieniu itp...
Tyle ze dochodzi sprawa tatuazy... Rozbierania sie? Hmmm 4 erpe jeszcze nas wiele razy zaskoczy... in minus...

__

VIP
spec_u

2007-03-29 01:05:23

haha, nie za kolczyk w brodze bez kolczyka tez moga Cie wylegitymowac, moga kiedy im sie tylko podoba bez podania przyczyny ;asdf

__
ema

PRO
Lucas

2007-03-29 06:11:26

Ok - za pomylki sie placi.

Dla mnie stanie 1 h i czekanie az mnie "opisza" jest juz nieuzasadnionym zatrzymaniem.

__

PRO
Lucas

2007-03-29 06:19:28

Art. 244. § 1.  Policja ma prawo zatrzymać osobę podejrzaną, jeżeli istnieje uzasadnione przypuszczenie, że popełniła ona przestępstwo, a zachodzi obawa ucieczki lub ukrycia się tej osoby albo zatarcia śladów przestępstwa bądź też nie można ustalić jej tożsamości albo istnieją przesłanki do przeprowadzenia przeciwko tej osobie postępowania w trybie przyspieszonym.
§ 2. Zatrzymanego należy natychmiast poinformować o przyczynach zatrzymania i o przysługujących mu prawach oraz wysłuchać go.
§ 3. Z zatrzymania sporządza się protokół, w którym należy podać imię, nazwisko i funkcję dokonującego tej czynności, imię i nazwisko osoby zatrzymanej, a w razie niemożności ustalenia tożsamości - jej rysopis oraz dzień, godzinę, miejsce i przyczynę zatrzymania z podaniem, o jakie przestępstwo się ją podejrzewa. Należy także wciągnąć do protokołu złożone przez zatrzymanego oświadczenia oraz zaznaczyć udzielenie mu informacji o przysługujących prawach. Odpis protokołu doręcza się zatrzymanemu.
§ 4. Niezwłocznie po zatrzymaniu osoby podejrzanej należy przystąpić do zebrania niezbędnych danych, a także o zatrzymaniu zawiadomić prokuratora. W razie istnienia podstaw, o których mowa w art. 258 § 1-3, należy wystąpić do prokuratora w sprawie skierowania do sądu wniosku o tymczasowe aresztowanie.

Art. 245. § 1. Zatrzymanemu na jego żądanie należy niezwłocznie umożliwić nawiązanie w dostępnej formie kontaktu z adwokatem, a także bezpośrednią z nim rozmowę; zatrzymujący może zastrzec, że będzie przy niej obecny.
§ 2. Przepisy art. 261 § 1 i 3 stosuje się odpowiednio, z tym że zawiadomienie następuje na żądanie zatrzymanego.

Art. 246. § 1. Zatrzymanemu przysługuje zażalenie do sądu. W zażaleniu zatrzymany może się domagać zbadania zasadności, legalności oraz prawidłowości jego zatrzymania.
§ 2. Zażalenie przekazuje się niezwłocznie sądowi rejonowemu miejsca zatrzymania lub prowadzenia postępowania, który również niezwłocznie je rozpoznaje.
§ 3. W razie uznania bezzasadności lub nielegalności zatrzymania sąd zarządza natychmiastowe zwolnienie zatrzymanego.
§ 4. (131) W wypadku stwierdzenia bezzasadności, nielegalności lub nieprawidłowości zatrzymania sąd zawiadamia o tym prokuratora i organ przełożony nad organem, który dokonał zatrzymania.
§ 5. W razie zbiegu zażaleń na zatrzymanie i tymczasowe aresztowanie można rozpoznać je łącznie.

__

PRO
Lucas

2007-03-29 06:22:39

Art. 552. § 1. Oskarżonemu, który w wyniku wznowienia postępowania lub kasacji został uniewinniony lub skazany na łagodniejszą karę, służy od Skarbu Państwa odszkodowanie za poniesioną szkodę oraz zadośćuczynienie za doznaną krzywdę, wynikłe z wykonania względem niego w całości lub w części kary, której nie powinien był ponieść.
§ 2. (346) Przepis § 1 stosuje się także, jeżeli po uchyleniu skazującego orzeczenia postępowanie umorzono wskutek okoliczności, których nie uwzględniono we wcześniejszym postępowaniu.
§ 3. Prawo do odszkodowania i zadośćuczynienia powstaje również w związku z zastosowaniem środka zabezpieczającego w warunkach określonych w § 1 i 2.
§ 4. Odszkodowanie i zadośćuczynienie przysługuje również w wypadku niewątpliwie niesłusznego tymczasowego aresztowania lub zatrzymania.

__

Użytkownik
e2

2007-03-29 07:38:01

i miej tu prawnika na serwisie ^^ nauczysz mnie Prawa Zamówień Publicznych w kilka dni? :P bo przeczytałem 10 stron i czuję, że będzie to trudniejsze niż myślałem :D

__

Użytkownik
L3si0

2007-03-29 13:44:16

Pzp akurat jest latwe do nauki :)

__

Dołącz do redakcji portalu eSports.pl!

Ostatnio publikowane

Napisz do redakcji

W tej chwili żaden z naszych redaktorów nie jest zalogowany.

Ostatnie komentarze

Ostatnio na forum

Statystyki Online

9205 gości

0 użytkowników

0 adminów

Ranking Użytkowników

WynikiAnkieta

Co było dla Ciebie największym zaskoczeniem podczas WCG Polska?

1. 0%

Słaba postawa Fear Factory

2. 0%

Dobra gra UF Gaming

3. 14%

Tłumy widzów na sali kinowej

4. 14%

Mało miejsca

5. 71%

Nie byłem i nie interesuje mnie to

Nasi partnerzy

• Shooters.pl
  • Cybersport

Wszelkie prawa zastrzeżone (C) eSports.pl 2003-2024

Publikowanie materiałów tylko za zgodą autorów.

Wybierz kategorie