Przelew

Dostosuj

Autor Wiadomość
Użytkownik
zGRYvus

2006-08-31 18:43:02

Witam!!! Napewno niejeden z Was ma za sobą udaną transakcję na Allegro, dlatego mam do Was taką sprawkę. Upatrzyłem sobie na allegro.pl pewien przedmiot i chcę go kupić. Jestem zarejestrowany, licytacja czy 'Kup Teraz' to nie problem. Jednak jak wykonać płatność po licytacji/kupnie??? Przelewem niby taniej, jednak ja nie posiadam konta w żadnym banku. Gdzie mogę wykonać przelew bez zakładania konta? Na poczcie? Jka wygląda proces zapłaty i przy przelewie i przy 'za pobraniem'. Wtajemnieczonych proszę o dokładne wyjaśnienie. pozdrawiam

__

Użytkownik
PiWo5z

2006-08-31 18:45:31

mozesz na poczcie :P
ale dluzej idzie oraz przy przelewie typ moze zrobic Cie w ch*ja :P

__

Użytkownik
obni

2006-08-31 18:48:43

trzeba sprawdzic ile ma komentarzy :P Nigdy nie wysyłam kasy kous kto ma mniej niz 30 komentarzy.

__

VIP
aphex

2006-08-31 18:49:18

w nagrode ze udzieliles mu zwiezlej i trafnej odpowiedzi wysylam ci wiadomosc widmo, ktora przed chwila dostalem na skrzynke odbiorcza ;-DDD

__

Użytkownik
*Jaras

2006-08-31 19:07:58

Ludzie...

Wy nie macie rodzin ;/? Jak sie wysikac tez bedziecie sie pytac na forum :(.

__

Użytkownik
Tymek

2006-08-31 19:24:04

przelew: wypełniasz kwit na poczcie i wysyłasz kasę, najwygodniej jednak założyć sobie konto intelligo. sprawdzaj ilość komentarzy sprzedawcy, to ryzykowny rodzaj transakcji.

za pobraniem: radzę wybierać zawsze jeśli idzie taka możliwość, ze względu na wygodę i bezpieczeństwo. podajesz swój adres i gościu wysyła paczkę. do domu przychodzi listonosz daje Ci paczkę, a ty płacisz mu należne.

btw. jak w #4, aż dziwie się, że odpowiadam na takie głupie pytania ;DDD

__

VIP
spec_u

2006-08-31 20:36:11

polecam konto "studnet" w ING Bank Sląski, przelewy przez internet 0 zł, a na poczcie chyba Ci z 5 zł skasują za przelew ;- )))

__
ema

Użytkownik
pawelloo

2006-08-31 20:52:54

przelewy to nie jest takie ryzyko jak sie wydaje... liczac wszystkie transakcje wykonane przelewem (doliczam tez aukcje wygrane przez bracholow) to bylo lekko 100 i nigdy nikt nas nie zrobil... chociaz zawsze mozna trafic na jakiegos pajaca ;x

__

VIP
minineo

2006-08-31 21:00:37

2,50 chyba na poczcie biorą i idzie jakoś ~3 dni ;]

ja ci polecam mBank (80% sprzedających w sieci ma takie konto).

__

Użytkownik
Cnotek

2006-08-31 21:08:50

przelewu mozesz dokoncac w kazdym banku niemajac przytym konta ale placisz oczywiscie cos kolo3zl czy wiecej zaleznie od banku i sumy jaka przelewasz:) przy przelewie wazne jest zeby zachowac dowod wplaty dostaniesz go w banku czy na poczcie i jak cie ktos robi w ciula to z tym dowodem do allegro czy na policie i powinno byc dobrze:)

__

VIP
postal1

2006-08-31 21:51:00

jak konto w pko to idziesz do agencji pko i nie placisz nic za prowizje

__

Użytkownik
unit10

2006-08-31 22:43:04

mam to woohaaa :D

__

Użytkownik
e2

2006-08-31 23:24:57

konto wbk... darmowe - przelewy na obcy bank 50gr co majątkiem nie jest...

__

Użytkownik
shimzee

2006-09-01 10:51:49

Nie chcę nic mówic ale nie wierze ze masz 21 lat i o takie rzeczy pytasz ;/

__

Użytkownik
e2

2006-09-01 11:01:37

nie chcę nic mówić - to po co mówisz? :DDDDDD

__

Użytkownik
shimzee

2006-09-01 11:42:15

eee....yyyyy..nooo bo on mnie siłą zmusił!!!

__

Użytkownik
zGRYvus

2006-09-01 12:57:00

Nie musisz wierzyc:) Pisze jak jest...

__

Użytkownik
bAlb1n

2006-09-01 14:04:12

ziom srawa jest prosta przelew to przelew zalezy od kwoty i ilosci pozytywnych komentarzy zarowno twoich jak i sprzedajace jezeli kwota jest duza powiedzmy powyzej 200 zl mozesz porozmawiac z kogos tel czy w inny sposob i uzgodnic ze wplacasz tylko przedplate powiedzmy 50% kwoty a reszte dopiero po odebraniu przesylki.

__

Użytkownik
3nGonGa

2006-09-04 15:23:17

A od kiedy to pobranie jest takie "bezpieczne" nie pisz glupot. Tak samo sprzedajacy moze Ci wyslac paczke i wsadzi do niej co chce. Mozesz dostac deski albo ziemniaki i zaplacic za pobranie postmanowi ;p
Nie oplaca sie za pobraniem. Koszt jest wielkszy o pare zl.

Teraz odpowiem temu co pytal:
Do transakcji internetowych najlepiej miec konto internetowe, za ktore utrzymanie niewiele placisz badz nic nie placisz.

Najpopularniejszymi sa intelligo z pko i ekonto z mbanku.

Intelligo sobie pobiera 5 zl gdy saldo na koncie jest mniejsze niz 100 zl , przelewy do innego banku nie pamietam ile kosztuja. Za to masz duzo bankomatow z pko i tam mozesz wybrac pieniadze z konta bezproblemowo. Potrzebujesz wtedy karte platnicza i jakis pin, ktory wczesniej ustaliles :e Tyle chyba to wiesz.

Ja posiadam konto ekonto z mabnku. Prowadzenie konta nic nie kosztuje, przelewy do mbanku sa darmowe( w sensie, ze przelewasz kase ze swojego konta to kogos kto ma tez otowrzony rachunek w mbanku, wystarczy pol minuty i juz kasa jest przelana). Do innego natomiast zadaja 50 groszy. To jest nic- praktycznie. Kontem zarzadzasz online( zreszta w intelligo tez), mozesz zarzyczyc sobie zeby wydali ci karte debetowa ( jest darmowa, tylko trza ja zamowic) i mozesz z niej wybrac nawet do 30 tys zl (ale nie jednorazowo):> Lepiej zebys tego nie robil :) Tez ustalasz sobie pin, natomiast bankomatow, z ktorych mozesz wplacac pieniadze nie jest tak duzo jak w przypadku tych z intelligo.

Aktualnie z mbanku mozesz wybierac kase (bez prowizyjnie) z bankomatow cash4you oraz sieci euronet. Na stronie mbank.com.pl jest pelna lista wyplatomatow i wplatomatow.

Teraz spotyka sie coraz wiecej jest aukcji, gdzie sprzedajacy maja opcje finalizacji albo przelew albo odbior osobisty. Glownie dlatego, ze przy pobraniu trzeba jeszcze wypelnic dodatkowy druczek + druczek na polecony a nie kazdy ma czas na to. Po drugie opcja ta jest drozsza o 4-5 zl niz jakby gosciu wyslal normalnie przesylke jako polecona.

Tak jak juz pisali wyzej, patrz i czytaj komentarze o sprzedajacym. Jesli cos Ci nie bedzie pasowac u goscia, to lepiej nie licytuj/kupuj. Na allegro jest mnostwo uczciwych ludzi, czesto firmy traktuja all. jako swoj sklep internetowy ale istnieja rowniez kretacze i oszusci albo spooferzy, ktorzy pdszywaja sie pod inne osoby i moga wyludzic przez to pieniadze. To tez musisz pamietac. W ogole kazda transakcja kupna czegos od osoby majacej malo komentararzy jest troche ryzykowna.

Pozdr.

__

Dołącz do redakcji portalu eSports.pl!

Ostatnio publikowane

Napisz do redakcji

W tej chwili żaden z naszych redaktorów nie jest zalogowany.

Ostatnie komentarze

Ostatnio na forum

Statystyki Online

3311 gości

0 użytkowników

0 adminów

Ranking Użytkowników

WynikiAnkieta

Co było dla Ciebie największym zaskoczeniem podczas WCG Polska?

1. 0%

Słaba postawa Fear Factory

2. 0%

Dobra gra UF Gaming

3. 14%

Tłumy widzów na sali kinowej

4. 14%

Mało miejsca

5. 71%

Nie byłem i nie interesuje mnie to

Nasi partnerzy

• Shooters.pl
  • Cybersport

Wszelkie prawa zastrzeżone (C) eSports.pl 2003-2024

Publikowanie materiałów tylko za zgodą autorów.

Wybierz kategorie